Droomclub geeft Leeuw van Oranje vleugels

Foto: Droomclub geeft Leeuw van Oranje vleugels

Memphis Depay kende een week met twee gezichten. De aanvaller wist in de eerste twee EK-duels van Oranje nog niet zijn stempel te drukken, maar rondde deze week wel zijn langverwachte transfer naar FC Barcelona af. Nu zijn toekomst duidelijk is, kan zijn focus volledig op het Nederlands elftal. En dat kan de kersverse aanwinst van FC Barcelona vleugels geven. 

Memphis Depay wist aan het begin van het afgelopen seizoen al dat hem een openbaring stond te wachten. Memphis heeft nooit gelogen over zijn toekomst: ooit eindigde hij in de basis van één van Europa’s eliteclubs. Die mindset had hij al toen hij als jonge PSV’er de Eredivisie bestormde met zijn flitsende acties en verwoestende schot. Daar schreef hij de eerste verzen van zijn versie van 50 Cents ‘Hate It Or Love It’, klanken die nog steeds doorklinken op het moment dat het aan voetbaltalkshowtafels over de 27-jarige aanvaller gaat. Woorden die Depay weinig laten te raken. Er is maar één woord dat Memphis leidt. 

Memphis Depay, FC Barcelona en het Nederlands elftal 

De 27-jarige aanvaller had zijn club Olympique Lyon al laten weten dat hij zijn contract niet zou verlengen, kreeg ondanks dat aangekondigde afscheid alsnog de aanvoerdersband om de arm geschoven en leidde zijn club met 20 doelpunten en 12 assists in de Ligue 1 naar een vierde plaats, dat recht geeft op Europees voetbal. Het was de ideale aanloop naar het podium waar de Leeuw van Oranje wilde brullen als nooit tevoren, maar tot nu toe is het nog niet het EK van Memphis Depay. Dat Barcelona ondertussen bezig was om de laatste plooien van de transfervrije overgang van de Oranje-aanvaller glad te strijken, kan daar een relatie mee hebben. 


De flirt tussen FC Barcelona en Memphis was al een jaar gaande. Nadat Ronald Koeman het Nederlands elftal verruilde voor de hoofdtrainersstoel in het Camp Nou-stadion werd de naam van Memphis meteen in verband gebracht met FC Barcelona. In de zomer was er al een akkoord tussen Depay en FC Barcelona, maar kwamen de clubs er wegens de financiële huishouding in Catalonië niet uit. Ook in de winterstop waren er veel geruchten over een tussentijdse overstap, maar op dat moment leken er andere machten een overgang tegen te houden. 

Tegen het einde van 2020 en in de eerste maanden van 2021 was er een bestuurlijke crisis bij FC Barcelona. Josep Maria Bartomeu stapte na een onrustige periode op bij de Spaanse topclub. Het interim-bestuur moest er vooral voor zorgen dat de club het hoofd financieel boven water hield – en daar pasten geen transferuitgaven bij. Op het moment dat Joan Laporta de presidentsverkiezingen won en de touwtjes op Camp Nou in handen kreeg, moest Koeman zijn pleidooi voor de komst van Memphis opnieuw houden. 

Laporta had andere prioriteiten: de voorzitter beloofde dat hij contract van Lionel Messi zou verlengen. Om zeker te zijn van de handtekening van de legendarische Argentijnse aanvaller werd de komst van landgenoot en vriend Sergio Agüero prioriteit gegeven door Laporta. Daarnaast werd ook de komst van Manchester City-verdediger Eric Garcia eerder afgerond. De gesprekken over de belangrijkste wensen van Koeman, die naast Depay ook Wijnaldum wilde binden, werden als laatste afgerond. 

Wijnaldum-drama

Bondscoach Frank de Boer was op voorhand nog stellig over het afronden van transfers tijdens het EK. Dat ging niet gebeuren. De prioriteit bij het afronden van de transfers van de Oranje-internationals lag bij FC Barcelona bij Georginio Wijnaldum. De 30-jarige middenvelder was naar eigen zeggen al vier weken in onderhandeling met de Catalanen toen Paris Saint-Germain zich met een veel betere aanbieding meldde. Uiteindelijk koos Wijnaldum voor een dienstverband in Parijs, rondde zijn transfer vanuit het Oranje-kamp af en liet Koeman met lege handen achter. 


Het zou zomaar kunnen dat FC Barcelona dit geen tweede keer wilde laten gebeuren. Memphis liet vóór het toernooi weten dat hij zijn toekomstbeslissing pas na het EK wilde nemen. Afgelopen week kwam echter naar buiten dat Memphis opnieuw “nagenoeg” akkoord was over een dienstverband bij FC Barcelona. Dat werd door zowel de speler zelf als Koeman bevestigd. Oranje had inmiddels het eerste EK-duel gewonnen, Memphis maakte een aantal goede acties en wellicht voelden de Catalanen een nieuwe Wijnaldum-bui aankomen. Anders is de tegenstelling tussen Memphis’ eerdere uitspraken – beslissing over toekomst ná EK – en het afronden van de transfer tijdens diezelfde eindronde werd, lastig te verklaren. 

Tussen ‘bijna rond’ en een officieel statement dat een transfer is afgerond, zit nog een weg van veel punten op de i. Zo lang die handtekening niet is gezet, blijft er een bepaalde onzekerheid die bij een creatieve speler zoals Memphis kunnen doorklinken in zijn spel. Op het moment dat zo’n speler niet vrij in zijn hoofd is en daardoor niet volledig zijn gevoel kan volgen in het veld, kan hij niet dat beetje extra brengen dat Oranje-fans en -kenners wel elke wedstrijd van hem verwachten. 

Leeuw met vleugels

Nu FC Barcelona met het vastleggen van Memphis een nieuw Wijnaldum-scenario heeft voorkomen, kan de volledige focus van de spits op Oranje. Dat Memphis nu bij zijn droomclub zit, kan hem vleugels geven. Niet dat Memphis vroeger van alléén FC Barcelona droomde, de Catalanen zijn nu vooral de club waar Ronald Koeman aan het roer staan en de klik die Koeman en Memphis ontdekten bij Oranje wil Memphis verder uitbouwen bij Barcelona. Dat de Nederlander een tweejarig contract tekende (tot zijn 29e, red.) laat ook zien dat Memphis zijn toekomst deels aan het eenjarige contract van Koeman verbindt. 


Dat is echter nu niet het belangrijkste. Zeker niet voor Oranje. Daarvoor geldt: op het moment dat Memphis vrij is in zijn hoofd, is hij van het veld van God los. Dan gaat hij voor de openbaring zorgen die we allemaal verwachten op het moment dat hij de bal krijgt. Dan is hij niet alleen de Leeuw van Oranje, de man die verdedigingen oprolt alsof het boekrollen zijn. Dan krijgt Memphis vleugels en is er niemand die hem stoppen kan.

Gaat Memphis beter spelen nu zijn transfer is afgerond?

  • Ik denk het wel
  • Ik denk het niet
209+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie