Malen kiest voor sluiproute naar Europese top

Foto: Malen kiest voor sluiproute naar Europese top

Donyell Malen staat op het punt om PSV te verruilen voor Borussia Dortmund. De 22-jarige aanvaller heeft na een persoonlijk akkoord en een overeenkomst tussen de clubs alleen nog een medische keuring die hem van een overstap naar de Bundesliga kan weerhouden. Met de keuze voor BVB lijkt Malen te hopen op de sluiproute naar de Europese top, een route die grote spelers voor hem al maakte. 

Het is nauwelijks een verrassing dat Donyell Malen naar Borussia Dortmund vertrekt. De aanvaller van PSV had al langer de wens om de Eredivisie achter zich te laten en zich (opnieuw) te testen in het buitenland. De transfer naar Duitsland betekent voor Malen zijn tweede buitenlandse avontuur, waar hij in zijn jeugd al Ajax verruilde voor de jeugdopleiding van Arsenal. In Engeland kwam zijn carrière niet van de grond, waarna zaakwaarnemer Mino Raiola ervoor zorgde – door zelf mee te betalen aan zijn overgang – dat hij voor een half miljoen euro kon overstappen naar PSV, waar er in tegenstelling tot in Londen wel een plan voor Malen klaar lag die hem naar een eerste elftal moest brengen. 

Donyell Malen en PSV

Malen kwam in augustus 2017 bij PSV terecht en startte nog in het belofte-elftal van de ploeg. In datzelfde jaar mocht de jonge aanvaller al aansluiten bij de selectie van destijds trainer Phillip Cocu, maar na zijn eerste seizoen in Eindhoven werd hij pas definitief overgeheveld naar het eerste elftal. Daar kwam al snel naar voren dat Malen zich niet hoefde te richten op zijn favoriete positie als centrumspits, waar Luuk de Jong destijds nog rondliep, maar als linksbuiten wist Malen zich al snel in de basis van de Eindhovenaren te spelen. 


De Nederlander ging als een komeet van start in Eindhoven. Uiteindelijk speelde Malen 81 wedstrijden voor de Eindhovenaren, kwam hij veertig keer tot scoren en gaf hij daarnaast ook nog 18 assists. Uit die cijfers blijkt wel dat hij als linksbuiten (zestien duels, vier doelpunten, drie assists) minder rendabel is dan als centrumspits (51 wedstrijden, 32 doelpunten, 14 assists). Dat lijkt vanuit positioneel oogpunt ook logisch, als (enige) spits ben je nu eenmaal een gemakkelijker aanspeelpunt om de aanval af te ronden, iets wat door Malens geringe lengte (als spits, red.) soms moeilijker is dan het lijkt. 

Dat Malen er desalniettemin met regelmaat eentje tegen het net prikte, spreekt boekdelen over de kwaliteiten van de spits. Het is al langer een gegeven dat de 22-jarige aanvaller het Philips Stadion zou gaan verlaten, de vraag was alleen wanneer. Na een teleurstellend seizoen voor PSV, waar er naast alle hoofdprijzen gegrepen werd en Malen een wisselende indruk maakte als één van de twee spitsen in een 4-2-2-2-systeem, leek de tijd rijp voor de aanvaller. De geruchten over de belangstelling van Borussia Dortmund bestonden al langer dan dit seizoen. In 2019/2020 kwam al naar buiten dat de Duitsers hem op een schaduwlijst hadden staan. Deze geruchten werden hardnekkiger toen Jadon Sancho leek te vertrekken bij Dortmund. Nu de Engelsman de Bundesliga verruilt voor een Premier League-avontuur bij Manchester United, is de weg richting Dortmund helemaal vrij voor Malen. 

Borussia Dortmund

Aangezien Malen op dezelfde posities uit de voeten kan als de Engels international, is zijn transfer al snel ‘ter vervanging van’. In de situatie van vorig seizoen was dat ongetwijfeld het geval, de nieuwe Borussia Dortmund-trainer Marco Rose is een trainer die over het algemeen zijn elftallen in meerdere formaties laat voetballen. Daardoor komt Malen in meer dan één opzicht in een situatie terecht die hij kent van PSV. Op het moment dat Rose ervoor kiest om een 1-4-3-3-variant (punt naar voren, punt naar achteren of 1-4-2-3-1) kiest, komt de situatie van Malen overeen met zijn eerste seizoen(en) bij de selectie van PSV. Op dat moment heeft hij nu nog Erling Haaland voor zich als eerste spits, maar kan hij zich eventueel wel in de basis spelen als één van de twee vleugelspelers, met een duidelijke voorkeur voor de positie als linksbuiten. 


Rose heeft in het verleden Gladbach niet alleen in een bovenstaande variant laten voetballen. De Duitse oefenmeester stuurde zijn elftal ook regelmatig in een 1-5-3-2-formatie het veld op. In deze opstelling wordt Malen dan waarschijnlijk niet de concurrent voor Haaland als spits, maar zijn partner. Hoewel Malen vorig seizoen liet zien zich (nog) niet altijd comfortabel te voelen met een vaste partner in de punt van de aanval, is het spitsenduo Malen – Haaland ongetwijfeld iets waar de beleidsbepalers bij Dortmund over nagedacht (en gewatertand) hebben.

Sluiproute



Er liggen dus voldoende mogelijkheden voor Malen, die bij Dortmund te maken krijgt met niet te malse concurrentie. Spelers als Thogan Hazard, Marco Reus, Julian Brand, Giovanni Reyna en Youssoufa Moukoko strijden allemaal om dezelfde plekken als Malen. Dat zijn, helemaal in vergelijking met de concurrentie bij PSV, spelers die de afgelopen jaren hebben bewezen op topniveau te kunnen presteren. 

Desalniettemin lijkt Dortmund voor Malen de perfecte vervolgstap van zijn nog steeds jonge carrière. BVB is een grootmacht in Duitsland, maar behoort nog wel tot de Europese subtop en heeft zich in het verleden bewezen als ideale doorgroeiplek voor talentvolle voetballers. De weg die Malen tot nu toe aflegde, is dan wel anders dan spelers als Jude Bellingham, Reyna en dus ook Jadon Sancho, die op jonge leeftijd Manchester City verruilde voor een kans in de Bundesliga en later als een grote meneer terugkeerde in de hoogste Engelse voetbalklasse. 


Voor Malen, die niet slaagde bij Arsenal, kan de overstap naar Dortmund ook de opstap zijn naar een toekomstige transfer. Voor Nederlandse begrippen is de aanvaller al oud (22 jaar, red.) maar in het internationale voetbal komt de aanvaller pas net kijken. Daarom lijkt Dortmund ook de ideale keuze voor de jonge aanvaller: hij is (nog) niet dé ster of hét grootste talent. Dat maakt Borussia niet alleen de ideale plek om zich in de luwte van grotere namen te ontwikkelen, Dortmund kan daardoor ook Malens sluiproute naar de Europese top zijn.  

Is Dortmund Malens plafond?

  • Ja, denk het wel
  • Nee, denk het niet
  • Ik moet het nog zien
359+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie