Feyenoord heeft droomspits al in huis

Foto: Feyenoord heeft droomspits al in huis

Feyenoord is onder de nieuwe trainer Arne Slot begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De van AZ overgekomen oefenmeester drukte meteen zijn stempel door Nicolai Jörgensen buiten de selectie te zetten wegens een vertrekwens. Hoewel de transfersom niet enorm hoog zal uitvallen, kan Feyenoord elke miljoen euro gebruiken. De Rotterdammers hoeven de transfermarkt niet per se op voor een nieuwe aanvalsleider; de droomspits voor het Slot-systeem loopt al rond in Rotterdam. 

Feyenoord staat voor een nieuwe start. De Rotterdammers hoopten na een succesvolle periode onder Giovanni van Brockhorst, waar onder andere de KNVB Beker en het landskampioenschap mee werd veroverd. De Rotterdammers wilden met de aanvallende intenties van Jaap Stam voortborduren op de succesvolle weg die de voormalig linksback van onder andere het Nederlands elftal, Feyenoord en Arsenal in zijn jaren als Feyenoord-coach inzette. Stam voldeed niet aan de verwachten, dus koos Feyenoord met Dick Advocaat voor zekerheid en resultaatvoetbal. 

Feyenoord en aanvallend voetbal

De manier waarop Stam Feyenoord wilde laten voetballen, werkte niet. Dat betekent echter niet dat het ook onmogelijk is om aanvallend voetbal met het huidige spelersmateriaal te spelen. Stam deed een dappere poging, maar zijn keuzes zorgde ervoor dat het veld te groot werd en er grote ruimtes tussen de linies ontstonden, waardoor Feyenoord gemakkelijker doelpunten tegen kreeg dan dat het ze zelf maakte. In dat opzicht was de keuze van Advocaat er een als zonneschijn na een regenbui: de ervaren oefenmeester maakte er een carrière van om succesvol op resultaat te spelen, liet in zijn lange carrière ook wat steken vallen, maar over het algemeen was bekend: op het moment dat je club in de problemen zit, bel je Advocaat, die lost het wel op. 



Dat deed de ervaren oefenmeester ook. Nadat Advocaat tot het einde van het seizoen (2019) tekenende, transformeerde Feyenoord van een onzekere aanvalsploeg in een hecht team dat wist dat het eerst ervoor moest zorgen dat het geen tegendoelpunten kreeg voordat het aan zelf scoren dacht. Dat leverde lage reeks op nederlaag op in de Eredivisie. Op het moment dat Vitesse uiteindelijk de ongeslagen reeks na ruim een kalenderjaar ongedaan maakte, leek de Advocaat-magie bij de Rotterdammers langzaam maar zeker uit te werken. 

Waar Feyenoord in het eerste seizoen van Advocaat wedstrijden nét wist te winnen of gelijk te spelen, viel het kwartje vooral in de tweede helft van het afgelopen seizoen de verkeerde kant op voor de Rotterdammers. Feyenoord leek lange tijd zeker van plek drie in de Eredivisie, die recht geeft op plaatsing voor de Europa League, maar had uiteindelijk de Play-Offs nodig om een plek in de tweede voorronde van de UEFA Conference League, vanaf volgend seizoen het derde Europese toernooi van de UEFA, af te dwingen. Dit ondanks het feit dat Advocaat in de laatste fase van het seizoen wel een kleine knieval leek te maken naar de selectie en de fans van Feyenoord. De Rotterdammers speelden aanvallender, zette de tegenstander eerder onder druk, maar kon ook op deze manier niet de juiste snaren raken om dat voor een lange tijd vol te houden. 

Arne Slot

Dat het Advocaat niet lukte, betekent echter niet dat Arne Slot zijn missie om zijn manier van spelen door te voeren bij Feyenoord, gedoemd is om te mislukken. Het is makkelijk om de afgelopen twee jaar te analyseren aan de hand van de speelstijlen van Stam, die in de basis de meeste overeenkomsten toont met de spelopvatting van Slot, en Advocaat. Zelfs wanneer Advocaat zijn terughoudende tactiek inruilde voor een offensievere variant, kon je vrijwel meteen zien dat de defensie van Feyenoord niet met ruimte in de rug kon spelen – dan kun je met één steekpass van achteruit je spits één op één met de doelman zetten, helemaal als ‘ie ook nog snelheid heeft. 



Vanuit dat perspectief gaat Slot zijn missie natuurlijk mislukken. Toch vergeet je één belangrijke bijzaak: Stam had in zijn trainersloopbaan tot aan Feyenoord nog nooit aanvallend gevoetbald en dacht ‘nu zit ik bij een topclub, dus dan kan het wel’. Advocaat heeft zijn lange carrière te danken aan zijn terughoudende voetbalstijl. Deze manier van voetballen werkte in jaren negentig en zero’s uitstekend om op korte termijn resultaat te boeken, maar is niet verrassend genoeg om teams over een heel seizoen lang te blijven verrassen. 

Slot kiest echter voor andere accenten dan Advocaat én Stam in het aanvallende spel. De coach van AZ staat te boek als een veel meer aanvallend ingestelde trainer dan Advocaat, maar aan de lijn van de aanvallers is dat niet te zien bij de teams van Slot. De reden dat AZ onder Slot zo aanvallend ingesteld stond, kwam door de positie van de laatste lijn. De verdedigers in het elftal van Slot staan ‘hoog’ op het veld, de middenvelders schuiven daardoor ook een stukje naar voren maar de aanvallers blijven eigenlijk op dezelfde lijn in de voorhoede staan. Door daarnaast je vleugelverdedigers dieper weg te zetten dan voorheen gedaan werd, creëer je ruimte voor de centrale middenvelders die zo ‘onder’ de bal kunnen komen – aanspelen met het gezicht naar het speelveld zodat je snel het spel kunt voortzetten. Zo zorgt Slot ervoor dat er een vloeiende opbouw vanuit achteruit kan worden gerealiseerd én verzekert hij de spits van het team ervan dat hij niet op een eiland komt te staan, zoals Nicolai Jörgensen onder Advocaat vaak oogde. 

Droomspits al in huis

Met de positionering van de diepste aanvaller ten opzicht van de rest van het team wordt ook het druk zetten vanuit achteruit gemakkelijker – er valt immers geen gat meer omdat de pressie vanuit achteruit geregeld wordt in plaats dat Jörgensen in zijn eentje als een malle achter de bal aanloopt. Daardoor verandert ook de rol van de aanvaller onder Slot: deze zal dan niet op een eiland staan, maar moet er alsnog voor zorgen dat hij diep genoeg staat om ruimte te creëren voor de lopers op het middenveld. 



Door zelf in de diepte aanspeelbaar te zijn, de bal vast te houden voor de aansluiten in daarna de bal terug leggen en / of het spel te plaatsen naar een andere flank zorg je er ook voor dat de spits tijd genoeg heeft om positie te kiezen voor de goal. Daarvoor heb je een spits nodig die weet hoe je in de zestien de ruimte kan vinden én hoe je zowel met je voeten als met je hoofd weet te scoren. Gelukkig heeft Robert Bosenik al die ingrediënten. Het enige wat nog mist(e), is het vertrouwen van een trainer en een geschikte speelstijl voor zijn kwaliteiten.

POLL: Bozenik verdient een kans in de basis onder Slot

Vandaag 26 Juli 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Malen kiest voor sluiproute naar Europese top </strong>

Malen kiest voor sluiproute naar Europese top

Donyell Malen staat op het punt om PSV te verruilen voor Borussia Dortmund. De 22-jarige aanvaller ...

173
<strong>PSV-ziekte Ihattaren legt bom onder Nederlands voetbal</strong>

PSV-ziekte Ihattaren legt bom onder Nederlands voetbal

Een nieuw voetbalseizoen in de Eredivisie is niet begonnen zonder een kersverse Mohamed ...

2379
<strong>Antony schudt droomclubs weer wakker </strong>

Antony schudt droomclubs weer wakker

Ajax wilde Antony eigenlijk niet naar de Olympische Spelen laten gaan. De 21-jarige buitenspeler ...

1543
<strong>Feyenoord heeft droomdefensie bijna compleet </strong>

Feyenoord heeft droomdefensie bijna compleet

Feyenoord staat op het punt om de transfer van Gernot Trauner af te ronden. De 29-jarige ...

1743
Ronaldinho spreekt Messi-wens uit: "Niemand"

Ronaldinho spreekt Messi-wens uit: "Niemand"

Ronaldinho hoopt dat Lionel Messi ook de komende jaren het shirt van FC Barcelona draagt. Sinds 1 ...

0
'Utrecht speelt in op drie uitgaande transfers'

'Utrecht speelt in op drie uitgaande transfers'

FC Utrecht verwacht deze zomer afscheid te nemen van Gyrano Kerk. De interesse van Anderlecht lijkt ...

30
Fabrizio Romano heeft Bergwijn-nieuws voor Ajax

Fabrizio Romano heeft Bergwijn-nieuws voor Ajax

Ajax overweegt Edson Álvarez te verkopen aan Stade Rennes en met dat geld Steven Bergwijn terug te ...

171
'Juventus heeft duidelijk nieuws voor Ronaldo'

'Juventus heeft duidelijk nieuws voor Ronaldo'

Cristiano Ronaldo lijkt zijn toekomstplan al te kennen. De 36-jarige Portugees zou zijn laatste ...

39
'PSG zorgt voor grote paniek bij Feyenoord'

'PSG zorgt voor grote paniek bij Feyenoord'

Paris Saint-Germain dreigt voor grote paniek te zorgen bij Feyenoord. De Franse topclub is namelijk ...

194
'Bayern dropt gigantische Antony-hint'

'Bayern dropt gigantische Antony-hint'

Vertrekt Antony al na één seizoen bij Ajax? Een snelle overstap werd onwaarschijnlijk genoemd, ...

179
'Ihattaren heeft nieuws voor PSV én Ajax'

'Ihattaren heeft nieuws voor PSV én Ajax'

De toekomst van Mohamed Ihattaren lijkt niet in Eindhoven te liggen, maar ook niet in Amsterdam. ...

919
"De ratio won het van de emotie bij Berghuis"

"De ratio won het van de emotie bij Berghuis"

Deze zomer maakte Steven Berghuis de pikante overstap van Feyenoord naar Ajax. De aanvaller kiest ...

290
Van de Beek is terug: "Welcome back, lads"

Van de Beek is terug: "Welcome back, lads"

Door een vervelende blessure moest Donny van de Beek het EK met Oranje laten schieten. Inmiddels is ...

171
'Liverpool klopt na mislopen Malen tóch aan bij PSV'

'Liverpool klopt na mislopen Malen tóch aan bij PSV'

Donyell Malen gaat vandaag of morgen gepresenteerd worden bij Borussia Dortmund, ondanks sluimerende ...

582
Bosz gaat gelijk door het stof in Lyon en zegt 'sorry'

Bosz gaat gelijk door het stof in Lyon en zegt 'sorry'

Peter Bosz is deze zomer aan zijn periode bij Olympique Lyon begonnen. Vlekkeloos gaat het nog niet, ...

196
'Oud Barça-spits met CL-ervaring op weg naar Eredivisie'

'Oud Barça-spits met CL-ervaring op weg naar Eredivisie'

In 2019 scoorde hij nog namens Eibar in La Liga tegen Real Madrid, en daarvoor doorliep hij ...

140
'Vlammende toespraken' aanleiding voor Ajax-vertrek

'Vlammende toespraken' aanleiding voor Ajax-vertrek

Ajax zwaaide deze zomer al twee spitsen uit, in de vorm van Lassina Traoré en Brian Brobbey. ...

333
'Tottenham heeft groot Bergwijn-nieuws voor Ajax'

'Tottenham heeft groot Bergwijn-nieuws voor Ajax'

Tottenham wil na een tegenvallend jaar komend seizoen weer hogerop. De Spurs beginnen zich alvast te ...

1726
"Ik snap dat ze me niet het volle vertrouwen geven"

"Ik snap dat ze me niet het volle vertrouwen geven"

Het afgelopen seizoen wist NEC promotie naar de Eredivisie te pakken; dat was zonder Ole Ter ...

74

Gisteren 25 Juli 2021

Eerste nederlaag voor Bosz met Lyon

Eerste nederlaag voor Bosz met Lyon

Peter Bosz heeft zijn eerste nederlaag als trainer van Olympique Lyon te pakken. In het Estádio ...

194
CIDI pleit voor dubbele straf na Berghuis-hetze

CIDI pleit voor dubbele straf na Berghuis-hetze

De directie van Feyenoord is in een open brief van CIDI opgeroepen om actie te ondernemen tegen het ...

307
'Bayern trekt keiharde Zirkzee-conclusie'

'Bayern trekt keiharde Zirkzee-conclusie'

Joshua Zirkzee heeft een groot probleem na de oefenwedstrijden tegen 1. FC Köln en Ajax. De ...

595
Ramselaar trekt aan de bel: "Dit jaar écht"

Ramselaar trekt aan de bel: "Dit jaar écht"

Bart Ramselaar is middenvelder van beroep, maar mocht dit weekend opdraven vanaf de linkerflank. ...

222
'Rosario persoonlijk rond, PSV wijst miljoenen af'

'Rosario persoonlijk rond, PSV wijst miljoenen af'

Pablo Rosario lijkt op weg naar de uitgang bij PSV. De middenvelder is persoonlijk al rond met OGC ...

729
Jahanbakhsh-dilemma: "Misschien wel helemaal niet"

Jahanbakhsh-dilemma: "Misschien wel helemaal niet"

Feyenoord moet donderdagavond de volgende voorronde van de Conference League zien te bereiken ten ...

484
Fernando Torres keert terug naar 'huis'

Fernando Torres keert terug naar 'huis'

Fernando Torres keert deze zomer terug bij Atlético Madrid. De 37-jarige oud-spits is aangesteld ...

121
'Denzel Dumfries heeft nieuwe club bepaald'

'Denzel Dumfries heeft nieuwe club bepaald'

Denzel Dumfries hoopt PSV deze zomer te verruilen voor de Italiaanse kampioen Internazionale. ...

747
Slot legt uit: "Zou het ultiem dom vinden"

Slot legt uit: "Zou het ultiem dom vinden"

Arne Slot stelde zondagmiddag grotendeels hetzelfde elftal op tegen PAOK Saloniki, maar liet Wouter ...

279
'Grote ontwikkeling in transfer Varane'

'Grote ontwikkeling in transfer Varane'

Raphaël Varane lijkt definitief naar Manchester United te verhuizen. Volgens Franse media zijn er ...

114
Slot bevestigt aankoop: "Hij is gelijk inzetbaar"

Slot bevestigt aankoop: "Hij is gelijk inzetbaar"

Feyenoord staat op het punt om zich te versterken met LASK Linz-verdediger Gernot Trauner. Trainer ...

369
Feyenoord-supporters zorgen voor nieuwe 'Ajax-rel'

Feyenoord-supporters zorgen voor nieuwe 'Ajax-rel'

De Feyenoord-aanhang is wéér in opspraak geraakt. Op social media circuleren beelden van ...

3115
'Inktzwart scenario dreigt voor ADO Den Haag'

'Inktzwart scenario dreigt voor ADO Den Haag'

De gemeente Den Haag heeft besloten om het noodlijdende ADO Den Haag tegemoet te komen middels een ...

384
Slot reageert: "Helemaal niet aan de orde"

Slot reageert: "Helemaal niet aan de orde"

Arne Slot verklaarde na de Europese uitwedstrijd tegen FC Drita (0-0) dat de 'selectie nog niet op ...

233
'Gigantische ontwikkeling rond André Onana'

'Gigantische ontwikkeling rond André Onana'

De toekomst van André Onana lijkt vast te staan. Volgens <i>France Football</i> ligt er nog maar ...

994