Ajax dreigt droomtransfer mis te lopen

Foto: Ajax dreigt droomtransfer mis te lopen

Ajax nam nog geen jaar geleden afscheid van Donny van de Beek. De Nederlandse middenvelder verruilde zijn vertrouwde Amsterdam voor een avontuur bij Manchester United. Ondanks een hoge transfersom en een langdurig contract, leverde het eerste jaar van Donny bij United vooral geruchten over een terugkeer naar Amsterdam op. 

Dat Donny van de Beek niet het gelukkigste jaar uit zijn loopbaan meemaakte, lijkt het understatement van het seizoen. De 24-jarige middenvelder maakte voor een kleine veertig miljoen euro de overstap van de Johan Cruijff ArenA naar het Theatre of Dreams van Manchester United, maar tot nu toe heeft Van de Beek alleen nog maar kunnen fantaseren over een glansrol op Old Trafford. En hoe gek dat ook klinkt: dat loopt precies volgens planning. 

Donny van de Beek en Manchester United

Van de Beek tekende bij zijn aankomst afgelopen zomer een contract dat hem de komende vier jaar nog speler van Manchester United maakt. De blonde middenvelder, die tijdens de voorbereiding op het afgelopen seizoen bij Ajax zijn vertrekwens kenbaar maakte, leek voor een lange tijd op weg naar Real Madrid. Er was een akkoord tussen de clubs en ook Van de Beek had zijn fiat gegeven voor een contract in het Estadio Santiago Bernabeu. Praktisch gezien hoefde alleen de contracten nog getekend te worden en Van de Beek had zijn gewenste transfer naar Real Madrid te pakken, maar op het laatste moment besloot Zinedine Zidane, die het destijds nog te zeggen had bij Real Madrid, een streep te zetten door de overgang. 


Daar had de interesse van de Fransman in landgenoot Paul Pogba alles mee te maken. De superster van Manchester United heeft een haat-liefde-verhouding met Manchester United en is ook in zijn tweede periode op Old Trafford niet altijd helemaal happy. Het leidde al tot geruchten over een terugkeer bij Juventus, een transfer naar Barcelona en zo stond Pogba dus ook op de verlanglijst van Real Madrid. Met het oog op het mogelijke vertrek van de Franse superster was het voor United handig om een speler met vergelijkbare kwaliteiten alvast achter de hand te hebben, waardoor Van de Beek na het mislopen van een transfer naar Real Madrid alsnog zijn gedroomde overgang naar de Europese top kreeg. 

Van de Beek wist van te voren al dat het een lastig verhaal werd om een basisplek bij United te veroveren. Desalniettemin ging de oud-Ajacied er vanuit dat hij minimaal één keer per week in de basis zou starten. Door de blakende vorm van aanvallende middenvelder Bruno Fernandes, de aanwezigheid van Pogba en de keuze van Ole Gunnar Solskjaer om het middenveld in het loop van het seizoen defensiever in te steken, zorgden ervoor dat Van de Beek het in zijn eerste jaar vooral als invaller aan zijn 36 wedstrijden begon. 

Contractsituatie Van de Beek

De geringe minuten die Van de Beek in zijn eerste seizoen maakte, zorgde voor een constante stroom aan geruchten over de tevredenheid van de middenvelder. Van de Beek zou zich na een paar weken al ongelukkig gevoeld hebben bij Manchester United en dat leidde in de eerste seizoenshelft al over geruchten over een tijdelijke terugkeer van Van de Beek naar Amsterdam. In de winterstop bleek al dat Ajax daar (voorlopig) geen interesse in had en ook United wilde niet meewerken aan een (tijdelijk) vertrek van de middenvelder. 


Er zit namelijk ook nog een ‘voordeel’ aan de situatie van Van de Beek. Sterker nog: je zou kunnen stellen dat de middenvelder ‘gewoon’ op schema ligt. De oud-Ajacied tekende bij aankomst een vijfjarig contract op Old Trafford. Daarmee laat de club zien dat de middenvelder eerder voor de toekomst een meerwaarde is dan voor de korte termijn. In Nederland wordt een 23-jarige speler zoals Van de Beek al gezien als een volwaardige basisspeler, in Engeland ben je op die leeftijd nog een talent. Over het algemeen spelen voetballers tussen hun 26e en 29e levensjaar hun beste voetbal en afgaande op het contract van Van de Beek, vallen zijn beste jaren binnen de laatste seizoenen van zijn huidige verbintenis. 

Vanuit dat perspectief speelde Van de Beek niet ‘maar’ 36 wedstrijden, maar ‘liefst’ zoveel potten. De komst van Van de Beek kan echter niet los gezien worden van het mogelijke vertrek van Pogba. De Fransman heeft nog een contract tot 2022 en United heeft een optie om deze verbintenis te verlengen tot 2023. Mocht United de Franse ster dit of volgend seizoen verkopen – of Pogba moet transfervrij de deur uitlopen – dan kun je al beter iemand in je selectie hebben die meer dan een jaar bij de club speelt en gewend is aan het Engelse spel, zoals Van de Beek na zijn eerste seizoen, dan dat je een nieuwe middenvelder haalt die nog aan het gewenningsproces in de Premier League moet beginnen. 

Toekomst Van de Beek

Desalniettemin zou Ajax volgens The Sun een maandje geleden alsnog geprobeerd hebben de gesprekken over een terugkeer van Van de Beek op te starten. Manchester United gaf echter aan dat een (tijdelijk) vertrek van de middenvelder onbespreekbaar is. Van de Beek zou onlangs een gesprek hebben gehad met manager Solskjaer en de Noorse manager heeft in dat onderonsje (opnieuw) zijn vertrouwen in de middenvelder uitgesproken. Ondanks zijn weinige basisplaatsen van dit seizoen en het feit dat hij gemiddeld een half uurtje per wedstrijd speelde, ziet United dus nog wel degelijk toekomst in de middenvelder. 


Niet alleen een gedroomde terugkeertransfer naar Ajax lijkt daarmee van de baan. Manchester United ziet het ook niet zitten om Van de Beek een jaar ervaring op te laten doen in de Premier League: volgens Engelse media deed Arsenal deze week een navraag naar zijn beschikbaarheid voor volgend seizoen. The Gunners kregen hetzelfde antwoord als Ajax een maand eerder daarvoor, waardoor het erop lijkt dat Van de Beek zich opnieuw op kan maken voor een seizoen op Old Trafford. 

Het wordt daarom interessant om te zien of Solskjaer zijn woord houdt. Op het moment dat de Noorse manager echter vertrouwen in Van de Beek heeft, en de Nederlander in zijn tweede seizoen richting zijn Ajax-niveau groeit in de Premier League, dan zullen er waarschijnlijk ook meer speelminuten in het verschiet liggen dan het afgelopen voetbaljaar. Op het moment dat Pogba zijn contract verlengt met meerdere jaren – en dus niet verkocht wordt door United – dan kan daar wellicht nog verandering in komen. Aan de andere kant: het is meer dan logisch dat United wel twee keer nadenkt voordat het een back-upspeler met de kwaliteiten van Van de Beek uitzwaait. Dat besef lijkt in ieder geval aanwezig in Manchester.

Zie jij Donny van de Beek nog slagen bij United?

  • Ja, denk het wel
  • Nee, denk het niet
  • Alleen als Pogba vertrekt
  • Alleen als Fernandes vertrekt
1810+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie