‘Nieuwe Rommedahl’ komt voorlopig tekort voor PSV

Foto: ‘Nieuwe Rommedahl’ komt voorlopig tekort voor PSV

PSV heeft alweer zijn eerste wedstrijd in de voorronde van de Champions League achter de rug. De Eindhovenaren maakten tegen Galatasaray een uitstekende indruk en lieten met hun nieuwe elftal zien klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Waar het grootste gedeelte van het basisteam vergeleken met vorig jaar intact bleef, besloot Roger Schmidt eveneens wat te sleutelen aan het elftal.

Yorbe Vertessen behoort tot een van de nieuwe spelers in het basisteam van PSV. De Belgische aanvaller sloot op jonge leeftijd bij de Eindhovense jeugdopleiding aan en had het geluk dat zijn familieleden veel voor hem over hadden. Zijn moeder, vader en oma brachten hem namelijk omstebeurt naar De Hertgang om in de jeugdopleiding van PSV aan te sluiten, waarvoor zij 1 uur en 20 minuten moesten rijden. Retour waren zijn ouders en grootouder elke dag ruim tweeënhalf uur onderweg om de droom van Vertessen werkelijkheid te laten worden.

De ontwikkeling van Vertessen verliep in zijn jeugdjaren voorspoedig en niets leek dan ook in de weg te staan om hem snel in PSV 1 te laten doorbreken. Hoofdtrainer Mark van Bommel nam hem mee op trainingskamp, waardoor hij van dichtbij kon meemaken welke talenten in Vertessen schuilden. Tijdens de trainingen kreeg de aanvaller echter last van een hamstringblessure, al leek deze niet ernstig te zijn. PSV ging er dan ook vanuit dat Vertessen snel weer kon aanhaken bij het eerste team, maar niets bleek minder waar.Elke keer wanneer Vertessen de trainingsintensiteit probeerde op te bouwen, kreeg hij last van dezelfde hamstringblessure. De medische staf van PSV wist eveneens geen raad met Vertessen, die zelf ook het geloof in een snel herstel begon kwijt te raken. De Eindhovenaren besloten om met de speler naar een expert in Keulen te gaan die wel raad wist met het aanhoudende kwetsuur van Vertessen. Door spieren rondom de hamstring te trainen kwam hij sterker dan ooit terug bij het eerste team, waardoor de club snel van zijn kwaliteiten kon genieten.

Voornaamste krachten

Vanaf eind januari van dit jaar kwam Vertessen eindelijk weer voor een langere tijd aan spelen toe. Hij maakte in de uitwedstrijd tegen Feyenoord direct een uitstekende indruk op Schmidt, waardoor de oefenmeester vaker gebruik besloot te maken van de jeugdige aanvaller. Vertessen bleek perfect te passen in het gehanteerde systeem van Schmidt, dat voor een groot gedeelte is gebaseerd op de omschakeling. Met zijn grote snelheid was de Belg in de tegenaanval een probleem voor veel verdedigers in de eredivisie.

Ook op het gebied van werklust stemde het spel van Vertessen zijn trainer tevreden. Door de moeilijkheden van de afgelopen jaren bleek de aanvaller uitstekend in staat om benodigde gif in het elftal te brengen om een wedstrijd open te breken. Wanneer hij als invaller binnen de lijnen kwam, gebeurde er vrijwel altijd iets in het spel van de Eindhovenaren. Hoewel hij zelf nog weinig doelpunten wist te maken als aanvaller, kon Vertessen wel tevreden zijn over de manier waarop hij zijn medespelers in stelling bracht.

Tegelijkertijd waren er ook een aantal onderdelen die Vertessen duidelijk kon verbeteren. In verschillende eredivisiewedstrijden van de tweede seizoenshelft bracht de aanvaller een aantal honderdprocentkansen om zeep. Vertessen kon daarom nog duidelijk stappen zetten in zijn scorend vermogen. Bovendien viel de Belgische bescheidenheid van Vertessen op tussen jongens als Mohamed Ihattaren en Cody Gakpo, die bepaald niet op hun mondje waren gevallen om met de trainer in discussie te gaan over beslissingen.

Nieuwe situatie

Het was voor Vertessen niet eenvoudig om zichzelf definitief in het basisteam te spelen. Schmidt speelde afgelopen seizoen vaak met Mario Götze en Cody Gakpo op de flanken, terwijl Donyell Malen en Eran Zahavi in de spitspositie stonden. Vertessen moest daarom hopen dat deze zomer een of meerdere basiskrachten zouden vertrekken of later zouden instromen. Door het mogelijke vertrek van Malen was PSV op zoek naar een nieuwe centrumspits, maar Schmidt lijkt komend seizoen een nieuwe manier van spelen te willen hanteren.Waar de oefenmeester vorig seizoen nog een 4-2-2-2 systeem speelde, lijkt PSV dit competitiejaar voor een 4-2-3-1 formatie te kiezen. Het spelsysteem lijkt de ploeg van Schmidt meer verdedigende zekerheid te bieden en geeft Zahavi bovendien meer mogelijkheden om uit de spitspositie weg te trekken. Direct vanaf de eerste oefenwedstrijd bekleedde Vertessen aan de linkerkant van het middenveld een belangrijke rol in het Eindhovense spel en bleef hij in staat om blessurevrij de wedstrijden te spelen.

De nieuwe formatie gaf Schmidt de mogelijkheid om Götze naar de positie van aanvallende middenvelder te halen. De Duitser had daardoor meer bewegingsvrijheid om gebruik te maken van zijn spelinzicht en medespelers te voorzien van sluwe steekpasses, wat Vertessen in zijn kracht liet spelen. Doordat Vertessen in de nieuwe formatie vanaf het middenveld zijn loopactie maakte richting het centrum van de aanval, had hij veel vrijheid om de diepte in te gaan. Het was dan voor de Duitse middenvelder slechts een koud kunstje om de bal mee te geven.

Voorbereiding

Vertessen was in de voorbereiding echter zeker niet de enige optie voor Schmidt, waardoor hij zich moest bewijzen in het basisteam. In de eerste oefenwedstrijd van het seizoen maakte de Belg direct de eerste treffer. Nadat tegenstander RWD Molenbeek op een snelle voorsprong kwam, maakte Noni Madueke een schitterende actie aan de rechterkant van het veld. Vertessen doorzag het moment en kwam precies op het juiste moment voor het doel, waarna hij de bal op een eenvoudige wijze tegen de touwen aan schoot.

In het volgende duel met Delbrùcker SC was het zelfs tweemaal raak voor Vertessen. De aanvaller kreeg tegen de Duitsers opnieuw een voorzet van Madueke. Ditmaal zette hij zijn hoofd tegen de bal en zag hij deze met een boog over de doellijn verdwijnen. Vertessen bewees nog geen minuut later dat het vorige doelpunt geen gelukstreffer was. Madueke combineerde aan de rechterkant van het strafschopgebied met Götze. De Duitser lobde de bal vervolgens naar de tweede paal, waar Vertessen vrijstond om zijn tweede kopdoelpunt te maken.

Het waren belangrijke doelpunten voor Vertessen, want de aanvaller speelde daarmee voor even een hoop kritiek van zich af. Critici stelden namelijk dat de buitenspeler nog altijd weinig rendement heeft voor PSV, waardoor de roep om het opstellen van Gakpo en Ihattaren steeds luider begon te worden. Hoewel de diepgang van Vertessen voor veel gevaar zorgde in de verdediging van de opponent, zorgde dit lang niet altijd voor rendement. De vergelijking met oud-PSV’er Dennis Rommedahl was daarmee getrokken: veel snelheid en diepgang, maar relatief weinig doelpunten en assists.

Galatasaray

Schmidt trok zich woensdagavond weinig aan van die kritiek, want de oefenmeester besloot om gewoon met Madueke, Götze en Vertessen op het middenveld te spelen. Zahavi kreeg weer de taak om in de punt van de aanval plaats te nemen. Waar de centrumspits voortdurend uit de aanval wegliep, creëerde hij ruimte voor Madueke en Vertessen. Beide spelers trokken naar het centrum en moesten voor diepgang zorgen wanneer medespelers de bal over de defensie van Galatasaray legde. Dat leverde een aantal gevaarlijke kansen op.Ondanks de 5-1 overwinning die PSV op de Turken boekte en de uitstekende uitgangspositie richting de volgende ronde, was er een hoop aan te merken op het spel van Vertessen. De Belg was geen werklust te verwijten, maar was op het gebied van rendement wederom niet waar hij moest zijn. Waar hij samen met Madueke voor veel diepgang zorgde, leverde hij in de laatste fase van de aanval opnieuw veel ballen in. Het was daarom logisch dat Schmidt ervoor koos om in de tweede helft Vertessen naar de kant te halen en Cody Gakpo binnen de lijnen te zetten.

Vertessen moet de komende weken daarom oppassen dat hij zijn basisplaats niet verliest aan Gakpo. De Oranje-international maakte afgelopen seizoen al een goede indruk en bewees ook tegen Galatasaray zijn meerwaarde in het team. Vertessen moet de komende weken daarom hard werken om voor zijn basisplaats te knokken en voor zichzelf te zorgen voor een mooie toekomst. Wanneer Vertessen het opnieuw niet lukt om bij de eerste elf terecht te komen, dan hangt de speler een roemloze aftocht boven het hoofd.

POLL: Hoort Yorbe Vertessen in het basisteam?

Vandaag 20 September 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Ajax hoopt dit seizoen op Frenkie-effect</strong>

Ajax hoopt dit seizoen op Frenkie-effect

<div><b>Ajax heeft een uitstekende vorm te pakken. De Amsterdammers doen het goed in de eredivisie ...

571
<strong>PSV heeft slotoffensief als belangrijk wapen</strong>

PSV heeft slotoffensief als belangrijk wapen

<div><font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;"><font ...

171
<strong>SoccerNews zoekt (freelance) redacteur</strong>

SoccerNews zoekt (freelance) redacteur

Ter versterking van onze snelle digitale nieuwsvoorziening is SoccerNews.nl, onderdeel van TELINCO, ...

0
Grote verbazing over 'Luuk de Jong': 'Rot op!'

Grote verbazing over 'Luuk de Jong': 'Rot op!'

FC Barcelona speelt vanavond in het eigen Camp Nou-stadion tegen Granada in de Primera División en ...

23
"9-0 is mooi, maar we moeten door"

"9-0 is mooi, maar we moeten door"

Jurriën Timber droeg met een goed doelpunt bij aan de 9-0 thuisoverwinning van Ajax op SC Cambuur, ...

29
"Ik moet mezelf wat tijd geven, daar ben ik niet altijd goed in"

"Ik moet mezelf wat tijd geven, daar ben ik niet altijd goed in"

FC Twente won op zondag razendknap met 1-4 van Vitesse in de GelreDome en Michel Vlap maakte de ...

74
Veelzeggende actie Lionel Messi gaat viraal

Veelzeggende actie Lionel Messi gaat viraal

Lionel Messi was tegen Olympique Lyon dicht bij zijn eerste Paris Saint-Germain-doelpunt, maar een ...

464
'Oorlog' tussen Studio Voetbal en Veronica Inside

'Oorlog' tussen Studio Voetbal en Veronica Inside

Bij het voetbalpraatprogramma Veronica Inside is men in de regel niet zo te spreken over Sébastien ...

313
Van Hanegem: 'PSV-publiek is niet gek, hè?'

Van Hanegem: 'PSV-publiek is niet gek, hè?'

De aanhang van PSV in het Philips Stadion begon gisteren te morren toen coach Roger Schmidt besloot ...

208
Juventus-crisis: 'Op deze manier wordt het niks'

Juventus-crisis: 'Op deze manier wordt het niks'

Juventus wist gisteren wéér niet te winnen in de Serie A. Tegen AC Milan kwam <i>De Oude Dame</i> ...

54
Clash bij Studio Voetbal: "Ik vind je nu doordraven"

Clash bij Studio Voetbal: "Ik vind je nu doordraven"

Na de topper tussen PSV en Feyenoord in het Philips Stadion (0-4) is (het wisselbeleid van) ...

505
Slot: 'PSV moest veel mentale meters maken'

Slot: 'PSV moest veel mentale meters maken'

Oefenmeester Arne Slot van Feyenoord pakte het gisteren tegen PSV ietsjes anders aan dan anders. Hij ...

129
Messi pissig: 'Maar ik moet aan het team denken'

Messi pissig: 'Maar ik moet aan het team denken'

Lionel Messi was niet blij toen hij in de Ligue 1-topper tussen Paris Saint-Germain en Olympique ...

117
'Ongekende blunder bij Ajax-Cambuur'

'Ongekende blunder bij Ajax-Cambuur'

Ajax won midweeks al in de Champions League met 1-5 van Sporting Portugal, om vervolgens nóg vaker ...

597
Telegraaf: 'Feyenoorder onderschat'

Telegraaf: 'Feyenoorder onderschat'

Jens Toornstra was op zondagmiddag ongelooflijk belangrijk voor Feyenoord in de topper tegen PSV ...

288
Schmidt bijt verslaggever toe: 'Wat denk je nou?'

Schmidt bijt verslaggever toe: 'Wat denk je nou?'

Feyenoord maakte gisteren gehakt van PSV in het Philips Stadion (0-4) en er is veel kritiek op ...

496
'Eredivisie-nachtmerrie door Ajax'

'Eredivisie-nachtmerrie door Ajax'

Ajax won thuis met 5-0 van NEC Nijmegen, nog een keer met 5-0 van Vitesse en vervolgens met 9-0 van ...

949
Van Hanegem: "Alleen in Eindhoven vinden ze het allemaal logisch"

Van Hanegem: "Alleen in Eindhoven vinden ze het allemaal logisch"

Willem van Hanegem heeft gisteren met stijgende verbazing naar de topper tussen PSV en Feyenoord in ...

411

Gisteren 19 September 2021

'Quincy Promes is nog maar een schim van zichzelf'

'Quincy Promes is nog maar een schim van zichzelf'

Spartak Moskou is behoorlijk slecht aan het seizoen begonnen, met maar drie overwinningen in zeven ...

654
Sport onthult 'Ansu Fati-geheim'

Sport onthult 'Ansu Fati-geheim'

Ansu Fati beschikt over een aflopend contract bij FC Barcelona, maar echt nijpend is de situatie ...

380
'Het kan nóg sneller met hem gaan'

'Het kan nóg sneller met hem gaan'

Jurriën Timber werd gisteren bij het duel tussen Ajax en SC Cambuur (9-0)&nbsp;in de Johan Cruijff ...

389
Comeback Real Madrid bij Valencia

Comeback Real Madrid bij Valencia

Valencia leek op zondagavond voor een klein stuntje te gaan zorgen door Real Madrid te verslaan, ...

138
Messi raakt kruising, Neymar en Icardi verijdelen stunt

Messi raakt kruising, Neymar en Icardi verijdelen stunt

Paris Saint-Germain heeft op zondagavond in extremis weten te winnen van Olympique Lyon, dat ...

102
Juventus schiet niets op met gelijkspel tegen Milan

Juventus schiet niets op met gelijkspel tegen Milan

Juventus moet nog een beetje wennen aan een leven zonder Cristiano Ronaldo, dat wordt iedere week ...

22
"Het gooien van spullen op het veld, dát moet stoppen"

"Het gooien van spullen op het veld, dát moet stoppen"

De wedstrijd tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk van gisteravond (2-2) werd eventjes stilgelegd omdat ...

110
'Erik ten Hag op lijstje van vier'

'Erik ten Hag op lijstje van vier'

Dat oefenmeester Ronald Koeman op de wipstoel zit bij FC Barcelona lijdt geen twijfel, maar zijn ...

381
Jordy Clasie: "Het is mijn schuld"

Jordy Clasie: "Het is mijn schuld"

AZ verloor vandaag met 3-2 van Heracles Almelo in het Erve Asito en dat kwam natuurlijk mede door ...

106
'Eredivisie-kampioen nu al bekend'

'Eredivisie-kampioen nu al bekend'

Willem van Hanegem verwacht dat Ajax dit seizoen met twee vingers in de neus kampioen wordt van de ...

1461
Allegri legt uit waarom De Ligt op de bank zit

Allegri legt uit waarom De Ligt op de bank zit

Juventus speelt momenteel tegen AC Milan in de Serie A, maar Matthijs de Ligt zit op de bank bij ...

287
'PSV-crisis loopt uit de hand'

'PSV-crisis loopt uit de hand'

Oefenmeester Roger Schmidt is de gebeten hond na de Eredivisie-topper tussen PSV en Feyenoord van ...

1798
Marco van Basten maakt gehakt van Roger Schmidt

Marco van Basten maakt gehakt van Roger Schmidt

PSV ging op zondagmiddag met maar liefst 0-4 ten onder tegen Feyenoord in het eigen Philips Stadion ...

989
Mario Been uitgesproken over Ajacied Berghuis

Mario Been uitgesproken over Ajacied Berghuis

Na de 9-0 zege van gisteren op SC Cambuur is analist Mario Been lyrisch over Ajax, en dan met name ...

693
'Volgende club Donny van de Beek lijkt bekend'

'Volgende club Donny van de Beek lijkt bekend'

Afgelopen transferperiode leek Donny van de Beek op weg naar Everton. Manager Ole Gunnar Solskjaer ...

709