Ajax-jeugd vloekt na terugkeer Alderweireld

Foto: Ajax-jeugd vloekt na terugkeer Alderweireld

Ajax zou weer in de markt zijn voor Toby Alderweireld. De 32-jarige verdediger van Tottenham Hotspur mag ondanks een doorlopend contract tot 2023 vertrekken uit Londen, waar er geen toekomst meer voor hem ligt. Een nieuw Blind-scenario lonkt voor Ajax, maar niet iedereen zal heel blij zijn met de komst van de 32-jarige verdediger. 

Bij Ajax zingt de naam van Toby Alderweireld altijd rond. De Belgische verdediger maakte op jonge leeftijd de overstap van Beerschot AC (destijds nog GBA), brak door in het eerste elftal en wist zich via de Amsterdamse basis richting een Europese topcompetitie te spelen. De verdediger vertelde, net als veel Ajacieden op het moment dat ze de Johan Cruijff ArenA verlaten, dat hij zeker overwoog om terug te keren op het oude nest. Dat lijkt door de ontwikkelingen bij Tottenham Hotspur weer een stap dichter bij. 

Ajax en Toby Alderweireld 

De afgelopen jaren deed Ajax succesvol zaken met jonge spelers uit het buitenland. Vooral Deense spelers waren de afgelopen jaren in trek bij de Amsterdammers, maar in de eerste jaren van dit millennium zochten de Amsterdammers het talent dichter bij huis. De jeugdelftallen van Belgische teams waren lange tijd voor de Amsterdammers een goede vijver om uit te vissen. Spelers zoals Jan Vertonghen (Benfica), Thomas Vermaelen (Vissel Kobe, Japan) en dus Alderweireld lieten op jonge leeftijd hun thuisland achter zich /om bij Ajax te gaan voetballen – én met succes. 


In de winterstop van het seizoen 2008/2009 stroomde Alderweireld van de jeugd van Ajax door naar het eerste elftal. Op dat moment speelden Vermaelen en Vertonghen al een tijdje in het eerste elftal, maar kwam Alderweireld samen met onder andere Daley Blind voor het eerst kijken bij de eerste selectie van de Amsterdammers. Het duurde echter niet lang voordat de jonge Belgische verdediger indruk wist te maken in de achterhoede. Op het moment dat Vermaelen en Vertonghen Ajax verlieten, hadden de Amsterdammers al een opvolger klaar staan. 

Het werd echter al snel duidelijk dat het plafond van Alderweireld in navolging van zijn Belgische voorgangers ook hoger lag dan de Eredivisie en de Johan Cruijff ArenA. In de zomer van 2013 besloot Atlético Madrid de gok aan te gaan met de Belgische verdediger, die voor zeven miljoen euro de overstap maakte naar de Spaanse hoofdstad. Dat avontuur liep echter uit op een fiasco: Alderweireld kwam maar 22 wedstrijden in actie voor de Madrilenen, vertrok een jaar later op huurbasis naar Southampton en speelde in het shirt van The Saints een transfer naar Tottenham Hotspur, dat destijds zestien miljoen euro neertelde voor de verdediger, af te dwingen. Sinds 2015 noemt Alderweireld Tottenham zijn thuis, maar de afgelopen seizoen(en) werd zijn speeltijd minder en minder. 

Toekomst Alderweireld

Dat de verdediger de afgelopen jaren minder aan spelen toekwam bij Spurs, zorgt natuurlijk voor nieuwe geruchtenstromen over de toekomst van de 113-voudig international van België. Vorig seizoen waren er al berichten dat niet Ajax, maar PSV interesse toonde in Alderweireld. De club had contact opgenomen met zijn zaakwaarnemer om zijn beschikbaarheid te checken, maar destijds was er nog niet de uitzichtloze situatie bij Tottenham Hotspur zoals die er nu is voor de Belgische verdediger. Destijds stond hij nog afwijzend tegenover een transfer naar PSV, iets waar de sluimerende interesse van Ajax een relatie mee kan hebben, maar inmiddels hebben de Eindhovenaren met André Ramalho (RB Salzburg) al hun gewenste centrale verdediger binnen. 


Naast een terugkeer in Nederland behoort ook een transfer naar België tot de mogelijkheden voor Aldeweireld. De 32-jarige verdediger speelde nog nooit in de Jupiler Pro League en als het aan Royal Club Antwerp ligt, komt daar verandering in. De subtopper wil Alderweireld graag overnemen en de verdediger zou Antwerpen gezien zijn gezinsleven ook wel zien zitten, het is echter wel de vraag of de Belgische club de vraagprijs van Tottenham Hotspur kan ophoesten. Voor Ajax zal die transfersom geen onoverkomelijk probleem zijn. De Amsterdammers boerden de afgelopen jaren goed op de transfermarkt. Die reserves zijn minder geworden als gevolg van de coronacrisis, maar het ligt in de lijn der verwachting dat Ajax deze transfer niet op het afkoopbedrag laat klappen. 

Vloekende Ajax-jeugd

Het is vooral de vraag hoe urgent de komst van een centrale verdediger met de status van Alderweireld is voor Ajax. Hoewel een centrumverdediging bestaande uit Alderweireld en Blind tot de verbeelding van veel Ajacieden spreekt, hangen er een groot aantal haken en ogen aan dat concept. Voor zowel Blind als Alderweireld geldt dat ze gebukt gaan over dezelfde, jarenlange discussie: zijn ze wel snel genoeg voor topniveau? Blind weet dat goed te compenseren met zijn uitstekende spelinzicht en gevoel voor ruimte, maar Alderweireld is meer een mandekker die het duel aangaat. Dit kan eventueel wel verholpen worden door Blind door te schuiven naar het centrale middenveld en dan de snellere Lisandro Martínez (of Jurriën Timber) als linker centrale verdediger op te stellen. Op het moment dat je dan een snelle speler tegenover je hebt én je maatje in de centrumverdediging heeft ook de snelheid niet om een gat dicht te lopen, loop je als elftal een groter risico op een tegendoelpunt. 

Daarnaast geeft de miljoenenkomst van een 32-jarige verdediger, ondanks zijn karrenvracht aan ervaring, ook een bepaald signaal richting de jeugd. Je betaalt geen miljoenen euro’s (aan transfersom én salaris) om een ervaren international voor de bank te halen. De komst van Alderweireld betekent dus automatisch ook dat spelers als Jurriën Timber en Perr Schuurs – en ook de verdedigers die vanuit Jong Ajax hun kans proberen af te dwingen bij Erik ten Hag – minder kansen krijgen om zich te ontwikkelen in het eerste elftal van Ajax. Het zal dan voor de Amsterdammers vooral de afweging zijn tussen een ervaren kracht halen voor veel geld of de eigen jeugd achter Schuurs en Timber een kans te geven.

Waar zou jij voor kiezen?

  • Toby Alderweireld altijd halen
  • Blind naar middenveld, Toby als verdediger
  • Geld investering in jongere speler
  • Vertrouwen op Timber en Martínez
  • Perr Schuurs is beter dan Alderweireld
  • Jeugd kans geven
3172+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:35
295+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
78+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
26+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
51+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
11:50
52+
Vink waarschuwt Koeman: ‘Daar hebben we niet de spelers voor’
11:30
20+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
11:15
73+
‘Ten Hag hengelt topverdediger binnen’
10:50
49+
Oranje-international droomt van terugkeer naar FC Groningen
10:30
21+
Cannavaro baalt van missen trainersklus: ‘Had het gratis gedaan’
10:15
81+
Mauro Jr. geniet van rol als publiekslieveling: ‘Dat is iets geweldigs’
10:00
355+
‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’
09:50
93+
Dries Mertens neemt pensioenbesluit
09:30
46+
Ajax Vrouwen gemotiveerd na CL-exit: ‘Moet niet eenmalig zijn’
09:15
118+
Feyenoord-talent ambitieus: ‘Nieuwe successen en prijzen behalen’
08:50
405+
Xavi Simons aangepakt na ‘zielige’ mediaboycot
08:30
44+
Bas Kuipers beging bijzondere carrièreswitch: ‘Het is echt magisch’
08:10
289+
‘Ajax geïnteresseerd in Villa-talent na Europese ontmoeting’
07:45
765+
Van ‘t Schip duidelijk over toekomst Ajax: ‘Dat moet hij beslissen’
07:27
314+
‘Nieuwe trainersklus Van Nistelrooij aanstaande’
07:20
772+
Koeman woest over EK-selectie: ‘Dit vind ik absurd’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie