Tadic legt bom onder toptransfer Ajax

Foto: Tadic legt bom onder toptransfer Ajax

Dusan Tadic is sinds zijn komst naar Ajax uitgegroeid tot een begrip in Amsterdam. De 32-jarige aanvoerder is sinds zijn overgang van Southampton dé sterspeler bij Ajax. Een basisplaats ligt altijd voor hem in het verschiet, en dat lijkt Ajax op de transfermarkt voor de kop te kosten in de strijd om een toptalent. 

Dusan Tadic maakte ook in zijn derde seizoen bij Ajax een onuitwisbare indruk. De 32-jarige aanvoerder van de Amsterdammers is sinds zijn komst in 2018, toen Ajax ruim dertien miljoen euro neertelde voor de 29-jarige Servische vedette, als één van de weinige spelers bij Ajax de afgelopen jaren verzekerd van een basisplek. Ondanks het feit dat de linkspoot de dertig inmiddels al een paar jaar is gepasseerd, bleek de linksbuiten de afgelopen jaren alsnog in staat om haast geen wedstrijd te missen. Dat de Ajax-trainer vorig seizoen er voor het eerst koos om Tadic een keer niet in de basis te zetten in de Eredivisie, spreekt boekdelen over de impact die de Servische aanvaller heeft gehad sinds 2018. 

Dusan Tadic en Ajax

Tadic was één van de buitenkansjes die Ajax de afgelopen op de transfermarkt verzilverde. De Servisch international speelde als speler van FC Groningen en FC Twente al meerdere keren tegen de Amsterdammers, maar tot een transfer kwam het destijds niet. Na 76 wedstrijden voor FC Groningen (14 doelpunten, 32 assists) en 85 keer het shirt van FC Twente om de schouders te hebben gehad (32 doelpunten, 36 assists) bleef het stil rondom Tadic en de Nederlandse top – dat FC Twente destijds nog dezelfde status had als AZ, hielp daar waarschijnlijk aan mee. 


Southampton betaalde in 2014 veertien miljoen euro om Tadic naar de Premier League te halen. In Engeland perfectioneerde de buitenspeler zijn spel en leerde hij zelfs de sterke Premier League-verdedigers van zich af te houden. Na drie seizoenen in het St. Mary’s Stadium kwam er dan alsnog de interesse vanuit de Nederlandse top. Tadic had één doel in zijn carrière: spelen voor Ajax. De Amsterdammers meldden zich in 2018 bij Southampton om Tadic over te nemen. Aangezien de Servische buitenspeler destijds al op leeftijd was (29 jaar, red.) en Ajax hetzelfde bedrag bood als Southampton betaalde, hoefden de Engelsen niet lang na te denken om het bod te accepteren. 

Sinds zijn entree bij Ajax is Tadic een begrip in Amsterdam. Sinds 2018 speelde de Servische aanvaller, die op basis van de statistieken zijn beste voetbal uit zijn carrière speelt in Amsterdam, 149 wedstrijden en was hij goed voor 76 doelpunten en 70 assists. Inderdaad: dat is gemiddeld bijna één beslissende actie (doelpunt/assist) per wedstrijd over de afgelopen drie seizoenen. Daarmee had Tadic een groot aandeel in de halve finaleplek in de Champions League van uit 2019 en ook in de prijzenregen van de Amsterdamse club in de afgelopen drie jaar. 

FC Barcelona en AC Milan

Je kan inmiddels vaststellen dat Tadic een laatbloeier is. Dat heeft misschien meer te maken met zijn omgeving dan zijn eigen kwaliteiten – sinds Tadic in een extreem aanvallend elftal staat, verdubbelde zijn rendement bijna – maar dat neemt niet weg dat Tadic met zijn productieve seizoenen nieuwe aandacht op zich richt. De aanvoerder van de Amsterdammers kon Ajax na één seizoen al verruilen voor een avontuur bij FC Barcelona. De aanvaller kon in Camp Nou als stand-in voor Luis Suárez fungeren. De Ajax-ster zag het echter niet zitten om zijn laatste goede jaren van zijn carrière op de bank te zitten. 


Na afgelopen seizoen heeft Tadic opnieuw de mogelijkheid om Ajax te verlaten. De 32-jarige aanvaller staat volgens Italiaanse media in de belangstelling van AC Milan. De Milanezen verloren Hakan Calhanoglu aan competitiegenoot Internazionale en zien in Tadic de gedroomde opvolger van de linksbenige Turk. Hoeveel AC Milan voor Tadic over zou hebben, is niet bekend. De vleugelaanvaller staat tot 2023 als speler op de loonlijst van Ajax. Die overeenkomst zou ná 2023 omgezet worden in een trainerscontract, zodat Tadic ook zijn volgende carrière bij Ajax van de grond kan krijgen. 

Bij AC Milan lijkt Tadic dus wel af te stevenen op een basisplaats, in tegenstelling tot bij FC Barcelona. De Servische buitenspeler kan daarmee nog één keer knallen in een topcompetitie en zit dan niet bij een middenmoter, maar bij een team dat mee wil doen om het kampioenschap in de Serie A. Dat biedt voor Tadic een heel ander perspectief dan bij eerdere hardnekkige geruchten over een overgang. Helemaal met de perikelen rondom de transfer van Kamaldeen Sulemana in het achterhoofd, komt de interesse van AC Milan Ajax niet héél slecht uit. 

Bom onder toptransfer

Het leek er lange tijd op dat de overgang van Sulemana naar Ajax een kwestie van tijd was. De Ghanese rechtsbenige linksbuiten heeft al een persoonlijk akkoord met Ajax, kreeg al een rondleiding door de faciliteiten en ook de clubs zouden een akkoord hebben gesloten. Met andere woorden: niets lijkt een transfer van de 19-jarige ‘nieuwe Neymar’ naar Ajax nog in de weg te staan. Daar kwam deze week verandering in: niet alleen meldde Sulemana zich ‘gewoon’ voor de eerste training van het seizoen bij FC Nordsjaelland (Denemarken). De buitenspeler werd volgens De Telegraaf ook gespot bij de faciliteiten van de Franse middenmoter Stade Rennes.

 

Bij Ajax gaan daarom de alarmbellen af. De Amsterdammers dreigen voor de tweede keer in een paar jaar een toptalent aan hun neus voorbij te zien gaan. Eerder ging Watford er op het laatste moment met de handtekening van Richarlison vandoor en nu dreigt hetzelfde te gebeuren met Sulemana. Wanneer je in de Premier League kan tekenen, is de keuze nog wel begrijpelijk. Maar op het moment dat je voor de Nederlands landskampioen kan tekenen, en dus Champions League-voetbal speelt, en je kiest voor de nummer zes van de Ligue 1 van vorig seizoen – géén Europees voetbal – dan spelen er andere krachten. 

In alle eerlijkheid: op het moment dat Tadic nog bij Ajax voetbalt, is de kans dat een andere speler een basisplek als linksbuiten verovert erg klein. Dan moet je, net als Oussama Idrissi het afgelopen halve seizoen, hopen op fysieke ongemakken bij Tadic en de rest van de tijd teren op (korte) invalbeurten. Dat is niet het perspectief waar je een 19-jarig toptalent mee overtuigt om voor je club te kiezen. Daardoor is Tadic de afgelopen seizoenen dé grote man geweest, maar legt zijn aanwezigheid nu een bom onder een toptransfer. Met de interesse van AC Milan in het achterhoofd, kan dat een interessante kwestie opleveren komende zomer: durft Ajax het aan om door te selecteren?

Moet Ajax Tadic bij een goed bod verkopen?

  • Alleen als Sulemana dan tekent
  • Nee, nooit doen
  • Ja, hij wordt oud
7277+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie