Slot legt alle hoop in handen van ‘typische Feyenoord-speler’

Foto: Slot legt alle hoop in handen van ‘typische Feyenoord-speler’

Feyenoord heeft zijn eerste gehele trainingsweek achter de rug. De Rotterdammers bereiden zich voor op de eerste grote klus: de voorrondes van de Conference League, waarbij de kersverse hoofdtrainer Arne Slot direct een serieuze test krijgt. Het is niet eenvoudig voor de oefenmeester, waardoor hij snel op zoek is naar vastigheid.



De selectie van Feyenoord maakte afgelopen seizoen niet bepaald een stabiele indruk. Het team presteerde onder leiding van Dick Advocaat wisselend in de competitie en was bovendien snel uitgeschakeld in de KNVB Beker en Europa League. Waar de spelersgroep aangaf graag naar voren te spelen en risico in het spel te leggen, besloot Advocaat dat het beter was om met de verdediging niet te ver naar voren te lopen. Het resultaat was dat beide kampen aan het einde van het seizoen nog maar weinig vertrouwen in elkaar hadden.

Slot moet het geloof in de spelersgroep nieuw leven inblazen door in de voorbereiding te analyseren waar de krachten en zwaktes van het team liggen. Hoewel Feyenoord nationaal gezien over enkele uitstekende spelers beschikken die in de eredivisie zonder twijfel het verschil kunnen maken, ontbreekt het bij een ander gedeelte van de groep simpelweg aan kwaliteiten om de club naar een hoger level te krijgen. Het is voor de hoofdtrainer zaak om snel de mindere spelers uit de selectie te krijgen en voor gerichte versterkingen te zorgen.


De hoofdcoach begon met het eruit zetten van Nicolai Jörgensen alvast aan de grote schoonmaak. De Deense aanvaller rendeert al jaren niet in de Kuip en bleek tijdens de eerste training niet in staat om met de groepstrainingen mee te doen. Jörgensen gaf na afloop bij de trainer aan niet voldoende gemotiveerd te zijn om zich volledig op Feyenoord te focussen, waarna Slot besloot dat het dan beter was om apart te trainen. Het is een hard gelach voor Jörgensen die überhaupt al moeite had om een nieuwe club te vinden.

Hardwerkende spelers

De Rotterdamse club beschikt tot opluchting van Slot niet uitsluitend over spelers met een rafeltje. Anders spelers binnen de selectie hebben wel de ijzeren discipline van een doorsnee Feyenoorder om voor de winst te spelen. Jens Toornstra, Leroy Fer en Bryan Linssen zijn een van de voorbeelden. Waar de eerste twee spelers op het middenveld de gaten dichtlopen, bewees Linssen afgelopen seizoen met doelpunten en assists zeer belangrijk te zijn voor het resultaat. Dat laatste is precies wat Feyenoord volgend seizoen nodig heeft.

Linssen kwam afgelopen seizoen over van Vitesse, waar hij de jaren ervoor liet zijn uit het juiste hout te zijn gesneden om in de Kuip te voetballen. De aanvaller bestreek in Arnhem het complete veld en was vrijwel altijd op tijd voor het doel om zijn treffers te maken. In zijn jaren in de Gelredome ontwikkelde hij zich dan ook tot een speler die op meerdere fronten onmisbaar was voor het vaak zoekende Vitesse. De overstap naar Feyenoord kwam voor de meeste voetbalsupporters daarom allerminst als een verrassing.


Het was Advocaat die Linssen graag aan de groep wilde toevoegen, maar het binnenhalen van de buitenspeler ging bepaald niet van het leien dakje. De geboren Limburger had eigenlijk in zijn hoofd om naar het buitenland te gaan en flink geld te verdienen, maar na een gesprek met de ervaren hoofdtrainer raakte hij alsnog overtuigd om naar de havenstad te verkassen. Advocaat hoopte met Linssen op de linksbuitenpositie niet alleen doelpunten in huis te halen, maar ook voor meer discipline in het Rotterdamse spel te zorgen.

Wennen aan Feyenoord 

Feyenoord had de hoop dat Linssen direct vanaf de eerste minuut zijn mannetje zou staan, maar niets was minder waar. De aanvaller moest duidelijk wennen aan het hoge verwachtingspatroon, zijn nieuwe teamgenoten en het Rotterdamse spel, waardoor het seizoen voor hem langzaam van start ging. Het hielp daarbij niet mee dat Advocaat nog zoekende was naar de ideale voorhoede. Waar Jörgensen niet goed rendeerde in het centrum van de aanval, bleken alternatief eveneens niet goed genoeg om Feyenoord van doelpunten te voorzien.

Advocaat besloot om Linssen op die positie te gebruiken, terwijl naast hem de onwennige Ridgeciano Haps stond. Hoewel Feyenoord door het puzzelen van Advocaat wat meer grip kreeg op het eigen spel, was het begrip ‘oogstrelend voetbal’ ver te bekennen. Linssen liep in de voorhoede veel vuile meters om zijn ploeggenoten te helpen, maar kon zich daardoor niet richten op zijn grootste kracht: het maken van doelpunten. Advocaat haalde Linssen dan ook onbedoeld uit zijn eigen spel, waardoor hij in een vormdip belandde.

Aan het einde van het seizoen kreeg Linssen gedeeltes van zijn oude spel terug, maar op een stabiel jaar kan Linssen allerminst terugkijken. Slot moet daarom op zoek naar nieuwe manieren om Linssen scherp aan het seizoen te laten beginnen en een van de dragers van het team te maken. Linssen liet namelijk in het verleden zien dat een leidersrol hem uitstekend past. Om die vorm te bereiken heeft Linssen echter wel aanvalsgenoten naast zich nodig die samen met hem de strijd om het winnen van wedstrijden aangaan.

Volgend seizoen



Linssen heeft veel vertrouwen in een nieuwe seizoen. De aanvaller vertelde tijdens de eerste week van de voorbereiding op de clubwebsite van Feyenoord blij te zijn met de manier waarop Slot werkt en daardoor vooruit te kijken naar de aankomende maanden. “Je moet met z’n allen naar voren en met z’n allen terug. Als ik m’n werk voorin goed doe, is het achterin makkelijker om de bal op te kunnen vangen. Mocht dat een keer niet zo zijn, dan moet ik ook zorgen dat ik terugkom om de jongens van het middenveld te helpen.”


De aanvaller lijkt uitstekend te liggen bij zijn nieuwe hoofdtrainer. Slot zag hem tijdens de trainingen aan het werk en was enthousiast over de manier waarop hij de aanval van hulp kan zijn. De oefenmeester lijkt hem eveneens in de spitspositie te willen gebruiken, al zijn de zijkanten ook een optie. “We hebben Bryan Linssen die het vorig seizoen prima heeft ingevuld, we hebben Róbert Bozenik die terugkomt (van het EK, red.), we hebben Naoufal Bannis en Dylan Vente, dus qua aantal zitten we goed”, aldus Slot op de persconferentie.

Op welke plaats Feyenoord hem ook wil gebruiken, met Linssen weet de club zeker dat het een speler op het veld heeft staan met doorzettingsvermogen. Na een jaar wennen moet Linssen in het seizoen 2021/2022 in staat zijn om Feyenoord bij de hand te nemen en het gat van de vertrekkende Steven Berghuis op te vangen. Zeker in de eredivisie is het voor Linssen de uitdaging om minimaal 20 doelpunten te maken in de spits. Voorop in de strijd moet hij zijn ploeg dan van genoeg energie voorzien om als krachtig team te opereren.  

Is Bryan Linssen goed genoeg voor Feyenoord?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
2195+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:44
0+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
27+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
129+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
10+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
43+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
16:59
12+
Feyenoord-boegbeeld tekent voor twee jaar bij
16:47
949+
Vitesse krijgt 18 punten in mindering, degradatie een feit
16:34
312+
Grote Kroes-climax lijkt stapje dichterbij
16:21
37+
Hancko: “Ik wil zo’n nederlaag niet nog een keer ervaren”
16:05
1681+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord in bekerfinale tegen NEC: Trauner en Bijlow terug
15:54
50+
‘Volendam herhaalt Van de Ven-trucje met Veerman’
15:40
150+
‘Lozano in ruildeal weg bij PSV’
15:24
73+
NEC-iconen tippen: zó is Feyenoord te verslaan
15:09
834+
‘Walgelijk’ Vandaag Inside met grond gelijkgemaakt
14:46
157+
Ten Hag slaakt zucht van verlichting
14:25
107+
“NEC gaat het Feyenoord moeilijk maken”
14:09
105+
‘Zidane keert terug als hoofdtrainer’
14:00
263+
Keert Van Gaal bij Ajax terug als hoofdtrainer?
13:45
83+
‘Drama voor Memphis Depay bij Atlético Madrid’
13:26
172+
‘Deense huurling vertrekt definitief bij Ajax’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie