Slot lachende derde na Feyenoord-stunt

Foto: Slot lachende derde na Feyenoord-stunt

Arne Slot heeft eindelijk duidelijkheid over zijn sterspeler. Steven Berghuis staat na het akkoord tussen Feyenoord en Ajax op het punt om een vierjarig contract te tekenen in de Johan Cruijff ArenA. Daardoor kan Slot zich gaan richten op hetgeen wat hij het beste kan: een team bouwen op basis van een elftal in plaats van een individu.
Arne Slot had in zijn eerste weken als Feyenoord-trainer geen andere keus. 

De van AZ overgekomen oefenmeester had tijdens de eerste fase van de voorbereiding nog niet de beschikking over Steven Berghuis, maar de aanvoerder van de Rotterdammers hield de gemoederen in Rotterdam-Zuid nog steeds bezig. De 29-jarige aanvoerder wilde deze zomer graag een stap maken had met Feyenoord een afspraak over een minimale ontsnappingsclausule van vier miljoen euro. Op het moment dat Ajax de enige club bleek die dit bedrag voor de rechtsbuiten over had en Berghuis een dienstverband in Amsterdam wel ziet zitten, stond Feyenoord met de rug tegen de muur. De Rotterdammers hadden geen andere keuze om de sterspeler naar de aartsrivaal te laten gaan, maar dat hoeft niet te betekenen dat Feyenoord daar ook meteen slechter van wordt. 

Arne Slot en Feyenoord

Voor Arne Slot verandert er nu feitelijk één ding: hij wordt niet meer bestookt met vragen van journalisten over de toekomst van Berghuis. De coach heeft zich altijd positief uitgelaten over de kansen dat de 29-jarige rechtsbuiten ook in zijn eerste seizoen het shirt van Feyenoord om zijn schouders droeg. Dat was waarschijnlijk tegen beter weten in. In ieder geval: dat bewees de praktijk. Doordat Berghuis na het Europees kampioenschap met het Nederlands elftal een verlate vakantie kreeg, miste hij de eerste weken van de voorbereiding van zijn club. Dat kwam zowel Berghuis als Slot in deze fase van zijn transfer erg goed uit: Slot kon zich focussen op het fundament dat hij wil leggen voor het nieuwe Feyenoord en kon dat vanaf het begin doen zónder de sterspeler met vertrekwens. 


Op het moment dat er een ‘normale’ voorbereiding was geweest, had dat veel weg kunnen hebben van de manier waarop Donny van de Beek vorig seizoen zijn voorbereiding bij Ajax draaide. De aanvallende middenvelder had net als Berghuis een vertrekwens, waardoor Ajax-trainer Erik ten Hag besloot om Van de Beek zo min mogelijk te gebruiken in de oefenwedstrijden voor het nieuwe seizoen. Bij Berghuis kwam dit probleem dus niet: de linkspoot leek er alles aan te willen doen om zich niet meer in Rotterdam te hoeven melden. 

Daardoor begon Slot voor de buitenwereld met een achterstand, maar kan dat straks wel in zijn voordeel gaan werken. Feyenoord was de afgelopen twee seizoenen misschien té afhankelijk van Berghuis. De ploeg was afhankelijk van de grillen van de buitenspeler, die in 199 wedstrijden voor de Rotterdammers 87 doelpunten maakte en 64 assists leverde in alle competities. Aangezien de rest van de aanvallers uit dat elftal niet aan dat gemiddelde kwamen, is het ook een logsich gevolg van de gebeurtenissen dat Berghuis een grotere rol kreeg binnen Feyenoord. ‘

Alizera Jahanbakhsh

Dat Slot nu definitief niet over Berghuis kan beschikken, zorgt voor een nieuw scala aan mogelijkheden voor de trainer. Natuurlijk leveren de Rotterdammers doelpunten, assists en dreiging in, maar het geeft Slot wel de kans om vanaf het nulpunt het elftal op te bouwen. De verschillen tussen de 44-jarige trainer en zijn voorganger Dick Advocaat zijn al breed uitgelicht. Dat is echter ook de reden waarom Slot ervoor kan zorgen dat Feyenoord alsnog de lachende derde is na de gevoelige transfer van Berghuis. 


De reden daar achter schuilt in de Feyenoord-interesse in Alizera Jahanbakhsh. Dat Slot (en Feyenoord) opnieuw bij een linksbenige rechtsbuiten uitkomen, is gezien de historie van Slot niet gek. Bij AZ had hij immers ook de beschikking over Calvin Stengs, die zijn positie aan de linkerkant ook vaak verliet om naar binnen te komen. Bij Jahanbakhsh kunnen we dat ook verwachten, al zorgt zijn speelstijl ervoor dat het Slot-spelletje beter tot zijn recht komt dan wanneer je met een type Berghuis/Stengs op die positie speelt. 

Het grootste verschil tussen Jahanbakhsh en Berghuis is snelheid. Berghuis, en ook Stengs, hadden vaak niet de pure snelheid om met een dribbelactie van buiten naar binnen te gaan en de tegenstander zo meerdere malen per wedstrijd te verrassen. Berghuis’ spel zonder bal was één van de redenen dat de aanvoerder ondanks het gebrek aan extreem vlugge voeten nog steeds in veel kansrijke posities in balbezit kwam. Jahanbakhsh zal die rol veel meer vanaf de vleugel invullen, omdat hij wel de snelheid en de dribbel heeft om een tegenstander meerdere keren per wedstrijd te verrassen. 

Feyenoord-stunt

Mocht het Feyenoord lukken om de Iraanse oud-speler van onder andere AZ en NEC Nijmegen naar Rotterdam te halen, dan kan die Feyenoord-stunt ervoor zorgen voor een ommekeer binnen dit Feyenoord. Dat komt niet zozeer door de doelpuntendrift die Jahanbakhsh in zijn Eredivisie-tijd liet zien, maar meer om het feit dat hij met zijn snelheid en dribbelactie vanaf de zijkant ervoor kan zorgen dat de rest van het aanvallend ingestelde team (aanvallende middenvelder, spits en andere flankenspeler) zich niet hoeven aanbieden voor een korte combinatie, maar zich meer kunnen focussen op de positie die zij voor het doel innemen. Zo krijg je meer spelers in de zestien, die je met een indraaiende voorzet na een geslaagde een grotere kans op doel kunt geven dan zelf schieten van een meter of 25. Daarnaast zorgt een buitenspeler die vanaf de vleugels begint automatisch voor meer ruimte voor het centrale middenveld, waar bij de teams van Slot vaak de creatieve focus ligt en ruimte gecreëerd moet worden vanuit die positie ook het spel te kunnen maken. Dat gaat lastiger op het moment dat je buitenspeler al in het centrum staat, en ook zijn directe tegenstander meeneemt naar het al drukke centrum. 


Met het vertrek van Berghuis neemt Feyenoord afscheid van een berg aan individuele kwaliteit, maar voor het nieuwe team dat Feyenoord vanaf dit seizoen wil bouwen, is de transfer van de aanvoerder een geschenk. Het zorgt ervoor dat Slot écht overnieuw kan beginnen en het nieuwe Feyenoord vanaf de grond kan opbouwen – zelfs met een beperkt spelersbudget in vergelijking met Ajax en PSV. Helemaal wanneer Jahanbakhsh daadwerkelijk naar de Kuip vertrekt, hoeft het team niet eens slechter te worden van de Ajax-transfer van Berghuis. In tegendeel zelfs. Het laatste seizoen van Advocaat leerde dat het afstellen van je team op één speler de voorspelbaarheid van je elftal drastisch laat toenemen. Hoewel de interesse van Feyenoord in Jahanbakhsh een publiek geheim is, zullen er nog stevige onderhandelingen gevoerd moeten worden met Brighton over een afkoop- of huursom. Daardoor heeft Slot nog even de tijd om het fundament voor zijn elftal neer te zetten voordat hij de individuele kwaliteiten van aanwinsten kan implementeren in het geheel in plaats van die kwaliteiten te gebruiken om zijn spel aan op te hangen. Dat detail kan in de wedstrijden van Feyenoord een groot verschil maken. Zonder onvoorspelbaarheid in je aanval, maak je het zelfs de Eredivisie-verdedigers niet lastig.  

Door Bram Steenbeek

Wie zou jij halen als vervanger Berghuis?

  • Alizera Jahanbakhsh
  • Geef de jeugd een kans
  • Niemand halen, selectie is goed zat
2147+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:50
1+
Oranje-international droomt van terugkeer naar FC Groningen
10:30
6+
Cannavaro baalt van missen trainersklus: ‘Had het gratis gedaan’
10:15
28+
Mauro Jr. geniet van rol als publiekslieveling: ‘Dat is iets geweldigs’
10:00
135+
‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’
09:50
45+
Dries Mertens neemt pensioenbesluit
09:30
27+
Ajax Vrouwen gemotiveerd na CL-exit: ‘Moet niet eenmalig zijn’
09:15
66+
Feyenoord-talent ambitieus: ‘Nieuwe successen en prijzen behalen’
08:50
253+
Xavi Simons aangepakt na ‘zielige’ mediaboycot
08:30
29+
Bas Kuipers beging bijzondere carrièreswitch: ‘Het is echt magisch’
08:10
273+
‘Ajax geïnteresseerd in Villa-talent na Europese ontmoeting’
07:45
738+
Van ‘t Schip duidelijk over toekomst Ajax: ‘Dat moet hij beslissen’
07:27
290+
‘Nieuwe trainersklus Van Nistelrooij aanstaande’
07:20
735+
Koeman woest over EK-selectie: ‘Dit vind ik absurd’
23:46
72+
Henk Veerman ‘claimt’ aandeel in Oranje-succes: “Gaf hem wel wat tips mee”
23:23
91+
Oud-middenvelder Richard Knopper traint tegenwoordig profs in eigen academie
22:58
127+
Illuster Champions League-seizoen Ajax Vrouwen ten einde gebracht door Chelsea
22:30
0+
Kippenvel: Brobbey bezorgt jonge Ajax-fan de dag van zijn leven
22:07
446+
‘Oud-Ajacied draait de gevangenis in’
22:00
50+
Hiep hiep hoera: ORANJE, nee Duitsland EUROPEES KAMPIOEN! | Twee Viertje met jarige Aad #76
21:42
242+
‘Oranje-international in topvorm niet eens mee naar het EK’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie