Kluivert moet oppassen voor Bergwijn-scenario

Foto: Kluivert moet oppassen voor Bergwijn-scenario

Justin Kluivert hoopte deze zomer mee te mogen met het Nederlands elftal, maar de buitenspeler kwam niet tot de voorlopige selectie van Oranje. Het laat de droom van Kluivert echter niet uit elkaar spatten, want de zoon van Patrick Kluivert heeft alweer zijn focus verlegd naar het volgende toernooi: het wereldkampioenschap in Qatar. Daarbij moet Kluivert alleen eerst presteren bij zijn club.

Het was vooralsnog amper rustig in de loopbaan van Kluivert. De aanvaller kreeg veel aandacht in de Nederlandse media toen hij vanuit de jeugdopleiding van Ajax doorschoof naar het eerste team. Met een bekende vader was het verwachtingspatroon bij de supporters zeer hoog te noemen. Kluivert liet in zijn eerste duels al zien over de Amsterdamse lef te beschikken om zijn tegenstander te passeren en daarmee risico in zijn spel te leggen. Het kreeg veel sympathie bij de fans op de tribunes, die dat jarenlang bij de Ajax-spelers misten.

Tot een basisplaats leidde het echter niet. Kluivert bleek zeker in de Eredivisie uitstekend mee te kunnen met het niveau van het eerste team, maar hoofdtrainer Peter Bosz gaf Amin Younes de voorkeur boven hem. Het talent moest daarom veelal genoegen nemen met een plaats op de reservebank en rustig afwachten op invalbeurten. Met zijn explosiviteit en durf profiteerde Ajax dan vrijwel altijd van het inbrengen van Kluivert. De Nederlander zorgde tijdens meerdere duels voor het beslissende moment van de wedstrijd.


Zijn beste wedstrijd voor Ajax speelde Kluivert in november 2017, toen Roda JC in de Johan Cruijff Arena op bezoek kwam. De Amsterdammers kwamen na 32 minuten op een achterstand, maar wisten deze mede dankzij Kluivert razendsnel om te draaien naar een voorsprong. De vleugelaanvaller leek vrijwel te vliegen over het veld en passeerde zijn tegenstanders alsof het niets was. Dat Ajax uiteindelijk met een 5-1 overwinning naar huis ging en Kluivert driemaal het net wist te vinden, was daarom een logisch gevolg van de wedstrijd.

Overstap AS Roma

De Amsterdamse club bereikte in hetzelfde seizoen de finale van de Europa League en was daarom voornemens om de sterke lijn door te trekken. Hoewel Bosz bij de vereniging vertrok en naar Borussia Dortmund verkaste, bleef het grootste gedeelte van de spelersgroep in Amsterdam spelen. Met Hakim Ziyech, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Donny van de Beek en André Onana in de gelederen leek er voldoende rek in de selectie te zitten. Marc Overmars overtuigde Kluivert eveneens om bij Ajax te blijven, maar trok na het seizoen 2017/2018 aan het kortste einde.

AS Roma meldde zich in de zomer van 2018 en deed er veel aan om Kluivert naar Italië te halen. De buitenspeler was gevleid door de interesse en overlegde met zijn vader, die zijn zoon op zijn beurt adviseerde om minimaal nog een seizoen bij Ajax te blijven. De centrumspits maakte zelf in de jaren ’90 mee hoe moeilijk het is om in het buitenland te slagen en leek zijn zoon te behoeden voor een verkeerde beslissing in zijn loopbaan. Het gaf zijn zoon echter de vrijheid om zelf een beslissing te maken en dat bleek een andere dan hij kreeg geadviseerd.


Kluivert besloot dat hij de mogelijkheid om naar AS Roma te gaan niet kon laten schieten en liet Overmars weten bij Ajax te zullen vertrekken. Ajax probeerde de speler eerst nogmaals te overtuigen om dezelfde beslissing als zijn leeftijdsgenoten te maken, maar had op een gegeven moment door dat er niets meer te halen viel. Daarom besloot de directeur voetbalzaken om met de Italiaanse topclub te onderhandelen en sleepte hij uiteindelijk ruim 17 miljoen euro uit de transfer. Het was een uitstekend bedrag voor een speler die pas anderhalf jaar in het eerste team speelde.

Italiaanse competitie

AS Roma beloofde Kluivert dat hij een serieuze kans kreeg in het eerste team van de club, maar in de voorbereiding merkte de aanvaller al hoe het is om in het topvoetbal te spelen. De Nederlandse International kreeg te maken met meerdere concurrenten op dezelfde positie en was niet opgewassen tegen die teamgenoten. Het betekende dat Kluivert al snel een vaste reservespeler was en moest hopen op blessures of schorsingen in het team. Dat gebeurde amper, waardoor hij het vooral moest hebben van de invalbeurten.

De situatie zat de ontwikkeling van Kluivert overduidelijk in de weg. Waar de voorhoedespeler in Amsterdam nog vrij in zijn hoofd was en zonder te twijfelen een passeeractie naar voren maakte, durfde hij in Italië weinig risico in zijn spel te leggen. Kluivert raakte ondertussen steeds verder van zijn oude niveau vandaan en besloot om in 2020 een verhuurperiode bij RB Leipzig aan te gaan. De Bundesliga bleek beter bij Kluivert te passen, terwijl de Duitsers eveneens positief gestemd waren over de optredens van Kluivert.

“Als een jonge speler mij zou vragen: waar moet ik heengaan? Italië of Duitsland? Dan zou ik altijd de Bundesliga adviseren”, vertelde Kluivert, die aankomende zomer weer terugkeert naar Italië, afgelopen week aan Voetbal International. “Er wordt gewoon meer gevoetbald. Het is aanvallender, verrassender. In Italië is het vooral heel tactisch. Je krijgt heel veel opdrachten mee, het is heel defensief. Dat maakt het moeilijker om te voetballen. In Duitsland kan ik me beter uitten, mijn kwaliteiten laten zien.”

Uitgestippelde toekomst

Kluivert staat een belangrijke zomer te wachten voor het verdere verloop van zijn loopbaan. De Nederlander wil in 2022 graag mee met het Nederlands elftal naar het WK in Qatar, maar moet dan wel in vorm zijn om een belangrijk rol te spelen bij Oranje. De aanvaller moet daarom volgend seizoen bij een club spelen waar hij veel speelminuten opdoet en een heel seizoen kan laten zien wat hij waard is. Anders lijkt hem hetzelfde scenario als Steven Bergwijn boven zijn hoofd te hangen: niet worden opgenomen in de definitieve selectie van Oranje.


De makkelijkste oplossing voor Kluivert is om aan te sluiten bij de spelersgroep van AS Roma. Met José Mourinho hebben de Italianen een nieuwe trainer in huis gehaald die de club richting het kampioenschap moet leiden. Het betekent voor Kluivert nieuwe kansen op een basisplaats bij AS Roma, maar de kans lijkt niet groot dat dit daadwerkelijk gebeurt. Olympique Marseille zou Kluivert naar verluidt uit de brand willen helpen door hem over te nemen, maar de Fransen lijken bij de Nederlander achter het net te vissen.

Diverse media stellen dat Kluivert aast op een langer verblijft bij RB Leipzig. Met Brian Brobbey als zijn nieuwe teamgenoot kan hij in Duitsland opnieuw voor het kampioenschap spelen, terwijl hij eveneens weet hoe de club in elkaar zit. Het lijkt voor Kluivert de kans te vergroten om in aanmerking te komen voor het Nederlands elftal, al heeft hij bij Oranje ook concurrentie van enkele talentvolle buitenspelers. Kluivert maakt het zichzelf zeker niet eenvoudig in zijn carrière, maar lef en durf kan je hem niet ontzeggen.

Waarvoor moet Justin Kluivert kiezen?

  • AS Roma
  • RB Leipzig
  • Olympique Marseille
  • Een andere club
229+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie