Memphis overtuigt Koeman nu al van basisplek

Foto: Memphis overtuigt Koeman nu al van basisplek

Barcelona speelde zaterdag zijn tweede oefenduel van het seizoen. Waar de ploeg van Ronald Koeman drie dagen voor de wedstrijd nog een 4-0 overwinning boekte op Nàstic, won het in het weekend met 3-1 van Girona. Tijdens de wedstrijd maakte Memphis Depay zijn debuut voor zijn nieuwe club, waarbij hij een veelbelovende indruk achterliet.



De komst van de Oranje-international kwam bepaald niet uit de lucht vallen. De club deed in de zomer van 2020 al hard zijn best om Memphis naar de vereniging te krijgen, maar de aanvaller stond toen nog onder contract bij Olympique Lyon. De Fransen wilden hem wel laten gaan, alleen daarvoor moest Barcelona wel zijn portemonnee trekken. De coronacrisis maakte het de Spaanse topclub vrijwel onmogelijk om dat te doen, waardoor Barcelona besloot een seizoen langer te wachten. Memphis was deze zomer namelijk transfervrij op te halen.

Barcelona is voor Memphis ongetwijfeld een club die hij niet zomaar afwimpelt, maar hij ontkent eveneens niet dat Koeman een belangrijke rol speelde in zijn komst. De speler en trainer werkte jarenlang met elkaar samen bij het Nederlands elftal en kregen een goede band met elkaar. De voormalig bondscoach van Oranje was duidelijk in wat hij van Memphis verwachtte, terwijl de Nederlandse aanvaller in staat bleek om uit te voeren wat zijn trainer van hem vroeg. Daarmee ontstond er wederzijds respect.


Guus Hiddink, Danny Blind en Dick Advocaat, de voorgangers van Koeman bij het Nederlands elftal, kregen het niet voor elkaar om Memphis na een goed wereldkampioenschap in 2014 het vertrouwen te laten voelen die hij nodig had. Oranje-fans zagen met regelmaat een verongelijkte Memphis die nauwelijks presteerde op het veld. Onder Koeman veranderde dat en kreeg Memphis een zeer belangrijk aandeel in de doelpunten en assists bij Oranje. De oefenmeester wist daarom dat hij de aanvaller nodig had om bij Barcelona te presteren.

Debuut Memphis



Koeman liet Memphis tegen Girona vanaf de bank beginnen, maar zijn landgenoot mocht in de eerste helft al zijn opwachting maken. Vanwege de blessure van Rey Manaj maakte de aanvaller na ruim een half uur spelen onder luid applaus van de supporters zijn warming-up, waarna hij op het veld mocht verschijnen. Waar het matte Barcelona in de eerste helft vooral zijn plicht deed, bracht Memphis een bepaalde frisheid in het spel van de Spanjaarden die de toeschouwers op de tribune steeds vaker op de banken liet staan.

Memphis liet in het eerste duel direct zien dat hij niet beroerd is om in verdedigend opzicht meters te maken. De centrumspits deed volop mee met het doorjagen op de tegenstander, waarmee hij zijn teamgenoten eveneens het juiste voorbeeld gaf. Met Memphis op het veld begon Barcelona kortom meer kleur te vertonen en moest de tegenstander steeds verder achteruitlopen om erger te voorkomen. Memphis verdiende dan ook een beloning voor zijn uitstekende eerste optreden, die aan het einde van de wedstrijd kwam.


De Spaanse topclub kreeg in de slotfase van het oefenduel namelijk een penalty van de arbitrage toegewezen, waarna Memphis achter de bal ging staan om deze tegen de touwen aan te jagen. Dat deed de aanvaller zeer overtuigend, want hij schoot de bal rechtstreeks de kruising in. Hoewel de doelverdediger wel richting de juiste hoek ging om de bal te keren, lukte het hem niet om deze uit zijn goal te houden. Daarmee was het succesdebuut van de Oranje-international helemaal rond en stelde Memphis het verwachtingspatroon naar boven bij.

Inschikken

Memphis voelde zich tegen Girona helemaal thuis in zijn nieuwe ploeg. De aanvaller kreeg veel vertrouwen van zijn teamgenoten en de technische staf, maar de komende weken zal zijn rol langzaam veranderen. Waar Lionel Messi al jarenlang de dienst uitmaakt en zo een beetje alles bepaald bij Barcelona, lijkt ook Sergio Agüero hoger te staan in de rangorde. De sterspeler van Manchester City kwam deze zomer over naar Spanje en moet met Messi in de aanval een succeskoppel worden.

Waar de Nederlander deze weken nog de vrije trappen, penalty’s en hoekschoppen naar zich toetrok, zullen naar verwachting Messi en Agüero in de toekomst beslissen hoe deze verdeling tijdens wedstrijden is. Om het vertrouwen van het Argentijnse duo te krijgen, zal Memphis goed moeten luisteren en meegaan in wat beide spelers van hem verwachten. Wanneer hij in staat is om complementair te zijn een Messi en Agüero, dan lijkt Memphis een goede kans te maken op een basisplaats bij Barcelona.

Anderzijds is het cliché ‘goede voetballers herkennen goede voetballers’ ook waar. Memphis liet bij Oranje en Olympique Lyon al vaak genoeg zijn over exceptionele kwaliteiten te beschikken om in een topteam mee te kunnen, waardoor het voor hem mogelijk moet zijn om respect af te dwingen bij de Argentijnen. Zo kwamen Luis Suárez en Neymar jaren geleden ook binnen als twee ‘broekies’ die onderaan de streep nog weinig hadden bereikt, maar ontwikkelde het duo zich in de loop der jaren tot een tandem met Messi.

Hoge verwachtingen



Het uitstekende debuut zal Memphis zeer tevreden stellen. Barcelona is simpelweg een moeilijke club om bij te spelen, waardoor het vertrouwen van het brede publiek essentieel is om te slagen in La Liga. Memphis moet zich echter ook realiseren dat één zwaluw nog geen zomer maakt en de aanvaller daarom moet doorgaan met zijn goede spel. Waar de Spaanse media een dag na de wedstrijd lyrisch waren over de kwaliteiten van Memphis, weet Frenkie de Jong inmiddels dat dezelfde kranten een speler een week later de grond in kunnen trappen.


Memphis moet zich daarom vooral richten op de lange termijn, waarin de speler moet hopen dat Koeman een vroeg afscheid gespaard blijft. De oefenmeester zat dit jaar nog op de wip bij voorzitter Josep Maria Bartomeu, maar overleefde de motie van wantrouwen alsnog. Hoewel Memphis onder leiding van Koeman uitgebreid de tijd zal krijgen om te wennen aan zijn nieuwe ploeg, moet hij dat bij een andere trainer nog maar afwachten. Het verleden laat zien dat Memphis juist het vertrouwen nodig heeft om tot zijn beste prestaties te komen.

De supporters, technische staf en zijn medespelers zullen opmerken dat Memphis vooralsnog de absolute wil laat zien om te slagen in het oosten van Spanje. Als jongeling lukte het hem niet om bij Manchester United het hoge verwachtingspatroon waar te maken, maar in Barcelona is hij erop gebrand om het anders te doen en de buitenwereld te overtuigen van zijn kunnen. De tijd moet uitwijzen wat de toekomst van Memphis bij de Spaanse grootmacht is. Aan het zelfvertrouwen en de inzet van Memphis zal het echter niet liggen.

Krijgt Memphis Depay een basisplaats bij Barcelona?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, de concurrenten zijn beter
494+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie