Ihattaren vecht voor zijn laatste kans

Foto: Ihattaren vecht voor zijn laatste kans

Mohamed Ihattaren verscheen als een fitte speler op de eerste training van het seizoen bij PSV. De aanvallende middenvelder komt daarmee anders binnen dan vorig seizoen, waar de voorbereiding het fundament bleek voor een dramatisch seizoen voor de jongeling. Nu de 19-jarige balkunstenaar genoeg tegenslagen in één jaar heeft gehad, lijkt de knop bij hem om. 

Mohamed Ihattaren stapte op een heel andere manier de Herdgang op dan vorig voetbaljaar. Op het moment dat PSV-trainer Roger Schmidt de eerste training onder zijn bewind ging leiden, kwam Ihattaren breed lachend het trainingsveld opgelopen. “Guten Morgen”, zei hij tegen de camera van PSV TV, verwijzend naar zijn nieuwe oefenmeester. Het bleek echter niet de goede morgen te zijn voor een nieuw superseizoen van Ihattaren. Na een jaar waar de jongeling vooral op de bank zat en een deel van zijn dromen in duigen zag vallen, is dit om meer dan één reden de laatste kans voor Ihattaren om ervoor te zorgen dat hij geen eeuwig talent blijft. 

Mohamed Ihattaren en PSV 

Op het eerste gezicht lijkt er wel wat veranderd te zijn bij Ihattaren. Aan het begin van vorig seizoen tikte zijn buikje nog tegen zijn trainingsshirt, op de eerste training van het seizoen 2021/2022 was daar niets van te zien. Als er één speler toe was aan een nieuwe start, dan was het Ihattaren wel. Na een spectaculaire entree onder Mark van Bommel, waar de aanvallende middenvelder op 17-jarige leeftijd al uitgroeide tot dragende kracht van het elftal, kreeg Ihattaren met Roger Schmidt een trainer die andere accenten legde. 


Onder Van Bommel kon Ihattaren nog volledig leunen op zijn voetbaltalent, in de filosofie van Schmidt moest de jongeling méér doen dan alleen fenomenale acties afleveren, steekpasses geven en afstandsschoten lossen. In het systeem van de Duitser, waar niet met één hele maar twee halve centrale aanvallende middenvelders wordt gespeeld, is er meer dan het spel met de bal. Dan moet je vooral zonder bal slim bewegen om op de juiste posities in balbezit te komen, in plaats van een bal krijgen en je naar een nieuwe positie dribbelen. 

Het is inmiddels een understatement dat Ihattaren niet heel goed reageerde op die verandering. Dat begon dus al met een incident de voorbereiding op vorig seizoen, waar de middenvelder te zwaar binnenkwam, en daarop volgde nog een waslijst aan akkefietjes die als een rode draad door het vorige voetbaljaar van Ihattaren liep. Dat had verregaande gevolgen voor de jongeling: niet alleen raakte Ihattaren zijn basisplaats bij PSV kwijt, ook moest hij zijn debuut voor Oranje uitstellen en viel later zelfs ook bij Jong Oranje buiten de boot. 

Belangrijke stap

In het voetbal kun je echter voor de tweede keer een eerste indruk achterlaten. Aan het begin van het nieuwe seizoen start je bij wijze van spreken weer op ‘nul’ en moet je het vanaf de eerste minuut van de voorbereiding laten zien. Dat Ihattaren lijkt te beseffen dat hij nu met een andere mindset naar de eerste training moest komen, dat mag geen verrassing zijn. Ihattaren kan ook niet anders. Dit is zijn laatste kans. Niet alleen bij Schmidt en PSV. Vooral voor de buitenwereld, waar de clubs waar Ihattaren van droomt óók zijn ontwikkeling buiten het veld hebben gevolgd afgelopen seizoen. 


Het hoofdstuk PSV is voor Ihattaren nog allerminst afgesloten. De jongeling liet na zijn debuutseizoen weten dat hij graag als duurste PSV-er ooit de voordeur van het Philips Stadion wil uitlopen. Door zijn mindere seizoen en het feit dat zijn contract nog maar één jaar doorloopt (tot 2022, red.) lijkt hij dat uit zijn hoofd te kunnen zetten. Ihattarens zaakwaarnemer Mino Raiola is al langer in onderhandeling met PSV over een nieuwe verbintenis tot 2025, maar deze werden afgebroken nadat Ihattaren zich in de nesten had gewerkt bij de Eindhovenaren. De deur staat desalniettemin nog op een kier voor het voormalige troetelkind van de Lichtstad. 

Het is nu (voor Ihattaren) te hopen dat hij het verschil in houding ook door kan trekken naar het restant van het seizoen. De jonge aanvallende middenvelder is ongetwijfeld ingefluisterd dat hij dit seizoen meer minuten moet gaan maken om überhaupt in aanmerking te komen voor een mooie club. Dat niet alleen: op het moment dat de problemen zich aankomend voetbaljaar opnieuw opstapelen, dan is een langer verblijf bij de Eindhovenaren waarschijnlijk ook uitgesloten. Combineer je dat met wéér een seizoen waar je overwegend op de bank zit, dan zijn de grote clubs de verrichtingen van twee jaar geleden snel vergeten omdat er weer nieuwe toptalenten zijn opgestaan. 

Laatste kans

Er is Ihattaren dus veel aan gelegen om in de voorbereiding op het aankomende seizoen meteen zijn mannetje te staan. Of hij nu een nieuw contract bij PSV in de wacht wil slepen of zich in de kijker kan spelen bij andere teams: om daarvoor in aanmerking te komen, zal Ihattaren toch een knieval moeten maken naar de Duitse keuzeheer bij PSV. Zijn verschijning op de eerste training van het seizoen was daar bij een goede eerste stap, maar het zal nog wel een aardig tochtje worden voordat Ihattaren op de plek is waar hij zou moeten zijn. 


Het ligt niet in de lijn der verwachting dat Schmidt zijn strijdplan om gaat gooien, dus voorlopig zal Ihattaren zich nog moeten focussen op dezelfde posities als vorig seizoen. Dat Ihattaren nu al een stap heeft gezet, is veelbelovend voor het restant van de voorbereiding. Op het moment dat de jongeling ook zónder bal de stappen zet die Schmidt voor ogen heeft, kan hij zichzelf zomaar in de basis van de Eindhovenaren voetballen.

Ihattaren verdient nieuwe kans bij PSV

  • Ja, vind ik wel
  • Nee, vind ik niet
  • Alleen als hij contract verlengt
2623+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:21
0+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
42+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
2+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
116+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
88+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
17:50
29+
Opstellingen Heerenveen en PSV: Bosz wijst vervanger van Dest aan
17:37
17+
Kind van de club verlengt bij Feyenoord tot 2025
17:30
110+
‘Hij is zeker geschikt om Slot op te volgen bij Feyenoord’
17:10
80+
Slot nu al geconfronteerd met opdringerige Engelse journalisten
17:00
87+
Liverpool IDEAAL voor Geertruida | Stalen Snor #55
16:50
59+
KNVB komt met update over geblesseerde Frenkie de Jong
16:30
19+
Akkoord op komst: EK-deelnemers mogen 26 spelers meenemen
16:10
189+
‘Van Praag redt eigen hachje met terugkeer Kroes’
15:51
1907+
‘Transferverrassing Berghuis en Bergwijn’
15:26
503+
Ajax verrast met Alex Kroes-wending
15:24
211+
‘Eredivisie-transfer Osame Sahraoui’
15:16
1832+
‘Hakim Ziyech terug naar Eredivisie’
15:00
557+
‘Buitenlander opvolger Slot bij Feyenoord’
14:47
845+
Vuurwerk bij Ajax: bom ontploft
14:09
739+
‘Opvallende nieuwe trainer Feyenoord’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie