AZ-drama dreigt door toptransfers

Foto: AZ-drama dreigt door toptransfers

AZ was de afgelopen jaren door spelers zoals Calvin Stengs, Teun Koopmeiners, Owen Wijndal en Myron Boadu een vaste klant in de top van de Eredivisie. De Alkmaarders wisten dat het moment zou komen dat het kwartet doorgebroken jeugdspelers de grote voetbalwereld zouden intrekken. Dat ze alle vier op hetzelfde moment lijken te vertrekken, zorgt ervoor dat AZ weer terug naar de basis moet voor volgend seizoen. 

AZ-directeur Max Huiberts was er meer dan duidelijk over: géén van de sleutelspelers van de Alkmaarders zou aankomende zomer een binnenlandse transfer maken. Dat was vooral een waarschuwing naar Ajax, dat nadrukkelijke belangstelling zou hebben voor linksback Owen Wijndal. Het vertrek van het jeugdproduct, die samen met Calvin Stengs, Myron Boadu en Teun Koopmeiners de zelfopgeleide kern van AZ vormde het afgelopen jaar, wordt al meer dan een jaar gevreesd in Alkmaar. Dat geldt minstens zo voor de andere doorgebroken jeugdexponenten van de ploeg uit Noord-Holland. Met de transfer van Stengs naar Nice heeft de eerste speler het vertrouwde nest verlaten. Daar kunnen er deze zomer nog gemakkelijk drie bij komen. 

AZ, Stengs en Boadu

Vorig seizoen leek Stengs al op weg naar de uitgang bij AZ. De 22-jarige rechtsbuiten werd na een stormachtige entree in de Eredivisie door een zware knieblessure teruggeworpen in zijn ontwikkeling, maar vocht zich de afgelopen jaren terug richting zijn oude niveau. Real Sociedad was vorige zomer nadrukkelijk geïnteresseerd in de komst van de Nederlandse buitenspeler, die ook als aanvallende middenvelder uit de voeten kan. Het kwam destijds echter niet tot een transfer. De Spaanse subtopper meldde zich deze zomer echter niet voor Stengs, die na het missen van het EK met Oranje op de achtergrond aan zijn transfer naar OGC Nice werkte. 

De Franse formatie betaalde vijftien miljoen euro voor de diensten van Stengs. Daarmee is de zevenvoudig international van het Nederlands elftal het eerste ‘AZ-product’ dat de deur van het AFAS Stadion achter zich dichttrekt. Na vier seizoenen komt er waarschijnlijk ook snel een einde aan de AZ-periode van generatiegenoot Boadu. De spits, die één interland voor Oranje speelde en daar meteen tot scoren kwam, zou volgens de laatste berichtgevingen dicht bij een transfer naar AS Monaco zijn. Boadu, die net als Stengs in 2017 bij de eerste selectie van AZ aansloot, zou voor een bedrag van vijftien tot twintig miljoen euro de overstap naar de Ligue 1 gaan maken. Volgens transferspecialist Fabrizio Romano hangt er een akkoord in de lucht tussen Monaco en AZ. 

Koopmeiners en Wijndal

Teun Koopmeiners was een aantal weken geleden nog een populair onderwerp van gesprek in Italië. De aanvoerder van AZ zou zich in de belangstelling hebben gevoetbald van Atalanta Bergamo. De werkgever van Marten de Roon en Hans Hateboer zou de Nederlandse enclave voor twintig miljoen euro willen uitbreiden met Koopmeiners. De 22-jarige verdedigende middenvelder annex centrale verdediger werd zelfs door voorzitter Antonio Percassi als interessante speler genoemd. Inmiddels heeft volgens De Telegraaf de aanvoerder een nieuwe optie: ook Koopmeiners kan overstappen naar de Ligue 1. Stade Rennes, dat ook op het punt zou staan om Ajax-target Kamaldeen Sulemana over te nemen, zou na een mislukte poging vorig seizoen dit jaar een nieuwe poging willen wagen. 

Rondom Owen Wijndal blijft het echter verdacht stil. De 21-jarige linksback leek na een sterk seizoen bij AZ zich met een basisplaats op het EK in de kijker te kunnen spelen bij de Europese top. Aan het einde van het seizoen zou er zelfs interesse van FC Barcelona zijn. Het EK liep voor Wijndal echter anders dan gepland. De linksback verloor ondanks zijn twee basisplaatsen in de voorbereidingswedstrijden zijn plek als linkervleugelverdediger aan Patrick van Aanholt. Daardoor lijkt het goede seizoen van Wijndal overschaduwd te worden door geruchten rondom de smaakmakers van het afgelopen Europese kampioenschap.
De interesse van Ajax in de vleugelverdediger lijkt voor het grootste deel afhankelijk van de toekomst van Nicolas Tagliafico. De Argentijnse linksback heeft al een aantal jaren de wens om zijn kunsten te vertonen in een Europese topcompetitie, maar zou het ook niet erg vinden om nog een (paar) jaar bij Ajax te blijven. Met de aanwezigheid van de Argentijn heeft Wijndal weinig te zoeken in Amsterdam, waar ook nog belangstelling zou zijn voor de inmiddels transfervrije Patrick van Aanholt. 

AZ-drama

Wanneer alléén Wijndal overblijft van het kwartet aan jeugdspelers, dan wordt in één klap het kloppende hart uit de ploeg gerukt. De Alkmaarders hebben er de afgelopen jaren een sport van gemaakt om grote transfers op een creatieve manier op te vangen. Daar leggen ze vooral de nadruk op scouting in de Scandinavische competities, de Eredivisie en in mindere mate de Keuken Kampioen Divisie. Dit seizoen werd bijvoorbeeld al Vangalis Pavlidis overgenomen van competitiegenoot Willem II. De Griekse spits moet de opvolger worden van Boadu. 

Peer Koopmeiners zou zijn oudere broer bij een transfer kunnen opvolgen. Het vrijgekomen budget bij die transfer zou voor een deel ook in de komst van een speler zoals Joey Veerman gestoken kunnen worden. AZ werd in de wandelgangen genoemd als mogelijke werkgever voor de Heerenveen-smaakmaker, die ook in de belangstelling staat van Hellas Verona en Glasgow Rangers. Dat zal voor zo’n beetje elke opvolger van Stengs, Boadu, Koopmeiners en/of Wijndal gelden. Het wordt daarom vooral voor trainer Pascal Jansen een uitdaging worden om een AZ-drama te voorkomen. Wanneer er één sterkhouder vertrekt, zoals bijvoorbeeld bij de transfer van Vincent Janssen naar Tottenham Hotspur of Oussama Idrissi naar Sevilla, is dat voor een trainer nog wel op te vangen. Op het moment dat je eerste spits, creatieve brein én aanvoerder in één klap weg vallen, is dat voor een trainer bijna een onmogelijke opgave.

Op welke plek eindigt AZ dit seizoen?

  • 1e
  • 2e
  • 3e
  • 4e
  • 5e
  • 6e
  • 7e
  • 8e
  • Buiten top 8
1706+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:15
0+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
56+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
98+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
33+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
235+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
59+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
61+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
307+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
141+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
148+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
451+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
47+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
87+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
30+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
101+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
96+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
49+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
186+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
38+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
145+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie