Timber timmert weg naar Europese top

Foto: Timber timmert weg naar Europese top

Jurriën Timber kan zich waarschijnlijk op gaan maken voor een basisdebuut op een Europees eindtoernooi. De verdediger van Ajax lijkt dé aangewezen man om de geblesseerde Matthijs de Ligt te vervangen. Het ongeluk rondom de verdediger van Juventus kan wellicht het geluk van Oranje betekenen, mocht Timber daadwerkelijk in de basis staan. 

Het seizoen van Jurriën Timber bij Ajax heeft veel weg van een jongensboek. De negentienjarige verdediger maakte in het seizoen 2019/2020 al zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers en mocht ook in het vorige voetbaljaar aansluiten bij de eerste selectie van Erik ten Hag. In de voorbereiding bleek al dat de Ajax-trainer andere voorkeuren had als het ging om de posities waar Timber uit de voeten kan, maar daar liet de jongeling het niet bij zitten. 

Jurriën Timber en Ajax

Timber leek zich lange tijd op een positie als rechtsback te moeten focussen. Door het vertrek van Sergiño Dest naar FC Barcelona schoof de 19-jarige verdediger een plekje op in de pikorde en ging hij als tweede rechtsback. De komst van Sean Kliber, die door Ten Hag weg weggekocht als vervanger voor Dest, en de stormachtige ontwikkeling van Rensch zorgden er uiteindelijk voor dat Timber even buiten beeld raakte. 


De jonge Ajax-verdediger maakte zelfs nog minuten in de Keuken Kampioen Divisie dit seizoen. In januari van dit jaar, toen hij hersteld was van een blessure, maakte hij minuten om wedstrijdritme op te doen na een ontsteking aan zijn alvleesklier. Een aantal maanden daarvoor kreeg Timber last van zijn hamstring en startte hij na een kort herstel ook een aantal keer in de basis van Jong Ajax. 

Toen Timber na de winterstop weer helemaal fit raakte, veroverde de jonge Ajacied ook snel een basisplaats bij de Amsterdammers. In de eerste seizoenshelft koos Ten Hag vaak voor Perr Schuurs in het centrum, maar de Limburgse verdediger verloor vlak na het verlengen van zijn contract tot 2025 zijn basisplek aan het jeugdproduct van de Amsterdammers, die in een verder verleden ook voor Feyenoord speelde. 

Door verschillende blessures in de selectie keerde Timber een aantal keer terug op de rechtsachter positie, maar het grootste gedeelte van het seizoen speelde Timber ‘gewoon’ in het hart van de verdediging. De jongeling maakte vooral in het laatste gedeelte van het seizoen grote indruk. Het leverde de jonge Ajax-verdediger een plek in de voorselectie van Oranje op, en later ook een uitverkiezing voor de definitieve EK-selectie. 


Nederlands elftal

De Boer koos in beide oefenwedstrijden in de voorbereiding naar het EK voor Timber in de basis van Oranje. De negentig minuten maakte de jongeling niet vol, maar zijn stempel wist de Ajacied zonder twijfel te drukken. Timber vult zijn positie rechterzone van de driemansdefensie van Oranje praktisch hetzelfde in zoals hij dat bij Ajax deed het afgelopen halve seizoen. Helemaal na de blessure van Daley Blind, die daardoor de beslissende fase van het seizoen miste bij zijn club, werd er in de Ajax-defensie in de opbouw al snel gekeken naar Timber. 

De 19-jarige verdediger lukte het nog niet om net zoveel kansen te creëren als Daley Blind dat deed (0,5 om 1 kans per negentig minuten). Timber was afgelopen seizoen van alle Ajax-verdedigers degene met de meeste tackles (2,1 per negentig minuten) én is van alle Ajax-verdedigers de speler met de meeste succesvolle dribbels (1,6 per negentig minuten) en passt Timber 88% van zijn passes naar de juiste kleur. 

Vooral de combinatie van die drie factoren is belangrijk voor Oranje. Stefan de Vrij, Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk: het zijn powerhouses van centrale verdedigers, maar dat neemt ook mee dat zij de niet meest wendbare spelers zijn. Timber is dat wel en daar kan hij gebruik van maken: op het moment dat hij een tackel inzet of een bal onderschept (1,8 keer per negentig minuten, meeste van alle Ajax-verdedigers) het middenveld in dribbelen en een mannetje passeren of een combinatie opzetten. 

Marten de Roon

Helemaal bij Oranje heeft dat een belangrijk effect. Meer nog dan met De Ligt in het centrum, loopt Timber met én zonder bal het middenveld in. In de wedstrijd tegen Georgië kwam Atalanta-middenvelder Marten de Roon veel in balbezit als Nederland opbouwde. Dat de voormalig speler van Sparta Rotterdam en sc Heerenveen in de kleine ruimte en met kort combinatievoetbal in hoog tempo in de problemen komt, kon verholpen worden door het feit dat Timber in de verdediging stond. 


In de loop van de eerste helft switchten De Roon en Timber vaak van positie. Daardoor konden zowel de Ajax-verdediger als de Atalanta-middenvelder vanuit hun kracht voetballen: Timber kon waar hij de ruimte zag inschuiven en vanuit daar met zijn goede passes een teamgenoot in stelling brengen. Timber wist dat De Roon, die vooral uitblinkt in het defensieve spel op het middenveld, zijn positie in het centrum van de verdediging overnam en in zou kunnen stappen om een bal te onderscheppen op het middenveld. 

Door die snelle positiewisselingen creëer je extra ruimte op het middenveld. Op het moment dat Timber een actie inzet die slaagt (1,6 keer per negentig minuten, 74% totale acties) ontstaat er meteen ruimte tussen de linies van de tegenstander. Op het moment dat er geen ruimte is voor zo’n individuele actie, kan Timber nog steeds met zijn simpele manier van passen óf een strakke pass door de linies ervoor zorgen dat de bal alsnog snel(ler dan met De Roon op die positie) bij een medespeler komt. 

Klusjesman van het Nederlands elftal

Dat maakt van Timber tot nu toe de klusjesman van Oranje. De Ajacied voert allerlei kleine reparaties uit waardoor het team uiteindelijk beter draait. Zijn inspanningen hebben zowel defensief als offensief een meerwaarde voor dit Oranje. De verdedigende kwaliteiten van Timber staan inmiddels buiten kijf: de jongeling heeft zowel in de persoonlijke duels als ‘in de zone’ (bijvoorbeeld met ruimte in zijn rug) zijn meerwaarde wel laten zien. 


Net zoals bij Ajax heeft Timber ook bij Oranje een offensieve meerwaarde. Simpele passes en slimme loopacties zorgen ervoor dat de jonge Ajacied vaak aanspeelbaar is en ook vaak de (voorwaartse) afspeelmogelijkheid vindt. Nu hij deze rol waarschijnlijk ook mag gaan uitvoeren op de openingsduel van het Nederlands elftal op het EK 2020, kan Timber mogelijk een nieuw hoofdstuk aan zijn jongensboek van het afgelopen halfjaar toevoegen. 

De Ligt is nog niet fit genoeg voor het treffen van met Oekraïne (zondagavond, aftrap 21:00 uur) en afgaande op de afgelopen twee oefenduels kun je er vanuit gaan dat Timber een heel goede kans maakt op het vervangen van de Juventus-verdediger. Als er één plek is om een toptransfer af te dwingen, dan is het wel met een glansrol op een eindtoernooi.

Zou jij Timber een basisplaats geven?

  • Ja, alleen als De Ligt niet fit is
  • Ja, ook als De Ligt fit is
  • Nee, sowieso niet
160+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
101+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
36+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
80+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
590+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
143+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
433+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
418+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
390+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
40+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
137+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
35+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
464+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
109+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
655+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
314+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
15+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
660+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
419+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1558+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie