Antony schudt droomclubs weer wakker

Foto: Antony schudt droomclubs weer wakker

Ajax wilde Antony eigenlijk niet naar de Olympische Spelen laten gaan. De 21-jarige buitenspeler werd door Brazilië Onder 23 opgeroepen voor het toernooi in Tokyo en uiteindelijk gingen de Amsterdammers alsnog overstag. Hoewel de Olympische Spelen eigenlijk een veredelt jeugdtoernooi is, per selectie mogen drie spelers boven de 23 mee, zullen topclubs over de hele wereld hun scouts hebben afgestuurd op het toernooi. Daar treffen ze in Antony een oude, maar verbeterde bekende.

Dat Ajax er in slaagde om Antony vorig seizoen vast te leggen, was niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. De Amsterdammers hadden vorige voetbalzomer ogenschijnlijk weinig last van concurrentie, bereikte een overeenkomst van São Paulo over een transfersom van maximaal 21,5 miljoen euro en haalde daarmee de snelle dribbelaar richting Amsterdam. Dat de jongeling in de Johan Cruijff ArenA land- en generatiegenoot David Neres trof, maakte de aanpassingsperiode van de Braziliaan een stuk korter dan het moment dat Neres naar Ajax vertrok (een jaar eerder, red.). Die snelle aanpassingsperiode en het sterke debuutseizoen komen op de Olympische Spelen voor Antony mogelijk samen: de aanvaller maakte in de eerste wedstrijd in Tokyo een verpletterende indruk en heeft scouts van topclubs ongetwijfeld weer in hun -boekjes laten bladeren. 

Ajax en Antony

Antony is al sinds hij bij de vertegenwoordigde jeugdelftallen van Brazilië speelt in beeld bij de Europese top. Voordat Ajax zich meldde bij São Paulo, zouden verschillende topclubs hem na een succesvol jeugdtoernooi als beoogde aanwinst hebben aangemerkt. De ontwikkeling van een talent neemt niet alleen pieken, maar ook dalen met zich mee, waardoor de Braziliaanse buitenspeler net zo snel weer uit beeld verdween dan dat hij in de picture kwam bij de grootste clubs van Europa. Mede door die vormdip kon Ajax aan het begin van vorig seizoen toeslaan. 


Dat de Amsterdammers alsnog de hoofdprijs moesten betalen – en dat ook deden – toont aan dat er wel voldoende potentieel gezien werd in de aanvaller. De 21-jarige snelheidsduivel had pas 32 wedstrijden in de Serie A (Braziliaanse hoogste klasse, red.) achter zijn naam staan en speelde drie wedstrijden in de Copa Libertadores, maar het was voor de Amsterdammers genoeg reden om diep in de buidel te tasten voor Antony. De Braziliaan had geen lange aanpassingsperiode nodig om zijn waarde te laten zien. Vanaf het eerste Eredivisie-duel leek Antony al op zijn plek in Amsterdam, iets waar zijn maatje en landgenoot David Neres een grote rol in speelde. 

De Braziliaanse buitenspeler maakte in zijn eerste seizoen bij Ajax 46 wedstrijden, waarin hij tien doelpunten en tien assists gaf. De Ajacied begon stormachtig aan zijn periode in Amsterdam en kwam in zijn eerste weken al vaak tot scoren, maar daarna kwam de klad erin bij de jongeling. Antony herpakte zich echter aan het einde van het seizoen en kreeg dus van Ajax alsnog de mogelijkheid om richting Tokyo af te reizen voor de Olympische SpelenAjax wilde dat eigenlijk niet omdat Antony een lang en zwaar seizoen in Amsterdam achter de rug had en aankomend jaar wéér een eindtoernooi met zich meeneemt (WK 2022 in Qatar) en daar het competitieprogramma niet rustiger van wordt. 

Olympische Spelen

Maar misschien heeft het ook wel te maken dat Ajax wist dat Antony in zijn jongere jaren al in veel scoutingsboekjes verdween. De Braziliaanse vleugelspeler is pas één seizoen in Amsterdam, maar wist er al wel voor te zorgen dat hij zijn marktwaarde hoger bracht (25 miljoen euro, red.) dan het maximale aankoopbedrag (21,5 miljoen euro). Dat vat de ontwikkeling van de buitenspeler vorig seizoen eigenlijk wel samen. Dat Antony daarna zijn verder ontwikkelde talent op een internationaal eindtoernooi. Dat lukte de Braziliaan ook in het eerste duel van de Braziliaanse ploeg, waar hij met een aantal schitterende acties en een assist de aandacht op zich vestigde.

 

Of beter gezegd: opnieuw op zich vestigde. De stormachtige ontwikkeling die Antony vooral in het eerste seizoenshelft bij Ajax doormaakte, leverde hem in de winterstop al de sluimerende belangstelling op van grotere clubs zoals FC Barcelona, maar concreet werden deze niet. Nu zou Bayern München in onderhandeling zijn met Ajax om een transfer te bespreken. In het verleden gaf Antony al toe dat hij naast Ajax ook de keuze had uit Spaanse en Duitse clubs, wat kan betekenen dat de interesse van de Duitse recordkampioen niet gek is, maar dat geldt ook op het moment dat de Europese grootmacht zich voor het eerst bij Antony meldt. 

Op het moment dat je in je eerste seizoen in Europa ruim veertig wedstrijden speelt en qua doelpunten en assists de dubbele cijfers haalt, dan val je op. Dat Antony de vorderingen van zijn ontwikkeling nu kan laten zien op een mondiaal podium, vergroot de aandacht voor zijn prestaties, en dus ook die van afgelopen seizoen, alleen maar. Dat Antony zijn droomclubs op dit moment weer wakker schudt, kan vooral voor Ajax goed nieuws betekenen. 

Door-selecteren of verder investeren?

Ajax haalde natuurlijk met Steven Berghuis al een linksbenige rechtsbuiten in huis. Aangezien de Amsterdammers met Berghuis, Neres én Antony drie linksbenige rechtsbuitens in de selectie heeft op dit moment, lijkt het aannemelijk dat Neres of Antony in aanmerking komt voor een vertrek. Er werd eigenlijk blind vanuit gegaan dat David Neres die stap zou gaan maken deze zomer. De Braziliaan had een lange aanpassingsperiode bij de Amsterdammer, maar eenmaal op zijn plek in Amsterdam liet hij zijn waarom Ajax een miljoenensom voor de buitenspeler over had. 


Afgelopen voetbaljaar had Neres veel pech met blessures, waardoor hij niet alleen zijn basisplaats verloor maar ook een stap terug deed in zijn ontwikkeling. Eigenlijk kwam Neres vorig seizoen nooit in het ritme dat een buitenspeler nodig heeft om zijn acties te laten slagen. Neres lukte dat vorig seizoen eigenlijk niet, waardoor het voor Ajax niet het ideale moment is om deze speler (boven de marktwaarde) te kunnen verkopen. 

Als Antony zijn vorm op de Olympische Spelen door zet, creëert de 21-jarige buitenspeler die situatie wel voor zijn club. Dat maakt de potentiële transfersom voor Antony op dit moment (veel) hoger dan die van Neres, waardoor je jezelf kunt afvragen waar Ajax de aankomende zomer de transferfocus op legt. Wil het cashen voor Neres, die door een afkoopsom van 15 miljoen euro en met tegenwoordige transferwaarde van 27 miljoen euro (hoogtepunt: 45 miljoen euro) niet aan zijn (bewezen) potentieel zit of een speler wiens carrière in de lift zit (Antony) voor een ‘hype’-prijs te verkopen?

Wie zou jij verkopen deze zomer?

  • David Neres
  • Antony
  • Geen van beide
  • Allebei
1885+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:18
11+
‘Monica Geuze slaat opnieuw profvoetballer aan de haak: oud-Ajacied’
12:00
15+
Tottenham-talent uit Rotterdam kweekt nu voetballers: ‘Wil speler van ons op WK zien’
11:45
83+
Kaplan spreekt zich uit over Ajax-toekomst
11:30
31+
Heracles bindt drietal, Bakboord vertrekt
11:16
88+
‘Doemscenario dreigt voor Wilfred Genee’
10:50
431+
‘PSV trekt de knip voor peperduur tweetal’
10:35
161+
Benaderde Ajax Pascal Jansen al? “Met Slot ook gedaan”
10:20
53+
Toch EK voor Ajacied? “Zit in mijn achterhoofd”
10:02
122+
‘Schokkend: Hélène Hendriks en Noa Vahle gemanipuleerd’
09:44
636+
‘Bliksemtoptransfer lonkt voor Diant Ramaj’
09:28
161+
Ramaj deelt sneer uit aan Steijn: “Je ziet het…”
09:13
81+
Selecteren Wijnaldum ‘discutabel’: “Keuze voor het geld”
08:59
173+
‘Veronica Offside-slappeling door het stof’
08:40
164+
Derksen ziet maar één speler die leuk is voor de camera: ‘Veerman en Bergwijn niet’
08:25
583+
‘Transferbeleid Ajax op de schop’
08:10
726+
Van der Meijde en Sneijder halen uit: “Arrogant, bloedirritant”
07:52
1365+
‘Vandaag Inside-rel krijgt staartje’
07:35
45+
Sierhuis schittert: “Nog niet de polonaise lopen”
07:20
870+
‘Ajax gaat voor oude bekende’
23:42
137+
Uitgefloten Taylor: “Ajax-supporters altijd achter me”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie