Ihattaren leert van Berghuis-soap

Foto: Ihattaren leert van Berghuis-soap

De toekomst van Mohamed Ihattaren staat nog steeds met potlood geschreven. De negentienjarige aanvallende middenvelder van PSV beleefde vorig jaar een voetballend teleurstellend, maar mentaal uiterst leerzaam seizoen. Met nog één jaar van zijn contract over, breekt er een belangrijke tijd aan voor Ihattaren, die geleerd lijkt te hebben van de soap rondom Steven Berghuis. 

Mohamed Ihattaren meldde zich aan het begin van de voorbereiding ‘gewoon’ bij PSV. De aanvallende middenvelder kende vorig seizoen een bijzonder jaar. De jongeling raakte onder de nieuwe trainer Roger Schmidt zijn basisplaats kwijt, leek in eerste instantie niet zo lekker met zijn nieuwe status als reservespeler om te kunnen gaan en zorgde er met een aantal incidenten voor dat na de winterstop van vorig seizoen het erop leek dat de langste tijd van Ihattaren bij PSV erop zat. Helemaal het incident na de verloren Europa League-knockoutronde tegen Olympiakos, waar Ihattaren vanuit de PSV-kleedkamer na de uitschakeling zijn vriend Brian Brobbey (Ajax) feliciteerde met het bereiken van de volgende ronde in hetzelfde toernooi. 

Mohamed Ihattaren en PSV

Dat bericht op Instagram leidde misschien wel tot de grootste rel van vorig seizoen. Ihattaren had al een valse start in de voorbereiding. De aanvallende middenvelder meldde zich met overgewicht bij de eerste training van het seizoen en dat bleek niet de juiste indruk te wekken bij zijn nieuwe Duitse oefenmeester. Aan het begin van de periode van Schmidt bij PSV vertelde de Duitse oefenmeester dat hij Ihattaren aan de bal weinig meer kon bijbrengen, maar dat de oud-trainer van onder andere RB Salzburg en Bayer Leverkusen hem wel bij brengen. Daar werd eigenlijk al de ‘klap’ op het seizoen gegeven voor Ihattaren: de aanvallende middenvelder leek een andere mening te hebben over de richting van zijn persoonlijke ontwikkeling en eindigde op de bank. 


Dat had nare gevolgen voor Ihattaren. De jonge aanvallende middenvelder had na zijn stormachtige debuutseizoen onder Mark van Bommel net zijn keuze voor het Oranje van Ronald Koeman bekend gemaakt. De KNVB zette destijds alles op alles om een nieuw Ziyech-scenario te voorkomen. De aanvallende middenvelder van Chelsea werd in zijn Ajax-tijd opgeroepen voor het Nederlands elftal, debuteerde wegens een blessure niet en werd vervolgens zo lang genegeerd dat hij voor een interlandcarrière bij Marokko koos. Doordat Ihattaren zijn basisplaats bij PSV verloor, kwam ook zijn plek bij het Nederlands elftal in het geding. In de eerste periode werd hij nog opgeroepen, maar tegen het einde van het seizoen had zelfs Jong Oranje hem niet nodig op het EK onder 21, dat deze zomer gespeeld werd. 

Je kunt vinden van de beslissing van Schmidt wat je wil: de handelswijze van de Duitse oefenmeester heeft wel effect gehad. Bij de voorbereiding op het aankomende seizoen kwam Ihattaren op een heel andere manier binnen dan vorig seizoen. Scherp. Bijna afgetraind, zelfs. Daarmee lijkt de knop in het hoofd van de jonge middenvelder definitief om. Dat kan ook bijna niet anders: het aankomende seizoen zal het verdere verloop van de carrière van Ihattaren bepalen. 

Mark van Bommel en VfL Wolfsburg

Zoals bekend heeft Ihattaren nog een contract tot 2022 bij PSV. De jonge middenvelder was vorig seizoen nog in onderhandeling met de Eindhovenaren over het verlengen van die verbintenis tot medio 2025, maar de incidenten van vorig jaar maakten voorlopig een einde aan die onderhandelingen. Dat wil echter niet zeggen dat de deur voor een langer verblijf in het Philips Stadion definitief dicht zit. In tegendeel: volgens technisch manager John de Jong bestaat de kans nog altijd dat Ihattaren langer in Eindhoven blijft, al zal een groot deel van dat aanbod afhangen van de manier waarop Ihattaren zich presenteert in deze fase van het (nieuwe) seizoen. Op het moment dat hij nu wéér laat zien dat zijn mentaliteit/professionaliteit in twijfel getrokken kan worden, dan verspeelt hij zelf de kans op speelminuten in zijn laatste contractjaar, iets wat met het oog op de kansen bij een volgende club natuurlijk ook niet positief beïnvloeden. 


In een interview met het supportersmagazine van PSV liet Ihattaren zelf ook weten dat hij open stond voor een langer verblijf bij PSV, maar dat hij die beslissing nog niet genomen had. Dat heeft alles te maken met de sluimerende interesse van VfL Wolfsburg, waar Mark van Bommel dit seizoen met de scepter zwaait. De oud-trainer van PSV stak zijn interesse voor Ihattaren niet onder stoelen of banken tijdens de presentatie als coach van de Duitse Champions League-ploeg, maar wilde niets kwijt over een eventuele overgang van de aanvallende middenvelder deze zomer. 

Mocht Wolfsburg hem deze zomer over willen nemen, dan moet er sowieso een transfersom op tafel komen. De geschatte marktwaarde van Ihattaren is op dit moment 12 miljoen euro (Transfermarkt.nl, red.) en in de media werden ook dat soort bedragen genoemd als mogelijke afkoopsom voor het nog eenjarige contract van Ihattaren. 

Geen nieuwe Steven Berghuis-soap

Dat Ihattaren in het magazine van PSV niets zegt over de interesse van Ajax, zegt eigenlijk het meest over de stappen die de jongeling heeft gezet het afgelopen jaar. Een paar maanden geleden was Ihattaren nog de eerste die Ajax feliciteerde met het behalen van de volgende ronde in de Europa League, wat ook het eindstation was voor de Amsterdammers na een dubbele confrontatie met AS Roma. Ajax-trainer Erik ten Hag liet zich ook al positief uit over een Amsterdamse toekomst van het supertalent. Maar nu, met een nieuw voetbaljaar voor de deur, houdt Ihattaren zijn lippen op elkaar over de Amsterdamse interesse. 


Daarmee heeft Schmidt eigenlijk zijn doel alsnog bereikt bij Ihattaren: aan de bal kon hij hem niets leren, zónder de bal zorgde de manier van Schmidt er wel voor dat er een mentale switch is gemaakt in het hoofd van Ihattaren. Dat de jonge middenvelder zich (voorlopig?) niet uitlaat over de interesse van Ajax is gezien de fase van het seizoen geheel logisch. Ihattaren heeft vorig jaar zijn soapseizoen aan gehad en lijkt zich beter te kunnen concentreren op zijn spel bij PSV dan een transferdrama a la Steven Berghuis in te zetten om alsnog een overgang naar Ajax af te dwingen. 

Dat Ihattaren de titelconcurrent van PSV nu niet noemt als mogelijk toekomstige werkgever, betekent natuurlijk niet dat die interesse van beide kanten is verdwenen. Deze situatie vraagt simpelweg niet om interesse van een andere Nederlandse topclub. Dat zou Ihattarens kansen bij PSV dit seizoen in één klap verpesten, en daarmee verdwijnt ook een groot deel van zijn toekomstperspectief. Want eerlijk is eerlijk: je haalt Ihattaren niet vanwege zijn mentale kwaliteiten. Dat doe je nog altijd om zijn balkunsten. Zonder aan Schmidt te bewijzen dat hij vol voor zijn kansen gaat bij de Eindhovenaren, krijgt hij de mogelijkheden niet eens om zich te laten zien.

Waar ligt de toekomst van Ihattaren?

  • Bij PSV
  • Bij Wolfsburg
  • Bij Ajax
  • Bij andere club
2015+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:16
9+
‘Ajax-schandaal met eigen spelers’
16:00
71+
Grote Ajax-namen keren terug: “Zet een ambulance klaar”
15:55
18+
‘Ryan Gravenberch-drama in Liverpool’
15:41
6+
‘Summerville is de beste vleugelaanvaller in de Championship’
15:35
155+
‘Arne Slot-shock bij grootmacht’
15:23
0+
AZ-keepster Femke Liefting met ambulance afgevoerd
14:48
122+
‘Nederlandse opvolger Ten Hag bij Manchester United’
14:34
35+
‘Ajax 1 altijd mijn droom, doe er alles aan om het werkelijkheid te maken’
14:21
27+
Kraaij hekelt ‘achterlijke, debiele actie’: “Hoe haal je dit in je hoofd?”
14:04
76+
Schöne: “Als ik een glaasje wijn wilde, dan dronk ik dat”
13:49
211+
Mikautadze doet bizarre Ajax-onthulling
13:33
264+
‘VI-duo Hélène Hendriks en Noa Vahle maakt transfer’
13:18
208+
‘Feyenoord krijgt vraagprijs Spurs voor Bryan Gil te horen’
13:00
100+
Keert Clarence Seedorf terug als hoofdtrainer?
12:48
375+
‘Enorme dreun voor Feyenoord: sterkhouder mist finale’
12:31
850+
‘Tegenspreken Derksen kost Vandaag Inside-gast 50.000 euro’
12:17
252+
PSV dreigt uitblinker te verliezen: ‘Eredivisie speeltuin’
12:00
394+
Treuzelend Ajax wéér in de problemen
11:45
123+
Vertrekt Frenkie de Jong dan toch bij Barcelona?
11:29
31+
‘Davies moet nog een jaar wachten op toptransfer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie