Berghuis toont nieuw talent tijdens EK

Foto: Berghuis toont nieuw talent tijdens EK

Steven Berghuis leek het helemaal voor elkaar te hebben. De 29-jarige buitenspeler van Feyenoord had na een sterk seizoen in Rotterdam een basisplaats veroverd bij het Nederlands elftal. Een tactische wijziging van Frank de Boer zorgde ervoor dat Berghuis op het tweede plan eindigde. Daardoor speelde de aanvoerder nog niet, maar toonde hij toch zijn talent. 

Steven Berghuis beleeft met het Nederlands elftal niet het toernooi waar hij van droomde. De 29-jarige buitenspeler zette de afgelopen jaren alles opzij om een plek in de EK-selectie van de bondscoach af te dwingen. Dat lukte Berghuis uiteindelijk onder leiding van Frank de Boer. In de laatste wedstrijden voor de voorbereiding op het EK werd Berghuis steevast als rechtsbuiten opgesteld door de voormalig trainer van onder andere Ajax, Crystal Palace en Atalanta United. De bondscoach had voor het begin van het Europees kampioenschap een vervelende boodschap voor Berghuis, die tijdens het Europese eindtoernooi zijn naam wilde vestigen in Europa en een mooie transfer klaarspelen. Ondanks dat Berghuis (tot nu toe) niet in actie kwam tijdens dit EK, toont de aanvoerder van Feyenoord zijn grote klasse dit toernooi. 

Steven Berghuis en het Nederlands elftal

Wie de afgelopen jaren naar Steven Berghuis bij Feyenoord keek, zag een speler die winnen voorop stelt en met niets anders genoegen neemt. De 29-jarige buitenspeler stapte eerst op huurbasis over van Watford naar Feyenoord en maakte in dat seizoen net zoveel indruk als de jaren die Berghuis als contractspeler van Feyenoord in de Eredivisie speelde. De rechtsbuiten groeide uit tot aanvoerder van de club en was dit seizoen met 21 doelpunten en 16 assists in 41 wedstrijden (over alle competities) opnieuw van grote waarde. 


Na die hoofdrol in de Eredivisie van afgelopen seizoen kon de bondscoach niet meer om hem heen. In eerste instantie leek De Boer daar ook gehoor aan te geven: de laatste interlands voor de oefencampagne naar het EK stond de linkspoot op zijn favoriete positie als rechtsbuiten en zorgde hij met zijn tomeloze inzet, techniek en spelinzicht dat Oranje het gif in de aanvallen gaf die ervoor zorgen dat e tegenstander gaat wankelen. Op het moment dat De Boer bekend maakte dat hij het Nederlands elftal tijdens het EK in een andere formatie wilde laten spelen, moest als een mokerslag zijn geweest voor Berghuis. 

De Feyenoorder is de enige aanvaller in de selectie die vrijwel nooit in de as heeft gespeeld – en aangezien Oranje zonder buitenspelers aantreedt, is dat wel een vereiste voor speeltijd. Je zou bijna zeggen dat Berghuis alléén bij de selectie zit om een mogelijkheid te hebben om over te schakelen naar een ander systeem: geen 1-4-3-3, maar 1-5-2-3. Dat laatste systeem is door het tweemans middenveld nóg offensiever dan 1-4-3-3. Met andere woorden: De Boer zal alleen een beroep doen op Berghuis op het moment dat de nood hoog is en Oranje móét aanvallen. 

Nieuw gezicht van Berghuis

Het is natuurlijk niet het scenario waar Berghuis op hoopte. De aanvaller dacht zijn sterke spel uit het Feyenoord-seizoen door te kunnen trekken naar het Europese eindtoernooi en op het EK zich in de kijker te spelen bij nóg mooiere clubs dan Wolfsburg en PSV. In veel opzichten boort bondscoach De Boer Berghuis die mogelijkheid door zijn neus. Feyenoord bekerde niet verder in de Europa League na de winterstop dus dit EK was voor Berghuis hét podium om zijn kwaliteiten aan de rest van de wereld te laten zien. Dat deed hij natuurlijk al in de Eredivisie, maar de laatste jaren blijkt een overstap vanuit onze vaderlandse competitie naar een topleague vaak geen rooskleurig toekomstbeeld te schetsen. 


Toch toont Berghuis zich dit EK van zijn beste kant. De aanvoerder van Feyenoord staat bekend om zijn uitgesproken mening en goudeerlijke analyses na een wedstrijd, waarin hij zichzelf en zijn teamgenoten niet spaart. Die eerlijkheid siert de buitenspeler, maar zorgt op hetzelfde moment er ook voor dat de Berghuis te boek staat als een speler die soms moeilijk te handelen is. Afgelopen seizoen leken de akkefietjes rondom de buitenspeler niet op één hand te tellen, maar wist de winnaarsmentaliteit van Berghuis er ook voor te zorgen dat de Rotterdammers vaak over een dood punt geholpen werden door hun aanvoerder. 

Tijdens dit EK is de rol van Berghuis veel beperkter dan bij Feyenoord. Berghuis weet dat hij bij Oranje op het tweede plan is beland en lijkt die keuze van de bondscoach ook te accepteren. Berghuis zeurt niet. Berghuis klaagt niet. Berghuis traint alleen hard om ervoor te zorgen dat de linkspoot er klaar voor is op het moment dat De Boer wél een beroep op hem doet. Daardoor zien we niet alleen de vedette Berghuis, de man die de last van het team op zijn schouders neemt en het maximale eist van zichzelf én de andere tien man in het veld. Dit EK zien we een Berghuis die zich zonder mokken wegcijfert voor het teambelang en zich nog steeds uit de naad werkt op de training. Niet omdat hij kansen ruikt om in de basis te staan of als invaller in het veld te komen, maar vooral om de beoogde basisspelers zo scherp mogelijk aan het volgende EK-duel te laten beginnen. 

Speler van het EK

De aandacht bij Oranje gaat (logischerwijs) uit naar Denzel Dumfries, Memphis Depay en Frenkie de Jong. Achter die eerste elf namen staan echter spelers zoals Berghuis, die vooral op de trainingen ervoor moeten zorgen dat de beoogde basis zo goed mogelijk aan die wedstrijd begint. Helemaal voor een speler als Berghuis is dat, helemaal gezien de situatie waar de Feyenoord-buitenspeler vóór het EK in zat bij Oranje, een mentale tik. Dat Berghuis hier zo op reageert, verdient daarom meer dan een buiging. 


Het lijkt erop dat De Boer zijn beweegredenen goed heeft uitgelegd aan de buitenspeler dat er geen onrust is ontstaan nadat Berghuis buiten de basis viel. Zelfs na twee volledige wedstrijden op de bank zie je hem nog steeds lachend over de training van Oranje lopen, alsof hij de volgende wedstrijd ‘gewoon’ in de basis staat. Dan heb je tijdens de wedstrijd niet de impact die je naar een grote club leidt, maar toon je alle scouts in de wereld dat je wel degelijk een teamplayer bent.

Verdient Berghuis een kans tijdens dit EK?

  • Ja, maar niet in de basis
  • Ja, maar niet in dit systeem
  • Nee, teambelang voorop
  • Nee, niet goed genoeg
1413+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:45
17+
Kaplan spreekt zich uit over Ajax-toekomst
11:30
15+
Heracles bindt drietal, Bakboord vertrekt
11:16
45+
‘Doemscenario dreigt voor Wilfred Genee’
10:50
287+
‘PSV trekt de knip voor peperduur tweetal’
10:35
116+
Benaderde Ajax Pascal Jansen al? “Met Slot ook gedaan”
10:20
45+
Toch EK voor Ajacied? “Zit in mijn achterhoofd”
10:02
99+
‘Schokkend: Hélène Hendriks en Noa Vahle gemanipuleerd’
09:44
525+
‘Bliksemtoptransfer lonkt voor Diant Ramaj’
09:28
144+
Ramaj deelt sneer uit aan Steijn: “Je ziet het…”
09:13
73+
Selecteren Wijnaldum ‘discutabel’: “Keuze voor het geld”
08:59
166+
‘Veronica Offside-slappeling door het stof’
08:40
144+
Derksen ziet maar één speler die leuk is voor de camera: ‘Veerman en Bergwijn niet’
08:25
567+
‘Transferbeleid Ajax op de schop’
08:10
672+
Van der Meijde en Sneijder halen uit: “Arrogant, bloedirritant”
07:52
1194+
‘Vandaag Inside-rel krijgt staartje’
07:35
43+
Sierhuis schittert: “Nog niet de polonaise lopen”
07:20
840+
‘Ajax gaat voor oude bekende’
23:42
135+
Uitgefloten Taylor: “Ajax-supporters altijd achter me”
23:30
237+
Gullit wijzigt Van Dijk-opinie: “Meer vraag ik niet”
23:25
565+
Antony verklaart wederopstanding bij United
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie