Ihattaren legt nieuwe bom onder PSV-beleid

Foto: Ihattaren legt nieuwe bom onder PSV-beleid

Mohamed Ihattaren is in de eerste weken van het nieuwe PSV-seizoen weer onderwerp van gesprek. De jonge aanvallende middenvelder kwam op een heel andere manier binnen dan bij de voorbereiding van vorig seizoen, maar dat lijkt zijn vruchten niet af te werken. In tegendeel: Ihattaren werd één van de 23 spelers genoemd door Roger Schmidt. Daardoor lijkt het spel van vorig seizoen weer opnieuw te beginnen, met mogelijk verdergaande gevolgen dan vorig voetbaljaar. 

Mohamed Ihattaren en PSV leek in het eerste seizoen van de jonge aanvallende middenvelder op een sprookjeshuwelijk. De jongeling maakte op zeventienjarige leeftijd zijn debuut op het vlaggenschip van de Eindhovenaren en wist Mark van Bommel, die destijds de trainer was, ervan te overtuigen dat hij als A-junior al een basisplaats verdiende in het eerste elftal. In zijn debuutseizoen leek het soms wel dat Ihattaren het enige lichtpunt was bij de Eindhovenaren. Een jaar later was dat perspectief volledig veranderd, iets wat niet volledig op het conto van de aanvallende middenvelder geschreven kan worden. 

Mohamed Ihattaren en PSV

Natuurlijk: de manier waarop Ihattaren zich voor de eerste training onder Roger Schmidt meldde vorig seizoen, heeft zijn kansen niet goed gedaan. De aanvallende middenvelder meldde zich na een lange corona-break met overgewicht bij de training en moest een programma afwerken om fit te raken voor het nieuwe seizoen. De bijwerking van die valse start klonk eigenlijk het hele seizoen door: Ihattaren leek na de eerste weken van het seizoen niets goed te kunnen doen in de ogen van de Duitse oefenmeester, die er in de media ook niet voor terugdeinsde om openlijk kritiek te leveren op het spel van de jongeling. Volgens Schmidt moest Ihattaren vooral aan zijn spel zonder bal werken. Wanneer de jongeling met het leder aan de voet aan een avontuur begint, kon de Duitser de Oranje-klant in de dop niets meer leren. Zonder bal moest Ihattaren volgens Schmidt dus nog stappen maken. Helemaal in het systeem dat de Duitse oefenmeester prefereert (1-4-2-2-2, red.) is voor de posities van Ihattaren (over het algemeen één van de twee halve nummers tien) beweging zonder bal minstens zo belangrijk als een geslaagde dribbel. Voor een speler die het grootste gedeelte van zijn carrière op zijn talent kon leunen – anders speel je niet op je zeventiende in de basis bij een Nederlandse topclub – is dat vooral mentaal een tik. 

Dat het leven buiten het veld Ihattaren ook niet meezat vorig seizoen, maakte zijn situatie extra penibel. Als creatieve speler ben je voor een groot deel afhankelijk van ingevingen die vanuit je onderbewuste komen. Op het moment dat je gaat nadenken, bijvoorbeeld de positionering zonder bal of belangrijke zaken buiten het voetbal, dan heeft dat automatisch een negatieve werking op het spel van een creatieveling. Op dat moment kan hij zijn intuïtie niet volledig volgen, en krijg je een beetje de situatie zoals Ihattaren vorig seizoen had. Dan speel je met je (voetbal)ziel onder je arm. 

Roger Schmidt 

Dat Ihattaren zich alsnog in de goede gratie van Schmidt speelde, spreekt ook weer boekdelen over de jongeling. We herinneren ons allemaal die innige knuffel met Schmidt na de treffer van Ihattaren tegen FC Utrecht (december 2020, red.). Dat moment leek meer voor de bühne dan dat er sprake was van een goede werkrelatie. Op het moment dat Van Bommel trainer was bij PSV, gaf Ihattaren alles voor zijn coach en zijn medespelers. Op het moment dat Schmidt voor de groep stond, feliciteerde Ihattaren na de uitschakeling van PSV zijn Ajax-vriend Brian Brobbey met het wel behalen van de volgende ronde en flirtte hij met Ajax. De afgelopen maanden werd daardoor Ihattaren aangewezen met de beschuldigende vinger, terwijl het gedrag van Ihattaren ook voor een deel bepaald wordt hoe de technische staf met hem omgaat. Daar komt ook nog eens bij dat in het systeem dat Schmidt prefereert, eigenlijk geen plaats is voor Ihattaren. De 19-jarige Nederlander is natuurlijk op zijn beste als aanvallende middenvelder in een vrije rol, maar deze positie bestaat niet onder Schmidt. Ihattaren speelde vorig seizoen daardoor vooral als één van de twee halve nummers tien of één van de twee spitsen. Dat zijn niet alleen onnatuurlijke posities voor Ihattaren. Deze posities en spelersrollen zorgen ervoor dat Ihattaren mét bal niet de flitsende speler kan zijn die hij onder Van Bommel wel was. 

Het belangrijkste voor een speler als Ihattaren is bewegingsvrijheid. De 19-jarige aanvallende middenvelder moet niet nadenken of hij drie meter naar binnen of naar buiten moet stappen op het moment dat de centrale verdediger de bal naar het middenveld speelt. Vanaf de rechterflank heeft de jongeling praktisch één weg om zijn individuele kwaliteiten te tonen. Dat Ihattaren van binnen naar buiten trekt om de bal voor zijn sterkere linker te krijgen, is een bekend recept. Dat de jongeling de snelheid van een vleugelflitser mist, zorgt ervoor dat deze acties er niet voor zorgen dat een directe tegenstander van zijn sokken geblazen wordt. Deze bewegingsvrijheid heeft hij wel op het moment dat hij als centrumspits opgesteld staat. Op die positie staat de jongeling echter te dicht bij de goal, waardoor hij altijd in de mandekking staat en (een) verdedigende middenvelder(s) de passlijnen afschermen. 

Bom onder PSV-beleid

Wat vooral opvalt als je naar de hele situatie van Ihattaren kijkt de afgelopen twee jaar, is zijn laatste contractverlenging cruciaal voor de situatie waarin vooral PSV zit. Ihattaren kwam in de winterstop van het seizoen 2018/2019 bij het eerste elftal. In zijn eerste halve seizoen maakte hij twaalf optredens voor het eerste elftal van PSV en beloonde de club hem met een contract tot 2022, dat hij in maart 2019 tekende. Sinds dat moment ontwikkelde Ihattaren zich onder Van Bommel (26 wedstrijden, twee doelpunten en zes assists) en Ernest Faber (acht wedstrijden, één doelpunt) tot een vaste basisspeler van de Eindhovenaren. Inderdaad: een speler die een contract heeft die hij ondertekende nét voordat hij zijn grote doorbraak had. PSV heeft zich inzake Ihattaren niet alleen in de voet geschoten door te kiezen voor een trainer met een systeem dat niet past bij de kwaliteiten van in potentie de beste speler van de selectie. De clubleiding heeft het daarna verzuimd om Ihattaren ná zijn grote doorbraak een verbeterend, langdurig contract te laten ondertekenen. Die kans had destijds, wanneer Ihattaren basisspeler was en zijn ontwikkeling beloond zag worden met verbeterde voorwaarden, veel grotere kans van slagen dan de onderhandelingen pas opstarten op het moment dat de jongeling op allerlei niveaus problemen heeft bij de club. Daardoor kun je de dip van Ihattaren niet alleen op zichzelf en Roger Schmidt afschuiven, maar heeft ook de PSV-leiding in deze gefaald door niet adequaat te reageren op de ontwikkeling van de jongeling. Daardoor gaat naar alle waarschijnlijkheid VfL Wolfsburg of Ajax daarvan profiteren, wanneer Ihattaren aan het einde van dit voetbaljaar transfervrij verlaat en PSV met lege handen achterlaat.

POLL: Wat moet PSV met Ihattaren doen?

Vandaag 25 Juli 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Feyenoord heeft droomdefensie bijna compleet </strong>

Feyenoord heeft droomdefensie bijna compleet

Feyenoord staat op het punt om de transfer van Gernot Trauner af te ronden. De 29-jarige ...

1548
<strong>Ajax zoekt vervanger Tagliafico dichtbij huis</strong>

Ajax zoekt vervanger Tagliafico dichtbij huis

<div><b>De naam van Nicolás Tagliafico zingt al transferperiodes lang rond als vertrekkende ...

2579
<strong>PES en FIFA staan voor totaal nieuwe strijd</strong>

PES en FIFA staan voor totaal nieuwe strijd

FIFA wordt al jaren gezien als de koning van de voetbalgames, maar daar kan de komende jaren maar zo ...

409
'Gigantische ontwikkeling rond André Onana'

'Gigantische ontwikkeling rond André Onana'

De toekomst van André Onana lijkt vast te staan. Volgens <i>France Football</i> ligt er nog maar ...

36
Ancelotti ziet Real verliezen in eerste echte test

Ancelotti ziet Real verliezen in eerste echte test

Real Madrid heeft de eerste serieuze oefenwedstrijd van het seizoen meteen verloren. Op Ibrox Park ...

28
'PSV gaat shoppen door uitgaande transfer'

'PSV gaat shoppen door uitgaande transfer'

PSV houdt rekening met een aantal uitgaande transfers. Donyell Malen (Borussia Dortmund) en Denzel ...

204
'Ronald Koeman maakt zich grote zorgen'

'Ronald Koeman maakt zich grote zorgen'

Ronald Koeman weet dat hij dit seizoen móét presteren om zijn droombaan bij FC Barcelona te ...

128
Nieuwkoop begint seizoen met daverende stunt

Nieuwkoop begint seizoen met daverende stunt

Het seizoen van Anderlecht is dramatisch van start gegaan. De Belgische topclub ging zondagavond met ...

74
Jans: "Meer gedold, gelachen en gevloekt"

Jans: "Meer gedold, gelachen en gevloekt"

Ron Jans geniet ondanks de personele problemen van de nieuwe selectie van FC Twente. De trainer ...

73
Bundesliga-club wil niet naar 'donkerrood' Nederland

Bundesliga-club wil niet naar 'donkerrood' Nederland

De coronacijfers in Nederland dalen weer na de recente explosie, maar ons land kleurt inmiddels wel ...

101
'PSV neemt Ihattaren-beslissing na ziekmelding'

'PSV neemt Ihattaren-beslissing na ziekmelding'

De kans is aanzienlijk dat PSV en Mohamed Ihattaren deze zomer uit elkaar gaan. Volgens <i>De ...

711
'PSV onthult aanbod voor Luuk de Jong'

'PSV onthult aanbod voor Luuk de Jong'

PSV staat op het punt om Donyell Malen officieel aan Borussia Dortmund te verkopen voor dertig ...

297
Kicker ziet 'nieuwe' Van Bommel: "Dat ben ik"

Kicker ziet 'nieuwe' Van Bommel: "Dat ben ik"

Mark van Bommel wil afrekenen met het stempel van 'agressieve leider'. Als speler van Bayern ...

144
Burger doet oproep aan Feyenoord-leiding

Burger doet oproep aan Feyenoord-leiding

Arne Slot is inmiddels alweer ruim een maand werkzaam als hoofdtrainer van Feyenoord. De ...

360
'Griezmann zet verhoudingen op scherp in kleedkamer'

'Griezmann zet verhoudingen op scherp in kleedkamer'

FC Barcelona hoopt Antoine Griezmann deze zomer te verkopen, maar sluit niet uit dat de Fransman in ...

200
Feyenoord komt met keiharde 'Berghuis-actie'

Feyenoord komt met keiharde 'Berghuis-actie'

Feyenoord is helemaal klaar met de 'supporters' die de club voortdurend in diskrediet brengen ...

1415
'Toekomst Erik ten Hag staat nu al vast'

'Toekomst Erik ten Hag staat nu al vast'

De toekomst van Erik ten Hag staat al in de sterren geschreven. Volgens de <i>Abendzeitung</i> is de ...

422
'Transfer op komst voor Nicolás Tagliafico'

'Transfer op komst voor Nicolás Tagliafico'

Nicolás Tagliafico maakt deze zomer mogelijk een fraaie transfer. Het Italiaanse Internazionale ...

818

Gisteren 24 Juli 2021

"Ik denk niet in kleur, afkomst, geloof of gender"

"Ik denk niet in kleur, afkomst, geloof of gender"

Er is in de voorbije periode een paar keer gezegd en geschreven dat Henk Fraser assistent van ...

210
'Cristiano Ronaldo hervat maandag de training'

'Cristiano Ronaldo hervat maandag de training'

Cristiano Ronaldo wordt nu al een tijdje in verband gebracht met een vertrek bij zijn werkgever ...

77
Memphis na debuut: "Dat is logisch bij een club als Barcelona"

Memphis na debuut: "Dat is logisch bij een club als Barcelona"

Memphis Depay heeft op zaterdag zijn officieuze debuut gemaakt bij FC Barcelona in een ...

256
Oranje Leeuwinnen tegen VS? 'We gaan niet expres verliezen'

Oranje Leeuwinnen tegen VS? 'We gaan niet expres verliezen'

De Oranje Leeuwinnen speelden vandaag met 3-3 gelijk tegen Brazilië op de Olympische Spelen, maar ...

279
Gravenberch: 'Hij wordt een hit bij Ajax'

Gravenberch: 'Hij wordt een hit bij Ajax'

Ryan Gravenberch leerde Steven Berghuis kennen bij het Nederlands elftal op het Europees ...

1127
Barcelona-ontslag via e-mail: "Het kost niets, bel even om te praten"

Barcelona-ontslag via e-mail: "Het kost niets, bel even om te praten"

Een jaartje geleden betaalde FC Barcelona nog 7 miljoen euro voor Matheus Fernandes aan Palmeiras, ...

724
Vier nederlagen op rij voor Mark van Bommel

Vier nederlagen op rij voor Mark van Bommel

Je kunt bepaald niet zeggen dat oefenmeester Mark van Bommel het al op de rit heeft bij zijn nieuwe ...

493
'Ajax-nachtmerrie dichterbij dan gedacht'

'Ajax-nachtmerrie dichterbij dan gedacht'

Het zou best vervelend zijn voor Ajax als Antony Amsterdam al na één jaar achter zich laat, maar ...

2183
Henk Fraser reageert op Oranje-gerucht

Henk Fraser reageert op Oranje-gerucht

Louis van Gaal gaat voor de derde keer aan de slag als bondscoach van het Nederlands elftal, maar ...

529
Antisemitische Berghuis-graffiti wordt verwijderd

Antisemitische Berghuis-graffiti wordt verwijderd

De muurschildering van Steven Berghuis als Jood ten tijde van de Holocaust aan de Schuttersweg in ...

0
Zirkzee slachtoffer haatreacties na 'Ajax-flater'

Zirkzee slachtoffer haatreacties na 'Ajax-flater'

Joshua Zirkzee heeft geen halve maatregelen genomen op Instagram na zijn blunder in de ...

1041
Toby Alderweireld gespot in Doha

Toby Alderweireld gespot in Doha

Toby Alderweireld verlaat Tottenham Hotspur voor het Qatarese Al-Duhail SC, dat is toch wel ...

159
'Ik heb helemaal niets tegen Zirkzee gezegd'

'Ik heb helemaal niets tegen Zirkzee gezegd'

Joshua Zirkzee maakte een flater van jewelste in de oefenwedstrijd van zaterdagmiddag tussen Bayern ...

240
Fans gaan los over Memphis Depay na debuut: 'Bizar!'

Fans gaan los over Memphis Depay na debuut: 'Bizar!'

Memphis Depay heeft op zaterdagavond zijn officieuze debuut gemaakt voor FC Barcelona in een ...

434
Memphis scoort bij officieus debuut voor Barcelona

Memphis scoort bij officieus debuut voor Barcelona

Memphis Depay begon (evenals Frenkie de Jong) op de bank bij FC Barcelona, dat op zaterdagavond een ...

187