Zo wordt Ajax deze zomer het Bayern van Nederland

Foto: Zo wordt Ajax deze zomer het Bayern van Nederland

Door de (financiële) opmars van Ajax binnen de Eredivisie wordt er wel eens gevreesd dat de Amsterdammers het Bayern München van Nederland worden. De Duitse recordkampioen domineert de competitie in de meeste gevallen, maar frustreert de andere titelkandidaten op een veel ergere manier: door hun (ster)spelers weg te kapen. Steven Berghuis zou al dichtbij een overgang naar Amsterdam zijn, maar Ajax heeft meer interessante opties bij in de Nederlandse top rondlopen. Daardoor kunnen de Amsterdammers, zelfs deze zomer al, écht uitgroeien tot het Bayern van de Eredivisie. 

Ajax zette deze week de Eredivisie op zijn kop door zich te melden voor Steven Berghuis. De aanvoerder van Feyenoord heeft nog een eenjarig contract in Rotterdam en zou volgens een minimale ontsnappingsclausule voor vier miljoen euro mogen vertrekken uit De Kuip. Deze vastgestelde transfersom zou ook voor binnenlandse clubs gelden, waarna na PSV ook Ajax aansloot in de rij geïnteresseerden. Volgens De Telegraaf maken de Amsterdammers inmiddels een goede kans op de handtekening van de 29-jarige rechtsbuiten, die bij Ajax in een Ziyech-rol aan de rechterkant moet gaan spelen. 

Ajax en Steven Berghuis

Na de uitschakeling van het Nederlands elftal op het EK (2-0 verlies van Tsjechië) maakte Feyenoord Transfermarkt bekend dat Berghuis niet meer terugkeert bij de Rotterdammers. De 29-jarige buitenspeler gaat na een lang seizoen op vakantie en zou inmiddels zo ver in onderhandeling zijn met een club dat hij zich niet meer denkt te melden in Rotterdam-Zuid. Dan wil je al snel de conclusie trekken dat hij naar Ajax gaat, maar dat is nog geen uitgemaakte zaak. Ook PSV en VfL Wolfsburg, waar Mark van Bommel aankomend jaar op de bank zit, zouden de rechtsbuiten op de korrel hebben. 


Mocht Berghuis daadwerkelijk zijn zinnen hebben gezet op een overgang naar de Amsterdammers, dan kan het nog wel even duren voordat deze overgang is afgerond. Feyenoord ziet het niet zitten om hun sterspeler te verkopen aan de aartsrivaal. Als reactie op de Ajax-interesse schroefde Feyenoord de vraagprijs op naar acht miljoen euro, iets wat volgens de ontsnappingsclausule in zijn contract niet mogelijk zou zijn. Mocht Ajax wel degelijk de niet nader genoemde club zijn waardoor Berghuis niet meer terugkeert bij Feyenoord, dan zullen de Amsterdammers een route bewandelen die de komende jaren wel eens als bekend kan gaan voelen. 

Wanneer de afspraak tussen Feyenoord en Berghuis niet in zijn contract staat, dan kan de club ‘gewoon’ acht miljoen euro vragen voor Berghuis aan Ajax en hem bijvoorbeeld wel voor vier miljoen euro naar Wolfsburg laten gaan. Is dat niet het geval, en staat het ook niet in zijn contract dat deze clausule alléén voor buitenlandse clubs geldt, dan zal die arbitragecommissie uiteindelijk bepalen welk bedrag Ajax moet betalen voor Berghuis. Als dat vier miljoen euro is, moet Feyenoord dat bod sowieso accepteren. Als dat acht miljoen euro is, en de clausule dus niet geldt voor Ajax of niet bestaat in zijn contract, hoeft Feyenoord niet te zakken in de prijs. Als Ajax deze zomer casht voor één of meerdere spelers, bijvoorbeeld het vertrek van David Neres, lijkt ook dat bedrag geen overkomelijk probleem voor de Amsterdammers. 

Mohamed Ihattaren

Naast Berghuis heeft Ajax meerdere ijzers in het Eredivisie-vuur. Je kunt jezelf geen Bayern München van Nederland noemen zonder de concurrentie te frustreren met een transfervrije aanwinst uit diens gelederen. Daar lijkt Ajax al werk van gemaakt te hebben. De Amsterdammers flirtten vorig seizoen nadrukkelijk met PSV-er Mohamed Ihattaren. De aanvallende middenvelder heeft een lastig seizoen achter de rug onder Roger Schmidt. Dit seizoen stond Ihattaren ‘gewoon’ weer op het trainingsveld van PSV, maar het woord ‘contractonderhandelingen’ is al een tijd niet gevallen rondom Ihattaren.
De kans dat het talent verlengt bij PSV is nog steeds aanwezig. Hetzelfde kun je zeggen van een transfervrij vertrek. Zo ver wil PSV het echter niet laten komen, liet het al eerder weten. Op het moment dat blijkt dat Ihattaren na dit seizoen geen toekomst meer heeft bij PSV, wil de club hem deze zomer of winter verkopen. Omdat er, in tegenstelling tot bij Berghuis, (zover bekend) geen ontsnappingsclausules in het contract van Ihattaren staat, kan PSV vragen wat het wil. De club zal waarschijnlijk genoegen nemen met een bedrag rond de 12 miljoen euro, de huidige marktwaarde van de aanvallende middenvelder. 


Het is PSV dus vrij om in de onderhandelingen met Ajax (veel) meer te vragen om zo te voorkomen dat Ihattaren naar Amsterdam vertrekt. Daar ligt echter wel een risico voor de club: op het moment dat de aanvallende middenvelder zijn zinnen op een dienstverband bij Ajax heeft gezet, kan hij de onderhandelingen met andere clubs afbreken en in januari een voorcontract tekenen bij Ajax. Zo zou(den) Ihattaren en / of Ajax alsnog een tussentijdse transfer kunnen afdwingen. 

Owen Wijndal

Dan is er nog altijd die sluimerende interesse van Ajax in AZ-speler Owen Wijndal. De Alkmaarders zijn al jaren duidelijk over een dergelijke overgang: dat gaat niet gebeuren. Dat verandert wellicht op het moment dat er heel hoge bedragen geboden worden. Wijndal dacht met een basisplaats op het EK zich in de kijker te spelen bij grote ploegen. De linksback verloor bij de start van het toernooi zijn basisplaats aan Patrick van Aanholt, die ook in de vermeende belangstelling van Ajax staat. 

Wijndal speelde het hele EK maar 51 minuten. Dat je daarmee geen grote transfer in de wacht kan slepen, lijkt meer dan duidelijk. Het dwingt AZ dan wel mogelijk naar de onderhandelingstafel met Ajax. Het moment dat Nicolas Tagliafico de Johan Cruijff ArenA gaat verlaten, lijkt elke zomer weer een stukje dichterbij te komen. Als de Argentijnse linksback deze zomer vertrekt, de prijs zou nog steeds 25 miljoen euro zijn, dan kunnen de Amsterdammers wellicht (een deel van) dat geld overmaken naar Alkmaar om de Champions League-droom van Wijndal in vervulling te laten gaan. 


Voor Ajax is dit laatste geval het minst gunstig, maar voor de Eredivisie kan zo’n binnenlandse transfer veel betekenen. AZ scout veel in Nederland, waardoor de kans ook groot is dat het een deel van het getoucheerde bedrag gaat uitgeven in Nederland. Daar kunnen ook zij weer (betere) vervangers halen en kun je zodoende het algemene niveau omhoog krijgen. Voor de spanning in de competitie zal een Bayern van Nederland dus allerminst goed zijn. Wanneer het uitgegeven geld ook daadwerkelijk in de Eredivisie rondgepompt wordt, kan ook een deel van voetballend Nederland van dat succes meeprofiteren.

Ajax moet zich richten op binnenlandse aankopen

  • Ja, vind ik wel
  • Nee, meer Zuid-Amerikanen
  • Nee, meer eigen jeugd
  • Nee, beleid is goed nu
2977+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:50
14+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
23+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
56+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
117+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
197+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
81+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
75+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
57+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
139+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
25+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
14+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
316+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
43+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
58+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
1043+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
231+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
105+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
10:00
145+
Oud-Feyenoorders investeren in Mexico in carrière en portemonnee
09:56
51+
NEC-aanhang hoort Vitesse-tegenvaller
09:48
982+
‘Berghuis-transfer voor fooi’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie