Nederlands elftal kan Oranje-rel wel gebruiken

Foto: Nederlands elftal kan Oranje-rel wel gebruiken

De aanstaande aanstelling van Louis van Gaal bij als bondscoach van Oranej zorgt opnieuw voor veel roering. De topcoach in ruste zou op het punt staan om zich voor de derde keer te verbinden aan het Nederlands elftal. Niet alleen de invulling van de technische staf zorgt voor vertraging, ook een oud fenomeen speelt weer op. Nog voordat Van Gaal zijn eerste training heeft geleid, staat Zeist in vuur en vlam. En dat is maar goed ook. 

Het bleef even stil rondom Louis van Gaan en Oranje. De topcoach zou de KNVB-top, bestaande uit Eric Gudde en Nico-Jan Hoogma, zou naar Portugal zijn afgereist om de gesprekken met Van Gaal te openen en afronden. Dat laatste loopt door verschillende redenen vertraging op. De coach en de KNVB zouden er inmiddels al uit zijn, maar de invulling van de technische staf zorgt er op dit moment voor dat de deal vertraging oploopt. Van Gaal wil Ajax-commissaris Danny Blind graag als assistent meenemen naar Zeist, maar dat kan niet zo lang Blind de functie bij Ajax nog bekleed. Dat lijkt echter niet het grootste probleem van de KNVB en Van Gaal: volgens Engelse media willen Liverpool-aanvoerder Virgil van Dijk en PSG-middenvelder Georginio Wijnaldum ervoor zorgen dat de aanstelling van Van Gaal alsnog geblokkeerd wordt, ondanks dat hun droombondscoach al aangegeven heeft niet open te staan voor een dienstverband bij de KNVB. 

Oranje en Louis van Gaal

De aantijgingen van de Engelse pers werden door Virgil van Dijk ontkent in een tweet. De verdediger van Liverpool en het Nederlands elftal reageerde fel op het bericht van de journalist van Daily Mail, die zich volgens de verdediger moest schamen voor zijn artikel. Dat de aanvoerder van Oranje voor de tweede keer binnen een half jaar in verband wordt gebracht met negatieve uitspraken over Van Gaal, is als losstaand feit natuurlijk wel bijzonder. Van Gaal was na het vertrek van Ronald Koeman (naar FC Barcelona, red.) al één van de favorieten om de bondscoach te worden op het EK 2020. In dat proces kwamen dezelfde uitspraken over Van Gaal al naar buiten, inclusief de geruchten dat Van Dijk destijds zich al tegen de aanstelling van Van Gaal keerde. Dat werd ook destijds afgetekend als ‘onzin’, maar de aanstelling van De Boer wees er wel op dat er een bepaald type voor de groep moest komen. Dat De Boer een totaal ander type was, zowel als leiddinggevende als voetbaltrainer, kon je van te voren echter al uittekenen. Ervan uitgaande dat de geruchten over Van Gaal destijds al enige kern van waarheid hadden, al weet je zeker dat het belangrijkste punt van kritiek op De Boer tijdens het EK 2020 (het gebrek aan teamdiscipline, red.) onder Van Gaal in ieder geval niet van toepassing zal zijn. In veel opzichten was De Boer de ideale middenweg tussen Van Gaal en Koeman, maar bleek dat de KNVB misschien iets teveel vertrouwen had in de kwaliteiten van de spelersgroep. 

Daar kan het verschil van visie van Van Dijk ook zitten. Wanneer je kijkt naar de ontwikkeling van de individuele Oranje-internationals, dan zie je dat er in vergelijking met voorgaande periodes een hoger percentage van de internationals bij een Europese topclub of in een Europese topcompetitie spelen. Dat er op dat moment geen behoefte is aan een ‘schoolmeester’, wat in 2014 de succesformule bleek door de mix van ervaren internationals en talentvolle Eredivisiespelers, is dus een inschattingsfout gebleken van de KNVB. In hoeverre de negatieve tendens over de aanstelling van Van Gaal destijds heeft meegeholpen, is niet bekend. 

Virgil van Dijk

Het belangrijkste verschil met de kritiek op de aanstelling van Van Gaal destijds en die van vandaag, is de ontkenning van Van Dijk. De aanvoerder van het Nederlands elftal werd tijdens de aanstelling van De Boer ook al naar voren geschoven als één van de grootste tegenstanders van de komst van de oud-coach van onder andere Ajax, FC Barcelona, Bayern München en Manchester United. Destijds sprak de verdediger zich echter niet zo fel uit tegen die berichtgeving als dat hij deze week deed. Als je daar een conclusie uit kunt trekken, dan is dat vooral dat er iets veranderd is in de optiek van de aanvoerder van Oranje.Volgens het Algemeen Dagblad heeft Van Gaal de afgelopen weken met verschillende belangrijke Oranje-pionnen gesproken. Je kunt ervan uitgaan dat Van Dijk één van die spelers is geweest, aangezien de verdediger onder zowel Koeman als De Boer aanvoerder van Oranje was en de verwachting is dat hij dat ook onder Van Gaal zal gaan worden. Dat de ervaren trainer weet dat hij niet zonder de steun van sleutelspelers kan, bewees de voorbereiding op het WK van 2014. Van Gaal ging samen met Robin van Persie, Arjen Robben en later ook Wesley Sneijder in gesprek over de speelstijl die hij voor ogen had, zorgde ervoor dat hij de grote mannen van het elftal aan zijn kant had staan en zorgde er zo voor dat hij heel het team meekreeg in zijn plannen. 

Afgaande op de reactie van Van Dijk is de afgelopen weken hetzelfde gebeurd. De aanvoerder van Oranje ontbrak in de selectie van het EK en dat was niet alleen op het veld te merken. Zonder de donderende stem van Van Dijk op en naast het veld was het niemand om de Oranje-internationals in het gareel te schreeuwen. Dat De Boer daarnaast tactisch minder onderlegt is dan Van Gaal en het feit dat de voormalig verdediger van Oranje een zachter karakter heeft, zorgen er wellicht voor dat Van Dijk nu wel voor de komst van Van Gaal is. 

Oranje-rel

Het grootste effect sorteert de KNVB echter op het moment dat de verhalen in de Engelse pers wel op de waarheid berusten. Dat maakt de opdracht van Van Gaal misschien een stuk minder gemakkelijk, maar daardoor krijgen de Oranje-internationals wel de reality-check dat het, afgaande op de prestaties op EURO 2020 en de WK-kwalificatiewedstrijden onder De Boer, meer nodig heeft dan een trainer die ervoor zorgt dat de algemene sfeer bij Oranje goed is. Sterker nog: de KNVB kan wel een Oranje-rel gebruiken. Als er één persoon in het Nederlands voetbal die ervoor kan zorgen dat de verwende internationals op hun plaats gezet worden, dan is het Louis van Gaal. De uitspraken die de coach deed bij de Oranje Leeuwinnen tijdens hun voorbereiding op de Olympische Spelen spreekt boekdelen: de sterspelers kregen de wind van voren van Van Gaal. Als dat een voorbode is voor het onweer bij het Nederlands elftal in de eerst periode van de ervaren oefenmeester, is het niet eens gek dat de grote namen bij Oranje geen trek hebben in Van Gaal. Ze zullen op hetzelfde moment ook dondersgoed weten dat alleen een dergelijk type ervoor kan zorgen dat Oranje de laatste stap kan zetten.

POLL: Oranje kan wel een relletje gebruiken

Vandaag 25 Juli 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Feyenoord heeft droomdefensie bijna compleet </strong>

Feyenoord heeft droomdefensie bijna compleet

Feyenoord staat op het punt om de transfer van Gernot Trauner af te ronden. De 29-jarige ...

1542
<strong>Ajax zoekt vervanger Tagliafico dichtbij huis</strong>

Ajax zoekt vervanger Tagliafico dichtbij huis

<div><b>De naam van Nicolás Tagliafico zingt al transferperiodes lang rond als vertrekkende ...

2572
<strong>PES en FIFA staan voor totaal nieuwe strijd</strong>

PES en FIFA staan voor totaal nieuwe strijd

FIFA wordt al jaren gezien als de koning van de voetbalgames, maar daar kan de komende jaren maar zo ...

409
Ancelotti ziet Real verliezen in eerste echte test

Ancelotti ziet Real verliezen in eerste echte test

Real Madrid heeft de eerste serieuze oefenwedstrijd van het seizoen meteen verloren. Op Ibrox Park ...

2
'PSV gaat shoppen door uitgaande transfer'

'PSV gaat shoppen door uitgaande transfer'

PSV houdt rekening met een aantal uitgaande transfers. Donyell Malen (Borussia Dortmund) en Denzel ...

120
'Ronald Koeman maakt zich grote zorgen'

'Ronald Koeman maakt zich grote zorgen'

Ronald Koeman weet dat hij dit seizoen móét presteren om zijn droombaan bij FC Barcelona te ...

76
Nieuwkoop begint seizoen met daverende stunt

Nieuwkoop begint seizoen met daverende stunt

Het seizoen van Anderlecht is dramatisch van start gegaan. De Belgische topclub ging zondagavond met ...

54
Jans: "Meer gedold, gelachen en gevloekt"

Jans: "Meer gedold, gelachen en gevloekt"

Ron Jans geniet ondanks de personele problemen van de nieuwe selectie van FC Twente. De trainer ...

59
Bundesliga-club wil niet naar 'donkerrood' Nederland

Bundesliga-club wil niet naar 'donkerrood' Nederland

De coronacijfers in Nederland dalen weer na de recente explosie, maar ons land kleurt inmiddels wel ...

87
'PSV neemt Ihattaren-beslissing na ziekmelding'

'PSV neemt Ihattaren-beslissing na ziekmelding'

De kans is aanzienlijk dat PSV en Mohamed Ihattaren deze zomer uit elkaar gaan. Volgens <i>De ...

612
'PSV onthult aanbod voor Luuk de Jong'

'PSV onthult aanbod voor Luuk de Jong'

PSV staat op het punt om Donyell Malen officieel aan Borussia Dortmund te verkopen voor dertig ...

270
Kicker ziet 'nieuwe' Van Bommel: "Dat ben ik"

Kicker ziet 'nieuwe' Van Bommel: "Dat ben ik"

Mark van Bommel wil afrekenen met het stempel van 'agressieve leider'. Als speler van Bayern ...

126
Burger doet oproep aan Feyenoord-leiding

Burger doet oproep aan Feyenoord-leiding

Arne Slot is inmiddels alweer ruim een maand werkzaam als hoofdtrainer van Feyenoord. De ...

334
'Griezmann zet verhoudingen op scherp in kleedkamer'

'Griezmann zet verhoudingen op scherp in kleedkamer'

FC Barcelona hoopt Antoine Griezmann deze zomer te verkopen, maar sluit niet uit dat de Fransman in ...

192
Feyenoord komt met keiharde 'Berghuis-actie'

Feyenoord komt met keiharde 'Berghuis-actie'

Feyenoord is helemaal klaar met de 'supporters' die de club voortdurend in diskrediet brengen ...

1325
'Toekomst Erik ten Hag staat nu al vast'

'Toekomst Erik ten Hag staat nu al vast'

De toekomst van Erik ten Hag staat al in de sterren geschreven. Volgens de <i>Abendzeitung</i> is de ...

405
'Transfer op komst voor Nicolás Tagliafico'

'Transfer op komst voor Nicolás Tagliafico'

Nicolás Tagliafico maakt deze zomer mogelijk een fraaie transfer. Het Italiaanse Internazionale ...

759
'Slot stuurt volgende Feyenoorder naar de uitgang'

'Slot stuurt volgende Feyenoorder naar de uitgang'

De samenwerking tussen Feyenoord en João Teixeira komt binnen een jaar ten einde. Volgens het ...

548

Gisteren 24 Juli 2021

"Ik denk niet in kleur, afkomst, geloof of gender"

"Ik denk niet in kleur, afkomst, geloof of gender"

Er is in de voorbije periode een paar keer gezegd en geschreven dat Henk Fraser assistent van ...

210
'Cristiano Ronaldo hervat maandag de training'

'Cristiano Ronaldo hervat maandag de training'

Cristiano Ronaldo wordt nu al een tijdje in verband gebracht met een vertrek bij zijn werkgever ...

77
Memphis na debuut: "Dat is logisch bij een club als Barcelona"

Memphis na debuut: "Dat is logisch bij een club als Barcelona"

Memphis Depay heeft op zaterdag zijn officieuze debuut gemaakt bij FC Barcelona in een ...

256
Oranje Leeuwinnen tegen VS? 'We gaan niet expres verliezen'

Oranje Leeuwinnen tegen VS? 'We gaan niet expres verliezen'

De Oranje Leeuwinnen speelden vandaag met 3-3 gelijk tegen Brazilië op de Olympische Spelen, maar ...

279
Gravenberch: 'Hij wordt een hit bij Ajax'

Gravenberch: 'Hij wordt een hit bij Ajax'

Ryan Gravenberch leerde Steven Berghuis kennen bij het Nederlands elftal op het Europees ...

1124
Barcelona-ontslag via e-mail: "Het kost niets, bel even om te praten"

Barcelona-ontslag via e-mail: "Het kost niets, bel even om te praten"

Een jaartje geleden betaalde FC Barcelona nog 7 miljoen euro voor Matheus Fernandes aan Palmeiras, ...

724
Vier nederlagen op rij voor Mark van Bommel

Vier nederlagen op rij voor Mark van Bommel

Je kunt bepaald niet zeggen dat oefenmeester Mark van Bommel het al op de rit heeft bij zijn nieuwe ...

492
'Ajax-nachtmerrie dichterbij dan gedacht'

'Ajax-nachtmerrie dichterbij dan gedacht'

Het zou best vervelend zijn voor Ajax als Antony Amsterdam al na één jaar achter zich laat, maar ...

2182
Henk Fraser reageert op Oranje-gerucht

Henk Fraser reageert op Oranje-gerucht

Louis van Gaal gaat voor de derde keer aan de slag als bondscoach van het Nederlands elftal, maar ...

528
Antisemitische Berghuis-graffiti wordt verwijderd

Antisemitische Berghuis-graffiti wordt verwijderd

De muurschildering van Steven Berghuis als Jood ten tijde van de Holocaust aan de Schuttersweg in ...

0
Zirkzee slachtoffer haatreacties na 'Ajax-flater'

Zirkzee slachtoffer haatreacties na 'Ajax-flater'

Joshua Zirkzee heeft geen halve maatregelen genomen op Instagram na zijn blunder in de ...

1039
Toby Alderweireld gespot in Doha

Toby Alderweireld gespot in Doha

Toby Alderweireld verlaat Tottenham Hotspur voor het Qatarese Al-Duhail SC, dat is toch wel ...

159
'Ik heb helemaal niets tegen Zirkzee gezegd'

'Ik heb helemaal niets tegen Zirkzee gezegd'

Joshua Zirkzee maakte een flater van jewelste in de oefenwedstrijd van zaterdagmiddag tussen Bayern ...

240
Fans gaan los over Memphis Depay na debuut: 'Bizar!'

Fans gaan los over Memphis Depay na debuut: 'Bizar!'

Memphis Depay heeft op zaterdagavond zijn officieuze debuut gemaakt voor FC Barcelona in een ...

433
Memphis scoort bij officieus debuut voor Barcelona

Memphis scoort bij officieus debuut voor Barcelona

Memphis Depay begon (evenals Frenkie de Jong) op de bank bij FC Barcelona, dat op zaterdagavond een ...

187