Nederlands elftal kan Oranje-rel wel gebruiken

Foto: Nederlands elftal kan Oranje-rel wel gebruiken

De aanstaande aanstelling van Louis van Gaal bij als bondscoach van Oranej zorgt opnieuw voor veel roering. De topcoach in ruste zou op het punt staan om zich voor de derde keer te verbinden aan het Nederlands elftal. Niet alleen de invulling van de technische staf zorgt voor vertraging, ook een oud fenomeen speelt weer op. Nog voordat Van Gaal zijn eerste training heeft geleid, staat Zeist in vuur en vlam. En dat is maar goed ook. 

Het bleef even stil rondom Louis van Gaan en Oranje. De topcoach zou de KNVB-top, bestaande uit Eric Gudde en Nico-Jan Hoogma, zou naar Portugal zijn afgereist om de gesprekken met Van Gaal te openen en afronden. Dat laatste loopt door verschillende redenen vertraging op. De coach en de KNVB zouden er inmiddels al uit zijn, maar de invulling van de technische staf zorgt er op dit moment voor dat de deal vertraging oploopt. Van Gaal wil Ajax-commissaris Danny Blind graag als assistent meenemen naar Zeist, maar dat kan niet zo lang Blind de functie bij Ajax nog bekleed. Dat lijkt echter niet het grootste probleem van de KNVB en Van Gaal: volgens Engelse media willen Liverpool-aanvoerder Virgil van Dijk en PSG-middenvelder Georginio Wijnaldum ervoor zorgen dat de aanstelling van Van Gaal alsnog geblokkeerd wordt, ondanks dat hun droombondscoach al aangegeven heeft niet open te staan voor een dienstverband bij de KNVB. 

Oranje en Louis van Gaal

De aantijgingen van de Engelse pers werden door Virgil van Dijk ontkent in een tweet. De verdediger van Liverpool en het Nederlands elftal reageerde fel op het bericht van de journalist van Daily Mail, die zich volgens de verdediger moest schamen voor zijn artikel. Dat de aanvoerder van Oranje voor de tweede keer binnen een half jaar in verband wordt gebracht met negatieve uitspraken over Van Gaal, is als losstaand feit natuurlijk wel bijzonder. Van Gaal was na het vertrek van Ronald Koeman (naar FC Barcelona, red.) al één van de favorieten om de bondscoach te worden op het EK 2020. In dat proces kwamen dezelfde uitspraken over Van Gaal al naar buiten, inclusief de geruchten dat Van Dijk destijds zich al tegen de aanstelling van Van Gaal keerde. 


Dat werd ook destijds afgetekend als ‘onzin’, maar de aanstelling van De Boer wees er wel op dat er een bepaald type voor de groep moest komen. Dat De Boer een totaal ander type was, zowel als leiddinggevende als voetbaltrainer, kon je van te voren echter al uittekenen. Ervan uitgaande dat de geruchten over Van Gaal destijds al enige kern van waarheid hadden, al weet je zeker dat het belangrijkste punt van kritiek op De Boer tijdens het EK 2020 (het gebrek aan teamdiscipline, red.) onder Van Gaal in ieder geval niet van toepassing zal zijn. In veel opzichten was De Boer de ideale middenweg tussen Van Gaal en Koeman, maar bleek dat de KNVB misschien iets teveel vertrouwen had in de kwaliteiten van de spelersgroep. 

Daar kan het verschil van visie van Van Dijk ook zitten. Wanneer je kijkt naar de ontwikkeling van de individuele Oranje-internationals, dan zie je dat er in vergelijking met voorgaande periodes een hoger percentage van de internationals bij een Europese topclub of in een Europese topcompetitie spelen. Dat er op dat moment geen behoefte is aan een ‘schoolmeester’, wat in 2014 de succesformule bleek door de mix van ervaren internationals en talentvolle Eredivisiespelers, is dus een inschattingsfout gebleken van de KNVB. In hoeverre de negatieve tendens over de aanstelling van Van Gaal destijds heeft meegeholpen, is niet bekend. 

Virgil van Dijk

Het belangrijkste verschil met de kritiek op de aanstelling van Van Gaal destijds en die van vandaag, is de ontkenning van Van Dijk. De aanvoerder van het Nederlands elftal werd tijdens de aanstelling van De Boer ook al naar voren geschoven als één van de grootste tegenstanders van de komst van de oud-coach van onder andere Ajax, FC Barcelona, Bayern München en Manchester United. Destijds sprak de verdediger zich echter niet zo fel uit tegen die berichtgeving als dat hij deze week deed. Als je daar een conclusie uit kunt trekken, dan is dat vooral dat er iets veranderd is in de optiek van de aanvoerder van Oranje.


Volgens het Algemeen Dagblad heeft Van Gaal de afgelopen weken met verschillende belangrijke Oranje-pionnen gesproken. Je kunt ervan uitgaan dat Van Dijk één van die spelers is geweest, aangezien de verdediger onder zowel Koeman als De Boer aanvoerder van Oranje was en de verwachting is dat hij dat ook onder Van Gaal zal gaan worden. Dat de ervaren trainer weet dat hij niet zonder de steun van sleutelspelers kan, bewees de voorbereiding op het WK van 2014. Van Gaal ging samen met Robin van Persie, Arjen Robben en later ook Wesley Sneijder in gesprek over de speelstijl die hij voor ogen had, zorgde ervoor dat hij de grote mannen van het elftal aan zijn kant had staan en zorgde er zo voor dat hij heel het team meekreeg in zijn plannen. 

Afgaande op de reactie van Van Dijk is de afgelopen weken hetzelfde gebeurd. De aanvoerder van Oranje ontbrak in de selectie van het EK en dat was niet alleen op het veld te merken. Zonder de donderende stem van Van Dijk op en naast het veld was het niemand om de Oranje-internationals in het gareel te schreeuwen. Dat De Boer daarnaast tactisch minder onderlegt is dan Van Gaal en het feit dat de voormalig verdediger van Oranje een zachter karakter heeft, zorgen er wellicht voor dat Van Dijk nu wel voor de komst van Van Gaal is. 

Oranje-rel

Het grootste effect sorteert de KNVB echter op het moment dat de verhalen in de Engelse pers wel op de waarheid berusten. Dat maakt de opdracht van Van Gaal misschien een stuk minder gemakkelijk, maar daardoor krijgen de Oranje-internationals wel de reality-check dat het, afgaande op de prestaties op EURO 2020 en de WK-kwalificatiewedstrijden onder De Boer, meer nodig heeft dan een trainer die ervoor zorgt dat de algemene sfeer bij Oranje goed is. 


Sterker nog: de KNVB kan wel een Oranje-rel gebruiken. Als er één persoon in het Nederlands voetbal die ervoor kan zorgen dat de verwende internationals op hun plaats gezet worden, dan is het Louis van Gaal. De uitspraken die de coach deed bij de Oranje Leeuwinnen tijdens hun voorbereiding op de Olympische Spelen spreekt boekdelen: de sterspelers kregen de wind van voren van Van Gaal. Als dat een voorbode is voor het onweer bij het Nederlands elftal in de eerst periode van de ervaren oefenmeester, is het niet eens gek dat de grote namen bij Oranje geen trek hebben in Van Gaal. Ze zullen op hetzelfde moment ook dondersgoed weten dat alleen een dergelijk type ervoor kan zorgen dat Oranje de laatste stap kan zetten.

Oranje kan wel een relletje gebruiken

  • Ja, vind ik wel
  • Nee, vind ik niet
445+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie