Gravenberch kan droomtransfer vergeten

Foto: Gravenberch kan droomtransfer vergeten

Ryan Gravenberch brak vorig seizoen definitief door bij Ajax. De negentienjarige middenvelder miste bijna geen wedstrijd onder Erik ten Hag en speelde zich met zijn spel in de Eredivisie, Champions League en Europa League in de EK-selectie van Frank de Boer. Daardoor is de naam van Gravenberch verdwenen in zo’n beetje alle scoutingsboeken. Een droomtransfer lijkt er voorlopig nog niet in te zitten voor de 19-jarige middenvelder. 

Ryan Gravenberch was nog maar net A-junior toen hij zijn eerste stappen in het eerste van Ajax zette. De 19-jarige middenvelder kwam ruim twee jaar geleden in beeld bij Erik ten Hag, dat door de transfer van Frenkie de Jong naar FC Barcelona een nieuw middenveld moest samenstellen. Gravenberch was op dat moment nog te jong om een vaste basisplaats af te dwingen, maar maakte op zijn zeventiende al wel zijn debuut voor de Amsterdammers en speelde zich als achttienjarige middenvelder alsnog in de basis van Erik ten Hag. De stormachtige ontwikkeling van Gravenberch zorgt ervoor dat er genoeg interesse is in de groeibriljant van De Toekomst, maar een snelle transfer lijkt uitgesloten. Helemaal als Gravenberch op zijn vermeende droomclub wil wachten. 

Ryan Gravenberch en Ajax

De jonge middenvelder liet er zelf al geen gras over groeien: het is zijn planning om aankomend seizoen nog bij Ajax te voetballen. Gravenberch geeft op dit moment speelminuten de voorkeur boven een dik contract bij een grote club. Dat lijkt een verstandige keuze van de middenvelder, maar de geschiedenis leert ook: op het moment dat er een concrete mogelijkheid ontstaat, dan zijn er maar weinig spelers die een Europese topclub een ‘nee’ verkopen. Voor Gravenberch zal dat hetzelfde zijn, al heeft de jongeling al wel zijn wens uitgesproken om een seizoen langer bij Ajax te voetballen dan de geruchtenstroom doet vermoeden. 


Op dit moment kom je twee clubs regelmatig tegen in de wandelgangen rondom Gravenberch: Liverpool en FC Barcelona. De interesse van die grootmachten is niet nieuw: sinds het moment dat Gravenberch op zijn zestiende debuteerde voor de hoofdmacht van de Amsterdammers, verdween zijn naam logischerwijs al in menig scoutingsboekje. De ontwikkeling die Gravenberch dit seizoen heeft doorgemaakt in het Ajax-shirt heeft ongetwijfeld voor een dikke cirkel om zijn naam gezorgd. Of dit de juiste tijd is om een transfer te maken, is dus vooral aan Gravenberch zelf om te oordelen. 

Het gemak waarmee de Nederlander in zijn eerste seizoen als basisspeler omging met een karavaan aan ‘eerste keren’ was zo overweldigend dat Gravenberchs mindere punten wel eens overschaduwd werden door die klasse. Daaruit kun je opmaken dat de 19-jarige middenvelder nog niet is uitgeleerd in de Eredivisie en bij Ajax, maar dat hoeft geen reden te zijn om een topclub deze zomer een ‘nee’ te verkopen, mocht er een overeenstemming bereikt worden met Ajax. 

Belangrijkste voorwaarde Gravenberch

Het negentienjarige talent heeft nu geproefd van een basisplek. Dat zal dan ook de enige voorwaarde zijn die Gravenberch zal stellen aan een mogelijke transfer. Als je gaat kijken naar de manier van spelen, is het voor een negentienjarig talent een openbaring om Gravenberch aan het werk te zien. Wanneer je inzoomt op belangrijke details op zijn positie (tempowisselingen aan en zonder de bal, handelingssnelheid) dan heeft Gravenberch nog een groot aantal stappen te zetten wil hij dezelfde impact hebben die een Frenkie de Jong (FC Barcelona) of Georginio Wijnaldum (Paris Saint-Germain) bij hun (vorige) club(s) hebben/hadden. 


Dat Gravenberch die aspecten van zijn spel nog niet heeft geperfectioneerd, is gezien zijn leeftijd heel normaal. Dat neemt echter niet weg dat deze zaken bij een transfer er wel voor zullen zorgen dat Gravenberch met de combinatie van techniek en kracht zijn transfer afgedwongen heeft, maar veel speeltijd mist omdat ervarene spelers, die minder talent hebben dan hij, overwegend vaker de juiste keuze maken aan de bal, zich aanbieden door te versnellen en zo vrij te komen van hun tegenstander en/of door een simpele manier van voetballen hetzelfde resultaat boeken als een risicovolle dribbel. 

Hoe gek het ook klinkt: bij Ajax mag je die fouten in de Eredivisie nog maken. Niet dat het goed is als dat gebeurd, zo’n fout wordt niet meteen afgestraft door de tegenstander. Speel je in een topcompetitie zoals de Premier League of La Liga, dan is de kans daarop veel groter. In de Champions League ervaarde Gravenberch onder andere tegen Atalanta Bergamo wat het betekent om een fout te maken op het hoogste niveau (hij leidde met een pass in de drukte een tegendoelpunt in). Op het moment dat Gravenberch zich laat leiden door de drang zich te bewijzen aan zijn nieuwe trainer, teamgenoten en fans, dan wordt de kans dat hij de juiste keuze maakt op het middenveld een stuk kleiner. 

Droomtransfer in de ijskast

Daar komt ook nog eens bij dat zowel FC Barcelona als Liverpool al een drukbezet middenveld heeft. Bij FC Barcelona lijken de kansen op directe speeltijd het grootste, al hebben de Catalanen achter spelers als De Jong en Busquets ook nog grote talenten zoals Ilax Moriba en Nico González onder contract staan. Dat zijn niet alleen spelers die op dezelfde positie spelen, en in het geval van Moriba: dezelfde type speler. Het zijn daarnaast generatiegenoten van Gravenberch, die dan twee concurrenten heeft en ook nog Miralem Pjanic voor zich moet houden – al lijkt dat onder Koeman niet zo’n groot probleem. 


Bij Liverpool zijn de kansen op een directe basisplaats nog kleiner, helemaal omdat The Reds in hun zoektocht naar een vervanger van Wijnaldum zich richt op meer ervarene en defensief ingesteldere spelers dan Gravenberch. Daardoor moet een kopende club deze zomer niet alleen met een grote zak geld aan komen zetten. De club moet Gravenberch ook de kans geven om de nodige fouten te maken. Dat laatste is bij de Europese Elite niet van toepassing, waardoor vooral de tweede helft van het volgende seizoen cruciaal gaat worden voor de ontwikkeling van Gravenberch. Op het moment dat hij dan wel kan aantonen dat hij meer constituent presteert en zijn spel zonder bal een grote sprong neemt (let eens op hoe vaak Frenkie de Jong om zich heen kijkt om zich zonder bal goed te positioneren en vergelijk dat met Gravenberch), dan mag de jongeling bij een transfer ook hopen op veel speeltijd. Zo lang Gravenberch dat niet in zijn spel krijgt, zal hij plaatsnemen in de lange rij supertalenten die te vroeg naar de top overstapte.

Is Gravenberch al klaar voor de stap naar Europese top?

  • Ja, zonder twijfel
  • Ik weet het niet
  • Nee, nog één seizoen rijpen
  • Nee, nog meerdere seizoenen rijpen
1391+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:25
35+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
111+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
95+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
478+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
1963+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
753+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
175+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
73+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
116+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
626+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
148+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
640+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
779+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
485+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
52+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
168+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
39+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
536+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie