Hierom incasseert Ajax miljoenen voor mislukte aankoop

Foto: Hierom incasseert Ajax miljoenen voor mislukte aankoop

De voetbalwereld heeft zijn volledige focus op het Europees kampioenschap dat sinds deze weken aan de gang is, maar Ajax is alweer druk bezig met volgend seizoen. De Amsterdammers wonnen afgelopen jaren de eredivisie en KNVB Beker, maar weten als geen ander dat succes in het verleden geen garantie is voor de toekomst.



Directeur Marc Overmars hield de afgelopen weken met Erik ten Hag de selectie tegen het licht aan en kwam tot de conclusie dat een aantal selectiespelers volgend seizoen niet meer nodig zijn. Kjell Scherpen is een voorbeeld van een speler die Ajax liever kwijt dan rijk was en daarom besloot om hem naar Engeland te laten vertrekken. De doelverdediger maakte afgelopen seizoen een aantal beslissende fouten, waaronder in de thuiswedstrijd tegen AS Roma, waardoor Scherpen definitief niet goed genoeg is bevonden voor een basisplaats.

Dominik Kotarski kreeg nog minder kansen in het eerste team van Ajax. De 21-jarige keeper kwam in 2019 over van Dinamo Zagreb en moest in de toekomst de opvolger worden van André Onana, maar dat bleek voor hem te hoog gegrepen. Kotarski werkte voornamelijk zijn wedstrijden bij Jong Ajax af, waar hij geen grootse indruk maakte. Daardoor kreeg de sluitpost nauwelijks een mogelijkheid om zichzelf in Ajax 1 te bewijzen en gaat hij deze zomer door de achterdeur naar buiten om volgend seizoen zijn duels voor HNK Gorica af te werken.


Van de vertrekkende spelers speelde Lassina Traoré echter de meeste wedstrijden voor het Amsterdamse team. De krachtige aanvaller kwam in de winterstop van 2019 over van Ajax Cape Town en leek de club de komende jaren van het spitsenprobleem af te helpen. Niet alleen had hij het lichaam om aanspeelbaar te zijn en de bal goed bij zich te houden, ook liet hij in het tweede team van Ajax zien een doelpunt te kunnen maken. De overstap naar Ajax 1 leek daarom een kwestie van tijd, maar helaas voor Traoré bleek deze te groot te zijn.

Basisplaats Ajax



De aanvaller uit Burikina Faso had lange tijd een concurrent voor zich. Waar Dusan Tadic in het Champions League-jaar, waarin Ajax de halve finale van het miljardenbal bereikte, de vaste spits van de club was, waren in die periode Klaas Jan Huntelaar en Kasper Dolberg eveneens serieuze opties voor in het centrum van de aanval. Traoré kon daarom niets anders dan geduld hebben voor een kans in het eerste team. Hoewel hij anderhalf seizoen moest wachten om in beeld te komen, lukte het hem uiteindelijk wel om bij Ten Hag op te vallen.

Na het vertrek van Hakim Ziyech besloot Ten Hag  namelijk om Tadic aan de zijkant te positioneren, waardoor de plaats van centrumaanvaller plotseling open lag. Zakaria Labyad kreeg van Ten Hag in de voorbereiding op het seizoen 2020/2021 de kans om zichzelf in het basisteam te bewijzen en deed dit verdienstelijk, maar eenmaal begonnen aan de competitie bleek Labyad alsnog tekort te schieten om daadwerkelijk aanspraak te maken op een basisplaats. Het betekende dat Ten Hag tijdens de competitiewedstrijden verder moest zoeken naar de ideale spits.


Aangezien Traoré het bij Jong Ajax uitstekend bleef doen, besloot Ten Hag om de aanvaller voor de leeuwen te gooien en een kans te bieden in het eerste team. De Burkinees moest overduidelijk wennen aan zijn nieuwe rol binnen het team, maar begon vervolgens los te komen. Het lukte hem om in de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo maar liefst vijf doelpunten te maken voor zijn ploeg, waarmee hij een belangrijke bijdrage had in de 0-13 overwinning op de Limburgers. Het leek een opmaat naar een vaste basisplaats in het team. 

Reserverol

Na de verloren thuiswedstrijd tegen FC Twente in december raakte Traoré echter geblesseerd, waardoor hij tot eind januari niet meer inzetbaar was. De Amsterdammers presteerden aan het einde van 2020 wisselend. Daarom besloten Overmars en Ten Hag dat het verstandig was om een nieuwe spits aan de selectie toe te voegen. Beide mannen kwamen uit bij Sebastién Haller die Ten Hag nog goed kende uit zijn periode bij FC Utrecht. De Amsterdamse club haalde de centrumaanvaller voor meer dan 20 miljoen euro naar de Johan Cruijff Arena.

Vervolgens begon Ajax beter te draaien en kon het in de toppermaand januari behoorlijk tevreden zijn met een gelijkspel en vijf overwinningen. De ploeg van Ten Hag nam een behoorlijke voorsprong in de competitie en legde in deze maand de basis voor het kampioenschap dat het in het voorjaar zou vieren. Haller bleek ondertussen een uitstekend aanspeelpunt te zijn, waarmee Ajax eenvoudiger aan het voetballen kwam. De boomlange centrumspits bleek zowel kopsterk als technisch begaafd en daarmee goed te passen in het team.

Haller was echter niet de enige concurrent van Traoré, want ook Brian Brobbey diende zich aan. Het grote talent uit de jeugdopleiding deed het als invaller een aantal maal uitstekend en scoorde meerdere belangrijke doelpunten voor de Amsterdammers, waardoor Ajax tevreden kon zijn met de bezetting in de voorhoede. Het was echter slecht nieuws voor Traoré die op deze manier alleen nog maar in de met 5-0 gewonnen wedstrijd tegen ADO Den Haag in actie kwam. In de 36 minuten die hij mocht invallen, scoorde hij alleen geen doelpunt.

Toekomst



Voor Traoré was het een pluspunt dat Brobbey besloot om deze zomer naar RB Leipzig te gaan, maar het bleek niets te veranderen aan zijn situatie bij Ajax. De club vond dat de centrumspits niet goed genoeg was om mee te doen met het hoge niveau waarop de Amsterdammers voetbalden. Bovendien kon Ajax hem de komende jaren geen speelminuten garanderen, omdat de voorhoede met Haller in de punt van de aanval uitstekend draait. Het was voor Traoré de reden om een deurtje verder te kijken en Ajax vaarwel te zeggen.


De spits kwam twee jaar geleden nog voor een appel en een ei naar Amsterdam, maar het lukte Overmars alsnog om 10 miljoen euro voor de aanvaller, die voornamelijk op de bank zat, te krijgen. Sjachtar Donetsk toonde interesse in Traoré en leek een toekomst in hem te zien. Ook Traoré was enthousiast over een overstap naar Oekraïne, waardoor een deal snel was beklonken. Aankomende maand mag de aanvaller dan ook aansluiten bij zijn nieuwe club, waar hij alsnog hoopt door te breken op een hoog Europees niveau.

Hoewel het hem in de eredivisie niet lukte om een onuitwisbare indruk achter te laten, betekent het niet dat Traoré niet in Oekraïne kan slagen. De aanvaller kon nooit een gebrek aan inzet worden verweten en liet bovendien zien over de kwaliteiten te beschikken om in het elftal hard te werken en beslissend te zijn. Het is de komende jaren daarom afwachten hoe Traoré zich verder gaat ontwikkelen bij Sjachtar Donetsk. Ondanks weinig speelminuten in Ajax 1 vertrekt de aanvaller deze zomer door de voordeur uit Amsterdam.

Is het goed dat Ajax Lassina Traoré laat gaan?

  • Ja, hij is niet goed genoeg voor Ajax
  • Nee, hij verdiende nog een kans
1811+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
8+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
24+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
11+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
30+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
215+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
45+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
81+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
183+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
72+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
670+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
149+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
41+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
316+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
708+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
120+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
190+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
316+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
326+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie