Dumfries dendert via Oranje naar droomtransfer

Foto: Dumfries dendert via Oranje naar droomtransfer

Denzel Dumfries haalde zijn eerste twee EK-wedstrijden meteen net zo vaak de Man of the Match-trofee op. De rechtsback van PSV is met twee doelpunten en een versierde penalty van groot belang voor het Nederlands elftal. Zijn prestaties op het EK vallen ook bij grote buitenlandse teams op. Maar of hij daar nu heel blij mee moet zijn, is een tweede. 

Denzel Dumfries heeft er niet lang over hoeven doen om zijn naam op het Europees kampioenschap te vestigen. De rechtervleugelverdediger van het Nederlands elftal begon de oefencampagne aan het EK op een voor hem nieuwe positie, maar zonder rechteraanvaller / halve nummer tien voor zich, kan de rechtsachter van PSV als geen ander ‘stieren’ langs de zijlijn. En met effect, zo bleek zowel in de wedstrijden tegen Oekraïne als tegen Oostenrijk. In het openingsduel van het EK nam Dumfries de winnende treffer voor zijn rekening (3-2) en tegen de Oostenrijkers versierde de rechtervleugelverdediger in de eerste helft een penalty, die werd gemaakt door Memphis Depay, om vervolgens zelf voor de 2-0 eindstand op het scorebord te zorgen. 

Denzel Dumfries

Dumfries zit er lekker in dit EK en dat komt hem op het eerste gezicht ook goed uit. De 25-jarige rechtsback klom via Sparta en sc Heerenveen op naar PSV en wil graag nóg een stap zetten. Dumfries heeft nog een contract tot de zomer van 2022 en zoals bekend heeft de aanvoerder van PSV al laten weten dat hij aankomende zomer graag de stap naar een buitenlandse competitie wil maken. 


Door zijn prestaties op het Europees kampioenschap raakt een transfer mogelijk in een stroomversnelling. Clubs zoals Manchester United, Bayern München, Internazionale en Everton werden de afgelopen dagen aan de rechtsback gelinkt. Misschien dat één van de clubs Dumfries voor het EK al op de scoutingslijsten had staan. Dat is ook de reden dat Dumfries piekt op het slechtst mogelijke meetmoment als voetballer – maar voor je bankrekening is het wel lekker. 

Toch gunt iedereen Dumfries een transfer naar Old Trafford. De man is gezegend met longen waarmee je een marathon zou kunnen sprinten, een mentaliteit waar je motivatieboeken over kunt schrijven, maar aan de bal is de PSV’er zo druistig als zijn armen tijdens een over langs de rechterflank. Dat komt vooral omdat Dumfries pas zeven jaar geleden de overstap van de amateurs van Barendrecht naar Sparta Rotterdam. Via het tweede elftal kwam de rechtsback uiteindelijk een jaar later in het eerste elftal terecht. Na twee jaar op Het Kasteel zag sc Heerenveen genoeg reden om 750.000 euro voor de rechtsback neer te tellen. Na één jaar in het Abe Lenstra Stadion bleek dat een goede investering voor de Friezen: PSV telde 5,5 miljoen euro neer om de energieke rechtsachter naar Eindhoven te halen. 

Nederlands elftal

Na enkele maanden in het PSV-shirt kwam voor Dumfries de eerste uitnodiging voor het Nederlands elftal. Ronald Koeman liet de rechtsback in oktober 2018 debuteren voor het Nederlands elftal en inmiddels heeft de rechtsback 21 interlands achter zijn naam staat, waarin hij tot nu toe twee (EK-)doelpunten maakte. In zijn interlandperiode was Dumfries tot nu toe verwikkeld in een concurrentiestrijd met Hans Hateboer, maar de verdediger van Atalanta Bergamo haalde de EK-selectie van Frank de Boer niet. Tijdens dit EK lijken Joël Veltman (Brighton), Jurrien Timber (Ajax) en Quincy Promes (Spartak Moskou) de andere spelers die als rechtervleugelverdediger kunnen spelen. 


Inderdaad: allemaal spelers die van nature geen rechter(vleugel)verdediger zijn. Daardoor krijgt Dumfries ook het vertrouwen en dat lijkt hem dus in de eerste wedstrijden van het EK goed te doen. Het wordt voor de vleugelverdediger een mooie test als Nederland een topland treft. Dumfries was in dertig Eredivisie-wedstrijden dit seizoen goed voor twee doelpunten en zes assists (0,26 beslissende acties per wedstrijd). Op internationaal niveau (Europa League) was die offensieve inbreng al minder met één goal en één assist in zes wedstrijden (0,17 beslissende acties per wedstrijd). 

Je hebt die statistieken echter niet eens nodig om vast te stellen dat Dumfries boven zichzelf uitstijgt op het EK. De sfeer rondom Oranje is mede door de optredens van de rechtsback nog nooit zo positief geweest sinds Frank de Boer de leiding overnam van de naar FC Barcelona vertrokken Ronald Koeman. Desalniettemin zijn overwinningen op tegenstanders als Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië niet de wedstrijden waar je jezelf op topniveau kunt onderscheiden. Op het moment dat Dumfries zijn goede vorm dan door kan zetten, kan er nog een interessante situatie ontstaan rondom de Oranje-uitblinker. 

Toernooipieken

In deze situatie is vaak de verkopende club de grote winnaar is, maar de speler veel minder vaak. Natuurlijk zijn er succesverhalen, James Rodriguez blonk met Colombia uit op het WK 2014 en maakte voor 75 miljoen euro een transfer van AS Monaco naar Real Madrid. In Nederland stonden de jeugdspelers die het EK onder 21 wonnen ook plots in de belangstelling van grote teams. Talenten als Marceo Rigters (Blackburn Rovers) en Royston Drenthe (Real Madrid) verdienden op dat toernooi een mooie overstap naar het buitenland. 


Na de piek op het toernooi volgt er vaak bij de nieuwe club een diep dal. Toernooipieken zijn als vakantieliefdes: op het moment dat je weer met twee voeten op bekende grond staat, is het toch anders. Op het moment dat Dumfries blijft pieken dit toernooi, dan ligt er in de eerste plaats voor PSV iets moois in het verschiet. Helemaal wanneer er meerdere clubs op de handtekening van de Oranje-uitblinker strijden, kunnen de Eindhovenaren een mooie winst tegemoet zien. Volgens La Gazzetta Dello Sport willen clubs nu al tussen de twintig en dertig miljoen euro neerleggen om de rechtsback los te weken uit Eindhoven. 

Desalniettemin is de kans groot dat Dumfries zich niet gek laat maken door de aandacht rondom zijn persoon. Eén blik op de carrière van de rechtsback leert dat de inmiddels 25-jarige international weet hoe hij zich stapsgewijs richting een nieuw niveau moet spelen. De Oranje-selectie heeft met spelers als Steven Berghuis en Davy Klaassen spelers in huis die weten dat top in de Eredivisie niet altijd betekent dat je ook goed genoeg bent voor een grote competitie. Voor Dumfries liggen de beste jaren van zijn voetballoopbaan voor zich. Dat is niet een periode die je op de bank wil vertoeven, welke bedrag op je bankrekening daar ook tegenover staat. Kijk je naar de weg der geleiding die Dumfries de afgelopen tien jaar aflegde, dan zal de PSV’er zich dat waarschijnlijk ook beseffen. Als 25-jarige speler kun je nog steeds zeggen: die échte top komt later nog. 

Voor welke club moet Dumfries kiezen?

  • Bayern München
  • Everton
  • Internazionale
667+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:30
2+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
20+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
135+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
69+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
89+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
327+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
34+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
78+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
23+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
76+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
75+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
44+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
175+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
36+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
120+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:40
9603+
‘Publiekslieveling spotgoedkoop naar Ajax’
15:12
1504+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
1489+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
127+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
1393+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie