‘Daarom brak Carel Eiting niet door bij Ajax’

Foto: ‘Daarom brak Carel Eiting niet door bij Ajax’

Vanaf vandaag opent de transfermarkt weer. KRC Genk wist zich al stevig te versterken. De Limburgers wisten onlangs Carel Eiting vast te leggen. De linksvoetige middenvelder komt voor vier jaar over van Ajax. Wat mogen de Genkse fans verwachten? VoetbalNieuws.be sprak met Bart Veenstra, hoofdredacteur bij Ajax Showtime.

Veenstra was vorig jaar nog zeer enthousiast over de transfer van Noa Lang naar Club Brugge. Hij had toen gelijk en Lang schitterde in de Jupiler Pro League. Mag Genk zich ook in de handen wrijven? “Carel Eiting was in de jeugdopleiding, waar hij al vanaf jonge leeftijd speelde, altijd één van de betere spelers. Eiting is een typische zes en hij is op zijn best als ‘zes’ in het 4-3-3-systeem. Dat hij het eerste elftal van Ajax zou halen, zag iedereen eigenlijk wel aankomen.”

“In het eerste elftal heeft hij goede momenten afgewisseld met mindere momenten. Mede vanwege blessures is hij niet volledig doorgebroken bij Ajax. Andere spelers kregen in de tussentijd hun kansen en grepen die, zoals Ryan Gravenberch bijvoorbeeld. In het afgelopen seizoen speelde Eiting op huurbasis bij Huddersfield Town. De bedoeling was dat hij daar veel minuten zou maken en dat lukte tot op zekere hoogte. Zijn knieblessure maakte echter een vroeg einde aan zijn seizoen, maar het was wel duidelijk dat Eiting in de fysiek sterke Championship met zijn voetballende kwaliteiten simpel overeind bleef”, legt hij uit.

Doorbraak De Jong en Gravenberch

De knie was de afgelopen jaren een grote boosdoener. “De belangrijkste oorzaak dat hij niet echt doorbrak bij Ajax zijn toch zijn blessures geweest. Eiting heeft in de afgelopen jaren veel gekwakkeld met knieblessures, waardoor hij of aan de kant stond of niet op volle kracht kon spelen. In de tussentijd waren er dus spelers, zoals een Frenkie de Jong en Ryan Gravenberch, die zich op zijn positie stormachtig ontwikkelden. Toch heerst vooral de grote vraag: wat als Eiting nooit die blessures had gehad en waar hij dan had gestaan. Want de potentie is er zeker.”

Uitstekend spelinzicht

Genk lijkt met Eiting een ‘mooie’ voetballer te hebben aangetrokken. Hij past bij de stijl van het huis. “Als je een zwak punt van Eiting moet noemen, is het wellicht zijn startsnelheid. Hij weet dat echter wel te compenseren met zijn techniek en zijn uitstekende spelinzicht. Want dat laatste heeft hij echt wel. Eiting is een heel intelligente jongen en dat straalt hij ook uit op het veld. Hij weet heel goed van tevoren al wat er moet gebeuren en om die reden is hij een uitstekende spelverdeler.”

“Dat hij niet de snelste is, hoeft overigens geen probleem te zijn. Daley Blind is bijvoorbeeld ook niet de snelste, maar ook hij weet die snelheid uitstekend te compenseren met zijn spelinzicht en techniek. Net als Blind durft Eiting tussen de linies door te spelen en is hij een speler die met zijn creativiteit iets kan forceren tegen ploegen die met een gesloten defensie spelen”, besluit Veenstra.

VoetbalNieuws.be

Gaat Eiting slagen bij Genk?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Ik moet het nog maar zien..
171+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:15
0+
‘PSV-sterkhouder in belangstelling van drie topclubs’
09:50
26+
‘Feyenoord-plaaggeest staat voor megatransfer’
09:30
36+
Stadion Feijenoord mag miljoenen bijschrijven na besluit van gemeente
09:15
41+
Spaanse pers looft ‘magisch’ Real: ‘Madrid sterft nooit’
08:41
37+
‘Xavi moet snel definitief beslissen over Barça-toekomst’
08:21
488+
City accepteert CL-uitschakeling: ‘Cruijff zei ooit…’
07:50
2269+
Geflopte Ajacied na dramatisch duel uit selectie gezet
07:30
1643+
‘Feyenoord-assistent Hulshoff verlaat Feyenoord voor hoofdtrainerschap’
07:10
801+
‘ManCity wil Premier League-ster als vervanger De Bruyne’
23:45
33+
Sluw Real Madrid onttroont beter Man City na strafschoppen
23:17
400+
Van der Gijp velt vernietigend oordeel over Frenkie de Jong
22:50
53+
Bayern houdt hoop op prijs en haalt halve finale CL ten koste van Arsenal
22:23
145+
Feyenoord-revelatie voelde geen extra druk bij ‘leuke test’
21:56
198+
Scoutende Janssen verrast: ‘We kijken zelfs op dat niveau’
21:40
4039+
‘Erling Haaland maakt transfer van 175 miljoen’
21:19
253+
‘Ajax gaat op Spaanse toer: transferstrijd met Real Madrid’
20:54
137+
“Wij wonnen veel prijzen, maar dit Feyenoord is voetballend nóg beter”
20:29
295+
Tadic heeft slecht nieuws voor Ajax- en Twente-fans: “Dit zijn de beste”
20:03
27+
Dit zijn de opstellingen van de twee Champions League-krakers woensdagavond
19:39
135+
Hazard doet boekje open: “Vroeg aan ploeggenoten mij de bal niet te geven”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie