Onana-soap Ajax kent één winnaar

Foto: Onana-soap Ajax kent één winnaar

André Onana kreeg deze week te horen dat hij Ajax in november van dit jaar weer kan helpen. De Kameroense doelman kreeg in februari een schorsing van een jaar wegens dopinggebruik, maar mag in november alweer voetballen. Dat levert één partij het grootste feest op, en dat is niet Onana of Ajax. 

André Onana had zich het afgelopen half jaar bij Ajax anders voorgesteld. De Kameroense doelman van Ajax werd in februari geschorst door de UEFA wegens het gebruiken van een verboden middel. Hoewel de doelverdediger meteen vertelde dat er geen opzet in het spel was en dat hij per ongeluk een plaspil van zijn zwangere vriendin had genomen in plaats van een aspirine. De plaspil stond echter op de dopinglijst van de UEFA, waarna de Europese voetbalbond Onana voor 12 maanden schorste in februari. 

André Onana en Ajax

Voor die vernietigende uitspraak van de dopingcommissie van de UEFA was Onana bezig aan een sterke opmars als doelman. De doelman kwam als grote onbekende binnen in Amsterdam, dat hem in de winterstop van het seizoen 2014/2015 naar Amsterdam haalde. Onana genoot zijn jeugdopleiding bij FC Barcelona, maar vertrok bij de club omdat hij zijn kansen hoger inschatte in Amsterdam. Onana vertrok derhalve zonder één wedstrijd in het eerste voor FC Barcelona voor 150.000 euro naar Ajax. In Amsterdam begon de Kameroense doelman als tweede keeper achter Japser Cillissen en speelde hij zijn wedstrijden de Keuken Kampioen Divisie bij Jong Ajax. 

In dat eerste halfjaar maakte Onana een wisselvallige indruk. De doelman bleek in doel een ongeleid projectiel en Onana maakte fout op fout in zijn beginfase. Onana kreeg in 39 wedstrijden als doelman van Jong Ajax liefst 66 tegendoelpunten. Er werd daardoor getwijfeld of Onana wel de juiste man op de juiste plaats was op het moment dat FC Barcelona Cillessen in de zomer van 2016 overnam van Ajax. Onana had op dat moment al anderhalf seizoen erop zitten als doelman van Jong Ajax. 

Op het moment dat de inmiddels 25-jarige doelman in de basis van Ajax belandde, veranderde dat perspectief. De doelman leerde zijn lessen van de fouten die hij maakte in Jong Ajax en dat zorgde ervoor dat Onana geruisloos de plek van de onvervangbaar geachte Cillessen over nam. Sterker nog: de Amsterdammers hadden er niet alleen een stabiele doelman bij, Onana bleek met zijn katachtige reacties en meevoetballende vermogen extra vermogen aan het elftal. 

Ontwikkeling Onana

Sinds het moment dat Onana op doel kwam te staan bij Ajax, maakte de Kat uit Kameroen een enorme ontwikkeling door. Toen Onana als twintigjarige doelman zijn entree maakte in het eerste van Ajax, had de doelman een transferwaarde van 3 miljoen euro. Binnen drie jaar, vlak voor de jaarwisseling in 2020, noteerde Onana met een waarde van veertig miljoen zijn hoogste punt tot nu toe. De doelman zag zijn waarde tot aan zijn schorsing dalen naar 36 miljoen euro, waarmee de doelman lange tijd de meest waardevolle speler uit de Eredivisie was. 

Een doelman is over het algemeen minder waard dan veldspelers, dus dat Onana’s marktwaarde boven de doelpuntenmakers en creatieve breinen in de Eredivise lag, onderstreepte het talent van de inmiddels 25-jarige doelman. De Kat uit Kameroen verzamelde sinds zijn basisplaats bij Ajax ook drie Doelman van het Jaar-verkiezingen in Nederland én werd hij meerdere malen verkozen als Afrikaans Doelman van het Jaar. 

Ajax leek zich daarom op te kunnen maken voor een flinke transfersom voor de doelman. De ontwikkeling van Onana bleef ook over de landsgrenzen niet onopgemerkt en Onana gaf al meerdere keren aan open te staan voor een overstap naar een Europese topclub. Een transfer bleef tot nu toe altijd uit. Chelsea leek vorig seizoen het meest concreet te worden, maar de Londenaren kozen er uiteindelijk voor om de goedkopere Edouard Mendy over te nemen van Stade Rennes. Daardoor werd Onana nog een jaar ‘veroordeelt’ tot de Johan Cruijff ArenA, iets waar de doelman naar eigen zeggen een problemen mee had. 

Toekomst Onana

Dat wil echter niet zeggen dat Onana hoe dan ook bij Ajax wil blijven. De doelman kreeg, vlak nadat bekend werd dat Onana een jaar geschorst werd, de mogelijkheid zijn contract alsnog te verlengen. De doelman wees een contractaanbod tot 2025 af en volgens Directeur Spelerszaken Marc Overmars was er ook geen ruimte meer voor nieuwe onderhandelingen. De zaakwaarnemer van Onana liet destijds nog weten dat er nog genoeg stof was om te bespreken en wilde de deur niet helemaal dichtgooien, maar de stilte rondom de contractbesprekingen van Onana zegt meer dan genoeg over de status van die gesprekken. 

Inmiddels lijkt het ook wel duidelijk waarom Onana niet zins is om zijn contract voor meerdere jaren te verlengen. De Kameroense doelman staat al langere tijd in de belangstelling van verschillende clubs uit topcompetities en eerdere transfers gingen niet door omdat Ajax te gortig was in de transfersom, die zo hoog kon uitvallen omdat Onana voor meerdere jaren onder contract stond in Amsterdam. Door zijn contract nu al te verlengen, ontneemt Onana zichzelf de kans om zijn gewenste overstap te maken. Op het moment dat hij een contract tot de zomer van 2022 onder contract staat en Onana in november 2021 weer op het veld staat bij Ajax, kan dat alleen maar in het voordeel van de doelman uitpakken. 

Dat maakt Onana echter niet de grootste spekkoper. De doelman heeft zich echter wel in de meest ideale uitgangspositie gemanoeuvreerd na deze vervelende situatie. Helemaal met de wetenschap dat Onana per november weer op het veld mag staan, geeft dat hem de mogelijkheid om zijn club in alle rust uit te zoeken én krijgt hij de kans om zich bij Ajax en met Kameroen op de Afrika Cup (begin 2022, red.) weer in de kijker te spelen bij grotere teams. 

Grootste winnaar Onana-soap

Daardoor is Ajax hoe dan ook de grootste verliezer van deze kwestie, maar dat betekent niet dat Onana de grote winnaar is. De doelman zal nog moeten afwachten hoe zijn nieuwe status als ‘dopingzondaar’ doorwerkt op het verdere verloop van zijn carrière. Die impact lijkt echter mee te vallen, helemaal nu het CAS oordeelde dat de schorsing van Onana te lang was en ingekort is tot aan november van dit jaar. 

Dat maakt van de kopende club hoe dan ook de winnaar. Clubs als Arsenal, Manchester United en Paris Saint-Germain werden al genoemd als mogelijke volgende werkgevers van Onana. De clubs zetten Ajax praktisch met de rug tegen de muur: of de Amsterdammers verkopen hem aankomende zomer / in de winterstop voor een sterk gereduceerd bedrag (een bedrag rond de tien miljoen euro, één derde van zijn actuele transferwaarde) of Onana loopt aan het einde van het seizoen transfervrij de Johan Cruijff ArenA uit.  

De nieuwe ploeg garandeert zich van een doelman die potentieel één van de beste, zo niet dé beste, doelman van de aankomende tien jaar kan zijn. Dat Ajax naast een kortlopend contract ook nog rekening moet houden met de deelname van Kameroen aan de Afrika Cup, dat in januari en februari van volgend jaar wordt gehouden, zal de onderhandelingspositie voor een tussentijdse transfer ook niet verbeteren. Nu Onana in november weer mag spelen, geeft dat Overmars in ieder geval nog wel een reden om nog eens contract op te nemen met de zaakwaarnemer van Onana. Het is niet alleen voor Ajax, maar ook voor de doelman een groot voordeel op het moment dat hij verkocht wordt nadat hij een jaar uitblonk in het Ajax-doel dan in de mediaheadlines.

Waar ligt de toekomst van Onana?

  • Bij Ajax
  • Bij Paris Saint-Germain
  • Bij Manchester United
  • Bij Arsenal
  • Bij andere club
482+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie