Italië wint ook derde EK-duel, Turkije roemloos naar huis

Italië heeft ook de derde groepswedstrijd op het EK in winst omgezet. Ondertussen werd Turkije in Groep A definitief uitgeschakeld door toedoen van Zwitserland.

Italië – Wales 1-0

Na overwinningen op Turkije en Zwitserland was Italië al zeker van een plek in de achtste finales. Bondscoach Roberto Mancini besloot daarom een aantal spelers rust te geven, maar zijn ploeg maakte desalniettemin een gemotiveerde indruk. Waar de eerste mogelijkheden niet in een voorsprong resulteerden, daar was het uiteindelijk Matteo Pessina die uit een vrije trap van Marco Verratti de 1-0 maakte.

In de tweede helft lukte het Wales, uitgezonderd een kans voor Gareth Bale, niet om Italië een écht lastige avond te bezorgen. Dat was deels te wijten aan Ethan Ampadu, die na een overtreding op Federico Bernadeschi de eerste directe rode kaart van dit EK incasseerde. Italië had na rust de voorsprong kunnen verdubbelen, maar doelman Danny Ward en de paal stonden een treffer in de weg.

Zwitserland – Turkije 3-1

Turkije verloor de eerste twee EK-wedstrijden en moest dus sowieso winnen om nog een kans te maken om als één van de beste nummers drie te eindigen, maar dat zat er zondag niet in. Zwitserland bleek een maatje te groot.

Doelman Yann Sommer werd in de eerste helft meermaals belaagd door spelers van Turkije, maar keer op keer hield hij zijn doel schoon. In de zesde minuut was Haris Seferovic wel meteen trefzeker voor de Zwitsers. Via Xherdan Shaqiri liep die ploeg zelfs uit naar 2-0.

In de tweede helft vergat Zwitserland het duel te beslissen. Zo faalde Shaqiri oog in oog met doelman Ugurcan Cakir, maar uiteindelijk maakte hij alsnog het derde Zwitserse doelpunt van de avond. Irfan Kahveci zorgde tussendoor nog wel voor de 2-1. Granit Xhaka raakte zelfs nog de paal voor Zwitserland.

Zwitserland sluit de groepsfase af als nummer drie, achter Wales. De Zwitsers zitten daarmee in de wachtkamer.