Steun voor Oranje-boycot: “Goed dat ze het nu volhouden”

Foto: Steun voor Oranje-boycot: “Goed dat ze het nu volhouden”

Het Nederlands elftal heeft besloten om Veronica Inside ook tijdens het EK te boycotten. Een deel van de Nederlanders vindt dat onbegrijpelijk, maar journalist Thomas Muntz begrijpt deze beslissing.

“In het laagseizoen, als het elftal niet echt iets doet, dan gaat boycotten zowat vanzelf. Dus het is goed dat ze het nu volhouden”, stelt Muntz in het Mediaforum van Spraakmakers. “Boycotten doe je wanneer het ertoe doet. En dat ze niet willen meewerken aan een programma dat als belangrijkste entertainmentwaarde heeft om mensen te vernederen, lijkt me een legitiem statement.”

Criticasters wijzen erop dat de Oranje-selectie wel ambieert om naar het WK 2022 in Qatar te gaan. Volgens Freek Staps van het ANP is dat niet te vergelijken. “Het gaat er hierbij om dat Johan Derksen racistische opmerkingen maakte en dit is het gevolg ervan. Derksen zei destijds: wij mogen dit want we zijn een entertainmentprogramma en dit is kroegpraat. Ik weet niet hoe het ook alweer was in de kroeg, maar volgens mij mag je daar zelf bepalen met wie je praat.”

Muntz: “Het is interessant dat Johan Derksen hypocrisie benoemt. Iemand die zegt dat hij buiten iedere moraal opereert; ik doe maar wat en klets maar wat. Ja, we zouden niet naar Qatar moeten want het is totaal fout. Daar moet je niet aan mee willen doen, maar dat staat verder los van of je in eigen land meewerkt aan een programma waarin vernederende opmerkingen gemaakt worden.”

Staps denkt dat het aanwijzen van Hélène Hendriks als verslaggeefster een soort ‘omweg’ is. “Zij is wel een journalist. Daarom is het goed als zij wel bij persconferenties kan zijn en misschien ook als voetballers haar vragen beantwoorden. Ze hebben nog een dag om daar samen uit te komen.”

Eens?

  • Ja
  • Nee
264+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie