Depay en Weghorst zorgen voor probleem bij Nederlands elftal

Foto: Depay en Weghorst zorgen voor probleem bij Nederlands elftal

Memphis Depay en Wout Weghorst stonden opnieuw in de spits bij Oranje. Het Nederlands elftal lukte het in een onderling duel met Oostenrijk ervoor te zorgen dat de achtste finale van het EK werd gehaald. De 2-0 overwinning maakte Oranje ook groepswinnaar, waardoor het (waarschijnlijk) een gunstige tegenstander loot. Ondanks de positieve start, heeft De Boer nog flink wat werk te verzetten om ook na de wedstrijd tegen Noord-Macedonië indruk te blijven maken op het Europees kampioenschap. 

Door Bram Steenbeek

Het lukte het Nederlands elftal, ondanks de lage verwachtingen voorafgaand aan het EK, zich binnen twee wedstrijden te plaatsen voor de volgende ronde van het Europese eindtoernooi. De mannen van bondscoach Frank de Boer zorgden er met een spectaculaire openingswedstrijd tegen Oekraïne (3-2, red.) dat de Oranje-koorts binnen negentig minuten naar een nieuw hoogtepunt steeg. De ogenschijnlijk gemakkelijke overwinning op Oostenrijk (2-0) gooide nog wat olie op het Oranje-vuurtje, helemaal nu de wedstrijd tegen Noord-Macedonië een formaliteit is. De volgende ronde én de groepswinst zijn binnen voor Nederland, en dat allerbest denkbare scenario kan (opnieuw) Nederlands ondergang worden. 

Memphis Depay & Wout Weghorst bij het Nederlands elftal 

Het werd opnieuw de wedstrijd van twee Oranje-internationals: Denzel Dumfries leidde de strafschop in waarmee Memphis Depay het Nederlands elftal op voorsprong zette en zorgde in de tweede helft met zijn tweede doelpunt van het toernooi voor de 2-0 eindstand. Frenkie de Jong had zijn wondersloffen weer aangetrokken en dribbelde vooral in de openingsfase van de wedstrijd als een jong hert door de voetbalheide. Nadat de Oostenrijkers op het middenveld een aantal tactische veranderingen doorvoerden, werd dat spel van Oranje opeens ontregeld. Dat kwam vooral omdat in grote delen van het veld het Oranje niet lukte om, zoals in de openingsfase wel kon gebeuren, De Jong vrij te spelen mét ruimte voor zich. Dat lag voor een deel aan het gekozen speelsysteem van de Oostenrijkers, die ook in een 1-5-3-2-systeem opereerden en waardoor de ruimtes sowieso al beperkt(er) zijn dan wanneer je tegen een andere formatie start. Dat had echter ook een voordeel voor Oranje: er bestonden vanaf minuut één duidelijke koppeltjes, waardoor een tegenaanval inzetten moeilijk zou worden voor de Oostenrijkers. Desalniettemin lukte het de uitploeg alsnog om een aantal keer gevaarlijk uit te breken. De oorzaak van dat gevolg (counter tegen) ligt echter niet in de defensie of op het middenveld, maar in de aanval. 

Zoals veel aanvallen in de verdediging beginnen, zo starten de meeste verdedigende acties op het moment dat je als aanvaller de bal verliest. Tegen Oostenrijk gebeurde dat nogal vaak: Wout Weghorst had met 59% passingspercentage de minst succesvolle passes van Oranje. Memphis scoorde daarin hoger (73%), maar presteerde daarmee alsnog onder het teamgemiddelde (79%). Toch is het pijnlijk voor Oranje om vast te stellen dat gemiddeld 44% van de passes van de basiselftalaanvallers van Oranje tegen Oostenrijk naar de verkeerde kleur gingen. Dat bleek tegen Oostenrijk nog geen probleem, maar kan in een latere fase van het toernooi voor een groot Oranje-probleem zorgen. 

Spitsen in groepsfase EK 2020

Tegen Oostenrijk kwamen de aanvallen van Oranje voor een groot deel niet van de grond. Dat kwam door het balverlies van de Oranje-spitsen in de eerste fase van de opbouw. De twee spitsen van het Nederlands elftal laten zich in een zone van tien tot twintig meter over de middellijn terugzakken om aangespeeld te worden, de bal terug te kaatsen en zo het spel naar één van de zijkanten of via het centrum voort te zetten. Tegen Oostenrijk ging het daar al vaak mis: Memphis anticipeerde niet op de acties van Weghorst, die op zijn beurt slordig in de passing was en zich moeilijk vrij kon bewegen tussen de drie centrale verdedigers, een wingback én een verdedigende middenvelder. Voor Memphis, die in zijn passing wel secuurder was dan Weghorst maar geen geslaagde actie maakte tegen Oostenrijk, gold eigenlijk hetzelfde. Daardoor krijg je het volgende op balaanrakingen gebaseerde positiemap van de Oranje-spitsen tegen Oostenrijk. Posities Memphis en Weghorst tegen Oostenrijk (bron: WhoScored)

Wat je ziet is dat het grootste gedeelte van het balbezit van de Oranje-spitsen in de eerste zone van de opbouw is. Het grote, groene vlak aan de linkerkant zijn de meeste balaanrakingen van Memphis, het kleinere bolletje in het centrum zijn de meeste balaanrakingen van Weghorst. Kijk je naar de balaanrakingen van Memphis en Weghorst in de wedstrijd tegen Oekraïne, dan zie je een ander profiel - en ook de reden waarom daar het aanvalsspel wél van de grond af kwam.Posities Memphis en Weghorst tegen Oekraïne (bron: WhoScored)

De belangrijkste reden van het verschil in balbezitposities van Weghorst en Memphis is terug te leiden naar de eerste fase van de opbouw. Gemiddeld gezien passten Weghorst (81%) en Memphis (85%) veel beter in de wedstrijd tegen Oekraïne dan tegen Oostenrijk. Op het moment dat de bal van de spitsen in de eerste fase van de opbouw goed is, kunnen de Oranje-aanvallers verder lopen en vaker de tweede fase van de aanval (rondom de zestien) in balbezit komen. Lijden de spitsen zoals tegen Oostenrijk veel balverlies in die fase, dan kom je als spits ook veel minder in die positie – en je krijgt een tegenaanval om de oren na het balverlies rond de middellijn. 

Donyell Malen

Dat het grootste gedeelte van de 17 miljoen bondscoaches in ons land riepen om Donyell Malen in plaats van Weghorst is daar een logisch vervolg van. De spits van PSV had niet lang nodig om een impact te hebben tegen Oostenrijk met een assist op Dumfries, waardoor je snel geneigd bent te zeggen dat Malen een betere optie is dan Weghorst in de punt van de aanval. Nog voordat het EK begon, kon je al voorspellen dat Malen in de groepsfase meer dynamiek in de Oranje-aanval kon brengen. De prestaties van Malen in de wedstrijd tegen Oostenrijk geven echter een vertekend beeld. 

Malen kwam in het veld op het moment dat Oostenrijk jacht maakte op de gelijkmaker en dus (veel) meer ruimte weggaf in vergelijking met het begin van de wedstrijd. Op het moment dat je met twee dezelfde types (Malen – Memphis) voorin speelt, en dus overwegend over de grond moet combineren, krijgt Malen de kans niet om zo’n diepgaande loopactie te maken zoals de PSV’er dat deed voordat hij zijn assist op Dumfries gaf. Sterker nog: op het moment dat je Malen in de eerste helft in de eerste fase van de Oranje-opbouw zou aanspelen, had hij meteen drie tegenstanders in zijn nek, geen ruimte om zich eruit te dribbelen én is hij ook op fysiek vlak in het nadeel. Met andere woorden: in die fase van de wedstrijd heb je nu eenmaal meer aan een fysiek sterke spits dan een snelle dribbelaar – die er al staat. Daarom kiest De Boer er ook voor om Malen achter de hand te houden voor als de ruimtes wél achter de verdediging ontstaan en zal Weghorst (of Luuk de Jong) tegen mindere ploegen altijd in de basis starten. Spitsenprobleem 

Dat is natuurlijk wel op voorbehoud dat Weghorst en Memphis hun niveau uit het eerste groepsduel tegen Oekraïne snel weer oppikken. Sterker nog: dat is noodzakelijk op het moment dat je verder in het toernooi komt en sterkere tegenstanders treft. Hoewel de spelers van Oostenrijk over het algemeen in de (sub)top van de Bundesliga spelen, lukte het de ploeg niet om het doel van Maarten Stekelenburg hevig onder vuur te nemen – wat weer een plusje is voor de driemansdefensie van De Boer. Veel van die dreigingen van Oostenrijk hadden dus voorkomen kunnen worden op het moment dat Weghorst en Memphis hun aanvalsspel zorgvuldiger invullen op het moment dat ze in de eerste fase van de opbouw de bal krijgen én door beter op elkaars bewegingen te anticiperen zodat er een wisselwerking ontstaat in plaats van twee mannen in de punt van de aanval. 

Op het moment dat je tegen (met alle respect) Oostenrijk en Oekraïne deze fouten maakt, worden ze dus niet meteen afgestraft. Stuit je in de achtste finale (of later in het toernooi) op toplanden zoals Duitsland, Portugal of Frankrijk en het positiespel van de spitsen is nog steeds niet op orde, dan kun je er gif op innemen dat deze toplanden wel weten hoe ze om moeten gaan met een omschakelmoment vanaf het middenveld.

POLL: Heb jij nog vertrouwen in het duo Weghorst - Depay?

Vandaag 26 Juli 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Malen kiest voor sluiproute naar Europese top </strong>

Malen kiest voor sluiproute naar Europese top

Donyell Malen staat op het punt om PSV te verruilen voor Borussia Dortmund. De 22-jarige aanvaller ...

197
<strong>PSV-ziekte Ihattaren legt bom onder Nederlands voetbal</strong>

PSV-ziekte Ihattaren legt bom onder Nederlands voetbal

Een nieuw voetbalseizoen in de Eredivisie is niet begonnen zonder een kersverse Mohamed ...

2461
<strong>Antony schudt droomclubs weer wakker </strong>

Antony schudt droomclubs weer wakker

Ajax wilde Antony eigenlijk niet naar de Olympische Spelen laten gaan. De 21-jarige buitenspeler ...

1547
<strong>Feyenoord heeft droomdefensie bijna compleet </strong>

Feyenoord heeft droomdefensie bijna compleet

Feyenoord staat op het punt om de transfer van Gernot Trauner af te ronden. De 29-jarige ...

1746
'Luuk de Jong tekent voorlopig niet bij PSV'

'Luuk de Jong tekent voorlopig niet bij PSV'

PSV staat op het punt om Donyell Malen officieel aan Borussia Dortmund te verkopen. De naam van Luuk ...

17
'Koeman-banneling levert geld in om weg te komen'

'Koeman-banneling levert geld in om weg te komen'

FC Barcelona moet dringend spelers van de loonlijst schrappen om de juiste samenstelling van de ...

30
Stuivenberg verkiest Arsenal-werk boven Wales

Stuivenberg verkiest Arsenal-werk boven Wales

Albert Stuivenberg keert niet meer terug bij de nationale ploeg van Wales. De Nederlander gaat zich ...

8
Ronaldinho spreekt Messi-wens uit: "Niemand"

Ronaldinho spreekt Messi-wens uit: "Niemand"

Ronaldinho hoopt dat Lionel Messi ook de komende jaren het shirt van FC Barcelona draagt. Sinds 1 ...

60
'Utrecht speelt in op drie uitgaande transfers'

'Utrecht speelt in op drie uitgaande transfers'

FC Utrecht verwacht deze zomer afscheid te nemen van Gyrano Kerk. De interesse van Anderlecht lijkt ...

93
Fabrizio Romano heeft Bergwijn-nieuws voor Ajax

Fabrizio Romano heeft Bergwijn-nieuws voor Ajax

Ajax overweegt Edson Álvarez te verkopen aan Stade Rennes en met dat geld Steven Bergwijn terug te ...

364
'Juventus heeft duidelijk nieuws voor Ronaldo'

'Juventus heeft duidelijk nieuws voor Ronaldo'

Cristiano Ronaldo lijkt zijn toekomstplan al te kennen. De 36-jarige Portugees zou zijn laatste ...

63
'PSG zorgt voor grote paniek bij Feyenoord'

'PSG zorgt voor grote paniek bij Feyenoord'

Paris Saint-Germain dreigt voor grote paniek te zorgen bij Feyenoord. De Franse topclub is namelijk ...

304
'Bayern dropt gigantische Antony-hint'

'Bayern dropt gigantische Antony-hint'

Vertrekt Antony al na één seizoen bij Ajax? Een snelle overstap werd onwaarschijnlijk genoemd, ...

290
'Ihattaren heeft nieuws voor PSV én Ajax'

'Ihattaren heeft nieuws voor PSV én Ajax'

De toekomst van Mohamed Ihattaren lijkt niet in Eindhoven te liggen, maar ook niet in Amsterdam. ...

1109
"De ratio won het van de emotie bij Berghuis"

"De ratio won het van de emotie bij Berghuis"

Deze zomer maakte Steven Berghuis de pikante overstap van Feyenoord naar Ajax. De aanvaller kiest ...

329
Van de Beek is terug: "Welcome back, lads"

Van de Beek is terug: "Welcome back, lads"

Door een vervelende blessure moest Donny van de Beek het EK met Oranje laten schieten. Inmiddels is ...

196
'Liverpool klopt na mislopen Malen tóch aan bij PSV'

'Liverpool klopt na mislopen Malen tóch aan bij PSV'

Donyell Malen gaat vandaag of morgen gepresenteerd worden bij Borussia Dortmund, ondanks sluimerende ...

632
Bosz gaat gelijk door het stof in Lyon en zegt 'sorry'

Bosz gaat gelijk door het stof in Lyon en zegt 'sorry'

Peter Bosz is deze zomer aan zijn periode bij Olympique Lyon begonnen. Vlekkeloos gaat het nog niet, ...

213
'Oud Barça-spits met CL-ervaring op weg naar Eredivisie'

'Oud Barça-spits met CL-ervaring op weg naar Eredivisie'

In 2019 scoorde hij nog namens Eibar in La Liga tegen Real Madrid, en daarvoor doorliep hij ...

150

Gisteren 25 Juli 2021

Eerste nederlaag voor Bosz met Lyon

Eerste nederlaag voor Bosz met Lyon

Peter Bosz heeft zijn eerste nederlaag als trainer van Olympique Lyon te pakken. In het Estádio ...

195
CIDI pleit voor dubbele straf na Berghuis-hetze

CIDI pleit voor dubbele straf na Berghuis-hetze

De directie van Feyenoord is in een open brief van CIDI opgeroepen om actie te ondernemen tegen het ...

308
'Bayern trekt keiharde Zirkzee-conclusie'

'Bayern trekt keiharde Zirkzee-conclusie'

Joshua Zirkzee heeft een groot probleem na de oefenwedstrijden tegen 1. FC Köln en Ajax. De ...

599
Ramselaar trekt aan de bel: "Dit jaar écht"

Ramselaar trekt aan de bel: "Dit jaar écht"

Bart Ramselaar is middenvelder van beroep, maar mocht dit weekend opdraven vanaf de linkerflank. ...

224
'Rosario persoonlijk rond, PSV wijst miljoenen af'

'Rosario persoonlijk rond, PSV wijst miljoenen af'

Pablo Rosario lijkt op weg naar de uitgang bij PSV. De middenvelder is persoonlijk al rond met OGC ...

731
Jahanbakhsh-dilemma: "Misschien wel helemaal niet"

Jahanbakhsh-dilemma: "Misschien wel helemaal niet"

Feyenoord moet donderdagavond de volgende voorronde van de Conference League zien te bereiken ten ...

486
Fernando Torres keert terug naar 'huis'

Fernando Torres keert terug naar 'huis'

Fernando Torres keert deze zomer terug bij Atlético Madrid. De 37-jarige oud-spits is aangesteld ...

121
'Denzel Dumfries heeft nieuwe club bepaald'

'Denzel Dumfries heeft nieuwe club bepaald'

Denzel Dumfries hoopt PSV deze zomer te verruilen voor de Italiaanse kampioen Internazionale. ...

750
Slot legt uit: "Zou het ultiem dom vinden"

Slot legt uit: "Zou het ultiem dom vinden"

Arne Slot stelde zondagmiddag grotendeels hetzelfde elftal op tegen PAOK Saloniki, maar liet Wouter ...

279
'Grote ontwikkeling in transfer Varane'

'Grote ontwikkeling in transfer Varane'

Raphaël Varane lijkt definitief naar Manchester United te verhuizen. Volgens Franse media zijn er ...

114
Slot bevestigt aankoop: "Hij is gelijk inzetbaar"

Slot bevestigt aankoop: "Hij is gelijk inzetbaar"

Feyenoord staat op het punt om zich te versterken met LASK Linz-verdediger Gernot Trauner. Trainer ...

369
Feyenoord-supporters zorgen voor nieuwe 'Ajax-rel'

Feyenoord-supporters zorgen voor nieuwe 'Ajax-rel'

De Feyenoord-aanhang is wéér in opspraak geraakt. Op social media circuleren beelden van ...

3123
'Inktzwart scenario dreigt voor ADO Den Haag'

'Inktzwart scenario dreigt voor ADO Den Haag'

De gemeente Den Haag heeft besloten om het noodlijdende ADO Den Haag tegemoet te komen middels een ...

385
Slot reageert: "Helemaal niet aan de orde"

Slot reageert: "Helemaal niet aan de orde"

Arne Slot verklaarde na de Europese uitwedstrijd tegen FC Drita (0-0) dat de 'selectie nog niet op ...

235
'Gigantische ontwikkeling rond André Onana'

'Gigantische ontwikkeling rond André Onana'

De toekomst van André Onana lijkt vast te staan. Volgens <i>France Football</i> ligt er nog maar ...

995