Oranje wuift kritiek weg met sterke EK-start

Het Nederlands elftal heeft een uitstekende start op het EK voetbal gerealiseerd. In de eigen Johan Cruijff ArenA werd een 2-0 voorsprong tegen Oekraïne uit handen gegeven, maar kort daarna viel het winnende doelpunt dan toch aan Oranje-zijde: 3-2.

Bondscoach Frank de Boer liet het Nederlands elftal opnieuw in een 5-3-2 systeem aantreden. Zonder Matthijs de Ligt als gevolg van een liesblessure, maar ook Owen Wijndal ontbrak in de basisploeg. Daardoor waren er basisplaatsen voor respectievelijk Jurriën Timber en Patrick van Aanholt. Beide verdedigers konden niet verhinderen dat Oekraïne er in de beginfase een paar keer goed doorheen kwam, al leidde dat niet meteen tot grote kansen.

Aan de andere kant bewees Oranje dat een systeem met vijf verdedigers zeker niet inherent is aan saai voetbal. In de beginfase creëerde ook de thuisploeg zat mogelijkheden. Doelman Georgiy Bushchan redde echter op pogingen van Memphis Depay,Denzel Dumfries, Wout Weghorst en Georginio Wijnaldum. Dumfries kreeg ook nog een goede kopkans, maar op aangeven van Memphis kon hij de bal niet de juiste richting geven.

Halverwege stond het dus nog 0-0, maar boeiend was de wedstrijd zeker. Het werd voor de duizenden aanwezige Oranje-fans nóg aantrekkelijker in de tweede helft. In de zevende minuut na de hervatting lukte het Bushchan alleen om de lage voorzet van Dumfries weg te tikken voor de instormende spitsen en daardoor kon Wijnaldum de bal hoog in het verlaten doel jagen: 1-0.

De tweede Oranje-treffer liet niet lang op zich wachten. Opnieuw was Dumfries betrokken bij een kansrijke situatie en ditmaal schoot Wout Weghorst de 2-0 tegen de touwen. De VAR had nog wel even de tijd nodig om te checken of de PSV-aanvoerder niet (hinderlijk) buitenspel stond, maar scheidsrechter Felix Brych uit Duitsland kreeg toestemming om de goal goed te keuren.

Een kwartier voor tijd maakte Oekraïne de wedstrijd weer spanning. Andriy Yarmolenko kreeg de gelegenheid om het maar eens te proberen van afstand en met een fraaie boog liet hij doelman Maarten Stekelenburg kansloos: 2-1. Het bleek een voorbode voor meer problemen voor Oranje, want slechts vier minuten later kopte Roman Yaremchuk de gelijkmaker achter de Ajax-goalie: 2-2.

Een mooie avond leek daarmee compleet verpest te worden, maar Oranje toonde veerkracht. Uitblinker Dumfries verlengde een voorzet van de ingevallen Nathan Aké tot doelpunt: 3-2.

Scoreverloop: 1-0 (52′) Georginio Wijnaldum, 2-0 (59′) Wout Weghorst, 2-1 (75′) Andriy Yarmolenko, 2-2 (79′) Roman Yaremchuk, 3-2 (85′) Denzel Dumfries