Italië via strafschoppenreeks naar finale EK

Foto: Italië via strafschoppenreeks naar finale EK

Italië is de eerste EK-finalist van deze zomer. Dankzij Spanje was er overwerk nodig (1-1), maar in de strafschoppenserie wist de ploeg van Roberto Mancini alsnog toe te slaan.

In de eerste helft gebeurde er niet een hoop op Wembley. De duizenden supporters in Londen zagen Nicolò Barella twee keer in kansrijke positie verschijnen, maar eerst schoot hij (in buitenspelpositie) op de paal en even later slaagde hij er niet in om tot een fatsoenlijk schot te komen. Een grote domper voor Italië, aangezien doelman Unai Simón door een knullige actie zijn doel had verlaten.

Aan de andere kant kreeg Dani Olmo een redelijke mogelijkheid, maar het schot van de Spanjaard bleek een simpele prooi voor doelman Gianluigi Donnarumma. Kort na rust verscheen de ploeg van bondscoach Luis Enrique in een nog kansrijkere positie. Sergio Busquets kreeg de mogelijkheid om uit te halen, ware het niet dat hij de bal over het Italiaanse doel mikte.

Na een uur spelen werd de ban eindelijk gebroken in de deze eerste halve finale. Lorenzo Insigne verspeelde de bal weliswaar in kansrijke positie, maar Spanje gunde Federico Chiesa een herkansing en hij maakte het geweldig af door de bal in de verre hoek te plaatsen: 1-0. Domenico Berardi kreeg amper tien minuten later zelfs de kans om het duel in het slot te gooien, maar Simón redde ditmaal.

Bij Spanje kwam Álvaro Morata als invaller in het veld. De spits werd dit EK meermaals hard aangepakt en kreeg zelfs bizarre bedreigingen aan zijn privé-adres, maar in de slotfase bewees hij het ongelijk van zijn criticasters. Morata ontsnapte plots aan de Italiaanse verdediging en schoof de 1-1 tegen de touwen.

In de daaropvolgende verlenging hield Donnarumma zijn ploeg meermaals overeind. Berardi scoorde aan de andere kant zelfs, maar voor hem ging de vlag in de lucht voor buitenspel. Ook daarna bleef een geldige treffer uit en dus moest de finalist worden bepaald vanaf de strafschopstip. Met de missers van Manuel Locatelli en Olmo begonnen beide ploegen dramatisch aan hun serie.

Italië en Spanje benutten hun tweede en derde penalty wel. Ook de vierde penalty van Italië ging tegen de touwen, maar uitgerekend Morata faalde namens Spanje. Het matchpoint werd vervolgens verzilverd door Jorginho.

Scoreverloop: 1-0 (60′) Federico Chiesa, 1-1 (80′) Álvaro Morata

De terechte winnaar?

  • Ja
  • Nee
170+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie