Stunttransfer Frenkie de Jong zet FC Barcelona op scherp

Foto: Stunttransfer Frenkie de Jong zet FC Barcelona op scherp

Frenkie de Jong wist in zijn tweede seizoen bij FC Barcelona een stijgende lijn in te zetten. De middenvelder leek soms de eerste speler die FC Barcelona-trainer Ronald Koeman op het wedstrijdformulier zette. De sterke ontwikkeling van de Nederlander is ook in het buitenland opgevallen, waar de Eliteclubs rustig afwachten hoe de ontwikkelingen over de (financiële) situatie in Camp Nou zich ontwikkelt de komende maanden. 

Frenkie de Jong is misschien wel de speler van FC Barcelona die het meest profiteerde van de aanwezigheid van Ronald Koeman. De Nederlandse verdedigende middenvelder maakte onder de Zaandamse trainer al furore in een Oranje-shirt. In zijn eerste seizoen in Catalonië waren de meningen verdeeld over het functioneren van de 24-jarige oud-Ajacied, maar sinds de entree van Koeman is De Jong een onbetwiste basisspeler en lijkt de Oranje-international zich ook op andere gebieden te ontwikkelen. De sterke ontwikkeling van De Jong gaat (natuurlijk) gepaard met een lading aan geruchten die nog steeds rondom zijn persoon leven. Hoewel het erop lijkt dat De Jong helemaal happy in Barcelona is, kan de situatie in het Camp Nou-stadion roet in het eten gooien. 

Frenkie de Jong en FC Barcelona

De middenvelder is op dit moment één van de meest waardevolle spelers van FC Barcelona. Volgens Transfermarkt.nl ligt zijn geschatte marktwaarde nu op liefst negentig miljoen euro. Deze marktwaarde wist De Jong één keer eerder in zijn carrière te bereiken: in het eerste half jaar na zijn transfer naar Ajax steeg zijn marktwaarde al eens van 75 miljoen euro naar 90 miljoen euro. Door de prestaties van FC Barcelona in het seizoen 2019/2020 daalde deze weer tot ‘maar’ 75 miljoen euro, maar de sterke fase van De Jong in het vorige voetbaljaar zorgden ervoor dat De Jong uiteindelijk weer op zijn oude transferniveau kwam. 


Daar hebben de 51 wedstrijden, zeven doelpunten en acht assists van afgelopen seizoen een aandeel in gehad. Onder Koeman zette De Jong de volgende stap in zijn ontwikkeling: voor de defensie was De Jong met zijn manier van vrijlopen altijd aanspeelbaar en kon hij zich door zijn uitstekende techniek en loopvermogen uit verschillende onmogelijke situaties dribbelen. Koeman zorgde ervoor dat De Jong zich ook meer in offensief opzicht liet gelden. Het is algemeen bekend dat afwerken niet het favoriete onderdeel De Jongs voetbal is, maar onder Koeman werd hij een stuk vaker in de vijandige zestien gezien dan in alle jaren daarvoor bij elkaar opgeteld. 

De 31-voudig international kreeg aan het einde van vorig kalenderjaar een beloning voor zijn ontwikkeling. Of ja: de Nederlander tekende een contract dat hem tot 2026 aan FC Barcelona verbond. Dat contract werd wel op een andere manier opgebouwd: wegens de financiële situatie van de club werd hetzelfde salaris over een langere looptijd verspreid en in een later stadium van zijn contract gecompenseerd worden. Zo tekende De Jong nog steeds een verbeterd contract, maar gaat hij er pas op termijn financieel écht op vooruit. 

Nieuw FC Barcelona-middenveld

Toch gaan we aankomend seizoen pas zien of De Jong opnieuw een stap heeft gezet in zijn ontwikkeling. Dat heeft te maken met de afspraken die voorzitter Joan Laporta en met Koeman maakte over de te hanteren tactiek voor komend seizoen. Vorig jaar nam Koeman vrijwel direct afscheid van het klassieke 1-4-3-3-systeem met de punt naar achteren. In plaats daarvan koos Koeman ervoor om eerst met zijn Nederlands elftal-strategie (1-4-2-3-1) te implementeren. Nadat de resultaten daarmee tegen vielen, switchte Koeman door naar een 1-5-3-2-systeem, waar De Jong in een vrije rol op het middenveld speelde en in die hoedanigheid vooral opviel door zijn voorwaartse loopacties zónder bal. 


De samenstelling van het middenveld zal volgend seizoen opnieuw anders zijn dan in eerdere gevallen onder Koeman. Dat Laporta wel degelijk op zoek ging naar een nieuwe trainer, zegt wel iets over zijn mening over de manier van spelen. Toen duidelijk werd dat trainers zoals Pep Guardiola (Manchester City) en Xavi (Al-Sadd) niet beschikbaar waren, ging Laporta alsnog het gesprek aan met Koeman over de manier van spelen. 

Volgens diverse Spaanse media zouden de twee belangrijkste Barcelona-leidinggevenden overeen zijn gekomen dat Barça volgend seizoen ‘gewoon’ in een 1-4-3-3-systeem aantreedt. Dat betekent voor De Jong dus weer dezelfde uitdaging in zijn eerste seizoen bij Barcelona. De Nederlandse middenvelder speelde in zijn eerste seizoen als centrale middenvelder in plaats van verdedigende middenvelder, waar ook volgend seizoen Sergio Busquets de eerste keus lijkt te zijn. In dat opzicht krijg je wel een middenveld om je vingers bij af te likken: met Busquets is de defensieve zekerheid gewaarborgd en kan als spelmaker voor de defensie ook de lijnen uitzetten. Tienertalenten Pedri of Illiax Moriba zorgen een linie daarvoor voor de aansluiting naar de aanval en Frenkie kan er met zijn dribbels, loopvermogen en passes voor zorgen dat de linies van Barcelona aan elkaar gelijmd blijven. Een toekomstig middenveld met De Jong als verdedigende middenvelder en Moriba en Pedri als centrale mannen, iets wat doet denken aan de samenstelling van het gouden trio Busquets, Xavi en Andrés Iniesta, is er één uit Fantasy Football-teams, maar is dus volgend seizoen wel één van de mogelijkheden voor Koeman. 

Frenkie de Jong transfer

Ten minste, dat is de situatie op het moment dat Barcelona haar aankopen ‘gewoon’ kan inschrijven. Volgens diverse Spaanse media hebben de Catalanen met de Spaanse overheid en LaLiga afgesproken dat de loonlast omlaag zou gaan om zo sneller schuldenvrij te zijn. Naar verluidt moet Barcelona liefst 200 miljoen euro per jaar besparen op salarissen en dat gaat met aankopen zoals Sergio Agüero en Memphis Depay, waar van je mag uitgaan dat zij miljoenen per jaar verdienen, niet mee. 


Het salaris van Messi lijkt het grootste struikelblok te worden. Aangezien de Argentijnse sterspeler nog geen nieuw contract heeft getekend en nu dus transfervrij is, geldt de legendarische linkspoot straks als ‘nieuwe aankoop’ voor FC Barcelona en valt hij dus ook onder de regeling die Barcelona met de overheid en de competitie-organisatie heeft bereikt. FC Barcelona wil spelers zoals Ousmane Dembélé, Antoine Griezmann, Miralem Pjanic en Philippe Coutinho zo snel mogelijk lozen. Daar ligt echter het volgende probleem voor de Catalanen. 

Deze spelers mogen Barcelona verlaten omdat ze of ondermaats presteren of simpelweg overbodig zijn geworden door andere aankopen en/of de doorstroom van jeugdspelers. Met andere woorden: daar ga je nooit de hoofdprijs voor krijgen. Er is op dit moment één speler bij FC Barcelona die een transfersom oplevert die de club ook écht vooruit helpt (lees: meer dan honderd miljoen euro oplevert). Als de mogelijkheid zich voordoet om De Jong voor een hoog bedrag te verkopen, dan zullen de Catalanen sterk in hun schoenen moeten staan om het bod af te wijzen. Sterker nog: de situatie kan zó penibel worden dat de Catalanen moeten kiezen tussen een nieuw contract voor Messi of een langer verblijf van de architect van Barça’s toekomst.

Voor wie zou jij gaan op dit moment?

  • Frenkie de Jong behouden
  • Lionel Messi behouden
  • Allebei laten vertrekken
5212+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:59
1+
Italiaanse media lyrisch over Oranje-tweetal: “Overweldigde iedereen”
10:45
3+
NEC kruipt uit dal: “Leek geen einde aan de ellende te komen”
10:29
15+
‘Vandaag Inside-gasten vluchten door achteruitgang’
10:15
204+
‘Megamiljoenendeal voor Brian Brobbey’
10:00
464+
Vermoedelijke opstelling NEC in bekerfinale tegen Feyenoord: opluchting in Nijmegen
09:54
104+
‘Bekerwinst niet nodig voor Feyenoord, twee keer dik gewonnen van Ajax’
09:39
8+
Trotse De Roon: “Als het zelfs tegen het grote Liverpool kan…”
09:24
243+
Onthuld: ‘Hélène Hendriks gespot met 22-jaar oudere vlam’
09:09
144+
‘Ajax-blunder met AZ-toptalent’
08:55
333+
Wilfred Genee doet boekje open over ‘Vandaag Inside-blaag’
08:40
46+
Perez tipt Koeman: “Gek om hem op te roepen als back”
08:25
431+
‘Frenkie de Jong-drama voor Ronald Koeman’
08:10
51+
‘Megaklap voor Ryan Gravenberch’
23:44
259+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
137+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
73+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
41+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
496+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
194+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
44+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie