Van Gaal bevestigt: “Ik zal er zeker over nadenken”

Foto: Van Gaal bevestigt: “Ik zal er zeker over nadenken”

Louis van Gaal heeft toegegeven dat hij nadenkt over een terugkeer als bondscoach van het Nederlands elftal. De 69-jarige trainer is de belangrijkste kandidaat om Frank de Boer op te volgen tot en met het WK van 2022 in Qatar.

“De geschiedenis herhaalt zichzelf”, reageert Van Gaal in L’Équipe. “Het was hetzelfde toen Ronald Koeman naar Barcelona vertrok. Toen kreeg ik in de polls 30 tot 35 procent van de stemmen. Nu is dat ongeveer tachtig procent, de anderen krijgen minder dan twintig procent. Ik zal er zeker over nadenken. Want de positie van bondscoach is heel belangrijk met het oog op de ontwikkeling en innovatie van het voetbal in een land.”

Daar voegt de oefenmeester aan toe: “Toen ik in 2014 voor de tweede keer benaderd werd om bondscoach te worden, was dat een enorme eer. Het zou heel mooi zijn als ik voor de derde keer benaderd word.” Wel is hij kritisch op het recente Oranje. “Ik zag een team dat niet vocht voor de overwinning. De Tsjechische bondscoach heeft zijn werk goed gedaan, maar je mag dat als Oranje niet verliezen. Zowel technisch als tactisch waren er te grote verschillen.”

Van Gaal vindt de kritiek op de 5-3-2 formatie onterecht. “Ik denk dat we met die formatie ook aanvallend kunnen spelen. Dat heb ik 2014 bewezen. Alleen moet je hoger druk gaan zetten. Er zijn weinig trainers die dat durven. De Champions League-winnaar (Chelsea, red.) was defensief ingesteld en gokte op de counter. Dat is ook leuk om naar te kijken, maar is niet zo offensief. Ik ben een van de trainers die graag aanvallend wil spelen. Ik ben meer van het 5-3-2-systeem gaan houden dan ooit tevoren. Het biedt de kans om aan te vallen, te verdedigen en de balans te bewaren.”

Keert hij terug als bondscoach?

  • Ja
  • Nee
330+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie