Alvarez-miljoenen zorgen voor Ajax-terugkeer

Foto: Alvarez-miljoenen zorgen voor Ajax-terugkeer

Edson Álvarez is op de weg naar de uitgang bij Ajax. De Mexicaanse middenvelder annex verdediger stond al langer in de belangstelling van Stade Rennes, dat naar alle waarschijnlijkheid met een verbeterde aanbieding komt om de Mexicaans international te verkopen. Ajax kan die miljoenen meteen investeren in de terugkeer van een verloren zoon. En nee: dat is niet Steven Bergwijn. 

Ajax haalde Edson Álvarez als een van de potentiële opvolgers van Matthijs de Ligt. De Mexicaans international bleek niet in de voetsporen van de Nederlandse verdediger te kunnen stappen, maar ontwikkelde zich wel tot een speler binnen met kwaliteiten die geen andere Ajacied had. Door zijn beperkte voetballende kwaliteiten, maar defensieve punten die geen andere middenvelder van Ajax had, was de Mexicaan altijd het grote discussiepunt op het moment dat de opstelling van de Amsterdammers bekend werd gemaakt. Dat Álvarez het afgelopen seizoen vrijwel altijd in de opstelling Ten Hag stond, zegt genoeg over de waardering van zijn kwaliteiten binnen de club. De buitenwacht is misschien nog niet overtuigd, Stade Rennes is dat in ieder geval wel. 

Ajax en Edson Álvarez

Álvarez was de bewaker van de Ajax-villa het afgelopen seizoen. Hij was dat beest dat op bordjes staat en die waarschuwt ‘ik waak hier’. Niet zomaar eentje, een echte Mexicaans enkelteckel met de bal als favoriete voer. Dat maakte hem een dwarsloper in een wereld waar Godenzonen de bal aanraken. Een ondergewaardeerde dwarsloper misschien, maar daarom niet minder belangrijk voor het teamproces van vorig seizoen. 


Álvarez werd gehaald als opvolger van De Ligt, maar kwam op de positie waar Frenkie de Jong de standaard ongekend hoog heeft gelegd. Dat een speler zoals Álvarez daar onderdoor gaat, is niet meer dan logisch. Het is echter ook onderdeel geweest van het proces waar Ten Hag na het vertrek van de middenvelder naar FC Barcelona aan begonnen is. Dat Ajax op dit moment open lijkt te staan voor een overgang van de Mexicaanse middenvelder, laat zien dat de Amsterdammers op het veld de volgende stap in het proces gaan zetten. 

De Mexicaan was in veel gevallen het slot op de deur bij de Amsterdammers. De persoon die ervoor zorgde dat de counters eruit gehaald werden, belangrijke passlijnen dicht werden gezet en iemand wiens belangrijkste taak was om in de weg te lopen. Dat heeft lang opgewogen tegen zijn mindere voetballende kwaliteiten: daar heeft de Mexicaan de afgelopen jaren ongelofelijk veel stappen in gemaakt, maar nog steeds is dat niet van het niveau dat nodig is om Ajax-aanvallen en -opbouwen niet te vertragen. 

Aangezien de rest van het elftal van de Amsterdammers, vooral de defensie, afgelopen seizoen een stuk stabieler is geworden, wordt een type Alvarez op het middenveld van Ajax langzaam maar zeker overbodig en ontstaat er ruimte voor de grote wens van veel Ajacieden: meer voetbal op het defensieve middenveld. 

Christian Eriksen 

De Álvarez-miljoenen zouden volgens De Telegraaf gereserveerd zijn om Steven Bergwijn naar Amsterdam te halen. De buitenspeler van Tottenham Hotspur staat al lange tijd in de belangstelling van de Amsterdammers, maar lijkt door de aanwezigheid van Dusan Tadic en de aanwas vanuit de jeugd op de vleugels niet een speler die echt nodig is. Tadic zal als linksbuiten altijd de voorkeur krijgen en wordt als Ten Hag (voorlopig) niet meer als Eredivisie-spits gezien. Een nieuwe verdedigende middenvelder, met meer voetbalkwaliteiten en dezelfde defensieve kwaliteiten als Alvarez, is niet alleen prijzig, maar kost ook talenten als Kenneth Taylor veel kansen op speeltijd aankomend seizoen. En daarbij: Ajax heeft met Davy Klaassen al een speler die een dergelijke rol zou kunnen invullen, zo bewees de blonde middenvelder op het moment dat hij vorig seizoen terugkeerde bij Ajax en als verdedigende middenvelder begon. 


Als je naar de verschillende type spelers om het Ajax-middenveld van dit moment kijkt, dan ontbreekt er één smaak: een speler die vanuit het niets iets kan creëren met een individuele actie of een steekpass. Mohammed Kudus kán die rol vertolken, alleen is hij nog niet zo ver in zijn ontwikkeling dat hij deze rol ook wekelijks op een hoog niveau kan vertolken. Daardoor heeft Ajax niet de grootste behoefte aan een type Bergwijn, een opvolger voor Alvarez, maar meer in een speler zoals Christian Eriksen. 

Volgende stap

De situatie van de Deense aanvallende middenvelder is duidelijk: de Serie A verbiedt het om te spelen met een inwendige defibrillator, waardoor het voor Internazionale onmogelijk is om Eriksen in te schrijven voor de competitie. Daardoor ontstaat er een buitenkans voor de Amsterdammers. De onderhandelingspositie van Internazionale is dramatisch en als persoonlijke situaties van spelers bewijzen dat de transfersom keldert, dan hoef je alleen maar te wijzen naar het transferverhaal rondom André Onana. 

Ajax heeft ervaring met spelers die een inwendige defibrillator hebben (Daley Blind, red.), voelt als een tweede thuis voor Eriksen en daardoor ontstaat de situatie dat de Deense aanvallende middenvelder en de Amsterdammers elkaar opnieuw kunnen helpen. Bij Ajax heeft Eriksen een veilige omgeving waar hij weer vertrouwen kan krijgen in zijn eigen lichaam, een vriend dicht bij zich die dezelfde situatie heeft meegemaakt en een plek waar hij, als hij zijn oude niveau ook maar een beetje benadert, een absolute meerwaarde is op basis van het spelersmateriaal dat Ten Hag nu tot zijn beschikking heeft. 


Daardoor kan Ajax de Alvarez-miljoenen, waarschijnlijk een bedrag rond de twintig miljoen euro, beter besteden aan een speler als Eriksen dan aan het aantrekken van iemand als Bergwijn. Ja, zeker: Tadic zou eventueel ook als aanvallende middenvelder uit de voeten kunnen, maar de situaties waarin Ajax op die positie verkeerd (weinig ruimte, veel druk van tegenstander en weinig diepgaande opties) vragen meer om lichtvoetigheid en spelinzicht dan balvastigheid en kracht. Daardoor heeft Ajax niet alleen een aanvallende middenvelder van (potentieel) wereldniveau, het zorgt er ook voor dat twee spelers op het middenveld één Frenkie de Jong kunnen vervangen.

Door Bram Steenbeek

Aan welk (type) speler heeft Ajax het meest behoefte?

  • Edson Alvarez
  • Steven Bergwijn
  • Christan Eriksen
4741+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie