Feyenoord kan alleen verliezen in Conference League

Foto: Feyenoord kan alleen verliezen in Conference League

Na weken van voorbereiden staat de Feyenoord-vuurdoop voor Arne Slot voor de deur. In de voorronde van de UEFA Conference League nemen de Rotterdammers het op tegen het onbekende FC Drita uit Kosovo. De club heeft een selectie met een totale marktwaarde van 3,5 miljoen euro. Dat lijkt een ideale tegenstander om je eerste officiële wedstrijd tegen te spelen. Daardoor heeft Feyenoord, maar vooral Slot, weinig te winnen en veel te verliezen. 

Feyenoord gooide het met de aanstelling van Arne Slot over een andere boeg dan de voorgaande jaren. De Rotterdammers hebben sinds het vertrek van Giovanni van Bronckhorst moeite om de tegenstander overtuigend over de knie te krijgen. Met de aanstelling van Jaap Stam als opvolger van de kampioenenmaker lieten de Rotterdammers zien dat de club wel graag wilde voortborduren op de speelstijl en aanvallende intenties van Van Bronckhorst, die naast het landskampioenschap (2017) ook twee KNVB Bekers (2016 en 2018) en twee Johan Cruijff Schalen (2018 en 2019) achter zijn naam schreef. De aanstelling van Stam, die bij Feyenoord de kans kreeg bij een topclub te werken als trainer, bleek na een paar maanden al een vergissing te zijn. Uiteindelijk was het Stam die de handdoek in de ring gooide, waardoor Dick Advocaat aangesteld kon worden. 

Feyenoord en Arne Slot

Was de inmiddels gepensioneerde clubtrainer nu nog steeds de leidsman van Feyenoord, dan hadden de Rotterdammers een probleem gehad. Feyenoord lukte het afgelopen anderhalf voetbaljaar niet om overtuigend druk te zetten op de tegenstander, hen te dwingen tot fouten en daar van te profiteren omdat het team sneller in de vijandige zestien staat. In plaats daarvan koos Feyenoord met Advocaat voor resultaat en zekerheid binnen het elftal, iets wat honderdtachtig graden op de voetbalvisie van Van Bronckhorst, Stam én Slot staat. Dat de clubleiding van Feyenoord zich gedwongen voelde deze stap ‘terug’ te zetten, had te maken met een combinatie van kwaliteit in de selectie en een nagenoeg lege clubkas. Het was daarom een kleine verrassing op het moment dat Arne Slot in gesprek bleek met Feyenoord. De 44-jarige trainer was op dat moment nog in dienst bij AZ, waar de coach in zijn eerste (afgebroken corona-)seizoen op doelsaldo het landskampioenschap aan Ajax moest laten. Desalniettemin zag Slot het toch zitten om zijn comfortabele positie bij AZ in te ruilen voor de grote uitdaging om Feyenoord weer serieus mee te laten doen voor het landskampioenschap. De (aanstaande) leegloop bij zijn oude club, waar Calvin Stengs al vertrokken is naar OGC Nice en er ook nadrukkelijk getrokken wordt aan Myron Boadu (AS Monaco), Teun Koopmeiners (Stade Rennes / Arsenal) en Owen Wijndal (Ajax), lijkt Slot al aan zien hebben komen. Dat Feyenoord in verhouding veel betere salarissen uitkeert dan AZ, kan ook een rol gespeeld hebben. 

Zodoende moest Slot vroegtijdig afscheid nemen van AZ. De trainer begon afgelopen maand zijn avontuur in Rotterdam. De voorbereiding is altijd een tijd van aftasten, maar toch lijkt Slot in zijn eerste weken als eindverantwoordelijke bij Feyenoord zijn accenten al te leggen. De grootste verandering in vergelijking met vorig seizoen is de samenstelling van het middenveld, waar met twee centrale middenvelders en één aanvallende middenvelder wordt gespeeld in plaats van twee centrale middenvelders en één verdedigende middenvelder. De Rotterdammers lijken zich comfortabel te voelen in deze speelstijl: alleen tegen Young Boys Bern (2-0) werd verloren. AEK Athene (3-1), FC Zürich (1-0) en één van de twee wedstrijden tegen Werder Bremen (2-1) werden gewonnen. In een eerdere wedstrijd tegen de Duitsers speelde Feyenoord met 2-2 gelijk. 

Advocaats ongelijk

Toch voelen we allemaal een beetje argwaan op het moment dat Feyenoord als favoriet aan een Europees duel begint. De Rotterdammers hadden vorig jaar in de Europa League voldoende kansen om een goede uitgangspositie te bewerkstelligen, maar dat lukte de ploeg van Dick Advocaat niet. De gestopte clubcoach maakte van rechtsbuiten Steven Berghuis de spelverdeler van de ploeg, waardoor het rendement van Feyenoord vrijwel volledig op de schouders van de inmiddels vertrokken aanvoerder van de ploeg kwam te liggen. Advocaat beargumenteerde tot aan vervelens toe dat hij deze groep niet goed genoeg achtte voor het spelen met hoge druk. Dat Advocaats voetbalvisie voor een groot deel dateert uit de tijd van de gulden, is het ook niet heel gek dat deze manier van voetballen niet slaagde onder Advocaat. Slot laat in zijn eerste weken al zien dat het wel degelijk mogelijk is om met (nagenoeg) dezelfde spelersgroep ervoor te zorgen dat je tegenstander geen tijd krijgt om op te bouwen, tot een lange bal gedwongen wordt en dat Feyenoord dan aan een aanval kan bouwen. 

Deze opbouw zal volgend seizoen ook een heel andere focus hebben dan vorig jaar. Onder Advocaat werd Berghuis vaak gezocht die naar binnen trok, maar de aanvallen onder Slot begonnen in het verleden vaak in het centrum van het veld. Dat heeft niet alleen het voordeel dat je niet langer afhankelijk bent van een speler met een voorspelbare actie (naar binnen komen en passen of schieten), waardoor Feyenoord gemakkelijk(er) te verdedigen werd gedurende het Advocaat-tijdperk. Op het moment dat je vanuit het centrum aanvalt, heb je zónder een actie te maken al vier diepe afspeelpunten: de aanvallende middenvelder, de spits, de linksbuiten én de rechtsbuiten. Daardoor kan Feyenoord dit seizoen wél de variatie in het spel krijgen dat vorig seizoen miste, en dat kan helemaal tegen een opponent zoals FC Drita goed uitpakken. 

FC Drita

Zelfs onder Advocaat had de tegenstander in de tweede voorronde van de Conference League geen probleem zijn. De ploeg heeft een totale marktwaarde van 3,5 miljoen euro. Ter vergelijking: Feyenoord noteert een geschatte selectiewaarde van ruim 98 miljoen euro. Als de ploeg in Nederland zou voetballen, dan had het waarschijnlijk een grijze middenmoter in de Keuken Kampioen Divisie geweest. Vorige week speelde FC Drita tegen FK Decic uit Montenegro. Drita won met 2-1, maar vooral de defensieve tekortkomingen kwamen daar aan het licht. Bij het doelpunt van Decic kon de aanvaller vogelvrij tussen de back en centrumverdediger positioneren en bij de rebound was het reactievermogen van de defensie ongeveer even snel als een dronken fietser die te laat door heeft dat hij een paaltje tegenkomt. 

De grootste uitdaging voor Slot ligt dus in deze niet bij de tegenstander, maar vooral bij zijn eigen ploeg. Hoe gaan de spelers om met de nieuwe speelstijl, het nieuwe manier van pressie geven én de andere creatieve focus van het elftal. Dat zijn ingrijpende veranderingen die in een korte tijd doorgevoerd moesten worden. Daardoor valt er voor Feyenoord, maar vooral voor Slot, veel te verliezen in de tweede voorronde van de Conference League. Maar áls er een kans is om met een dikke overwinning te starten in Rotterdam-Zuid, dan is dat donderdag om 21:00 uur.

POLL: Kwalificeert Feyenoord zich voor de volgende voorronde?

meer over

Vandaag 25 Juli 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Feyenoord heeft droomdefensie bijna compleet </strong>

Feyenoord heeft droomdefensie bijna compleet

Feyenoord staat op het punt om de transfer van Gernot Trauner af te ronden. De 29-jarige ...

1553
<strong>Ajax zoekt vervanger Tagliafico dichtbij huis</strong>

Ajax zoekt vervanger Tagliafico dichtbij huis

<div><b>De naam van Nicolás Tagliafico zingt al transferperiodes lang rond als vertrekkende ...

2585
<strong>PES en FIFA staan voor totaal nieuwe strijd</strong>

PES en FIFA staan voor totaal nieuwe strijd

FIFA wordt al jaren gezien als de koning van de voetbalgames, maar daar kan de komende jaren maar zo ...

411
'Inktzwart scenario dreigt voor ADO Den Haag'

'Inktzwart scenario dreigt voor ADO Den Haag'

De gemeente Den Haag heeft besloten om het noodlijdende ADO Den Haag tegemoet te komen middels een ...

51
Slot reageert: "Helemaal niet aan de orde"

Slot reageert: "Helemaal niet aan de orde"

Arne Slot verklaarde na de Europese uitwedstrijd tegen FC Drita (0-0) dat de 'selectie nog niet op ...

85
'Gigantische ontwikkeling rond André Onana'

'Gigantische ontwikkeling rond André Onana'

De toekomst van André Onana lijkt vast te staan. Volgens <i>France Football</i> ligt er nog maar ...

186
Ancelotti ziet Real verliezen in eerste echte test

Ancelotti ziet Real verliezen in eerste echte test

Real Madrid heeft de eerste serieuze oefenwedstrijd van het seizoen meteen verloren. Op Ibrox Park ...

47
'PSV gaat shoppen door uitgaande transfer'

'PSV gaat shoppen door uitgaande transfer'

PSV houdt rekening met een aantal uitgaande transfers. Donyell Malen (Borussia Dortmund) en Denzel ...

287
'Ronald Koeman maakt zich grote zorgen'

'Ronald Koeman maakt zich grote zorgen'

Ronald Koeman weet dat hij dit seizoen móét presteren om zijn droombaan bij FC Barcelona te ...

237
Nieuwkoop begint seizoen met daverende stunt

Nieuwkoop begint seizoen met daverende stunt

Het seizoen van Anderlecht is dramatisch van start gegaan. De Belgische topclub ging zondagavond met ...

96
Jans: "Meer gedold, gelachen en gevloekt"

Jans: "Meer gedold, gelachen en gevloekt"

Ron Jans geniet ondanks de personele problemen van de nieuwe selectie van FC Twente. De trainer ...

91
Bundesliga-club wil niet naar 'donkerrood' Nederland

Bundesliga-club wil niet naar 'donkerrood' Nederland

De coronacijfers in Nederland dalen weer na de recente explosie, maar ons land kleurt inmiddels wel ...

114
'PSV neemt Ihattaren-beslissing na ziekmelding'

'PSV neemt Ihattaren-beslissing na ziekmelding'

De kans is aanzienlijk dat PSV en Mohamed Ihattaren deze zomer uit elkaar gaan. Volgens <i>De ...

869
'PSV onthult aanbod voor Luuk de Jong'

'PSV onthult aanbod voor Luuk de Jong'

PSV staat op het punt om Donyell Malen officieel aan Borussia Dortmund te verkopen voor dertig ...

329
Kicker ziet 'nieuwe' Van Bommel: "Dat ben ik"

Kicker ziet 'nieuwe' Van Bommel: "Dat ben ik"

Mark van Bommel wil afrekenen met het stempel van 'agressieve leider'. Als speler van Bayern ...

155
Burger doet oproep aan Feyenoord-leiding

Burger doet oproep aan Feyenoord-leiding

Arne Slot is inmiddels alweer ruim een maand werkzaam als hoofdtrainer van Feyenoord. De ...

378
'Griezmann zet verhoudingen op scherp in kleedkamer'

'Griezmann zet verhoudingen op scherp in kleedkamer'

FC Barcelona hoopt Antoine Griezmann deze zomer te verkopen, maar sluit niet uit dat de Fransman in ...

219
Feyenoord komt met keiharde 'Berghuis-actie'

Feyenoord komt met keiharde 'Berghuis-actie'

Feyenoord is helemaal klaar met de 'supporters' die de club voortdurend in diskrediet brengen ...

1518

Gisteren 24 Juli 2021

"Ik denk niet in kleur, afkomst, geloof of gender"

"Ik denk niet in kleur, afkomst, geloof of gender"

Er is in de voorbije periode een paar keer gezegd en geschreven dat Henk Fraser assistent van ...

210
'Cristiano Ronaldo hervat maandag de training'

'Cristiano Ronaldo hervat maandag de training'

Cristiano Ronaldo wordt nu al een tijdje in verband gebracht met een vertrek bij zijn werkgever ...

77
Memphis na debuut: "Dat is logisch bij een club als Barcelona"

Memphis na debuut: "Dat is logisch bij een club als Barcelona"

Memphis Depay heeft op zaterdag zijn officieuze debuut gemaakt bij FC Barcelona in een ...

257
Oranje Leeuwinnen tegen VS? 'We gaan niet expres verliezen'

Oranje Leeuwinnen tegen VS? 'We gaan niet expres verliezen'

De Oranje Leeuwinnen speelden vandaag met 3-3 gelijk tegen Brazilië op de Olympische Spelen, maar ...

283
Gravenberch: 'Hij wordt een hit bij Ajax'

Gravenberch: 'Hij wordt een hit bij Ajax'

Ryan Gravenberch leerde Steven Berghuis kennen bij het Nederlands elftal op het Europees ...

1130
Barcelona-ontslag via e-mail: "Het kost niets, bel even om te praten"

Barcelona-ontslag via e-mail: "Het kost niets, bel even om te praten"

Een jaartje geleden betaalde FC Barcelona nog 7 miljoen euro voor Matheus Fernandes aan Palmeiras, ...

725
Vier nederlagen op rij voor Mark van Bommel

Vier nederlagen op rij voor Mark van Bommel

Je kunt bepaald niet zeggen dat oefenmeester Mark van Bommel het al op de rit heeft bij zijn nieuwe ...

493
'Ajax-nachtmerrie dichterbij dan gedacht'

'Ajax-nachtmerrie dichterbij dan gedacht'

Het zou best vervelend zijn voor Ajax als Antony Amsterdam al na één jaar achter zich laat, maar ...

2185
Henk Fraser reageert op Oranje-gerucht

Henk Fraser reageert op Oranje-gerucht

Louis van Gaal gaat voor de derde keer aan de slag als bondscoach van het Nederlands elftal, maar ...

530
Antisemitische Berghuis-graffiti wordt verwijderd

Antisemitische Berghuis-graffiti wordt verwijderd

De muurschildering van Steven Berghuis als Jood ten tijde van de Holocaust aan de Schuttersweg in ...

0
Zirkzee slachtoffer haatreacties na 'Ajax-flater'

Zirkzee slachtoffer haatreacties na 'Ajax-flater'

Joshua Zirkzee heeft geen halve maatregelen genomen op Instagram na zijn blunder in de ...

1041
Toby Alderweireld gespot in Doha

Toby Alderweireld gespot in Doha

Toby Alderweireld verlaat Tottenham Hotspur voor het Qatarese Al-Duhail SC, dat is toch wel ...

160
'Ik heb helemaal niets tegen Zirkzee gezegd'

'Ik heb helemaal niets tegen Zirkzee gezegd'

Joshua Zirkzee maakte een flater van jewelste in de oefenwedstrijd van zaterdagmiddag tussen Bayern ...

242
Fans gaan los over Memphis Depay na debuut: 'Bizar!'

Fans gaan los over Memphis Depay na debuut: 'Bizar!'

Memphis Depay heeft op zaterdagavond zijn officieuze debuut gemaakt voor FC Barcelona in een ...

434
Memphis scoort bij officieus debuut voor Barcelona

Memphis scoort bij officieus debuut voor Barcelona

Memphis Depay begon (evenals Frenkie de Jong) op de bank bij FC Barcelona, dat op zaterdagavond een ...

187