Ajax in problemen na contractverlenging Tadic

Foto: Ajax in problemen na contractverlenging Tadic

Ajax beleeft drukke weken in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De selectie is begonnen met het werken naar een nieuw landskampioenschap volgend seizoen. Marc Overmars heeft het er druk mee: niet alleen moet de transfer van Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis worden afgerond, ook de komst van Kamaldeen Sulemana én de contractverlenging van Tadic staan op het programma van de directeur spelerszaken. Vooral het verband tussen die laatste twee ontwikkelingen, is een bijzondere. 

Ajax kreeg een aantal weken geleden een bijzonder onprettige verrassing. Volgens Italiaanse media had AC Milan het voorzien op aanvoerder Dusan Tadic. De Servische vleugelspeler zou in Italië een veelvoud van zijn salaris in Amsterdam kunnen verdienen. De optelsom werd daarna al snel gemaakt door de media, maar Marc Overmars was desgevraagd duidelijk over het transferperspectief van de sterspeler van Ajax. Tadic mocht onder geen beding vertrekken uit de Johan Cruijff ArenA. Ondanks een beter financieel plaatje verklaarde Tadic ook al snel zijn onvoorwaardelijke liefde voor de Amsterdamse club. Daarmee leek er een einde te komen aan de geruchtenstroom rondom Tadic. Ajax was daar echter niet heel zeker van. 

Ajax en Dusan Tadic

De Amsterdammers hebben na de interesse van AC Milan het gesprek met Tadic geopend. Hoewel de clubliefde van Tadic geen uitleg nodig heeft, lijkt Overmars toch niet helemaal zeker over het aanblijven van de aanvoerder. De Servische aanvoerder heeft nog een megacontract tot de zomer van 2026, maar die verbintenis wordt volgens De Telegraaf nu met een jaar verlengd. Dat betekent dat Tadic tot de zomer van 2024 het shirt van Ajax om zijn schouders zal dragen en daarna als trainer aan de slag gaat in Amsterdam. Het eerdere plan was dat Tadic in 2023 zijn voetbalschoenen aan de wilgen zou hangen. 


Wellicht dat het sportieve plaatje dat AC Milan de Servisch international bood, reden is geweest voor nieuwe contractonderhandelingen met Ajax. Toch leek het al bij de onderhandelingen over zijn komst in 2018 een zekerheid dat Ajax en Tadic een goede match waren. Inmiddels heeft de Servische sterspeler 149 wedstrijden als Ajacied achter zijn naam staan, waar in hij 76 doelpunten maakte en 70 assists gaf. Statistieken die perfect uitleggen waarom Overmars zo stellig was over de beschikbaarheid van Tadic voor een zomerse transfer. 

Desalniettemin levert Ajax een krachtig signaal af met de naderende contractverlening van Tadic. De Amsterdammers zijn in staat om hun beste spelers uit handen te houden van topploegen uit de grootste Europese competities. Nu is AC Milan geen Chelsea, Manchester City of FC Barcelona: het laat wel zien dat de club de afgelopen jaren in het internationale voetbal een betere status heeft weten te vergaren door de prestaties onder Peter Bosz en met voornamelijk Erik ten Hag. Dat Tadic sinds 2018 een grote rol in dat succes heeft gespeeld, staat buiten kijf. De vraag is wel hoe lang de Servische aanvaller nog op dit niveau kan blijven presteren. De 32-jarige linksbuiten zit in de herfst van zijn loopbaan en zal naar verwachting de komende seizoenen steeds meer richting een Klaas-Jan Huntelaar-rol groeien bij de Amsterdammers. 

Kamaldeen Sulemana

Ten minste: dat is te hopen voor Kamaldeen Sulemana. De Ghanese linksbuiten van FC Nordsjaelland wordt al maanden in verband gebracht met een transfer naar Ajax. In een eerdere data-analyse werd al duidelijk dat Sulemana een vergelijkbaar type speler is als Sevilla-huurling Oussama Idrissi is en Ten Hag variatie in zijn keuze biedt op de linkerflank. Hoewel er al lange tijd een akkoord is tussen de clubs en Sulemana een contract is overeengekomen met Ajax, laat de witte rook nog op zich wachten. Volgens L’Equipe staat er inmiddels wel een medische keuring in Amsterdam op de rol, waarna de transfer eindelijk afgerond kan worden. Bij Ajax zien ze dat echter nog geen reden tot juichen: in het verleden dacht de club de Braziliaanse buitenspeler Richarlison te contracteren, maar die koos op het laatste moment alsnog voor een transfer naar Watford. Voor Sulemana liggen onder andere Manchester United en Stade Rennes op de loer. 


Met het nieuwe contract voor Tadic in het achterhoofd, ligt er alsnog een risico op de loer bij het aantrekken van Sulemana. De negentienjarige buitenspeler weet immers dat op het moment hij bij Ajax tekent, hij tweede viool gaat spelen achter de Servische aanvoerder. Aangezien Ajax na veel moeite Steven Berghuis heeft losgeweekt bij Feyenoord, lijkt Sulemana ook als rechtsbuiten veel concurrentie voor zich te hebben – naast Berghuis kunnen ook Antony en David Neres als rechts- en linksbuiten uit de voeten. Daardoor dreigt Sulemana tussen hetzelfde wal en schip te belanden als Oussama Idrissi in de tweede seizoenshelft van afgelopen voetbaljaar. Dat is niet het perspectief waar je een 19-jarige supertalent heel enthousiast mee krijgt, en dat kan ook de reden zijn dat de Ghanese buitenspeler plotseling bij Stade Rennes opdook en ‘gewoon’ aan de voorbereiding op het nieuwe Nordsjaelland-seizoen begon. 

Ajax-probleem

Op het moment dat de jongeling de concurrentiestrijd aan moet gaan met de ervaren Servische aanvaller, dan zal hij waarschijnlijk aan het kortste eind trekken. Dat Sulemana met zijn individuele kwaliteiten een andere opening kan forceren dan Tadic, zorgt er voor dat Ten Hag een extra smaak achter de hand heeft op het moment dat een wedstrijd opengebroken dient te worden. Het is alleen wel de vraag of Sulemana het ziet zitten om in eerste instantie tweede viool achter Tadic te gaan spelen. Wanneer je een speler voor een half jaar huurt, is dat afbreukrisico niet heel groot. Dat verandert wel op het moment dat je zestien miljoen euro neertelt voor een talentvolle speler. 

Door de contractverlening van Tadic weet Sulemana nu wel dat hij minimaal twee jaar moet concurreren met dé sterspeler van Ajax. De enige manier om regelmatig aan speelminuten te komen, is hopen dat Ten Hag Tadic plotseling wel weer als Eredivisie-spits gaat zien. Dat scenario lijkt niet heel realistisch als je afgaat op de meest recente keuzes van Ten Hag rondom Tadic en de spitspositie. 


De contractverlening van Tadic zorgt dus voor een sterk signaal naar (andere) Europese topclubs. Het zorgt er op hetzelfde moment ook voor dat één van de belangrijke transfertargets van de Amsterdammers de komende jaren geen uitzicht heeft op een basisplaats in Amsterdam. Of dat de prijs is die Overmars & co. betalen voor de stelligheid rondom Tadic, zal de komende maanden duidelijk worden. Spelen met Tadic én Sulemana lijkt in de Eredivisie in ieder geval uitgesloten. Mocht het Ghanese supertalent bij Ajax tekenen, dan heeft Ten Hag heeft nog een aardige puzzel te leggen om een nieuw Idrissi-scenario, een met veel verdergaande (financiële) gevolgen, uit te sluiten.

Zorgt contract Tadic voor afketsen transfer Sulemana?

  • Ja, denk het wel
  • Nee, denk het niet
2296+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:15
48+
‘Megamiljoenendeal voor Brian Brobbey’
10:00
449+
Vermoedelijke opstelling NEC in bekerfinale tegen Feyenoord: opluchting in Nijmegen
09:54
53+
‘Bekerwinst niet nodig voor Feyenoord, twee keer dik gewonnen van Ajax’
09:39
4+
Trotse De Roon: “Als het zelfs tegen het grote Liverpool kan…”
09:24
150+
Onthuld: ‘Hélène Hendriks gespot met 22-jaar oudere vlam’
09:09
103+
‘Ajax-blunder met AZ-toptalent’
08:55
185+
Wilfred Genee doet boekje open over ‘Vandaag Inside-blaag’
08:40
37+
Perez tipt Koeman: “Gek om hem op te roepen als back”
08:25
324+
‘Frenkie de Jong-drama voor Ronald Koeman’
08:10
45+
‘Megaklap voor Ryan Gravenberch’
23:44
249+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
131+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
72+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
39+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
482+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
189+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
44+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
256+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
94+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
136+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie