Neres pakt spullen na bizarre stunt Ajax

Foto: Neres pakt spullen na bizarre stunt Ajax

David Neres zal de berichten rondom de belangstelling van Ajax in Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis met lede ogen hebben aangezien. De Braziliaanse buitenspeler, die afgelopen seizoen door blessures en vormdips geen grote indruk maakte, lijkt weinig perspectief te hebben na de komst van Berghuis. De vraag is: doet Ajax er goed aan om de Braziliaanse vleugelflitser definitief af te schrijven? 

David Neres heeft een bewogen periode achter de rug bij Ajax. De Braziliaanse buitenspeler was door de komst van zijn maatje Antony plotseling niet zeker meer van een basisplaats bij de Amsterdammers. Door de stormachtige ontwikkeling van Antony werd de invloed van Neres al beperkt, die zelf door zijn fysieke ongemakken vorig seizoen nooit in het ritme kwam die je als buitenspeler nodig hebt om te kunnen excelleren. De blessures en de bijbehorende vormdip die Neres dit seizoen ervaarde, was slechts het topje van de ijsberg. De Braziliaanse aanvaller lijkt na nieuwe geruchten over een buitenspeler zijn opties nu serieus te kunnen gaan overwegen. 

David Neres en Ajax

De komst van Neres naar Ajax was de eerste in een rij grote investeringen voor de Amsterdammers. Ajax haalde Neres weg bij São Paulo uit de Braziliaanse Serie A. Neres was in januari 2017 met een transfersom minimaal 12,5 miljoen euro en maximaal 22 miljoen euro een van de duurste aankopen van de afgelopen jaren. Dat de Amsterdammers zo’n grote transfersom betaalden voor een speler die nog maar acht duels in het eerste elftal van São Paulo, leek Ajax in het eerste half jaar van Neres in Amsterdam te blijven achtervolgen. De entree van Neres bij Ajax was alles behalve gelukkig: de Braziliaanse buitenspeler werd voorgesteld als iemand die de samba danste op de ritme van een wedstrijd, maar Neres struikelde al bij zijn eerste passen van zijn Ajax-dansjes in zijn eerste half jaar. 


Pas nadat Ajax oud-speler Wamberto bereid vond om Neres te begeleiden met het leven in Nederland, raakte zijn ontwikkeling in een stroomversnelling. Onder de vleugels van Wamberto, die bij Ajax nog altijd een grote status heeft door onder andere zijn buitenspeldoelpunt in de bekerfinale tegen FC Utrecht, groeide Neres langzaam naar het niveau toe waar het scoutingsteam en Marc Overmars naar zochten op het moment dat de Braziliaanse buitenspeler werd overgenomen van São Paulo.
Eén jaar na zijn komst lijkt Neres zich helemaal op zijn plek te voelen in Amsterdam. In een team met spelers zoals Dusan Tadic, Hakim Ziyech, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt toont Neres zich niet alleen een speler die gemakkelijk een doelpunt maakt en met zijn individuele actie een wedstrijd kan openbreken, maar vooral een aanvaller die naast een dribbelactie ook weer hoe hij een vloeiende combinatie moet op- én voortzetten. Met andere woorden: Ajax had de beloofde samba-aanvaller die het in de winterstop van 2017 aantrok een jaar later dan eindelijk binnen. 

Ajax-hoogtepunt

In het seizoen 2018-2019 was het dan het moment van Neres om de werkelijke reden van zijn komst te tonen. Neres was tijdens de Champions League-campagne die Ajax tot de drempel van de finale bracht van grote waarde voor de Amsterdammers. Spelers als Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en later ook Donny van de Beek en Hakim Ziyech hielden onder andere aan die optredens in de Champions League mooie transfers over. Neres bereikte een ander hoogtepunt: de buitenspeler werd voor het eerst opgeroepen voor de nationale ploeg van Brazilië. Inmiddels staat de teller op zeven optredens voor de Gele Kanaries


Tot nu toe bleek Neres ook niet in staat zijn niveau uit het seizoen 2018-2019 te halen. De Braziliaanse buitenspeler verloor in eerste instantie de concurrentiestrijd met Antony en raakte daarna ook nog eens geblesseerd aan zijn knie. Doordat het herstel en de nasleep van deze blessure lang duurde, lukte het de Braziliaan afgelopen jaar niet om dezelfde indruk te maken als in het seizoen daarvoor. En dat terwijl er ondertussen wel reden was om te geloven dat er kansen lagen op de flanken: Antony startte ijzersterk bij Ajax, maar kreeg daarna last van een vormdip. Neres kon daar echter niet van profiteren: de Braziliaan, die na het herstel van zijn knieblessure opnieuw geblesseerd raakte en vaak (te) korte invalbeurten kreeg om in zijn ritme te komen. 

Daardoor lijkt Neres al over zijn hoogtepunt heen bij Ajax. De Braziliaanse buitenspeler stond na zijn sterke optredens in de Champions League en zijn debuut bij Brazilië in de belangstelling van grote ploegen zoals Borussia Dortmund en zelfs Real Madrid zou interesse hebben gehad in de diensten van de vleugelflitser. Doordat Neres het afgelopen half jaar vooral in zijn ritme moest komen en in de beslissende fase van het seizoen zijn stempel niet zo nadrukkelijk kon drukken als in zijn eerdere seizoen in Amsterdam, lijkt ook de interesse in de buitenspeler wat naar de achtergrond geschoven te zijn. Ten minste, daar lijkt het op. 

Steven Berghuis

Dat Ajax zich ondanks het doorlopende contract van Neres (tot 2023, red.) zich alsnog bij Feyenoord heeft gemeld om Steven Berghuis over te nemen, zegt wel wat over het toekomstperspectief van de Braziliaan. Neres ligt nog een tijdje vast, maar de lengte van het contract is ook niet zo lang (twee jaar, red.) dat Ajax géén keuze hoeft te maken. Voor de Amsterdammers is het interessanter om Neres deze zomer te verkopen dan volgende zomer, omdat de Braziliaan dan nog een contract voor één jaar heeft en de transfersom dan sowieso al lager uitvalt – mochten de partijen geen overeenkomst sluiten over het verlengen van die verbintenis. 


Op het moment dat Berghuis daadwerkelijk naar Ajax vertrekt, kan er waarschijnlijk een streep door de contractverlening en zal Ajax het aansturen op een definitieve breuk met Neres. De Braziliaan maakte een grote ontwikkeling door en dat is ook te zien in de progressie in zijn marktwaarde: Neres haalt niet meer de 36 miljoen euro die hij vorig seizoen nog waard was, maar Ajax mag met een geschatte marktwaarde van 27 miljoen euro nog steeds een mooie winst tegemoet zien, mocht Neres daadwerkelijk vertrekken. 

In dat opzicht is het voor Ajax een nadeel dat Neres niet zo’n lekker seizoen draaide. Ten minste: Neres speelde wel 39 wedstrijden dit seizoen, hij kwam daar in ‘maar’ tot acht doelpunten en vijf assists. Of Neres dit seizoen de kans krijgt om zich opnieuw te bewijzen aan Ten Hag, is een vraag die vooral beantwoord wordt met de toekomstbeslissing van Berghuis. Op het moment dat Ajax een derde linksbenige rechtsbuiten aantrekt, dan kun je er vergif op innemen dat er interesse is in één van de andere buitenspelers. Aangezien het eerste seizoen van Antony veelbelovend was, lijkt zijn tijd in Amsterdam nog niet voorbij. Voor Ajax levert het waarschijnlijk alleen maar voordelen op: zelfs minus de vier miljoen euro die Berghuis moet kosten, maken de Amsterdammers nog steeds miljoenenwinst op Neres.

Door Bram Steenbeek

Wie zie jij liever in een Ajax-shirt?

  • David Neres
  • Steven Berghuis
  • Allebei wel
  • Allebei niet
5095+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:25
24+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
82+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
86+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
476+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
1944+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
749+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
170+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
72+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
115+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
625+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
148+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
630+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
756+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
479+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
51+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
164+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
39+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
533+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie