Megatransfers zorgen voor landstitel PSV

Foto: Megatransfers zorgen voor landstitel PSV

PSV gaat er vanuit dat het aankomend seizoen zonder Donyell Malen en Denzel Dumfries aantreedt. De twee Oranje-internationals maakten indruk op het EK 2020 en lijken die prestaties te kunnen belonen met een transfer naar een topcompetitie. Kijk je naar de inkomende transfers en de geruchten over de opvolging van vooral Malen, dan komt het ‘oude’ PSV in een nieuw jasje naar voren. En wie zich dat oude PSV nog herinnert, weet ook welke zilvervloot er destijds binnen kwam varen in Eindhoven. 

PSV lijkt niet meer te rekenen op de aanwezigheid van Donyell Malen en Denzel Dumfries. De Eindhovenaren begonnen deze week zonder de Oranje-klanten aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. PSV-trainer Roger Schmidt stond de pers te woord en daar ging het uiteraard over de toekomst van twee van de zeldzame Oranje-lichtpuntjes op het teleurstellend verlopen EK 2020. Voor een aantal individuen was het natuurlijk wél een geslaagde eindronde. Dumfries zorgde er als wingback voor dat hij zich met doelpunten, assists en ijzeren longen in de belangstelling van ploegen speelde waar van hij zeven jaar geleden alleen nog van kon dromen. PSV kan dus, naast een kapitaalinjectie van vijftig miljoen euro uit het bedrijfsleven, óók een flinke zak geld tegemoet zien op het moment dat Malen en Dumfries de deur van het Phillips Stadion achter zich dichttrekken. 

Denzel Dumfries en PSV

Dat Malen en Dumfries deze zomer een stap willen maken, is niet iets dat tijdens het EK is ontstaan. Dumfries heeft een contract tot 2023 en de onderhandelingen over het verlengen van die verbintenis liepen afgelopen seizoen al spaak. De rechtsback is na Sparta en sc Heerenveen nu ook bij PSV aan zijn plafond gekomen en wilde vóór de start van het EK al zijn horizon verbreden bij een buitenlandse club. De interesse kwam destijds nog niet heel erg op gang. Dat veranderde op het moment dat Dumfries zijn eerste EK-wedstrijd tegen Oekraïne speelde. De rechtsback van PSV zette zijn vorm ook in de wedstrijden tegen Oostenrijk en Noord-Macedonië door, waarna de clubs plotseling in de rij stonden. 


FC Bayern München en FC Barcelona zouden zelfs geïnteresseerd zijn in de vleugelverdediger. Die interesse lijkt Dumfries echter links te laten liggen. Volgens de laatste berichtgeving zou Internazionale op kop liggen in de strijd om de handtekening van de Oranje-international. De Italiaans landskampioen zou minimaal vijftien miljoen euro overhebben voor de oud-speler van onder andere Sparta Rotterdam en sc Heerenveen. Naar verluidt hebben Dumfries en PSV afgesproken dat de club minimaal vijftien miljoen euro ontvangt voor de zomeraankoop van 2018, die destijds 5,5 miljoen euro kostte. Op het moment dat er meerdere teams tegen elkaar op gaan bieden en de transferprijs zo omhoog gedreven wordt, zouden PSV en Dumfries de verdiensten eerlijk verdelen. Zo kan Dumfries ook zelf profiteren van het accepteren van het aanbod van de hoogste bieder. Wanneer je naar het carrièreverloop van de verdediger kijkt, valt het echter te betwijfelen of Dumfries ook voor het grote geld gaat kiezen. Dan zou hij afstappen van zijn geleidelijke stappenplan naar de voetbaltop

Donyell Malen en PSV

Dumfries had het EK wel degelijk nodig om zich écht in de kijker te spelen. Dat gold niet voor Malen. De aanvaller van PSV wordt al jarenlang in verband gebracht met een transfer naar één van de topcompetities. De 22-jarige aanvaller wordt al sinds zijn spectaculaire entree in het Phillips Stadion, destijds nog als linksbuiten omdat Luuk de Jong in de spits speelde, in verband gebracht met grote ploegen. De afgelopen maanden verschijnt één naam nadrukkelijk in de internationale media: Borussia Dortmund. De Duitse topclub verkocht onlangs Jadon Sancho aan Manchester United en is dus op zoek naar een flankenspeler. Of Malen, die een plek in het centrum van de aanval prefereert boven een stek op de flanken, zich ook moet schikken in die rol hangt van twee zaken af. 


Het lijkt in eerste instantie onmogelijk om een plek als centrale aanvaller af te dwingen voor Malen. De aanwezigheid van Erling Haaland bij Dortmund maakt die missie een (nagenoeg) onmogelijke. De Noorse superspits staat in de belangstelling van zo’n beetje elke Europese topclub, maar kan pas volgend jaar voor een gelimiteerde transfersom (naar verluidt 80 miljoen euro, red.) worden weggekocht bij BVB. Dat zou Malen (minimaal) één jaar geven om te acclimatiseren bij zijn nieuwe club, te wennen aan het hogere tempo en niveau in de Bundesliga om vervolgens, net als bij PSV, van de flanken naar het centrum te verhuizen op het moment dat de eerste spits weggekocht wordt. Een spitsenduo Malen – Haaland is daarnaast ook mogelijk: Marco Rose, de trainer die vanaf volgend seizoen voor de groep staat bij Dortmund, speelde bij zijn vorige clubs Borussia Mönchengladbach én RB Salzburg overwegend in een 1-4-2-3-1-systeem, maar koos ook voor een 1-4-4-2 of 1-3-5-2-systeem. 

Opvolgers Malen en Dumfries

Mochten Malen en Dumfries allebei vertrekken, dan zou PSV een bedrag van zo’n vijftig miljoen euro tegemoet kunnen zien. De Eindhovenaren investeerde met de komst van onder andere Davy Pröpper (Brighton), Phillipe Mwene (Mainz) en Marco van Ginkel (Chelsea) al in de breedte van de selectie, maar zullen vooral bij het vertrek van Donyell Malen de transfermarkt nog wel op gaan om ook kwalitatieve versterkingen op te pikken. Ook daarvoor heeft PSV, net als bij de overgangen van Pröpper en Van Ginkel, een oude bekende voor op het oog: Sevilla-spits Luuk de Jong. 

Het vertrek van Dumfries wordt waarschijnlijk opgevangen door Jordan Teze naar de rechterflank te verschuiven en zomeraanwinst André Ramalho (RB Salzburg) zijn plek in het centrum van de verdediging overnemen. In de punt van de aanval kreeg Yorbe Vertessen in het laatste halve seizoen veel kansen van Roger Schmidt, maar is het wel de vraag of de jonge Belg al ver genoeg in zijn ontwikkeling is om wekelijks te kunnen presteren. Aangezien het andere alternatief (Mohamed Ihattaren, red.) zijn PSV-toekomst ook niet zeker is, zal Schmidt ook dit seizoen zijn elftal niet rondom de kwaliteiten van Ihattaren bouwen. Ook niet als de jonge technicus als tweede spits naast Eran Zahavi komt te staan. 


Mocht PSV daadwerkelijk na de transfer van Malen de interesse in De Jong concretiseren, dan hoeft alleen Andrés Guardado nog aangetrokken te worden om de gouden as van de succesvolle PSV-jaren onder Phillip Cocu in ere te herstellen. Dat De Jong meer een PSV-aankoop is dan een Schmidt-transfer is terug te leiden naar de type spelers die Schmidt gebruikt voor zijn aanval: dat zijn over het algemeen snelle of anders behendige spelers – en niet zo’n slungelige speler als De Jong. Daardoor wordt het interessant om te zien wat er met de speelstijl van PSV gebeurt op het moment dat er een type De Jong in de punt rondloopt. In het omschakelvoetbal van Schmidt zijn handelingssnelheid, loopvermogen en techniek in de aanval erg belangrijk en dat zijn niet de kwaliteiten die we De Jong toeschrijven. Aan de andere kant: met Luuk in de spits hoef je je in ieder geval geen zorgen meer te maken dat er niet iemand op de juiste plaats in de zestien staat om cruciale doelpunten te maken in de strijd om het landskampioenschap en andere prijzen.

Welke speler gaat PSV het meest missen?

  • Donyell Malen
  • Denzel Dumfries
  • Allebei evenveel
  • Allebei niet
3440+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie