Italië of Engeland: wie wordt Europees Kampioen op Wembley?

Foto: Italië of Engeland: wie wordt Europees Kampioen op Wembley?

Na twee zeer spannende halve finales is de eindstrijd bekend van Euro 2020: Italië – Engeland. Op Wembley zijn The Three Lions officieel het uitspelende team, al zal dat natuurlijk niet zo aanvoelen. De Engelse bereikten pas hun eerste eindstrijd van het Europese clubtoernooi. De Italianen hebben al drie keer met dat bijltje gehakt: zij zegevierden alleen tijdens hun eerste poging in 1968.

De voetballiefhebbers wisten niet precies wat ze konden verwachten van Italië: de ploeg had immers het WK van 2018 nog gemist, maar hadden erna geen wedstrijd meer verloren. Roberto Mancini heeft er een eenheid van gesmeed en dat is te zien op dit eindtoernooi. In de groep met Turkije, Wales en Zwitserland speelde de ploeg attractief, fris voetbal en won het al haar wedstrijden. De kenners waren het er over eens dat de Squadra Azzurra zeker een team was om rekening mee te houden. De achtste finale ging dan weer verrassend moeizaam tegen Oostenrijk: pas in de verlening won het met 2-1. Vervolgens maakte het weer indruk in de kraker tegen België, door onze zuiderburen op zo’n beetje al facetten af te troeven. Zonder echte vedettes, maar vooral een collectief. Bij de laatste vier kroop het door de oog van de naald: Spanje maakte eveneens aanspraak op de winst, Italië nam de strafschoppen echter net beter. Gianluigi Donnarumma groeide in het toernooi uit tot één van de absolute uitblinkers, met elke wedstrijd wel een beslissende redding.

Engeland snakt al jaren naar een groot succes. Voorafgaand aan het toernooi waren de verwachtingen hoog gespannen, vooral vanwege de sterke aanval. Ook de vele wedstrijden thuis op Wembley, gaf extra hoop. De poules werd eenvoudig doorstaan, al waren de duels met Kroatië (1-0), Schotland (0-0) en Tsjechië (1-0) allesbehalve sprankelend. De verdediging stond verrassend goed, waar bondscoach Gareth Southgate erg op hamert. Voor de viermans defensie, zet hij dan ook het blok Declan Rice / Kalvin Phillips. In offensief opzicht liep het zeker nog niet, terwijl klasbakker als Jack Grealisch, Jadon Sancho en Marcus Rashford de bank warm hielden. De clash met Duitsland werd in het laatste kwartier beslist, doordat Raheem Sterling en Harry Kane opstonden. In het gunstige gedeelte van het schema, dacht alle Engelsen dat de finaleplaats al zo’n beetje binnen zou zijn. Tegen Oekraïne was daar dan de overtuigende wedstrijd waar men zo op hoopte: met vloeiend spel haalde het uit met 4-0. Tegen de Denen liep een stuk lastiger, maar kon het wel een plaats in de finale bemachtigen. Italië wacht nu in de eindstrijd: Is Football Coming Home?

Wie wordt Europees Kampioen?

  • Italië
  • Engeland
337+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:00
1+
‘Ex-Ajacied schiet Juventus naar finale’
07:47
7+
Pochettino: ‘Chelsea verdient geen Europees voetbal’
07:33
3+
‘Olivier Giroud op weg naar Amerika’
23:41
40+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
54+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
17+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
118+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
85+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
197+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
308+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
962+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
309+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
65+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
108+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
118+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
365+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
227+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
155+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
219+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
261+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie