Pröpper maakt meteen slachtoffer bij PSV

Foto: Pröpper maakt meteen slachtoffer bij PSV

Davy Pröpper staat volgens het Eindhovens Dagblad voor een hereniging met PSV. Er ligt inmiddels een persoonlijk akkoord tussen de Nederlander en de Eindhovenaren en verwacht wordt dat ook de onderhandelingen met Brighton geen problemen opleveren. Met de komst van Pröpper krijgt het ‘nieuwe’ centrale middenveld van PSV vorm. Dat gaat echter niet zonder slachtoffer(s).

Davy Pröpper en PSV gaan naar alle waarschijnlijkheid een tweede huwelijk met elkaar aan. De 29-jarige middenvelder van Brighton Hove & Albion is niet langer de dragende kracht die hij was bij de Premier League-club en mag, ondanks een doorlopend contract tot 2023, vertrekken bij de Engelsen. Lang heeft de voormalig speler van Vitesse en PSV niet op een interessante aanbieding hoeven te wachten: het nieuws dat Pröpper mocht vertrekken bij Brighton was nog niet bekend of PSV had de gesprekken met de voormalig spelverdeler op het Eindhovense middenveld al opgestart. Mét resultaat, blijkt een aantal weken later. 

Davy Pröpper en PSV

Met de aankomende transfer van Pröpper naar PSV komt er een einde aan vier seizoenen Premier League-voetbal voor de middenvelder. De 29-jarige Arnhemmer begon zijn voetballoopbaan in de gezamenlijke jeugdopleiding van AGOVV (inmiddels failliet, red.) en Vitesse. In de zomerstop van 2009 sloot de middenvelder aan bij het eerste elftal van Vitesse, waar hij met onder andere Marco van Ginkel samenspeelde. 

Pröpper en Van Ginkel bleken voor Vitesse goeie cashcows. De maatjes werden door Chelsea (Van Ginkel, red.) en PSV (Pröpper) uit elkaar gehaald. Voor Pröpper zorgde dat meteen voor een nieuwe boost van zijn voetballoopbaan. Als middenvelder van PSV groeide de spelmaker uit tot international van Oranje, waar hij tot nu toe 17 wedstrijden voor speelde. Dat niet alleen: door zijn sterke spel op het Eindhovense middenveld, dat met onder andere Andrés Guardado voor lange tijd de Eredivisie domineerde, leverde Pröpper ook de nodige buitenlandse interesse op. 


Uiteindelijk bleek Brighton & Hove Albion bereidt om dertien miljoen euro over te maken naar Eindhoven. Pröpper vertrok na 89 wedstrijden, 22 doelpunten en 20 assists richting de Premier League. In de eerste seizoenen bij Brighton trok Pröpper deze lijn door, maar in het afgelopen seizoen kwam er een tegenvaller voor de middenvelder. De oud-PSV’er raakte geblesseerd en speelde afgelopen seizoen zijn eerste wedstrijd pas in december. Het veroveren van een basisplaats werd daarna een utopie, waardoor Pröpper vorig jaar slechts elf wedstrijden in alle competities speelde en moest hij het overwegend doen met (korte) invalbeurten. 

De Eindhovenaren roken daardoor hun kans en startten de onderhandelingsgesprekken op. Inmiddels ligt er een persoonlijk akkoord met tussen PSV en Pröpper op tafel volgens het Eindhovens Dagblad. De krant verwacht ook dat er snel witte rook te zien zal zijn na onderhandelingen tussen PSV en Brighton, waardoor PSV het gat dat Adrian Fein (teruggekeerd naar FC Bayern München, red.) achterliet weer opgevuld is. 

Positie Pröpper bij PSV

Met de naderende komst van Pröpper en de definitieve (transfervrij) overstap van Marco van Ginkel krijgt het PSV-middenveld een ander karakter dan dat we vorig seizoen zagen. De Eindhovenaren kregen vaak het verwijt dat het vanuit de as weinig kon creëren en de opbouw eigenlijk alleen maar door centrale verdediger Olivier Boscaglli verzorgd werd. Op het moment dat de Fransman (noodgedwongen) naar het middenveld opschoof en één van de twee posities meer als een spelmaker voor de defensie invulde dan een klassieke bal veroverende middenvelder, liep de doorstroom van de verdediging naar de aanval ook een stuk vloeiender, waardoor Schmidt na bijna één jaar overtuigd raakte dat spelen met twee brekers op het middenveld in de Eredivisie niet de juiste route naar succes is. 


Waar Van Ginkel nog als ‘halve nummer tien’ in het systeem van Schmidt kan spelen, lijkt Pröpper gehaald te worden als defensieve middenvelder. De 29-jarige middenvelder heeft zich bij PSV al bewezen op die positie, dus de Eindhovenaren weten wat ze kunnen verwachten. Met de komst van Pröpper kan Schmidt (eindelijk) een defensief middenveld opstellen waar de spelers elkaars kwaliteiten aanvullen. Dat betekent dus ook dat de transfer van Pröpper waarschijnlijk ook één slachtoffer zal maken; het lijkt er niet op dat PSV een miljoenenbedrag neertelt voor een reservespeler.  

Slachtoffer Pröpper 

Ondanks dat Rosario en Sangaré veel dezelfde kwaliteiten hebben, was er toch sprake van een duidelijke rolverdeling tussen de twee middenvelders. De intenties van Schmidt dit seizoen laten wel zien dat de Duitser het liefste een speler op zijn middenveld heeft staan die ook offensief van waarde is. Tijdens het afgelopen jaar was Sangaré vaak het slot op de deur voor de verdediging die ervoor moest zorgen dat de offensieve speelstijl van de Eindhovenaren niet eindigde in veel counters tegen – zoals in de voorbereiding van vorig seizoen aan het licht kwam. 

Desalniettemin moeten Sangaré en Rosario het vooral van hun (lucht)duelkracht en defensieve ingrepen hebben. Als je kijkt naar het aantal kansen per negentig minuten, dan stond de van een langdurige blessure teruggekeerde Van Ginkel (1,1 kans per negentig minuten) er beter voor dan Sangaré (1 kans per negentig minuten) en Rosario (0,9 kansen per negentig minuten). Ter vergelijking: in zijn laatste jaar als PSV-speler was Pröpper goed voor 2,5 kans per negentig minuten. Met andere woorden: de middenvelder van Brighton was in zijn eentje goed meer ( per negentig minuten gemiddelde) gecreëerde kansen van de huidige middenvelders van PSV. 


Daardoor lijkt het wel duidelijk dat één van de twee ‘brekers’ op het middenveld plaats moet maken. Op het moment dat je naar de samenstelling van het PSV-middenveld van vorig seizoen kijkt, lijkt Rosario het belangrijkste slachtoffer te worden van de aanstaande transfer van Pröpper. Dat PSV ook Van Ginkel voor de komende twee jaar onder contract heeft staan, voorspelt ook niet veel positiefs voor het perspectief van de Nederlandse verdedigende middenvelder. 

Sangare kostte PSV vorig seizoen negen miljoen euro en de club hoopt de Ivoriaans international met winst door te verkopen. PSV betaalde nog geen 200.000 euro aan Almere City voor Rosario en de middenvelder ontwikkelde zich sinds zijn entree in Eindhoven (2016) de afgelopen vijf jaar stromachtig. Als er één moment is om goede zaken te doen voor PSV, dan is dat deze zomer wel. Rosario greep vorig seizoen bij tijd en wijlen zijn kansen om zijn kunsten aan de buitenwereld te zien. Of hij ook genoeg heeft laten zien om zijn plek bij PSV te behouden – of een mooie transfer naar het buitenland te maken – zal de tijd moeten leren. Het perspectief voor Rosario is er door de (naderende) komst van Pröpper echter niet rooskleuriger op geworden bij PSV.

Wie wordt het slachtoffer van de komst van Pröpper?

  • Marco van Ginkel
  • Ibrahim Sangaré
  • Pablo Rosario
  • Pröpper komt niet in basis
1787+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
18+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
8+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
39+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
544+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
141+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
273+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
329+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
296+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
33+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
108+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
27+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
415+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
106+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
640+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
243+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
12+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
623+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
393+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1453+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie