Oranje wint ongekend doelpuntenfestijn: 3-10 (!)

De Oranje Leeuwinnen zullen hun eerste wedstrijd op de Olympische Spelen vermoedelijk nooit meer vergeten. De ploeg van Sarina Wiegman debuteerde op het toernooi en deed dat in stijl door er een ongekend doelpuntenfestijn van te maken. Het nietige Zambia werd met bizarre cijfers verslagen: 3-10!

De Oranje Leeuwinnen waren uiteraard de grote favoriet voor het duel, maar toch koos Zambia brutaal de aanval. Dat bleek al snel een slecht plan, want Nederland kon de ene na de andere uitval realiseren. Al na negen minuten opende Vivianne Miedema de score, na een bizarre blunder van Zambiaanse keepster. Lieke Martens en nogmaals Miedema bezorgen Oranje vervolgens een riante 0-3 voorsprong, waarna Zambia via sterspeelster Banda toch iets terug deed. Een fout van Sari van Veenendaal resulteerde in de 1-3.

Spannend werd het echter nooit, want bij rust ging Oranje al met 1-6 aan de leiding dankzij treffers van wederom Miedema en Martens, en een goal van Shanice van de Sanden. In de tweede helft was de concentratie logischerwijs weg en deed Oranje het wat rustiger aan. Miedema maakte nog wel haar vierde (!) van de wedstrijd en werd vervolgens gewisseld. Jill Roord, Lineth Beerensteyn en Victoria Pelova voltooiden de dubbele cijfers voor Nederland. Toch moeten we ook Banda nog een keer noemen: de sterspeelster van Zambia redde de eer voor haar land door een hattrick te maken: 3-10.