Oostenrijk gaat Nederlands elftal probleem opleveren

Foto: Oostenrijk gaat Nederlands elftal probleem opleveren

Het Nederlands elftal boekte met de hakken over de sloot een overwinning op Oekraïne in het eerste duel op het EK 2020. De Oranje-mannen boekten daarmee het resultaat waarvoor ze kwamen, maar in de volgende wedstrijd tegen Noord-Macedonië zal Oranje uit een ander vaatje moeten tappen. 

De wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Oekraïne op het EK2020 (3-2 winst Oranje, red.) was vooral voor de neutrale toeschouwer een feestje. De manschappen van Frank de Boer hadden overwegend het veldoverwicht, maar konden dit in de eerste helft niet omzetten in doelpunten. Uiteindelijk zorgde rake ballen van Georginio Wijnaldum, Wout Weghorst en Denzel Dumfries ervoor dat Oranje uiteindelijk de drie punten wel konden verwelkomen. Ondanks de belangrijke eerste overwinning op het Europees kampioenschap, zal De Boer ook een aantal dingen gezien hebben die hem minder bevielen. 

Nederland – Oekraïne, EK 2020

Ondanks de herhaaldelijke verzoeken van de zeventien miljoen andere bondscoaches, besloot Frank de Boer ‘gewoon’ vast te houden aan de ingezette route met het Nederlands elftal. Het 1-5-3-2-systeem waar Van Gaal van bewees dat het effect had op een eindtoernooi, zorgt zeven jaar later nog steeds voor dezelfde discussie. Ook voor, tijdens en na de wedstrijd bleven analisten zoals Pierre van Hooijdonk zich verbazen over het feit dat Oranje geen 1-4-3-3-speelt, en dat dit systeem de heilige graal is richting dominant voetbal. Het Nederlands elftal bewees in grote gedeelte van de wedstrijd het ongelijk van de voormalig vrijetrappenspecialist van onder andere Feyenoord en Fenerbahçe. Oranje trof in Oekraïne een tegenstander die in het begin van de wedstrijd druk wilde zetten, maar later er toch voor koos om het punt te verdedigen in plaats van voor een stuntoverwinning te gaan. Daarmee ontstond er een situatie die in een 1-4-3-3-systeem ook al naar voren kwam. Op het moment dat Nederland tegen een tegenstander speelt die zich ver laat inzakken, wordt het gedwongen tot flankenspel en daar liggen op dit moment niet de grootste kwaliteiten van dit Nederlands elftal. Deze liggen met spelers zoals Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay in de gelederen in het centrum. 

Met andere woorden: Oranje heeft niet alleen achterin een mannetje extra nodig, dat geldt ook voor de tweede spits in het centrum van de aanval. Daardoor heb je een extra afspeelmogelijkheid in het centrum staan, een waar de andere spits en aanvallend ingestelde middenvelder(s) gebruik van kunnen maken door aan te sluiten en/of een korte combinatie aan te gaan door het centrum. Op het moment dat daar de ruimte niet ligt, kun je altijd afwijken naar de flanken, waar vooral Denzel Dumfries tegen Oekraïne een hoofdrol vertolkte door, zoals Wijnaldum dat treffend verwoordde, negentig minuten lang te ‘stieren’ langs de rechterflank.

Gemiste kansen

Door het extra mannetje op in het centrum van de aanval was het toch mogelijk voor Oranje om via korte combinaties door het centrum door te breken. Dat leverde in de eerste helft een aantal grote mogelijkheden op, maar tot een doelpunt leidde het niet. Het baltempo dat Oranje hanteerde op het moment dat het door het centrum wilde aanvallen, was vaak niet hoog genoeg om de goed georganiseerde verdediging van Oekraïne helemaal uit elkaar te spelen. Lukte dat wel, dan was Oranje met de laatste pass of in de afronding niet nauwkeurig genoeg, waardoor er veel mogelijkheden al strandden voordat het echte kansen konden worden.Als alternatief op die centrale aanvallen zocht Nederland daarom steeds vaker de flanken. Soms werden de wingbacks, vooral Dumfries, bereikt via kort combinatiespel, een andere keer werd de bal vanuit het middenveld geopend naar de flank om zo ruimte te creëren. Op het moment dat één van de twee backs van Oranje in balbezit kwam en de achterlijn haalde, stonden de Oekraïners zo opgesteld dat het terugleggen van de bal schier onmogelijk werd. Op het moment dát het Dumfries of Van Aanholt op de achterlijn lukte om een medespeler in de vijandige zestien te vinden, stuitten de Oranje-aanvallers op een bos van Oekraïense benen die zich zonder problemen met ziel en zaligheid voor een bal gooiden. 

De mensen die Oostenrijk – Noord-Macedonië hebben gezien, weten dat dit tegen beide ploegen een probleem kan worden. De beste elf spelers van Oostenrijk spelen allemaal in grote competities en met twee absolute sterspelers, David Alaba en Marcel Sabitzer, kan dat nog wel eens een open wedstrijd worden aankomende donderdag. Het venijn van deze groep zit voor Oranje echter in de staart: op papier mag Noord-Macedonië dan wel de zwakste tegenstander zijn, Oostenrijk had desalniettemin genoeg moeite om de debutant op het EK over de knie te krijgen. 

Tegen Oranje zal Oostenrijk waarschijnlijk een stuk defensiever spelen dan tegen Noord-Macedonië, waardoor Oranje voor de wedstrijd tegen de Oostenrijkers snel een aantal verbeterpunten moeten doorvoeren om niet zo’n spannende slotfase zoals tegen Oekraïne te voorkomen. 

Voor één deel geslaagd Nederlands elftal-experiment

Hoe je ook over het gekozen systeem denkt: een winnende coach heeft altijd gelijk en dus moeten we De Boer ook in dezen een schouderklopje geven. Dat terwijl de belangrijkste beweegreden voor deze systeemkeuze, stabiliteit creëren in het elftal, maar voor een deel slaagde. Er vielen in verschillende fases van de wedstrijd (te grote) gaten tussen de laatste middenvelder en de defensie van Oranje, waardoor Oekraïne een aantal keer in gemakkelijk door het Oranje-middenveld kon snijden en in de richting doelman Maarten Stekelenburg kon snellen. Dat leverde een keer een doelpunt op, maar wanneer Oekraïne zorgvuldiger was geweest met het uitspelen van de aanvallen, had dat zomaar anders kunnen aflopen. Kort door de bocht: op het moment dat het Oranje lukt om het linkerbeen van Alaba en het rechterbeen van Sabitzer onschadelijk weet te maken, zorg je ervoor dat je (het grootste gedeelte van) het tempo uit de Oostenrijk-aanvallen haalt. Wanneer Alaba gedwongen wordt tot kort spel, krijgen de middenvelders van Oostenrijk de ruimte niet om hun diepgaande loopacties te maken. Op het moment dat Sabitzer niet met wat ruimte voor zich speelt, kan hij ook de actie niet inzetten die nodig is om zichzelf vrij te spelen en een (beslissende) pass te geven. 

Daarvoor zal Nederland de defensieve zaken beter op orde moeten hebben dan tegen Oekraïne. De terugkeer van Matthijs de Ligt, van wie verwacht wordt dat hij donderdagavond kan spelen tegen Oostenrijk, kan daarbij helpen. In theorie zijn de Oostenrijkers de sterkste tegenstander, maar op papier had Nederland ook weinig moeite mogen hebben tegen Oekraïne. De Oostenrijkers bewezen tegen Noord-Macedonië immers dat áls ze de ruimte krijgen, ze ook weten hoe ze daarmee om moeten gaan.

POLL: Nederland gaat...

Vandaag 25 Juli 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Feyenoord heeft droomdefensie bijna compleet </strong>

Feyenoord heeft droomdefensie bijna compleet

Feyenoord staat op het punt om de transfer van Gernot Trauner af te ronden. De 29-jarige ...

1542
<strong>Ajax zoekt vervanger Tagliafico dichtbij huis</strong>

Ajax zoekt vervanger Tagliafico dichtbij huis

<div><b>De naam van Nicolás Tagliafico zingt al transferperiodes lang rond als vertrekkende ...

2570
<strong>PES en FIFA staan voor totaal nieuwe strijd</strong>

PES en FIFA staan voor totaal nieuwe strijd

FIFA wordt al jaren gezien als de koning van de voetbalgames, maar daar kan de komende jaren maar zo ...

409
Ancelotti ziet Real verliezen in eerste echte test

Ancelotti ziet Real verliezen in eerste echte test

Real Madrid heeft de eerste serieuze oefenwedstrijd van het seizoen meteen verloren. Op Ibrox Park ...

2
'PSV gaat shoppen door uitgaande transfer'

'PSV gaat shoppen door uitgaande transfer'

PSV houdt rekening met een aantal uitgaande transfers. Donyell Malen (Borussia Dortmund) en Denzel ...

118
'Ronald Koeman maakt zich grote zorgen'

'Ronald Koeman maakt zich grote zorgen'

Ronald Koeman weet dat hij dit seizoen móét presteren om zijn droombaan bij FC Barcelona te ...

74
Nieuwkoop begint seizoen met daverende stunt

Nieuwkoop begint seizoen met daverende stunt

Het seizoen van Anderlecht is dramatisch van start gegaan. De Belgische topclub ging zondagavond met ...

54
Jans: "Meer gedold, gelachen en gevloekt"

Jans: "Meer gedold, gelachen en gevloekt"

Ron Jans geniet ondanks de personele problemen van de nieuwe selectie van FC Twente. De trainer ...

57
Bundesliga-club wil niet naar 'donkerrood' Nederland

Bundesliga-club wil niet naar 'donkerrood' Nederland

De coronacijfers in Nederland dalen weer na de recente explosie, maar ons land kleurt inmiddels wel ...

87
'PSV neemt Ihattaren-beslissing na ziekmelding'

'PSV neemt Ihattaren-beslissing na ziekmelding'

De kans is aanzienlijk dat PSV en Mohamed Ihattaren deze zomer uit elkaar gaan. Volgens <i>De ...

606
'PSV onthult aanbod voor Luuk de Jong'

'PSV onthult aanbod voor Luuk de Jong'

PSV staat op het punt om Donyell Malen officieel aan Borussia Dortmund te verkopen voor dertig ...

266
Kicker ziet 'nieuwe' Van Bommel: "Dat ben ik"

Kicker ziet 'nieuwe' Van Bommel: "Dat ben ik"

Mark van Bommel wil afrekenen met het stempel van 'agressieve leider'. Als speler van Bayern ...

125
Burger doet oproep aan Feyenoord-leiding

Burger doet oproep aan Feyenoord-leiding

Arne Slot is inmiddels alweer ruim een maand werkzaam als hoofdtrainer van Feyenoord. De ...

333
'Griezmann zet verhoudingen op scherp in kleedkamer'

'Griezmann zet verhoudingen op scherp in kleedkamer'

FC Barcelona hoopt Antoine Griezmann deze zomer te verkopen, maar sluit niet uit dat de Fransman in ...

190
Feyenoord komt met keiharde 'Berghuis-actie'

Feyenoord komt met keiharde 'Berghuis-actie'

Feyenoord is helemaal klaar met de 'supporters' die de club voortdurend in diskrediet brengen ...

1321
'Toekomst Erik ten Hag staat nu al vast'

'Toekomst Erik ten Hag staat nu al vast'

De toekomst van Erik ten Hag staat al in de sterren geschreven. Volgens de <i>Abendzeitung</i> is de ...

405
'Transfer op komst voor Nicolás Tagliafico'

'Transfer op komst voor Nicolás Tagliafico'

Nicolás Tagliafico maakt deze zomer mogelijk een fraaie transfer. Het Italiaanse Internazionale ...

758
'Slot stuurt volgende Feyenoorder naar de uitgang'

'Slot stuurt volgende Feyenoorder naar de uitgang'

De samenwerking tussen Feyenoord en João Teixeira komt binnen een jaar ten einde. Volgens het ...

548

Gisteren 24 Juli 2021

"Ik denk niet in kleur, afkomst, geloof of gender"

"Ik denk niet in kleur, afkomst, geloof of gender"

Er is in de voorbije periode een paar keer gezegd en geschreven dat Henk Fraser assistent van ...

210
'Cristiano Ronaldo hervat maandag de training'

'Cristiano Ronaldo hervat maandag de training'

Cristiano Ronaldo wordt nu al een tijdje in verband gebracht met een vertrek bij zijn werkgever ...

77
Memphis na debuut: "Dat is logisch bij een club als Barcelona"

Memphis na debuut: "Dat is logisch bij een club als Barcelona"

Memphis Depay heeft op zaterdag zijn officieuze debuut gemaakt bij FC Barcelona in een ...

256
Oranje Leeuwinnen tegen VS? 'We gaan niet expres verliezen'

Oranje Leeuwinnen tegen VS? 'We gaan niet expres verliezen'

De Oranje Leeuwinnen speelden vandaag met 3-3 gelijk tegen Brazilië op de Olympische Spelen, maar ...

279
Gravenberch: 'Hij wordt een hit bij Ajax'

Gravenberch: 'Hij wordt een hit bij Ajax'

Ryan Gravenberch leerde Steven Berghuis kennen bij het Nederlands elftal op het Europees ...

1123
Barcelona-ontslag via e-mail: "Het kost niets, bel even om te praten"

Barcelona-ontslag via e-mail: "Het kost niets, bel even om te praten"

Een jaartje geleden betaalde FC Barcelona nog 7 miljoen euro voor Matheus Fernandes aan Palmeiras, ...

724
Vier nederlagen op rij voor Mark van Bommel

Vier nederlagen op rij voor Mark van Bommel

Je kunt bepaald niet zeggen dat oefenmeester Mark van Bommel het al op de rit heeft bij zijn nieuwe ...

492
'Ajax-nachtmerrie dichterbij dan gedacht'

'Ajax-nachtmerrie dichterbij dan gedacht'

Het zou best vervelend zijn voor Ajax als Antony Amsterdam al na één jaar achter zich laat, maar ...

2182
Henk Fraser reageert op Oranje-gerucht

Henk Fraser reageert op Oranje-gerucht

Louis van Gaal gaat voor de derde keer aan de slag als bondscoach van het Nederlands elftal, maar ...

528
Antisemitische Berghuis-graffiti wordt verwijderd

Antisemitische Berghuis-graffiti wordt verwijderd

De muurschildering van Steven Berghuis als Jood ten tijde van de Holocaust aan de Schuttersweg in ...

0
Zirkzee slachtoffer haatreacties na 'Ajax-flater'

Zirkzee slachtoffer haatreacties na 'Ajax-flater'

Joshua Zirkzee heeft geen halve maatregelen genomen op Instagram na zijn blunder in de ...

1039
Toby Alderweireld gespot in Doha

Toby Alderweireld gespot in Doha

Toby Alderweireld verlaat Tottenham Hotspur voor het Qatarese Al-Duhail SC, dat is toch wel ...

159
'Ik heb helemaal niets tegen Zirkzee gezegd'

'Ik heb helemaal niets tegen Zirkzee gezegd'

Joshua Zirkzee maakte een flater van jewelste in de oefenwedstrijd van zaterdagmiddag tussen Bayern ...

240
Fans gaan los over Memphis Depay na debuut: 'Bizar!'

Fans gaan los over Memphis Depay na debuut: 'Bizar!'

Memphis Depay heeft op zaterdagavond zijn officieuze debuut gemaakt voor FC Barcelona in een ...

433
Memphis scoort bij officieus debuut voor Barcelona

Memphis scoort bij officieus debuut voor Barcelona

Memphis Depay begon (evenals Frenkie de Jong) op de bank bij FC Barcelona, dat op zaterdagavond een ...

187