Zahavi bespaart PSV miljoenen

Foto: Zahavi bespaart PSV miljoenen

PSV was bijna onherkenbaar in tweede voorronde wedstrijd voor de Champions League tegen Galatasary. De Eindhovenaren lieten in de voorbereiding al zien dat er andere accenten werden gelegd door Roger Schmidt, die zijn elftal tegen Galatasaray met een driemansmiddenveld liet spelen. Daardoor had PSV niet alleen veel meer stabiliteit in de aanval, maar zorgde dat middenveld er ook voor dat Galatasaray in aanvallend opzicht vrijwel onmachtig was. 

PSV en Roger Schmidt wisten dat de druk er volle bak op stond in de Champions League-wedstrijd tegen Galatasaray. De Turkse gasten kenden een lastige voorbereiding op het duel in Eindhoven, met meerdere corona-besmettingen en een afgelaste oefenwedstrijd tegen Olympiakos als belangrijkste argumenten, maar het is maar zeer de vraag of de Turken ook in hun beste doen iets konden doen aan de aanvalsmachine van Roger Schmidt, die één jaar na dato eindelijk zijn intrede heeft gedaan in het Philips Stadion. 

PSV – Galatasaray

Dat was niet eens het meest belangrijke aan de 5-1 overwinning op de nummer twee van de Turkse competitie van vorig seizoen. De Eindhovenaren rekenden in het duel met Galatasaray af met de grootste problemenmaker van vorig seizoen: resultaat halen in de topwedstrijden. Hoewel de prestaties van PSV in de topduels van vorig jaar voor een groot deel op het conto te schrijven zijn van hoofdtrainer Roger Schmidt, is de Duitser ook de aan te wijzen architect van de gedaantewisseling die PSV afgelopen zomer heeft ondergaan. 


Die extra man op het middenveld, die Schmidt creëerde door een 1-4-2-3-1-startformatie te hanteren, had meteen zijn uitwerking. Vorig seizoen leek dat met de gedwongen keuze voor Olivier Boscagli op het centrale middenveld al een zaadje zijn gepland voor dit systeem. De Eindhovenaren werden natuurlijk in het zadel geholpen door een blunder van Galatasaray-doelman Muslera, maar in het restant van de wedstrijd bleef PSV de druk er vol ophouden bij de Turken. Dat kwam niet in de laatste plaats door de positionering van de buitenspelers, die zich door een extra middenvelder meer bezig konden houden met aanvallen dan werken. Dat Götze vanaf een centrale rol zich toch iets vrijer voelt dan op het moment dat hij vanaf de flank moet starten, is na zijn wedstrijd tegen Galatasaray een understatement. 

Toch was Götze niet alleen in balbezit fenomenaal. Wanneer Galatasaray de opbouw verzorgde, zorgde zijn positionering ervoor dat de passlijnen naar het centrum van het Turkse middenveld afgeschermd konden worden én dat deze middenvelders ook in de mandekking stonden bij Marco van Ginkel (later Davy Pröpper) en Ibrahim Sangaré. Doordat de Eindhovenaren als één blok over het veld bewogen, kon Galatasaray op die manier niet aan opbouwen toe komen en werd het gedwongen tot flankenspel, zonder dat ze de mogelijkheid hadden om deze via het centrale middenveld aan konden spelen om het spel te verleggen naar de andere flank. 

Op die manier kwam Galatasaray niet aan voetballen toe en werd het vooral via de flank gevaarlijk, waar uiteindelijk ook de assist van het enige Turkse doelpunt vandaan kwam. Op het moment dat de Eindhovenaren de bal veroverden en de aanval zochten, trokken buitenspelers Yorbe Vertessen/Cody Gakpo en Noni Madueke richting Zahavi, waardoor PSV in fases van de wedstrijd met drie spitsen speelde en daarmee ruimte creëerde voor opkomende backs. Dat was echter niet de enige succesvolle variant in het aanvalsspel van de Eindhovenaren. Zahavi liet zich een aantal keer bewust uit de spitspositie zakken, waardoor er ruimte kwam om de buitenspelers of Götze tussen de centrale verdediger en/of wingback van Galatasaray weg te steken. 

Stabiliteit PSV

Dat de Eindhovenaren dit seizoen wel in een systeem met drie middenvelders spelen en in hun eerste wedstrijd een niveau haalden dat we nog niet eerder onder Schmidt zagen, heeft wellicht ook wat met het publiek in het Philips Stadion te maken. Dat neemt echter niet weg dat de extra man op het middenveld wel voor de stabiliteit zorgde dat vorig seizoen, vooral in de grote wedstrijden, miste. Dat was niet het enige: doordat de Eindhovenaren nu zonder sterspelers Donyell Malen en Denzel Dumfries moesten spelen en dat je na afloop niemand hoorde over hun aanwezigheid, is misschien het grootste compliment dat je trainer Schmidt kunt geven na de wedstrijd. 


Zonder maatje Malen in de punt leek ook Zahavi zich meer thuis te voelen in de punt van de aanval. De Israëlische doelpuntenmachine had een moeilijke start in Eindhoven, maar toonde in de tweede seizoenshelft al glimpen van zijn klasse. De wedstrijd tegen Galatasaray was voor de ervaren aanvaller misschien wel de grootste verlossing uit zijn PSV-loopbaan tot nu toe. Met drie doelpunten had hij niet alleen een belangrijk aandeel in de 5-1 overwinning van de Eindhovenaren, door zijn bewegelijkheid creëerde hij achter de laatste linie ruimte voor de buitenspelers van PSV en zorgde de spits er met zijn tomeloze inzet voor dat Galatasaray gedwongen werd door een haastige opbouw. Dat Zahavi bij één van zijn doelpunten zelf de bal veroverde op het middenveld, een aanval opzette en uiteindelijk het trefzekere eindstation was, lieten zien dat Schmidt zowel zonder als met de bal een juiste keuze maakte om Zahavi in de punt te zetten. 

Nieuwe uitdaging

Het spel met en zonder bal van Zahavi voegt meteen weer een nieuwe dimensie toe aan het vraagstuk ‘moet PSV Luuk de Jong halen?’. Dat de Eindhovenaren een extra aanvaller nodig hebben met de naderende transfer van Donyell Malen (naar Borussia Dortmund, red.) is inmiddels wel duidelijk. Dat de Eindhovenaren daarvoor een spits op het oog hebben die als dag en nacht is in vergelijking met de speelstijl van Malen (en Zahavi), kan logisch zijn als je kijkt naar de manier waarop een wedstrijd kan verlopen. Door twee totaal verschillende type spitsen in je selectie te hebben, kun je zowel met een dynamische aanvaller spelen, zoals Zahavi dat deed tegen Galatasaray, en als de wedstrijd daar om vraagt kan je De Jong dan altijd inbrengen als pinchhitter of als diep aanspeelpunt (vooral door de lucht) op het moment dat de tegenstander heel ver inzakt. 

Je kon al eerder op deze site lezen dat de komst van De Jong betekende dat PSV zijn speelstijl moest aanpassen. Dat is nu eigenlijk niet veranderd, mocht de ervaren aanvaller van Sevilla zijn terugkeer bij PSV afronden. Maar ook zonder De Jong in zijn selectie, begint het spelletje voor Schmidt nu pas echt. De Duitser heeft een jaar lang kritiek over zich heen gehad, veel gerelateerd aan de 1-4-2-2-2-formatie van PSV, maar lijkt het Ei van Columbus gelegd te hebben. Daardoor staat er voor de volgende wedstrijd misschien nog wel meer druk op dan bij Gala-thuis. We weten nu waar PSV toe in staat is met een extra mannetje op het middenveld. Als Schmidt de hernieuwde stabiliteit ook kan omzetten in continuïteit, krijgt de ‘Super Januari’ van aankomend seizoen een heel ander karakter. Sterker nog: als de doelpuntendrift van Zahavi doorzet en de Eindhovenaren een plek in de Champions League oplevert, dan bespaart de Israëlische spits niet alleen een hoge transfersom en salariskosten voor De Jong, dan zorgt de goalgetter er voor dat PSV miljoenen euro’s tegemoet kan zien. 

PSV gaat in dit systeem meer succes boeken dan vorig seizoen

  • Ja, zeker!
  • Nee, denk het niet
  • Ik moet het nog zien
  • Schmidt gaat in Eredivisie 4-2-2-2 spelen
1355+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
87+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
34+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
76+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
588+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
143+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
415+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
402+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
386+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
40+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
133+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
34+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
460+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
108+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
654+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
304+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
15+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
658+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
415+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1555+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie