Ajax dreigt ‘nieuwe Neymar’ mis te lopen

Foto: Ajax dreigt ‘nieuwe Neymar’ mis te lopen

Ajax leek lange tijd zeker te zijn van de zomerse transfer van Kamaldeen Sulemana. De Ghanese buitenspeler stond in de winterstop al in de belangstelling van de landskampioen, maar destijds werden er andere keuzes gemaakt door de Amsterdammers. Keuzes waar de club deze zomer mogelijk de rekening voor gepresenteerd krijgt. 

Ajax kwam in de winterstop van het afgelopen seizoen opeens met een onbekende naam op de proppen.  Na Mohammed Kudus, die afgelopen zomer van het Deense FC Nordsjaelland werd overgenomen, mocht ook land- en voormalig ploeggenoot Kamaldeen Sulemana rekenen op warme belangstelling uit Amsterdam. De jonge vleugelflitser komt uit dezelfde Ghanese voetbalschool als Kudus (Right to Dream, red.) en leek zich in de winterstop al op te kunnen maken voor een tussentijdse transfer naar de Johan Cruijff ArenA. Ajax koos er zeven maanden geleden echter voor om de interesse in Sulemana niet te concretiseren, maar in plaats daarvan een speler met Eredivisie-ervaring (Oussama Idrissi, red.) te huren. Die keuze kan, met de wijsheid van nu, voor Ajax nadelig uitpakken. 

Ajax en Kamaldeen Sulemana

Inmiddels is de naam van Sulemana zo vaak gekoppeld aan Ajax dat het bijna een wonder is dat hij nog geen contract heeft getekend. Sulemana maakte dit seizoen veel indruk in de Deense competitie. De flitsende acties, doldwaze dribbels en zijn constante dreiging zorgden er al snel voor dat Sulemana de sticker ‘nieuwe Neymar’ op zich kreeg geplakt. De Ghanese buitenspeler kwam vorig seizoen tot dertig wedstrijden in de Deense hoogste voetbalklasse, met tien doelpunten en acht assists als gevolg. Daarmee zette de buitenspeler zijn ontwikkeling in het shirt van Nordsjaelland, dat de buitenspeler in februari 2020 onder contract kreeg, in één stijgende lijn door. 


Sulemana begon onlangs toch aan de voorbereidingen op het nieuwe seizoen met zijn Deense werkgever. Eerder werd de buitenspeler nog gespot in Amsterdam, waar hij een gesprek had en een rondleiding kreeg door de faciliteiten. Een medische keuring stond er echter nog niet gepland, iets waar je uit op kunt maken dat de onderhandelingen tussen de clubs nog niet zijn afgerond. De verschillende media zijn het daar overigens nog niet helemaal over eens: er gaan verschillende berichten rond over een akkoord tussen de clubs, terwijl andere media schrijven dat deze wél is gevonden. 

Volgens Ajax-watcher Mike Verweij van De Telegraaf is Sulemana ook in onderhandeling met Manchester United. Dat maakt de kwestie volgens de journalist “een dubbeltje op zijn kant”, zo vertelde hij in de voetbalpodcast van de krant. De Engelse interesse in Sulemana kwam pas later op gang dan de belangstelling van Ajax, maar de aantrekkingskracht van de grootmacht uit Manchester is natuurlijk wel een stuk groter dan van Ajax. 

Oussama Idrissi

Ajax zou zich volgens De Telegraaf afgelopen winter al willen versterken met de buitenspeler van Nordsjaelland. De Amsterdammers kregen destijds te horen dat het minimaal twaalf miljoen euro moest neertellen om Sulemana los te weken uit Denemarken. De buitenspeler heeft nog een contract tot 2024 en noteert op dit moment volgens Transfermarkt.nl een marktwaarde van negen miljoen euro. Ter vergelijking: in december 2020, een maand voordat de interesse van Ajax naar buiten kwam, was Sulemana nog ‘maar’ drie miljoen euro waard. Binnen zeven maanden heeft hij dus zes miljoen euro (2x oude marktwaarde, red.) erbij gekregen. De vraagprijs ook gestegen zijn naar vijftien miljoen euro. 


Daardoor is het vooral voor Nordsjaelland een goede zaak geweest dat Ajax in de winterstop niet doorpakte. De Amsterdammers besloten (nog) niet voor Sulemana te gaan. In plaats van de talentvolle buitenspeler werd de 25-jarige Oussama Idrissi op huurbasis overgenomen van Sevilla. De subtopper uit La Liga nam Idrissi eerder dat seizoen over van AZ, maar de voormalig speler van onder andere FC Groningen en AZ kon de verwachtingen in Andalusië niet waarmaken en mocht na een halfjaar dus weer op huurbasis vertrekken. 

Dat Ajax uiteindelijk weer afscheid neemt van Idrissi, laat wel zien dat de oud-speler van AZ puur voor de opvulling gehaald werd. Dusan Tadic is de eerste keuze als linksbuiten van Erik ten Hag, die in de Eredivisie geen spits in de Servische aanvoerder ziet. Daardoor moest Idrissi het doen met een handvol invalbeurten en kwam hij uiteindelijk in de tweede seizoenshelft tot veertien duels in het shirt van de Amsterdammers, waar hij dus vooral als invaller in het veld kwam. 

Twee perspectieven

Dat zegt niet dat de komst van Idrissi een fout was: Ajax koos met de 25-jarige buitenspeler bewust voor een ervaren speler voor op de flank(en), iemand die meteen kon leveren op het moment dat hij in het veld werd gebracht. Toch was de invloed van Idrissi ook wanneer hij wel de kans kreeg van Ten Hag nihil. Daardoor kun je je wel afvragen of dit de meest ideale beslissing is geweest die de sportieve bazen bij de Amsterdammers maakte. De kans dat je sterspeler (Tadic, red.) geblesseerd raakt is altijd aanwezig, maar een speler zoals de ervaren Servische buitenspeler lijkt soms wel van roestvrij staal te zijn. 


Dat Ajax deze winter ook al 22,5 miljoen euro op tafel legde om Sébastien Haller weg te plukken bij West Ham United zal ook meegespeeld hebben in de beslissing om in de winterstop niet voor Sulemana te gaan. Dat komt de Amsterdammers nu dus mogelijk duur te staan: Manchester United zou volgens Deense en Engelse media de deal tussen de Amsterdammers en de Ghanese buitenspeler willen kapen en de 19-jarige vleugelflitser naar Old Trafford gaan lokken. Opnieuw zijn er in de Nederlandse, Deense en Britse pers tegenstrijdige berichten over een akkoord tussen de clubs; je kunt er in ieder geval wel vanuit gaan dat ook de Engelse grootmacht Sulemana graag aan haar selectie toevoegt. 

Bij Manchester United is het eerder regel dan uitzondering dat er jonge talenten overkomen: afgelopen seizoen betaalde de recordkampioen van Engeland ruim veertig miljoen euro om de 18-jarige Amad Diallo over te nemen van Atalanta Bergamo. Het Ivoriaanse tienertalent speelt dezelfde positie(s) als Sulemana, heeft dezelfde kwaliteiten als Sulemana en is zelfs van dezelfde generatie als de Ghanees. Met andere woorden: wanneer Sulemana bij Manchester United tekent, dan tekent hij voor een helse concurrentiestrijd die hem waarschijnlijk vanuit het Onder 23-team van United (Engelse variant van de belofteploegen BVO’s, red.) naar het eerste elftal moeten leiden. Daar lijkt voor Ajax de grootste kans te zitten: op het moment dat de Amsterdammers Sulemana kunnen overtuigen dat hij een volwaardig selectielid is met een grote kans op speelminuten, wat afgaande op een transfersom van 15 miljoen euro zeker in het vat zit voor de Ghanees, komen de Amsterdammers mogelijk toch met de schrik vrij.

Waar speelt Sulemana volgend seizoen?

  • Bij Nordsjaelland
  • Bij Ajax
  • Bij Manchester United
  • Bij andere club
1527+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie