EK-sprookje Denemarken duurt voort na comeback

Denemarken heeft zich maandagavond geplaatst voor de achtste finales van het EK. Na de hartstilstand van Christian Eriksen en twee nederlagen leek het toernooi al bijna voorbij, maar na de 1-4 overwinning op Rusland is de tweede plaats in Groep B alsnog een feit.

Denemarken wist dat het sowieso moest winnen om nog kans te maken op een EK-vervolg. Waar de formatie van bondscoach Kasper Hjulmand in de vorige wedstrijd tegen België (1-2 nederlaag) razendsnel toe wist te slaan, daar duurde het nu 38 minuten voordat de ban werd gebroken. Op fraaie wijze schoot Mikkel Damsgaard de bal achter doelman Matvey Safonov.

In de tweede helft ging Denemarken helemaal los. Yussuf Poulsen verdubbelde de Deense voorsprong na geklungel aan Russsiche zijde. De opponent kwam nog wel terug dankzij een strafschop van Artem Dzyuba, maar de bedrukte stemming in Kopenhagen duurde maar even. Andreas Christensen en Joakim Maehle beslisten het duel tussen de 79ste en 82ste minuut door de voorsprong naar 1-4 te tillen.

België helpt Denemarken door

Denemarken kreeg gelijktijdig goed nieuws vanuit Sint-Petersburg. De Scandinaviërs waren immers afhankelijk van het resultaat bij de ontmoeting tussen Finland en België, maar de ‘Rode Duivels’ vervulden de sportieve plicht door met 0-2 te winnen van de Finnen.

Lukás Hrádecky hield Finland lange tijd op de brilstand en had in de 65ste minuut de mazzel dat de treffer van Romelu Lukaku werd afgekeurd wegens buitenspel. In Denemarken kon er in de 74ste minuut alsnog worden gejuicht, aangezien oud-Ajacied Thomas Vermaelen een hoekschop via de uitblinkende Hrádecky in het doel werkte.

Even later besliste België de wedstrijd op Russische bodem. Lukaku maakte alsnog zijn doelpunt, waarmee hij de ploeg van zijn clubgenoot Eriksen naar de achtste finales brengt. Rusland sluit de groepsfase af als nummer drie en moet hopen dat het als nummer drie alsnog door mag.