Feyenoord heeft droomdefensie bijna compleet

Foto: Feyenoord heeft droomdefensie bijna compleet

Feyenoord staat op het punt om de transfer van Gernot Trauner af te ronden. De 29-jarige Oostenrijker moet worden overgenomen van LASK en is voor trainer Arne Slot een belangrijke wensspeler. Met de Oostenrijks international naast Senesi krijgt Feyenoord meer dan de stabiele defensie dat het al jaren zoekt. 

Feyenoord moet creatief zijn op de transfermarkt. De Rotterdammers hebben van alle titelkandidaten het kleinste budget, dus hebben technisch directeur Frank Arnesen en hoofdtrainer Arne Slot een pittige uitdaging als het gaat om versterkingen halen voor het eerste elftal. Na het vertrek van Uros Spajic (terug naar FK Krasnodar) en Eric Botteghin (contract liep af) ontstond er bij Feyenoord een vacature voor de positie van centrale verdediger. In de voorbereiding probeerde Slot dat met Leroy Fer, maar de naderende transfer van de Oostenrijks international Gernot Trauner geeft aan dat de nieuwe aanvoerder van Feyenoord toch een andere rol zal gaan vertolken in het spel van de oud-trainer van AZ. 

Feyenoord en Gernot Trauner



Trauner is een 29-jarige centrale verdediger die zijn hele leven in de Oostenrijkse Bundesliga speelt. De centrale verdediger doorliep de gehele jeugdopleiding van de Oostenrijkse topclub LASK en sloot in 2010 voor het eerst aan bij het eerste elftal van de club. Het lukte de rechtspoot destijds niet om speeltijd af te dwingen bij de Oostenrijkse Eredivisionist, waarna hij bij competitiegenoot SV Reid tekende om zijn carrière alsnog van de grond te krijgen. In totaal kwam Trauner in vijf jaar tijd bij SV Reid tot 122 wedstrijden waarin de verdediger vijf doelpunten maakte en zeven assists gaf. Dat stapje terug leidde er voor de centrale verdediger voor dat hij zich als basisspeler kon ontwikkelen. Vijf jaar na zijn vertrek bij LASK stond de club van zijn jeugd in 2017, toen de verbintenis met SV Reid afliep, weer op de stoep om de Oostenrijker in de armen te sluiten. 


Dat was minder zelfsprekend dan het op het eerste oog lijkt. Trauner scheurde aan het einde van het seizoen 2015/2016 zijn kruisband af, een blessure die hem maanden lang aan de kant hield en ervoor zorgde dat hij medio het seizoen 2016/2017 weer in actie kon komen. Trauner speelde zich na zijn lange blessure weer terug in de basis en overtuigde de Oostenrijkse topclub er dus van om hem, ondanks de langdurige blessure, alsnog terug te halen. 

Eenmaal terug in de TGW Arena (stadion LASK, red.) merkte de verdediger dat de jaren in het eerste elftal van SV Reid hem goed gedaan hadden. Vanaf het moment dat Trauner terugkeerde bij zijn jeugdliefde, was hij een basisspeler. Dat niet alleen: de 29-jarige verdediger kwam in 2018 ook voor het eerst in beeld bij de nationale ploeg van Oostenrijk en maakte op 26-jarige leeftijd in de vriendschappelijke oefeninterland tegen Denemarken zijn debuut voor de nationale ploeg. De interlandteller staat inmiddels op vijf voor Trauner, die niet werd opgenomen in de selectie voor het EK 2020. 

Trauner vs. Feyenoord-verdedigers

Volgens Feyenoord Transfermarkt en De Telegraaf hebben zowel LASK en Feyenoord als de club en Trauner een akkoord bereikt over de transfer. Alleen een medische keuring kan nog roet in het eten gooien. Aangezien daar geen problemen worden verwacht, is het tijd om een beter beeld te schetsen van het type speler dat Feyenoord aantrekt, op welke elementen hij verschilt van zijn potentiële defensie-partner Marcos Senesi en welke kwaliteiten Trauner heeft ten opzichten van zijn vertrokken voorgangers Botteghin en Spajic. 


Om een eerste indruk te krijgen, kijken we eerst naar de prestatiedata van deze spelers in het Europa League-toernooi van vorig seizoen, waar zowel Feyenoord als LASK vorig seizoen in uitkwamen. LASK speelde twee voorrondewedstrijden, maar strandde net als de Rotterdammers in de groepsfase van het toernooi. Trauner is een verdediger die liever het kopduel (8,2 per duel, 72% winst) aangaat dan een grondduel (6,8 in totaal, 50% winst) uitvecht, vaak op de juiste positie staat om een bal te onderscheppen (2,2 intercepties per negentig minuten, méér dan Senesi, Spajic én Botteghin) en in vergelijking met de Feyenoord-centrale verdedigers minder passes geeft maar het wel lukt om de meeste kansen te creëren (0,7 per negentig minuten). Dat lukt de Oostenrijker ook in de Bundesliga (gemiddeld 0,5 per negentig minuten) met regelmaat. Wat verder opvalt aan de statistieken van de verdediger is het aantal geslaagde dribbelacties per wedstrijd: gemiddeld zet Trauner één keer per wedstrijd een dribbelactie in en lukt het .

Wanneer je de Eredivisie-cijfers van Spajic, Senesi en Botteghin vergelijkt met de Oostenrijkse Bundesliga-prestaties van Trauner, dan komt er eenzelfde beeld naar voren. Als je een vergelijking moet maken, dan is Trauner meer een type Botteghin dan een type Spajic, al heeft de Oostenrijker op voetbaltechnisch gebied een groot voordeel op de Braziliaanse Nederlander. Dat voetballende voordeel kan, naast een stabiele defensieve basis, van cruciaal belang worden voor het team van Arne Slot. 

Trauner bij Feyenoord 

Niet alleen heeft de trainer zijn gewenste Europa League- (13 duels) en Champions League(voorronde)-ervaring (4 duels) binnen. Daarnaast heeft de trainer een speler in de selectie die naast verdedigen ook heeft bewezen in de opbouw van meerwaarde te kunnen zijn. Dat laatste ontbrak bij zowel Spajic als Botteghin in het spel, waardoor de opbouw van achteruit vaak door Senesi wordt gedaan. De Argentijn is gezegend met een fraai linkerbeen, maar de voorspelbaarheid van de opbouw van Feyenoord werd daardoor erg voorspelbaar en gemakkelijk(er) te verdedigen: zo lang je die linkerpoot van de Argentijn afdekte en onder druk zette, kwam de opbouw van de Rotterdammers moeilijk tot stand. 


Met Trauner in de ploeg heeft Feyenoord niet één, maar twee centrumverdedigers die bewezen hebben over deze kwaliteiten te beschikken. Daardoor koopt Feyenoord niet alleen defensieve zekerheid in, maar heeft het ook iemand in de ploeg die weet wat hij moet doen als hij de bal krijgt en er ruimte is om in te dribbelen of een (cross)pass te geven om het tempo van de aanval te verhogen. Daardoor gaat Feyenoord er in theorie zowel defensief als offensief op vooruit met deze transfer.

Door Bram Steenbeek

Gaat Trauner slagen bij Feyenoord?

  • Ja, ik denk het wel
  • Nee, ik denk het niet
  • Ik moet het nog zien
1761+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:35
17+
Benaderde Ajax Pascal Jansen al? “Met Slot ook gedaan”
10:20
16+
Toch EK voor Ajacied? “Zit in mijn achterhoofd”
10:02
52+
‘Schokkend: Hélène Hendriks en Noa Vahle gemanipuleerd’
09:44
256+
‘Bliksemtoptransfer lonkt voor Diant Ramaj’
09:28
101+
Ramaj deelt sneer uit aan Steijn: “Je ziet het…”
09:13
59+
Selecteren Wijnaldum ‘discutabel’: “Keuze voor het geld”
08:59
135+
‘Veronica Offside-slappeling door het stof’
08:40
102+
Derksen ziet maar één speler die leuk is voor de camera: ‘Veerman en Bergwijn niet’
08:25
503+
‘Transferbeleid Ajax op de schop’
08:10
505+
Van der Meijde en Sneijder halen uit: “Arrogant, bloedirritant”
07:52
849+
‘Vandaag Inside-rel krijgt staartje’
07:35
39+
Sierhuis schittert: “Nog niet de polonaise lopen”
07:20
739+
‘Ajax gaat voor oude bekende’
23:42
124+
Uitgefloten Taylor: “Ajax-supporters altijd achter me”
23:30
217+
Gullit wijzigt Van Dijk-opinie: “Meer vraag ik niet”
23:25
482+
Antony verklaart wederopstanding bij United
23:14
277+
Brenet uit onvrede na PSV: “Twaalf tegen elf”
23:03
594+
“Nijhuis kutscheidsrechter eerste klas”
22:46
180+
“Ajax-kampioenschap in 2025 niet realistisch”
22:34
251+
Kroes schept duidelijkheid: “Zo eerlijk is het”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie