Ajax komt met schrik vrij na Onana-blunder

Foto: Ajax komt met schrik vrij na Onana-blunder

Ajax heeft André Onana nog tot de zomer van 2022 onder contract staan. Het is de vraag of de Kameroense doelman die tijd vol gaat maken. De geschorste Ajacied, die tot november moet toekijken, zou in de nadrukkelijke belangstelling staan van Olympique Lyon. De onderhandelingen lopen stroef, maar ook de clubkeuze van Onana zou Ajax hoop moeten bieden op een stuntafloop. 

André Onana werd vorig seizoen ongewenst wereldnieuws. De doelman van Ajax haalde eerder de internationale headlines door zijn prestaties op het veld met Ajax of Kameroen, waar de doelman al drie jaar werd uitgeroepen tot Afrikaans Doelman van het Jaar. Het leek vast te staan dat de doelman, die voor een schrijntje werd overgenomen van FC Barcelona, Ajax voor een miljoenenbedrag zou verlaten. De Amsterdammers hadden in de doelman een absolute uitblinker in huis, een die zich in de belangstelling van clubs als Chelsea en FC Barcelona had gespeeld. Dat die clubs zich (voorlopig) niet meer melden in Amsterdam, is voor een groot deel de schuld van de doelman zelf. Ajax is echter degene die op de blaren moet zitten. 

Ajax en André Onana

De Amsterdammers dachten een gouden deal te hebben gesloten. Onana kwam als grote onbekende binnen bij de club. De Kameroense doelman werd overgenomen van FC Barcelona en kwam in eerste instantie terecht in Jong Ajax. Jasper Cillessen was op het moment dat Onana in Amsterdam tekende nog de eerste doelman van de club en Onana kreeg in de Keuken Kampioen Divisie de kans om te wennen aan het Nederlandse voetbal en het Hollandse leven. De doelman had echter een aantal opstartproblemen tijdens zijn eerste half jaar in Nederland. 


Onana blonk vooral uit in opmerkelijke acties in het Ajax-doel. De Amsterdammers hebben zich ongetwijfeld afgevraagd wat ze in huis hadden gehaald. In het eerste halfjaar reeg Onana opmerkelijke momenten aan elkaar en toonde hij zich vooral een onstabiele doelman. Naarmate Onana langer bij Ajax speelde, kwam de doelman die we de afgelopen jaren bij Ajax zagen om de hoek kijken. 

Het vertrek van Cillessen, die werd verkocht aan FC Barcelona, had daar een groot aandeel in. Onana kreeg daardoor het vertrouwen van de club. Onana schaadde dat vertrouwen allerminst: na zijn aanpassingsperiode groeide de doelman uit tot één van de uitblinkers aan de kant van Ajax. Nadat de doelman een hoofdrol vertolkte in de finaleplek van Ajax in de Europa League (2017) was hij ook van groot belang in de Champions League-campagne (2019) die Ajax tot de halve finale leidde. De optredens van Onana in die toernooien leverde hem de nodige belangstelling op. Interesse die begon te vervagen op het moment dat er in februari van dit jaar belangrijk nieuws over de doelman naar buiten kwam. 

Dopingschorsing 

Soms vergeten we wel eens hoe bijzonder het is om een doelman als Onana in de competitie te hebben. Doelmannen worden in vergelijking met aanvallers, middenvelders en zelfs verdedigers op de transfermarkt ondergewaardeerd. De keepers zijn over het algemeen minder waard dan andere voetballers, wat het extra bijzonder maakte dat Onana lange tijd de meest waardevolle speler van de Eredivisie was. De doelman noteerde in zijn toptijd een marktwaarde van 45 miljoen euro (Transfermarkt.nl), waarmee de doelman meer waard was dan grote namen als Dusan Tadic, David Neres en Donyell Malen. 

De schorsing die Onana kreeg wegens het (per ongeluk) innemen van een verboden middel maakte een einde aan die opmars. Onana noteerde op dat moment een transferwaarde van 36 miljoen euro, inmiddels is deze gedaald tot 30 miljoen euro. Voor Ajax neemt het nog een extra vervelend scenario met zich mee: het contract van Onana loopt tot de zomer van 2022 en de gesprekken om dit contract open te breken en te verlengen tot de zomer van 2025 mislukten. Vanuit het perspectief van Ajax is het volkomen logisch dat het de doelman voor langere tijd vast wil leggen, maar op het moment dat je met een speler wil verlengen die al jaren een nadrukkelijke vertrekwens heeft, is het ook niet gek dat hij ervoor kiest om géén nieuw, meerjarig contract te tekenen bij zijn huidige werkgever. 


Het afgelopen half jaar leek de interesse in Onana ook niet te zijn afgenomen. De geruchtenmolen draait op volle toeren en koppelde onlangs Arsenal, Chelsea en FC Barcelona nog aan de doelman. Geen van allen lijkt echter het risico willen nemen om per direct een doelman die nog tot november 2021 geschorst is, over te nemen. Daardoor staat er nu een andere categorie Europese clubs in de rij voor Onana: Olympique Lyon, waar oud-Ajax-trainer Peter Bosz het voor het zeggen heeft sinds dit seizoen, zou met Ajax in onderhandeling zijn over een zomerse transfer van Onana. Daar komen de Amsterdammers probleem twee tegen: Onana heeft een transferwaarde van dertig miljoen euro, maar door zijn contractsituatie en het feit dat hij één derde van de competitie sowieso mist door een schorsing, wil Lyon niet verder gaan dan vijf miljoen euro. Ajax verlangt het dubbele, en lijkt daar een belangrijke reden voor te hebben. 

Onana-spel nog niet gespeeld

Dat Ajax afgelopen maanden probeerde om Onana een meerjarig contract te laten tekenen, is meer dan logisch met zijn potentiële transferwaarde in het achterhoofd. Dat Onana dit contract niet wil ondertekenen, is echter net zo logisch. Dat betekent echter niet dat het spel gespeeld is. Sterker nog: op het moment dat Lyon de enige club blijft die Onana wil contracteren, kan Ajax het uitblijven van interesse vanuit de Europese elite gebruiken om alsnog geslaagde onderhandelingen met Onana te gaan voeren. 

Dat een contract tot 2025 er niet inzit voor Onana, lijkt inmiddels duidelijk. Op het moment dat Onana deze zomer niet transfereert en Ajax koopt geen doelman voor meer dan tien miljoen euro, dan krijgt het gesprek tussen Onana en Ajax een ander karakter. Op dat moment heeft óók Onana baat bij een contract tot 2023 of 2024. Zo krijgt de doelman alsnog de tijd om zich in de kijker te spelen bij een Europese topclub én krijgt Ajax ook de kans om een fatsoenlijke transfersom te toucheren voor de doelman. Daar moet Ajax dus wel een beroep doen op de loyaliteit van de doelman. En als loyaliteit een weg met twee richtingen is, dan moet dat laatste wel goedkomen, waardoor het Onana-drama alsnog met een sisser kan aflopen voor Ajax.

Verlengt Onana zijn contract bij Ajax?

  • Nee, denk het niet
  • Ja, tot 2023
  • Ja, tot 2024
4574+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
52+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
28+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
20+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
10+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
218+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
88+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
28+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
143+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
56+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
82+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
440+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
190+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
285+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
781+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
166+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8617+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1943+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3264+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
574+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
965+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie