Feyenoord dreigt miljoenenaankoop kwijt te raken

Foto: Feyenoord dreigt miljoenenaankoop kwijt te raken

De voetbalwereld zit nog middenin het Europees kampioenschap, maar Feyenoord begon deze week alweer aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Rotterdammers nemen het over een maand in de Conference League op tegen FK Decic uit Montenegro of KF Drita uit Kosovo en hopen dan een ronde verder te komen. Al moet er tot die tijd nog een hoop gebeuren.



De club uit de havenstad is in afwachting van wat de komende weken op de transfermarkt gaat plaatsvinden. Het is vrijwel zeker dat Feyenoord met Steven Berghuis zijn belangrijkste speler gaat verliezen. De aanvaller was de afgelopen jaren de grote leider in het Rotterdamse spel en bezorgde de club verschillende prijzen. Feyenoord hoopte hem daarom nog minimaal een jaar in de Kuip te behouden, maar het bleek onrealistisch te zijn. Berghuis zette zijn zinnen op een transfer en kan naar verluidt naar Ajax, PSV of VfL Wolfsburg.

Het is een behoorlijke mentale tik voor Feyenoord, dat bij een vertrek van Berghuis op zoek moet naar een nieuwe leider in het team. Marcos Senesi heeft in de defensie de kwaliteiten om de groep op sleeptouw te nemen, maar ook hij staat in de belangstelling van verschillende clubs. Het lijkt erop dat Feyenoord een respectabel bedrag wil accepteren, waardoor de club weer wat geld in het laatje heeft om nieuwe spelers aan te trekken. Senesi zou onder meer naar Napoli kunnen, waar hij deze zomer een meerjarig contract kan ondertekenen.


Het vertrek van Nicolai Jörgensen is van een andere orde. De centrumspits maakte in zijn eerste seizoen in Rotterdam belangrijke doelpunten voor zijn team, maar heeft sindsdien nooit meer dat niveau bereikt. Dit seizoen kwam hij zelfs nauwelijks tot scoren en besloot hoofdtrainer Dick Advocaat hem zelfs op de bank te laten plaatsnemen. Aangezien Feyenoord weet dat de aanvaller aankomend seizoen graag voor een andere club wil uitkomen, besloot de kersverse oefenmeester Arne Slot om hem buiten de selectie te houden.

Contractverlenging Malacia

Feyenoord deed echter ook goede zaken als het gaat om de samenstelling van de spelerselectie. Het lukte de club bijvoorbeeld om Tyrell Malacia langer aan de club te verbinden. Malacia is een speler uit de eigen jeugdopleiding en is daarmee een groot voorbeeld van de manier waarop Feyenoord zijn club de komende jaren wil inrichten. De 21-jarige vleugelverdediger moet binnen een aantal jaren voor veel geld naar het buitenland verkassen, evenals de club in het verleden deed met onder meer Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi.

Malacia liet tijdens het ondertekenen van zijn nieuwe contract op de clubwebsite van Feyenoord weten erg trots te zijn op de verlenging van zijn verbintenis. “Dit is mijn club, al sinds ik hier in 2008 binnenkwam. Sindsdien groei ik ieder jaar als voetballer, dus dan is het logisch om langer bij Feyenoord te willen blijven. Ik ben blij dat ik dit seizoen heb kunnen laten zien waartoe ik in staat ben, zowel bij Feyenoord als bij Jong Oranje. Ik heb er ontzettend veel zin in om die lijn door te trekken in het nieuwe seizoen, onder een nieuwe trainer.”


Om over een paar jaar daadwerkelijk naar een topcompetitie te gaan, moet het Malacia eerst lukken om zichzelf in het Nederlands elftal te spelen. Daarvoor moet de defensieve kracht echter eerst een van de uitblinkers worden van Feyenoord. Waar hij afgelopen seizoen als een betrouwbare kracht diende, moet hij na de zomer daarom meer van zichzelf laten horen en bepalender zijn in het aanvalsspel. De ontwikkeling van Malacia heeft een positieve invloed op Feyenoord, al heeft deze eveneens enkele nadelen.

Bankzitter Haps

Malacia bezet namelijk de plaats van Ridgeciano Haps die in 2017 voor 6 miljoen euro overkwam van AZ. Haps was destijds de smaakmaker van de Alkmaarders en leek in de Kuip een nieuwe stap te zetten richting een plaats in de selectie van het Nederlands elftal. Het bleek echter een ongelukkige transfer te zijn. Mede door aanhoudende blessures raakte Haps langzaamaan zijn plaats in het basisteam kwijt en moest hij steeds vaker zijn concurrent Malacia voor zich dulden, waardoor Haps uit vorm raakte.

Advocaat had door dat Haps te goed was voor de reservebank en besloot een andere rol voor Haps te verzinnen. Waar hij als linksback zijn beste wedstrijden voor AZ speelde, zette de oefenmeester hem aan de linkerkant van de aanval neer. Haps leverde daar zeker geen verkeerd werk af en deed zijn beste om het beste ervan te maken, maar aan zijn lichaamstaal was overduidelijk te zien dat hij zichzelf niet lekker voelde op zijn nieuwe positie. Die teleurstelling had aan het einde van het seizoen eveneens effect op zijn spel.

Haps heeft als vleugelverdediger het loopvermogen om naar voren te sprinten en op volle snelheid de bal te ontvangen, maar die kwaliteiten kon hij niet kwijt op de positie van linksbuiten. De geboren Utrechtenaar moest plotseling uit stilstand een passeeractie maken om zijn tegenstander te omspelen, wat hij niet goed beheerste. Bovendien bleek hij alleen voor de keeper niet de rust in zijn hoofd te hebben om de bal beheerst langs de doelverdediger te werken. Het gros van die momenten schoot hij daarom hard tegen de doelman aan.

Concurrentie



De contractverlenging van Malacia laat zien dat de Rotterdammers de komende jaren doorwillen met hun jeugdexponent, waardoor Haps serieus moet nadenken over zijn toekomst. Ook onder hoofdtrainer Slot lijkt Malacia komend seizoen de voorkeur te hebben. Het betekent dat Haps zich voornamelijk op de linksbuitenpositie moet richten en stiekem moet hopen dat Malacia tegen een blessure aanloopt. Voor een 28-jarige speler lijkt dit echter geen voldoende basis om een nieuw seizoen mee in te gaan.


Daarom zou het voor Haps geen onlogische stap zijn om een buitenlands avontuur aan te gaan. Bij AZ, Go Ahead Eagles en Feyenoord leerde hij de afgelopen negen jaar veel over het profvoetbal, waardoor hij voldoende ervaring heeft om de volgende stap in zijn loopbaan te maken. Hoewel Feyenoord ongetwijfeld twee sterke linksbacks tot hun beschikking wil hebben, moet Haps deze zomer bovenal aan zijn eigen loopbaan en toekomst denken. Daarnaast krijgt hij in het buitenland de mogelijkheid om een zak geld binnen te halen.

Feyenoord zal niet onwelwillend tegenover het vertrek van Haps staan. Niet alleen wil de club ontevreden spelers in zijn selectie vermijden, ook biedt het een kans om een transferbedrag te krijgen voor zijn nog eenjarige contract. De transferwaarde van Haps ligt naar verluidt rond de 5 miljoen euro. Van dat geld kan de club een jonge speler in huis halen die zich de komende jaren kan ontwikkelen en vervolgens voor een groter bedrag weer uit de Kuip kan vertrekken. Een vertrek van Haps lijkt dan ook een win-winsituatie.

Wie moet Arne Slot linksback zetten?

  • Tyrell Malacia
  • Ridgeciano Haps
  • Een andere speler
1524+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:30
3+
Heracles bindt drietal, Bakboord vertrekt
11:16
28+
‘Doemscenario dreigt voor Wilfred Genee’
10:50
221+
‘PSV trekt de knip voor peperduur tweetal’
10:35
90+
Benaderde Ajax Pascal Jansen al? “Met Slot ook gedaan”
10:20
42+
Toch EK voor Ajacied? “Zit in mijn achterhoofd”
10:02
91+
‘Schokkend: Hélène Hendriks en Noa Vahle gemanipuleerd’
09:44
450+
‘Bliksemtoptransfer lonkt voor Diant Ramaj’
09:28
136+
Ramaj deelt sneer uit aan Steijn: “Je ziet het…”
09:13
71+
Selecteren Wijnaldum ‘discutabel’: “Keuze voor het geld”
08:59
158+
‘Veronica Offside-slappeling door het stof’
08:40
136+
Derksen ziet maar één speler die leuk is voor de camera: ‘Veerman en Bergwijn niet’
08:25
557+
‘Transferbeleid Ajax op de schop’
08:10
638+
Van der Meijde en Sneijder halen uit: “Arrogant, bloedirritant”
07:52
1114+
‘Vandaag Inside-rel krijgt staartje’
07:35
43+
Sierhuis schittert: “Nog niet de polonaise lopen”
07:20
822+
‘Ajax gaat voor oude bekende’
23:42
133+
Uitgefloten Taylor: “Ajax-supporters altijd achter me”
23:30
229+
Gullit wijzigt Van Dijk-opinie: “Meer vraag ik niet”
23:25
540+
Antony verklaart wederopstanding bij United
23:14
291+
Brenet uit onvrede na PSV: “Twaalf tegen elf”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie