Nieuwe bondscoach moet hopen op Ajax-actie

Foto: Nieuwe bondscoach moet hopen op Ajax-actie

Ajax lijkt de strijd om Steven Berghuis te hebben gewonnen. De Feyenoorder liet eerder blijken deze zomer te willen vertrekken, waarna de kampioen van afgelopen seizoen interesse toonde. Aangezien Berghuis een clausule in zijn contract heeft staan van vier miljoen euro, is de aanvaller vrij om de overstap naar de hoofdstad te maken. Het lijkt echter niet de enige versterking van Ajax voor aankomend seizoen.



De transfergeruchten over mogelijke versterkingen van Ajax zijn ondanks het lopende Europese Kampioenschap in volle gang. De Amsterdammers hebben inmiddels een dermate grote naam opgebouwd dat zaakwaarnemers de club inzetten om interesse te wekken uit buitenlandse topcompetities door namen van spelers aan Ajax te verbinden. Anderzijds gaat het lang niet altijd om uitsluitend geruchten, want Ajax polste de laatste weken meerdere spelers om te onderzoeken hoe het de selectie optimaal kan versterken. 

De recordkampioen zoekt onder meer versterking aan de zijkanten van de aanval. Waar afgelopen seizoen Hakim Ziyech nog voor een vertrek uit Amsterdam ging, is het deze zomer ogenschijnlijk David Neres die Ajax gaat verlaten. De Braziliaan speelt al een aantal seizoenen in Nederland en zet in op een vertrek naar een buitenlandse topcompetitie. Hoewel de pijlsnelle aanval de afgelopen twee jaar nauwelijks wedstrijden voor Ajax speelde, heeft hij in zijn Nederlandse jaren voldoende krediet opgebouwd om interesse te wekken van interessante clubs.


Het betekent dat Ajax voor volgend seizoen op de vleugels alleen nog Antony en Dusan Tadic over heeft. De ambitie van de Amsterdammers is echter nog altijd om zolang mogelijk op drie fronten mee te doen en minimaal het landskampioenschap naar zich toe te trekken. Daarvoor zijn twee spelers aan de zijkanten van de aanval simpel gezegd te weinig. Het binnenhalen van Berghuis, die deze maand een contract lijkt te ondertekenen in Amsterdam, is een uitstekende stap in de goede richting. Er lijkt echter nog meer op komst te zijn.

Bergwijn



Ajax is al maanden bezig om een andere aanvaller naar de club te halen. Directeur voetbalzaken Marc Overmars zette dit jaar definitief in op het aantrekken van Kamaldeen Sulemana, waarna de club een flink bod

uitbracht op de talentvolle aanvaller. Het blijkt echter niet eenvoudig om de speler naar Amsterdam te halen, waardoor ook in de clubleiding twijfel ontstaat over het slagen van de transfer. Manchester United toonde inmiddels zelfs interesse in Sulemana. Daardoor is het goed mogelijk dat Ajax de komende weken achter het net vist.

Sulemana is echter niet de enige aanvaller waarin Ajax interesse toonde, want ook Steven Bergwijn is een optie voor de Amsterdammers. De voormalig PSV-speler voetbalde in het verleden in de jeugdafdeling van Ajax en was daar met Abdelhak Nouri en Donny van de Beek de grote man in zijn team, maar door een incident stuurde Ajax hem weg. Aan zijn voetbalkwaliteiten leverde hij in die periode echter niets in, want Bergwijn liet in de jaren erna bij PSV zien de potentie te hebben om de Europese top te bereiken.


De aanvaller maakte anderhalf jaar geleden de overstap naar Engeland, waar hij een contract ondertekende bij Tottenham Hotspur. José Mourinho sprak bij zijn binnenkomst direct vol lof over hem en gaf hem mede door blessures een kans in het basisteam. Bergwijn maakte direct zijn eerste doelpunt in dat duel en bleek op weg naar een veelbelovende toekomst, maar niets was minder waar. De Nederlander kwam afgelopen seizoen steeds vaker op de reservebank te zitten en lijkt weinig toekomst te hebben in Londen.

Situatie



Door zijn huidige situatie bij Tottenham Hotspur kreeg Bergwijn met meer teleurstellingen te maken. Waar hij zich de afgelopen jaren opwerkte tot een van de vaste krachten bij het Nederlands elftal, besloot Frank de Boer hem niet mee te nemen in zijn EK-selectie. De aanvaller kon simpelweg niet opboksen tegen andere aanvallers die een fittere indruk maakten op de trainingen. Het was een behoorlijke tegenslag voor de aanvaller die in Engeland juist van plan was om zichzelf definitief tussen de grote voetballers te spelen. 

Bergwijn reageerde na het nieuws van Oranje gedreven op de situatie. “Je krijgt een belletje. Het is gewoon een kwestie van accepteren. Je kunt niet gaan halen en trekken. Gewoon accepteren en doorgaan. Volgend jaar is er weer een eindtoernooi. Ik moet een seizoen vlammen en hopelijk sta ik daar dan”, zo vertelde hij in gesprek met FC Afkicken. Het is echter afwachten of hij zichzelf volgend seizoen wel mag laten zien wanneer zijn rol in het team van Tottenham Hotspur de komende periode geen verandering kent.

Hoewel de Londenaren met Nuno Espirito Santo een nieuwe trainer in huis haalden die voor verandering moet zorgen in het spel van de club, lijkt Bergwijn teveel concurrentie in het team te hebben om zijn medespelers het daadwerkelijk moeilijk te maken. De Oranje-international heeft simpelweg te weinig ervaring om indruk te maken op zijn teamgenoten en heeft daarom nog niet het respect op het veld om veel ballen te krijgen aan de zijkant van het veld. Het betekent dat Bergwijn nog altijd niet in zijn kracht speelt.

Ajax

Wanneer Bergwijn zich optimaal wil voorbereiden voor het Wereldkampioenschap in Qatar, dan is het belangrijk dat hij komend seizoen veel speelminuten op doet. Het is mogelijk om dat bij een kleinere club in de Premier League te doen, maar naar verluidt staat Tottenham Hotspur eveneens open voor een vertrek. Ajax toonde in een eerdere fase al interesse in de aanvaller en lijkt een belangrijke gegadigden om Bergwijn over te nemen. Al is het dan wel de vraag over welk bedrag Tottenham Hotspur nadenkt om te ontvangen.


Voor Bergwijn lijkt de overstap naar Ajax een interessante te zijn. Niet alleen krijgt hij in het team van Erik ten Hag de mogelijkheid om zijn talenten zowel op nationaal als internationaal niveau volledig uit zichzelf te halen, ook lijkt het Amsterdamse spel hem uitstekend te passen. Bergwijn kan daarbij een voorbeeld nemen aan Davy Klaassen die in het buitenland eveneens een plaats in Oranje zag wegvagen. Doordat Klaassen dit seizoen bij Ajax zijn oude vorm weer terugkreeg, veroverde hij deze zomer een plekje in de selectie voor het EK.

Ajax lijkt te proberen om de komende weken alle opties open te houden en zo uit te zoeken waar de club de beste deal uit kan halen. Het betekent dat Bergwijn voorlopig in de wachtkamer zit en moet hopen dat de Amsterdammers toeslaan. De nieuwe bondscoach, die de KNVB deze maand naar verwachting bekendmaakt, zal ongetwijfeld hopen dat Ajax toehapt en Bergwijn naar Amsterdam haalt. Het Nederlands elftal kan een snelle, behendige en fitte aanvaller voor het volgende eindtoernooi namelijk goed gebruiken.

Wat moet Steven Bergwijn doen?

  • Bij Tottenham Hotspur blijven
  • Naar Ajax gaan
  • Naar een andere Premier League-club gaan
  • Naar een andere club gaan
1903+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
64+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
31+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
24+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
11+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
232+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
94+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
29+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
156+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
60+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
85+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
448+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
195+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
290+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
800+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
168+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8619+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1954+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3282+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
587+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
971+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie