Engeland in finale tegen Italië na thriller tegen Denen

Engeland heeft voor het eerst in de geschiedenis de finale van een EK gehaald. In de halve finale van Euro 2020 werd Denemarken op Wembley verslagen, waardoor het in de eindstrijd mag spelen tegen Italië. Makkelijk ging het zeker niet woensdagavond: na een achterstand dwongen de Engelsen uiteindelijk een verlenging af. Daarin speelde arbiter Danny Makkelie een zeer belangrijke rol.

Nadat Italië dinsdagavond de eindstrijd had gehaald, zou een dag later de tegenstander duidelijk worden. De Denen groeiden uit tot dé sensatie van het EK, terwijl de Engelsen eindelijk weer hoopten op een groot succes bij een eindtoernooi. Danny Makkelie mocht het op Wembley allemaal in goede banen zien te leiden. Nadat Engeland nog goed begon, kwamen de Denen steeds beter in de wedstrijd op Wembley. Mikkel Damsgaard waarschuwde The Three Lions nog met een aardig schot, dat net naast ging. Na een half uur spelen ging de middenvelder van Sampdoria achter de bal staan bij een vrije trap, na een overtreding van Luke Shaw. Met een prachtige knal over de muur klopte hij Jordan Pickford. Dat is de eerste speler die daar in slaagt tijdens dit toernooi. Ook is hij de enige die een vrije trap rechtstreek raak schoot.

Engeland herpakte zich knap na de verrassende achterstand. Via een aanval aan de rechterkant werd Raheem Sterling vrij gespeeld, die vlak voor het doel opdook. De 1-1 leek in de maak maar keeper Kasper Schmeichel kon redden met een reflex, doordat de bal recht op het lichaam werd geschoten. Enkele minuten later een exacte kopie: weer brak Bukayo Saka door en leek Sterling binnen te kunnen tikken. Simon Kjaer kon er net voorkomen, maar gleed de bal het eigen doel in. We gaan de rust in met een 1-1 tussenstand. In het tweede bedrijf Engeland met het initiatief, terwijl de Scandinaviërs op de tegenaanval gokten. Kasper Dolberg kwam met een vlammend schot, dat gekeerd werd door Pickford. Achteraf bleek het ook nog buitenspel te zijn voor de ex-Ajacied.

Harry Maguire was aan de andere kant dichtbij de 2-1. Zijn kopbal ging richting de hoek, maar oud-ploeggenoot Kasper Schmeichel redde op een fantastische manier. Vervolgens vroeg heel Wembley om een strafschop na een duel, waarbij Harry Kane naar de grond ging. Makkelie zag echter eerst een overtreding van de aanvaller en de VAR steunde die beslissing. Engeland bleef drukken, maar ook middenvelder Kalvin Phillips wist niet raak te schieten.

De spanning begon steeds verder te stijgen op Wembley. Engeland viel aan, Denemarken hield stand en kon de 1-1 tussenstand over de negentig minuten brengen. In de verlenging bleven The Three Lions stormen. Het was weer eens Sterling die voor gevaar stichtte, met een rush door de verdediging van de tegenstander. De eerste benen wist hij nog te ontwijken maar vervolgens ging de aanvaller toch naar de grond. Ietwat makkelijk leek dat te gaan, maar Danny Makkelie was resoluut: strafschop. De VAR besloot ervan af te blijven. Harry Kane zag de strafschop in eerste instantie nog gestopt worden door Kasper Schmeichel, maar was wel attent bij rebound: 2-1.

Vervolgens moest de Denen komen, waardoor ze ook weer ruimte weggaven. Martin Braithwaite deed een poging van afstand, maar weer stond daar Pickford op de goede plaats. Engeland hield stand, waardoor het publiek helemaal los kon gaan. Zij strijden tegen Italië zondag op Wembley voor de grootste prijs sinds het winnen van het WK in 1966.

Scoreverloop: (30′) Damsgaard 0-1 (39′) Kjaer (e.d.) 1-1 (104′) Kane 2-1