Van de Beek wacht nieuw drama

Foto: Van de Beek wacht nieuw drama

Donny van de Beek moest deze week een enorme teleurstelling verwerken door de selectie van het Nederlands elftal te verlaten. De middenvelder kampte rond de thuiswedstrijd tegen Georgië met een vervelende blessure en volgde gedurende de trainingsdagen daarna een aangepast programma. Het past in het dramatische seizoen dat Van de Beek had.



De aanvallende middenvelder was de grote man bij Ajax. De jeugdexponent kreeg na het vertrek van Davy Klaassen in 2017 steeds meer kansen om zichzelf in het elftal te werken en bleek voldoende scorend vermogen in huis te hebben om de Amsterdammers van dienst te zijn. Met spelers als Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en Dusan Tadic om zich heen bleef Van de Beek zichzelf ontwikkelen en leek het slechts een kwestie van tijd totdat hij de overstap zou maken naar Real Madrid, dat maandenlang achter hem aan zat.

Van de Beek tekende naar verluidt zelfs een voorcontract in Madrid, maar tot een daadwerkelijke verbintenis kwam het uiteindelijk nooit. Real Madrid haakte af en Van de Beek stond met lege handen. De Nederlander zag zijn teamgenoten echter naar topclubs gaan, waardoor ook bij hem een vertrek begon te kriebelen. Toen Manchester United zich vervolgens meldde om Van de Beek over te nemen, besloot hij uiteindelijk toe te happen. Het leek een prachtige stap voor de middenvelder te zijn, maar in Engeland leerde hij pas echt wat concurrentie inhoudt.


Manchester United beschikte afgelopen seizoen naast Van de Beek met Nemanja Matic, Paul Pogba, Scott McTominay, Fred, Bruno Fernandes, Jesse Lingard en Juan Mata over acht spelers die op drie posities konden spelen. De Oranje-international had daarbij de pech dat Fernandes het uitstekend deed op de plaats van aanvallende middenvelder, de favoriete positie van Van de Beek. Aangezien hoofdtrainer Ole Gunnar Solskjær in de middenlinie graag met de punt naar voren speelde, moest Van de Beek zich schikken als controlerende middenvelder.

Teleurstellend seizoen



De middenvelder was duidelijk niet voorbereid op zijn nieuwe rol in het team. Waar hoofdtrainers van deze tijd vaak in de media vertellen dat het voor een club belangrijk is om alle posities minstens tweemaal bezet te hebben, is dit vooral voor de vereniging zélf belangrijk. Wanneer er binnen een spelersselectie weinig blessures en schorsingen zijn, grijpt een hoofdtrainer logischerwijs terug op de beste spelers. Alleen in de Engelse bekers kreeg Van de Beek daarom kansen in het eerste team, maar daarin speelde hij niet altijd goed.

Van de Beek was tijdens die duels duidelijk zoekende naar zijn oude vorm die hij bij Ajax liet zien. Waar hij in Amsterdam veel automatismen met zijn teamgenoten had en daarmee in ruimtes dook waarin hij tot scoren kwam, was dat in Manchester vaak anders. Doordat hij weinig speelde, verloor hij afgelopen seizoen steeds meer de voetbalklik met zijn teamgenoten en liepen ze met regelmaat elkaars ruimtes dicht om te voetballen. Van de Beek kwam in de loop van de maanden dan ook terecht in een vicieuze cirkel.


Desondanks speelde hij tussendoor eveneens enkele sterke duels. De laatste competitiewedstrijd op bezoek bij Wolverhampton was een voorbeeld van zo een wedstrijd. “Zijn beste optreden in een lange tijd en een bewijs van wat hij kan als hij speelt in een diepere rol op het middenveld”, schreef Manchester Evening News na de wedstrijd.” Hij was goed in balbezit, sprintte de diepte in wanneer de kans zich voordeed en toonde zich defensief betrouwbaar.” Manchester United won uiteindelijk het duel met 1-2.

Nederlands elftal

Zijn teleurstellende seizoen had eveneens effect op zijn rol in het Nederlands elftal. Ronald Koeman koos in het verleden voor Marten de Roon, Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum op het middenveld, maar kreeg de nodige kritiek op het passeren van Van de Beek. Verschillende analytici en deskundigen stelden dat Koeman met Van de Beek veel meer aan het voetballen zou komen en  hem daarom in een controlerende rol naast De Jong moest opstellen. Ook bij de aanstelling van De Boer bleef deze discussie levend.

Het aanzien van Van de Beek veranderde het afgelopen seizoen echter. De middenvelder kreeg in de Nations League en tijdens de kwalificatieduels van het Nederlands elftal voor het WK van 2022 in Qatar nauwelijks meer speelminuten. Tijdens invalbeurten kon Van de Beek zijn teleurstelling duidelijk niet onderdrukken en kon hij De Boer allerminst ervan overtuigen dat hij klaar was voor een basisplaats. Het effect was dat de bondscoach hem nog minder opstelde en vaker de voorkeur gaf aan de in vorm geraakte Klaassen.

De middenvelder had de Van de Beek-rol bij Ajax eenvoudig overgenomen en liet ook in Europese wedstrijden zien goed mee te kunnen. De Boer besloot bij Oranje bovenal terug te grijpen op spelers die in vorm staken en eveneens de nodige minuten in de benen hadden. Van de Beek hield hij er ogenschijnlijk vooral bij vanwege zijn prestaties in het verleden, maar de 24-jarige middenvelder leek niet te hoeven rekenen op veel minuten binnen de lijnen. Zover mocht het echter niet komen, want vlak voor het eindtoernooi haakt hij af.

Belangrijk seizoen



Van de Beek zal niet nog zo een seizoen willen meemaken, maar daarvoor moet hij de komende weken wel een belangrijke knoop doorhakken. Manchester United lijkt richting het nieuwe seizoen weinig spelers te willen kwijtraken, al zingt het vertrek van Pogba nog altijd rond. Mochten bij de Engelse topclubs geen veranderingen komen, dan doet Van de Beek er verstandig aan om over zijn toekomst na te denken. Het probleem is echter dat er nog maar weinig grote clubs geïnteresseerd zijn in de diensten van de middenvelder, waardoor een snelle overstap er niet in zit.


In Nederland zijn ze echter nog altijd verbaast over de huidige vorm van de middenvelder. Sjaak Swart, die met Van de Beek al jarenlang een nauwe band heeft, stelde in gesprek met Veronica Inside: “Bij andere clubs zou hij zo inpassen. Als ik naar Liverpool kijk en Wijnaldum gaat nu weg, zal hij een prachtige vervanger zijn. Of van Thomas Müller, bij Bayern München.” De kans lijkt echter klein dat de clubs deze zomer de keuze maken voor Van de Beek, omdat deze in de huidige coronacrisis weinig risico’s aandurven.

De Boer zal de ontwikkelingen rondom Van de Beek komend seizoen met extra focus in de gaten houden. De hoofdtrainer zal hopen dat de middenvelder na de zomer nieuwe stappen zet in zijn ontwikkeling en volgend jaar klaar is om met Oranje af te reizen richting het WK in Qatar. In het verleden liet Van de Beek al zien het Europese topniveau aan te kunnen, maar daarvoor moet hij wel bij een club spelen die hem vertrouwen geeft in zijn capaciteiten. Of Van de Beek daadwerkelijk die club vindt, moet de aankomende maanden blijken.

Moet Donny van de Beek bij Manchester United vertrekken?

  • Ja, hij moet aandringen op een verkoop
  • Ja, hij moet aandringen op een verhuurperiode
  • Nee, hij moet bij Manchester United blijven
714+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
17+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
22+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
9+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
77+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
53+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
132+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
224+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
743+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
260+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
56+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
95+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
115+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
259+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
209+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
140+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
215+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
245+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
471+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
32+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
24+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie